Zoetstoffen en diabetes, hoe zit dat? Kun je beter zoetstoffen gebruiken of hebben deze ook een nadelig effect? De Nederlandse Diabetes Federatie heeft onlangs de nieuwe voedingsrichtlijn gepubliceerd. Met daarin een hoofdstuk over zoetstoffen en diabetes. In dit artikel lees je daar meer over.
Over de voedingsrichtlijn
De Nederlandse Diabetes Federatie bestaat uit een flink aantal organisaties. Waaronder verenigingen, fondsen, stichtingen en bedrijven. Door lid te zijn zeggen ze zich in te zetten voor een beter kwaliteit van zorg en leven voor diabetici.
Voeding speelt daar een belangrijke rol bij. Met de juiste voeding kan de regulering van glucose verbeteren. In 2006 gaf de federatie de opdracht voor de eerste wetenschappelijke voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes type 1 en 2. Deze is inmiddels al een aantal keer herzien.
In 2019 werd een traject gestart voor de ontwikkeling van een nieuwe versie. Zowel professionals als mensen met diabetes zaten in de werkgroep. Behoeften, veel gestelde vragen en wetenschappelijk onderzoek werd gebruikt om de richtlijn uit 2015 te verbeteren en aanvullen.
Voedingsrichtlijn zoetstoffen
In de richtlijnen staat een hoofdstuk over zoetstoffen. Omtrent koolhydraten en zoetstoffen waren veel vragen, constateerde men. De vraag die ze in de richtlijn beantwoorden is onder andere: vormen zoetstoffen een risico?
Zoetstoffen en diabetes
Wat zeggen de nieuwe richtlijnen over zoetstoffen en diabetes? In de richtlijnen onderscheiden ze twee soorten zoetstoffen. Zoetstoffen die de bloedglucose niet of nauwelijks beïnvloeden en zoetstoffen die de bloedglucose wel beïnvloeden.
Zoetstoffen die niet of nauwelijks beïnvloeden:
- Acesulfaam-K / kalium ecesulfaam
- Stevia
- Aspartaam
- Sacharine
- Cyclamaat
- Sucralose
Zoetstoffen die wel beïnvloeden:
- Xylitol
- Maltitol
- Erytritol
- Isomalt
- Sobitol
- Mannitol
- Lactotol
Het tweede rijtje bestaat uit polyolen. Ze worden industrieel gemaakt. Ze zijn minder zoet maar dus wel heel makkelijk te maken. En ze bevatten alsnog minder calorieën dan suiker. Ook hebben ze allemaal een Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) gekregen.
Omdat er minder calorieën in zoetstoffen zitten, staat in de richtlijn dat zoetstoffen kunnen helpen om minder calorieën binnen te krijgen. En dat een cola zero daarom beter is dan een gewone cola. Uiteraard blijft het drinken van bijvoorbeeld water en thee (zonder suiker) het belangrijkste advies.
De relatie tussen zoetstoffen en diabetes type 2
Er zijn echter onderzoeken die een relatie aantonen tussen mensen die veel zoetstoffen consumeren en diabetes type 2. Mocht je dit ergens voorbij zien komen, let dan op. Er is namelijk wel een verband tussen die twee. Maar ook nog veel onduidelijkheid.
Veel zoetstoffen consumeren betekent niet vanzelf meer risico op diabetes type 2. Wel zag men dat dit vaak geval was. Dit lag echter niet per se aan de zoetstoffen. Maar aan het feit dat mensen die kiezen voor stoffen vaak ook een hoog BMI hebben.
Het kan zo zijn dat iemand bewust kiest voor zoetstoffen, omdat hij of zij wil afvallen. Of juist het tegenovergestelde: iemand houd heel erg van zoete voedingsmiddelen en heeft dus ongezonde gewoonten.
Het effect van zoetstoffen op verzadiging en op het microbioom zijn nog te onduidelijk. Daar zijn wel onderzoeken naar gedaan, maar te weinig om iets over te zeggen. Deze resultaten zouden voor eenieder belangrijk kunnen zijn.
Is stevia het beste?
Als je een zoetstof wilt kiezen, dan is stevia zeker een goede optie. Maar zeker niet de enige optie. Je wilt het liefst een zoetstof die de bloedglucose niet beïnvloedt, maar het moet er ook een zijn die je lekker vindt en waar je lichaam goed op reageert.
Niet iedereen is fan van stevia. Het is over het algemeen duurder en heeft een nasmaakje. Er zijn ook mensen die een opgeblazen buik en buikpijn krijgen. Sommige producenten gebruiken ook andere ingrediënten om de smaak te verbeteren. Bijvoorbeeld met erythritol.
Ook de kwaliteit van het product met stevia kan verschillen. Het steviablad bevat een bittere soort en een hele zoet soort. Vanzelfsprekend is de zoetste het duurst in de aankoop. Goedkopere producten bevatten vaak de bittere soort.
Andere zoetstoffen zijn dus niet per se slechter dan stevia. Stevia heeft echter een goed imago omdat het een product uit de natuur is. Kies wat jij lekker vindt. Of gebruik helemaal geen suiker of zoetstoffen.
Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook de volledige NDF Voedingsrichtlijn Diabetes (2020).
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!