FitChef Turbo (deel 2) is uit…!

2

Wat is een slowcooker en wat zijn de voordelen?

In Amerika is het al jaren een hype, in Nederland begint de slowcooker of crock pot nu eindelijk ook aan populariteit te winnen. Het apparaat wordt geroemd als hét keukenaccessoire waar je echt niet meer zonder kunt. Hoog tijd om er eens een blog aan te wijden, met andere woorden.

Want hoe werkt zo’n slowcooker nu eigenlijk precies? Wat maak je erin, en wat zijn nou precies de voordelen boven een gewone pan? En misschien wel het belangrijkste: heb je zo’n apparaat nodig? Je leest er alles over in ons blogartikel van vandaag!

Wat is een slowcooker?

Een slowcooker is – de naam zegt het al – een apparaat waarmee je je voedsel heel langzaam gaar kunt stoven. Het geheel bestaat uit een (aardewerken) pot die je uit het apparaat kunt halen. Je sluit de boel af met een glazen deksel om te voorkomen dat het vocht binnen een half uurtje uit je eten stoomt. Het garen van het voedsel gebeurt op lage temperatuur, vandaar dat het enige tijd duurt tot je maaltijd klaar is.

Afhankelijk van het recept en de stand die je gebruikt kan de bereiding 4 tot 8 uur in beslag nemen. En ja, het is de bedoeling dat het apparaat al die tijd echt aan blijft staan! Gelukkig is dat heel veilig.

Wat kook je in een slowcooker?

Een slowcooker heeft natuurlijk maar één ‘pan’, dus je kunt maar één gerecht tegelijk bereiden. Daarbij is gelukkig echter een enorme variatie mogelijk. Favoriet zijn gerechten die meer smaak krijgen wanneer ze langer staan te sudderen. Stoofvlees en varianten als pulled beef en chicken zijn bijvoorbeeld klassieke slowcookergerechten.

Eventueel kun je daar kort van tevoren dan bijvoorbeeld nog een pannetje rijst bij koken. Soepen en bouillons trekken eveneens uitstekend in dit apparaat. De slowcooker wordt verder ook wel gebruikt voor groenten en aardappels, hoewel die vaak iets minder tijd nodig hebben. Maak je een gerecht met zowel vlees als groenten, dan wordt het daarom vaak aangeraden om de groenten wat later toe te voegen.

5 voordelen van de slowcooker

Leuke mogelijkheden, natuurlijk, maar niets dat je niet ook in een pan zou kunnen bereiden. Waarom is de slowcooker dan toch zo populair? We zetten vijf grote voordelen op een rijtje!

1. Weinig moeite

Een slowcooker neemt je voor de meeste gerechten al het werk uit handen. Je snijdt groenten, je schilt de aardappels, je bakt hoogstens je vlees nog even aan – en dat is het. Vervolgens hoef je al die ingrediënten alleen maar in het apparaat te leggen en de boel aan te zetten. Bij een pan moet je dan nog wel eens goed opletten of het eten niet aanbrandt of droog kookt. Dat risico is bij een slowcooker zo goed als nul. Door de lage temperatuur maakt het zelfs nauwelijks uit of je alles een half uurtje langer laat staan.

2. Je hoeft er niet bij te blijven

Zelfs gerechten die vooral op het vuur staan te pruttelen kunnen veel werk vragen. Je moet toch om de vijf minuten even roeren, bijvoorbeeld. En je kunt sowieso niet de keuken uit om iets anders nuttigs te gaan doen, want het gas staat nog aan. Bij de slowcooker is dat probleem er niet. Je kunt het apparaat zonder problemen aan laten staan, zelfs wanneer je even het huis uit bent. Het is er per slot van rekening op ontworpen om zonder toezicht zijn werk te doen. Zo neemt het koken dus veel minder tijd in beslag!

3. Geen vet nodig

Zoals gezegd loop je met die lage temperatuur niet het risico dat je eten aanbrandt. Een ander voordeel daarvan, naast dat je maaltijd niet verpest wordt, is dat je dus geen vet nodig hebt. Het vocht uit het vlees en de groenten, samen met eventueel wat toegevoegde bouillon, is al genoeg. Dit is vooral een enorm voordeel als je af probeert te vallen. Drie lepels olijfolie per dag levert toch al 300 calorieën op, dus dat is snel besparen! Natuurlijk is het belangrijk dat je nog steeds je vetten binnenkrijgt, maar daar zijn genoeg andere bronnen voor.

4. Veel smaak

Een ander voordeel is de smaak van gerechten uit de slowcooker. Omdat het geheel veel meer tijd krijgt om te trekken, komen de smaken ook een stuk beter vrij. Je kent vast het verschijnsel dat veel eten beter smaakt als je het een dagje in de koelkast hebt gehad. Bij de slowcooker is die wachttijd er als het ware al geweest! Zeker bij soep, bouillon of curry is dit effect sterk merkbaar. Een soep uit de slowcooker zal voller smaken dan één die uit een pan komt.

5. Relatief weinig stroomgebruik

Een vaak gehoorde zorg is het stroomgebruik van een slow cooker. Zo’n apparaat staat immers toch urenlang aan, is het idee. Het valt echt enorm mee hoeveel energie je nu werkelijk gebruikt! Een slowcooker heeft namelijk een veel lager vermogen dan bijvoorbeeld een oven – ca. 200 tegenover ca. 2500 Watt. Acht uur slowcooker staat daarmee dus ongeveer gelijk aan de oven drie kwartier aanzetten. Dat valt, met andere woorden, behoorlijk mee!

Heb je een slowcooker nodig?

Is de slowcooker al met al nou echt een apparaat waar je keuken niet zonder kan? Zo ver zouden we nou ook weer niet willen gaan. De meeste gerechten die je hiermee maakt kunnen immers ook prima op een andere manier gemaakt worden. Aan de andere kant is dit wel degelijk een apparaat dat breed toepasbaar is én veel voordelen heeft. Wil je dus eens in je keuken investeren, dan is dit zeker een optie om te overwegen.

Wil jij afvallen of fitter worden met een plan en recepten dat werkt op de lange termijn? Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel?
Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 15 september 2017

Hoi Annemarieke,

Goed om te horen! 🙂

Groetjes,

Mark

Reageer
Annemarieke - 14 september 2017

Ik heb sindskort een Crock-Pot en ben er heel blij mee. Tot nu toe gemaakt: hachee, stoofpeertjes en pulled chicken. Morgen gaat er Indisch stoofvlees. De smaken zijn inderdaad voller. Ik vind het heel relaxed: 's ochtends voor ik naar mijn werk ga de ingrediënten in de pan (voor de pulled chicken bijvoorbeeld hoef je zelfs niks aan te braden) en als ik eind van de dag thuiskom kan ik bijna eten. Zoals gezegd, de slowcooker is niet noodzakelijk, maar wel erg fijn.

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 2 reacties