Misschien heb je het vroeger al geleerd: eten in een geopend blik bewaren is gevaarlijk en ongezond. Vaak staat ook op etiketten aangegeven dat je restjes van de inhoud altijd in een ander bakje moet bewaren. De meeste mensen zetten dan ook braaf geen geopende blikken in de koelkast.
Maar waar komt dit regeltje nu eigenlijk vandaan? Hoe gevaarlijk is het om dat restje tomatenpuree of kikkererwten gewoon in het blik te laten zitten? We leggen je hieronder uit wat het gevaar is – en waarom het soms ook wel weer meevalt.
Tin in je eten
Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde ‘blikvergiftiging’ tegen te gaan. Dit probleem ontstaat soms door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Dat kan om redelijk wat tin gaan, tot wel 150 mcg per gram metaal.
Als het blik geopend is, komt er zuurstof bij de binnenkant. Dat kan tot versnelde oxidatie leiden, waarbij een deel van de tin in het eten terechtkomt. Zeker na een paar dagen in de koelkast kan dat flink oplopen. Dat geldt dan vooral voor zure producten, zoals tomatensaus en fruit in sap. Je kunt daar na een paar dagen zelfs een donkere cirkel zien ontstaan waar de tin wordt opgenomen.
Gevolgen van tin
De vraag is dan natuurlijk: hoe erg is het als er tin in je eten terecht komt? Gelukkig valt dat enigszins mee. Van alle zware metalen die in je lichaam terecht kunnen komen, is tin de minst schadelijke. Het zal bijvoorbeeld niet snel schade aan het zenuwstelsel veroorzaken. Er is dan ook geen toelaatbare dagelijkse inname (TDI) voor vastgesteld.
Dat wil echter niet zeggen dat een hoge inname van tin niet voor problemen kan zorgen. Het belangrijkste nadeel is dat je maag er flink geïrriteerd van kan raken. Kinderen krijgen daar door hun lage gewicht zelfs nog wat eerder last van. Het is dus wel degelijk zaak om blikvergiftiging zo veel mogelijk te vermijden.
Gelakt of ongelakt?
Gelukkig heeft de voedingsindustrie dat zelf ook al jaren geleden bedacht. Tegenwoordig zijn de meeste blikken in Nederland gelakt. Dat wil zeggen dat er aan de binnenkant een dun laagje kunststof over het metaal heen is aangebracht. De tin kan daardoor niet zomaar door het eten worden opgenomen.
Toch is dat geen garantie dat alles goed gaat. In een geopend blik is de lak vaak beschadigd door de scherpe rand van de bovenkant. Bovenin het blik kan dan alsnog die donkere kring ontstaan. Ook messen en vorken kunnen krasjes in het kunststof aanbrengen waar tin doorheen kan lekken.
Hygiëne van een geopend blik
Daar komt nog bij dat geopende blikken ook niet altijd de meest hygiënische optie zijn. De lucht in de koelkast kan aardig wat microben bevatten die van andere voedingsmiddelen afkomstig zijn. Zelfs met de lage temperatuur kunnen die bederf in de hand werken wanneer ze in het blik terecht komen.
Ten slotte is je eten in een geopend blik bewaren ook niet erg goed voor de kwaliteit. De andere voeding in de koelkast kan de smaak beïnvloeden, en het blik zelf zorgt na een paar dagen ook voor een metalige ondertoon.
Eten in geopend blik bewaren
Kortom, het is niet altijd noodzakelijk om eten in een geopend blik naar een ander bakje te verplaatsen. Als je het een keer vergeet, zul je daar echt niet meteen doodziek van worden. Hoogstens wordt je eten er minder lekker van en krijg je er een kleine hoeveelheid tin mee binnen.
Eten in een geopend blik bewaren is echter ook geen heel goede gewoonte. Het is daarom verstandig om de aanwijzingen op de etiketten gewoon te volgen en restjes even in een bakje over te scheppen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
A. Bakker zegt:
Een blikje tomatenpuree dek ik altijd af met stevige plastic folie met een elastiekje er strak om. Dit dient als deksel en dat houdt zo de koelkastmicroben buiten. Door de tomatenpuree er met een theelepeltje behoedzaam uit te scheppen, voorkom je beschadiging van de laklaag en tincontaminatie. En hoef je niet te kliederen met potjes en dekseltjes.
Simmer zegt:
Tipje van mijn zijde; koop geen blik, maar glazen potjes. Leeg? Ff alles schoonmaken, heb je gelijk een mooi (bewaar) potje om, whatever you wish, in te doen. Zelfs eiwitpoedertjes of maaltijdshake poedertjes voor onderweg ofzo. Glasbak blij, moeder natuur blij, en jij ......nog blijer. Just saying
Ineke zegt:
Goede aanvulling! Zo recycle ik zelf ook de jampotjes.
Anoniem zegt:
Heel nuttige info, bedankt!
Mirjam zegt:
Haha ja dit werft wel een blik op mijn gezicht.
Anne zegt:
Gekke Miriam