Veel mensen eten vooral gezond omdat ze hun lichaam in vorm willen houden. En inderdaad: een goed voedingspatroon is een essentiële voorwaarde om er strak en stralend bij te kunnen lopen. Maar eten beïnvloedt veel meer dan alleen de hoeveelheid vet die je opbouwt. Vooral je humeur is sterk afhankelijk van de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.
Daarom is het juist onverstandig om naar een bak ijs te grijpen als je je even niet zo lekker voelt! Maar wat moet je dan wel eten om uit dat dipje te komen? We noemen een aantal belangrijke stofjes, en noemen wat je moet eten om die voldoende binnen te krijgen.
Endorfine
Endorfine is misschien wel het bekendste blijmakende stofje dat wordt aangemaakt wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet. Deze neurotransmitter werkt als pijnstiller en beloning voor je lichaam. Het komt dus vrij als je zoete, ‘verslavende’ dingen eet, of als gevolg van stress en pijnprikkels. De eerste manier om eraan te komen is duidelijk een stuk aangenamer…
Je lichaam maakt vooral endorfine aan wanneer je iets lekkers eet. Een gezonde optie is voor veel mensen bijvoorbeeld heel pure chocola. Ook pittig eten is een goede manier om het endorfinelevel op te krikken. Die extra peper door je eten geeft immers een soort milde pijnprikkel!
Tryptofaan
Tryptofaan is een essentieel aminozuur, één van de negen ‘bouwstenen’ van eiwitten die je lichaam niet zelf aan kan maken. Het is vooral zo belangrijk omdat je er serotonine van maakt. Dat is weer een neurotransmitter die essentieel is voor het reguleren van je emoties en je eetlust.
Een tekort aan serotonine lijkt onder andere tot depressies te kunnen leiden. Als je er genoeg van hebt, zul je je juist vrolijker en rustiger voelen. Tryptofaan zit vooral in eiwitrijke producten als peulvruchten, volkoren granen, zuivel en noten en zaden. Ook bananen zitten er grappig genoeg vol mee.
Vitamine D
Heb je wel eens gehoord dat mensen in noordelijke landen veel vaker depressief zijn? Een tekort aan vitamine D is de oorzaak. Je maakt die vitamine vooral aan wanneer je aan zonlicht wordt blootgesteld. Hij ondersteunt de omzetting van tryptofaan naar serotonine en is dus ook essentieel voor je goede humeur.
Gelukkig ben je niet alleen van de zon afhankelijk om een tekort te voorkomen. Vitamine D zit ook veel in eieren en vette vissoorten als zalm en haring. Liever een niet-dierlijke bron? Ook champignons zijn een prima bron van deze razend belangrijke vitamine! Kijk eens of je zongedroogde champignons kunt vinden, die bevatten er extra veel van.
Vitamine B6 en B12
Alle B-vitaminen worden als boosters voor je humeur gezien, maar vooral B6 en B12 zijn belangrijk. Zonder voldoende B6 raakt niet alleen je immuunsysteem verzwakt, je krijgt ook nog eens last van geheugenverlies en depressies. Eet dus genoeg dierlijke producten als eieren, vlees en vis om een tekort te voorkomen.
Ook andere eiwitbronnen als peulvruchten en graanproducten zijn opties, net als aardappels. B12-tekorten worden eveneens als een oorzaak van depressies en zelfs paranoïde gevoelens gezien. Deze vitamine zit echt alleen in dierlijke producten: vlees, vis, eieren en zuivel. Voor vegetariërs is een supplement aan te bevelen.
Gefermenteerd voedsel
Nog een laatste verrassende toevoeging aan ons lijstje: gefermenteerde voedingsmiddelen. Maar die zijn toch vooral gezond voor je darmen, niet voor je brein? Klopt – maar steeds meer onderzoek wijst uit dat je darmflora enorme invloed hebben op je hersenen! Het loont daarom de moeite om ook de bacteriën in je verteringsstelsel gezond te houden.
Gefermenteerde producten zijn de snelste manier om dat te doen. Zuurkool is een voorbeeld waar veel mensen al bekend mee zijn. Ook yoghurt, augurken en tempeh vallen in deze categorie. Of kies eens voor iets exotisch en probeer Koreaanse kimchi!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!