Discipline is jezelf ertoe aanzetten om dingen te doen die moeilijk, stressvol, saai, pijnlijk of eng zijn. Voor veel doelstellingen is enige discipline nodig, omdat het lichaam van nature liever lui dan moe is om energie te sparen. En bovendien kiest ons oerbrein maar al te graag voor calorierijk eten. Gelukkig is discipline niet iets waar je al dan niet mee geboren wordt. Ontdek hoe je je discipline kan trainen en je een gezonde levensstijl makkelijker kan volhouden.
Hoe train je je discipline?
Vertrouwen op 100% discipline is niet realistisch. Indien je de discipline, of beter gezegd de motivatie mist om moeilijke taken te doen, dan zijn er talloze manieren om jezelf meer te motiveren. Door een moeilijke taak leuker en aantrekkelijker te maken heb je gewoon minder discipline nodig. Je bent namelijk meer gemotiveerd.
Daarnaast zijn er altijd zaken waarvoor je alsnog geen motivatie kan opbrengen. Hierbij zul je discipline moeten halen uit je diepe zelf. Maar ook dit kan je opbouwen door niet meteen de moeilijkste taken eerst te doen, maar te beginnen met de allerkleinste stap.
10 inspiratie tips voor meer gezonde discipline
Hieronder geven we je enkele tips mee ter inspiratie voor een gezonde levensstijl. Je kan ze rechtstreeks toepassen of misschien gebruiken als inspiratie voor je eigen persoonlijke doelstellingen. De eerste 5 tips hebben meer te maken met motivatie. De 5 laatste tips helpen je rechtstreeks met het opbouwen van pure discipline.
1. Zet je sporttas al klaar
Door je sporttas al een dag eerder klaar te maken, maak je het voor jezelf al net iets makkelijker om de stap naar de sportschool te zetten. Het verwijderen van een “obstakel” zorgt ervoor dat het minder moeite kost om aan je taak te beginnen. Gelijkaardige voorbeelden zijn:
- Je yogamatje al openspreiden in de woonkamer
- Je sporttas al in de auto zetten
- Je loopschoenen en sportkledij naast je bed leggen
- Je shaker en eiwitpoeder al klaarzetten in de keuken
2. Schrijf je in voor een sportles
Als je je inschrijft voor een sportles die elke woensdag om 19 uur plaatsvindt, dan voelt het vanzelfsprekend om daar naartoe te gaan. Je hebt ervoor betaald, het staat in je agenda, en de coach rekent op je. Schrijf je eventueel samen met je vriend(in) in, en je voelt nog meer sociale druk, die in dit geval wel goed is.
3. Download je favoriete playlist
Ga je wandelen, naar de sportschool of wil je thuis wat buikspieroefeningen doen? Download je favoriete muziek die je energie en zin geeft om door te gaan. Muziek wekt emotie op. Kies eerst een liedje waar je zin in hebt, en schakel dan door naar steeds meer opzwepende muziek. Met je eigen motiverende playlist heb je geen discipline meer nodig!
4. Maak een kalender met afvinklijst
Een simpel papier of je koelkast met wat lijntjes volstaat als een kalender. Noteer de dagen waarop je wil sporten en zet er een afvink hokje bij. Een taak of opdracht afvinken is zo bevredigend! De gedachte dat dat hokje leeg blijft staan is ondraaglijk. Door je hele proces visueel te maken zie je je vooruitgang. Dit kan je ook doen voor elke dag zonder alcohol, of je dagelijkse 10.000 stappen.
5. Maak een gezonde versie van je lievelingseten
Maak je “obstakel” aantrekkelijk. Wil je gezonder eten, maar ben je niet verzot op droge salades? Kijk dan waar je wel zin in hebt. Ben je pizza verslaafd? Experimenteer dan met pizza op basis van een bloemkoolbodem, en zorg voor gezondere toppings zoals verse kipstukjes.
Als je ondanks al deze goede tips nog steeds voor een moeilijke en onaantrekkelijke opdracht staat, dan zullen de volgende tips je helpen om de kracht te vinden om je discipline op te bouwen.
6. Start with why
Zomaar een saaie of moeilijke taak doen gaat in tegen onze natuur. Waarom zou je in godsnaam jezelf zo afmatten in de sportschool? Door jezelf je er aan te herinneren waarom je iets doet, vind je mogelijk wel de discipline om op de loopband te blijven staan of dat zware gewicht nog een keer op te tillen.
7. Focus op 1 doel
Helderheid in je hoofd is essentieel als je discipline wil kweken. Als je een erg stressvol leven hebt en je hoofd staat op ontploffen, dan is de kans klein dat je gezonde keuzes gaat maken.
Zorg voor rust in je hoofd en focus op 1 doel tegelijk. Focus bijvoorbeeld de eerste maand enkel op meer bewegen, en enkel op met de fiets naar je werk rijden. Als je hier een goede gewoonte van hebt kunnen maken, en hebt bewezen dat je hiervoor voldoende discipline hebt, (door bijvoorbeeld ook de fiets te nemen als je moe bent), dan kies je weer een volgend doel.
8. Visualiseer je doel
De focus op 1 doel en je jezelf er aan herinneren waarom je iets doet, kan je in de praktijk brengen met visualisatie. Met visualisatie programmeer je je brein om keuzes te maken die je helpen je doel te bereiken. Een kleine investering van 10 minuten elke ochtend, kan je enorme voordelen opleveren in je mindset en dus ook de keuzes die je elke keer maakt.
9. Herinner jezelf aan vorige successen
Heb je het even moeilijk en denk je dat het geen zin heeft of niet gaat lukken? Denk dan even aan vorige successen die je behaald hebt. Hierdoor ga je meer in jezelf geloven, en dat geeft enorm veel kracht om de nodige discipline op te brengen.
10. Begin zo klein mogelijk
Ja, maar dit. Ja, maar dat. Er is altijd wel een excuus om toch maar niet nu meteen te starten. En dat is begrijpelijk, het is echt lastig om uit die comfortzone te stappen. Deel je “taak” daarom op in zo klein mogelijke stukjes. Vraag jezelf af: “Wat is de allerkleinste stap die ik nu meteen kan nemen in de richting van mijn doel?” Denk bijvoorbeeld aan:
- Maak een boodschappenlijstje
- Drink 1 glas water
- Lees 5 pagina’s uit een boek
- Pomp de banden van je fiets op
- Ga online op zoek naar een leuke sportoutfit
- Zoek op hoeveel een lidmaatschap in de sportschool kost
- Stel je favoriete workout playlist samen
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
1 zegt:
1'"