Het is een mythe die vroeg of laat altijd wel weer op komt poppen: je wordt dik van ’s avonds laat eten. Het precieze tijdstip dat als ‘grens’ gegeven wordt verschilt per bron, maar acht uur is een veel genoemd tijdstip. Ieder hapje dat je daarna nog binnen zou krijgen, zou ervoor zorgen dat je moeilijker afvalt.
De uitleg voor de theorie kan nog best overtuigend klinken, maat toch werkt je lichaam niet zo. Daarom besteden we de blog van vandaag aan de ontkrachting van de mythe – dan weet je in ieder geval zeker dat je ’s avonds nog rustig van je schaaltje yoghurt mag genieten.
Waarom zou ’s avonds eten dik maken?
Het idee achter de theorie dat je dik wordt van laat eten, is doorgaans dat je lichaam in een soort ‘spaarstand’ terecht zou komen in de avond, als een voorbereiding op het moment dat je gaat slapen. Dat zou betekenen dat ook je spijsvertering op een laag pitje gezet, dat je nauwelijks meer energie verbruikt, en dat iedere calorie die je binnenkrijgt dus linea recta als vel in je lichaam wordt opgeslagen.
Klinkt overtuigend, niet? Dat is dan ook de reden dat veel mensen na het avondeten bijna panisch uit de buurt blijven van iedere kruimel eten in hun omgeving.
Waarom klopt de mythe niet?
Toch zitten er een paar haken en ogen aan de hele theorie. Waarom heeft bijvoorbeeld niet het hele mediterrane zeegebied last van morbide obesitas, aangezien de gemiddelde maaltijd daar echt niet voor half negen begint? Aan dat simpele feit kun je al direct zien dat het tijdstip maar weinig te maken heeft met de manier waarop je lichaam je eten verwerkt.
Uiteindelijk gaat het namelijk helemaal niet om het moment waarop je eet, maar met het totale aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt in verhouding tot het totale aantal calorieën dat je dagelijks verbrand. Eet je meer dan verbruikt, dan kom je aan – maar het maakt niet uit wanneer je eet. Zie onder andere deze studie.
Late snacks en calorieën
Hoe komt het dan dat sommige mensen toch bij hoog en laag volhouden dat ze af zijn gevallen door niet langer ’s avonds te eten? Heel eenvoudig: wanneer je na het avondeten nog uitgebreid gaat zitten snacken, loop je grote kans dat je een stuk meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt, omdat je na het avondeten eigenlijk al aan je behoefte voor die dag zat.
Iets vergelijkbaars geldt wanneer je heel laat dineert: er is dan goede kans dat je de lange periode tussen lunch en avondeten op gaat vullen met calorierijke snacks, die er ook weer voor zorgen dat je meer eet dan je nodig hebt. Daar zul je inderdaad van aankomen!
Zorg voor gezonde snacks
Wanneer je maar zorgt dat je geen bergen calorieën binnenkrijgt, kun je echter prima ’s avonds een gezonde snack nemen zonder dat je direct vet opslaat. Wanneer je van jezelf weet dat je graag iets te snacken hebt terwijl je bijvoorbeeld tv zit te kijken, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld tomaatjes, komkommers, fruit, gepofte pompoenpitten of magere kwark in huis te halen.
Of eet gewoon iets minder gedurende de rest van de dag, dan kun je ook prima voor wat vettere snacks gaan in de avond! Zolang je de balans maar in de gaten houdt, zit je altijd wel goed.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!