
Een telefoonverslaving: steeds meer Nederlanders lijden eraan. Je kent ongetwijfeld wel iemand die geen vijf minuten zonder dat apparaat lijkt te kunnen. Zelfs tijdens een gezellig gesprek moeten alle laatste appjes en snaps direct bekeken worden!
Maar er is ook een goede kans dat je dat gedrag bij jezelf herkent. En dat is jammer, want een telefoonverslaving is dodelijk voor je concentratie en je sociale bijeenkomsten. Gelukkig is het ook prima mogelijk om weer van die constante drang af te komen. Met deze acht praktische tips raakt je telefoon die veel te grote rol in je leven snel weer kwijt!
Verslaafd aan telefoon
Een telefoonverslaving bestaat natuurlijk in verschillende soorten en maten. Toch zijn er wel verschillende symptomen die duidelijk in dezelfde richting wijzen. Eén daarvan is dat je altijd direct kijkt als je een melding binnenkrijgt. Ook de angst om je telefoon niet bij je te hebben is een belangrijk signaal. Fiets jij desnoods weer terug naar huis om te zorgen dat je dat ding maar bij je hebt? Goede kans dat je telefoonverslaafd bent!
Een laatste teken aan de wand is het wanneer je je telefoon zelfs voelt trillen terwijl hij helemaal niet in je broekzak zit. Dit heet het Phantom Vibration Syndrome, en steeds meer mensen hebben er last van. Een duidelijk teken dat je constant gefixeerd bent op binnenkomende meldingen!
Social media verslaving
In veel gevallen is een telefoonverslaving overigens ook gerelateerd aan een algemene social media verslaving. Merk jij dat je ook tijdens werk constant Twitter aan het checken bent? Blijf je je Facebook op je PC maar verversen, terwijl je je hele timeline al drie keer doorgescrold bent?
Dan zul je naast je telefoonverslaving ook je social media verslaving af moeten leren. Je kunt immers niet van die telefoon afblijven tot je besloten hebt dat die nieuwe Instagram-foto’s ook eigenlijk niet zo belangrijk zijn.
Tips tegen een telefoonverslaving
Herken jij je ongemakkelijk goed in de symptomen van een telefoonverslaving? Kun je geen half uur flink doorwerken zonder dat dat gebliep je weer uit je concentratie haalt? Dan helpen de volgende acht tips tegen een telefoonverslaving je om de controle weer in handen te nemen.
1. Laat je telefoon thuis
Veel mensen vinden het ongemakkelijk om onbereikbaar te zijn, zelfs voor een uurtje. Maar juist dat ongemak wijst erop dat je tegen de telefoonverslaving in gaat! Laat je telefoon dus thuis voor kleine uitstapjes. Boodschappen doen, de hond uitlaten, even met een vriendin gaan lunchen… Je hebt er heus geen telefoon voor nodig.
2. Zet je telefoon uit
Ben je langer weg en kun je je telefoon echt niet missen, bijvoorbeeld op werk? Zet het apparaat dan af en toe uit of in vliegtuigmodus wanneer je echt even goed door wilt werken. Zo wordt je niet gestoord door binnenkomende meldingen. Zie het maar een beetje als het elektronische equivalent van een niet storen-bordje op de deur!
3. Stop je telefoon op een onhandige plek
Grijp jij altijd direct je telefoon erbij als je ergens langer dan tien seconden stilstaat? Stop hem dan eens op een flink onhandige plek weg. Een binnenvakje van je tas is moeilijk te bereiken. Je hebt daarom je telefoon niet al in je hand voor je het doorhebt. Een andere optie is om het apparaat aan de andere kant van de kamer te leggen, zodat je op moet staan om hem te pakken.
4. Tel tot tien
Wanneer je altijd direct je telefoon pakt bij een binnenkomend bericht, train je je hersenen op die reactie. Het wordt een soort Pavlov-reflex, waar je niet eens meer over nadenkt. Om die automatische link uit te schakelen, tel je steeds tot tien zodra je een melding krijgt. Beslis pas na die tien seconden of je je telefoon ook inderdaad gaat pakken of dat je later wel kijkt.
5. Zet onzinnige notificaties uit
De meeste sociale media sturen je notificaties voor de gekste dingen. Maar wil je nu echt weten welke vrienden van vrienden geïnteresseerd zijn in evenementen waar je toch niet heen gaat? Ga eens zorgvuldig door je instellingen en zet alles behalve de meest noodzakelijke opties uit. Dat scheelt al driekwart van de notificaties.
6. Eerste uur geen telefoon
Wat is het eerste dat jij doet als je ’s ochtends wakker wordt? Je telefoon checken, vermoedelijk. En dat betekent dat je al meteen de controle uit handen geeft. Je telefoon bepaalt of je mail gaat beantwoorden, selfies maakt of mensen belt. Zo versterkt de telefoonverslaving zichzelf. Kijk het eerste uur van de dag eens niet op je telefoon, maar bepaal rustig je eigen dagprogramma.
7. Koop een horloge
Even snel op je telefoon kijken hoe laat het is, dat lijkt wel zo handig. Behalve dat je dan ook meteen ziet welke vrienden je allemaal berichten gestuurd hebben, en hoeveel mail je nog open hebt staan. Als je een horloge hebt, mis je al de helft van de prikkel om op je telefoon te kijken. Dat betekent dat die aanzuigende werking ook direct minder wordt.
8. Hou je telefoontijd bij
Er bestaan apps die speciaal ontworpen zijn om bij te houden hoe je je telefoontijd besteedt. Als je gemotiveerd raakt door te zien hoeveel tijd je verspilt, is het zeker een aanrader om die te gebruiken! Sommige programma’s hebben ook een waarschuwingsoptie. Je krijgt dan een seintje als je weer te veel tijd aan het verknoeien bent met onnodige applicaties.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!