We leren allemaal van jongs af aan dat fruit gezond is. Toch is niet iedereen het daarmee eens! Er wordt ook regelmatig beweerd dat fruit juist een dikmaker is die je beter kunt vermijden als je af wilt vallen.
Wie moet je in zo’n geval nou geloven? Is fruit een onbeperkt goede keuze, of kun je ook te veel fruit eten? In deze blog bekijken we de argumenten voor beide posities en bespreken we hoe veel fruit per dag nou echt verantwoord is.
Voordelen van fruit
Laten we eerst maar eens kijken waar het bekende advies van twee stuks fruit per dag eigenlijk vandaan komt. De reden voor die norm is heel eenvoudig: fruit is gewoon ontzettend gezond. We noemen hieronder een paar belangrijke redenen!
1. Vitamines en mineralen
Verschillende soorten fruit zijn rijk aan belangrijke vitamines en mineralen. Citrusvruchten en bessen bevatten veel vitamine C, aardbeien zijn rijk aan foliumzuur en bananen leveren kalium. Hoe meer je afwisselt met fruitsoorten, hoe gevarieerder het palet aan voedingsstoffen dat je binnenkrijgt.
2. Fytonutriënten
Daarnaast bevat fruit fytonutriënten: hulpstoffen in planten die zelfs in heel kleine hoeveelheden al een boost voor je gezondheid kunnen vormen. Voorbeelden zijn flavonoïden en polyfenolen. Dit soort stofjes zijn waarschijnlijk grotendeels verantwoordelijk voor de gezonde effecten van plantaardig voedsel.
3. Voedingsvezels
Ten derde is fruit rijk aan voedingsvezels, die allerlei belangrijke functies vervullen in je lichaam. Ze helpen je bijvoorbeeld om je verzadigd te voelen na een maaltijd. Ook zijn vezels erg belangrijk voor je spijsvertering, omdat ze je darmflora gezond houden.
4. Minder kans op chronische ziektes
Van een aantal voordelen van fruit weten we nog niet zo goed wat de reden is. Statistisch onderzoek laat zien dat twee stuks fruit per dag het risico verlaagt op diabetes, bepaalde typen kanker en andere aandoeningen. Mogelijk heeft het iets te maken met die fytonutriënten, maar dat weten we nog niet helemaal zeker!
Is fruit een dikmaker?
Waarom zou je dan toch te veel fruit kunnen eten als het zo gezond is? Eén van de meest gehoorde waarschuwingen, zeker op dieetsites, is dat fruit een ‘dikmaker’ zou zijn. Waar komt dat verhaal vandaan, en hoe serieus moet je het nemen?
Suikers in fruit
De reden dat fruit als dikmaker te boek staat, is onder andere dat er suikers in zitten. En dat klopt: vruchten bevatten fructose, ook wel vruchtensuiker genoemd. Net als glucose zorgt fructose voor de aanmaak van insuline, waardoor vet opgeslagen kan worden.
Maar hoewel fructose een snelle suiker is, is vers fruit dat niet per se. De vele vezels remmen namelijk de opname van suikers in je lichaam! Daarmee heeft een appel toch echt niet hetzelfde effect als een handvol snoep tussendoor.
Calorieën in fruit
Daar komt nog bij dat je uiteindelijk niet dik wordt van suiker. Je wordt dik als je meer calorieën eet dan je verbrandt. Nu is het zo dat suiker tot gevolg kan hebben dat je meer gaat eten – onder andere door de schommelingen in je bloed die het veroorzaakt. Maar zeker als je voor suikers mét veel vezels kiest, is die kans behoorlijk klein!
De enige manier waarop fruit een dikmaker kan zijn, is dus als je zo veel fruit eet dat je ermee boven je caloriebehoefte komt. En dat zou nogal een prestatie zijn. In tegenstelling tot wat nog wel eens gedacht wordt, bevat fruit namelijk helemaal niet zo veel calorieën…
De meest energierijke vrucht is de avocado, met ongeveer 200-250 calorieën per stuk. Er zijn echter niet veel mensen die avocado’s als fruit eten. Andere relatief calorierijke vruchten zijn de banaan (90 calorieën per stuk), de peer (80 calorieën per stuk) en de mango (135 calorieën per stuk – maar dan moet je wel een hele mango eten…).
Met andere woorden: zelfs met twee grote porties fruit kom je nauwelijks boven 200 calorieën uit. De kans dat je aankomt van een appel tussendoor is dus bijzonder klein, als de rest van je voedingspatroon op orde is.
Afvallen met fruit
Dus, is het verstandig om fruit te eten als je af wilt vallen? Ondanks alle horrorverhalen die je hoort: jazeker. Het kan juist erg behulpzaam zijn. Als tussendoortje kan fruit voorkomen dat je je te buiten gaat aan andere, ongezondere snacks. En ook dat helpt zeker om op het juiste gewicht te komen of te blijven.
Bovendien kunnen die suikers ook heel nuttig blijken bij het afvallen. De reden daarvoor is dat je af en toe ook gewoon even een energieboost nodig hebt. Vlak voor het sporten, om maar eens een goed voorbeeld te noemen. Door op zo’n moment wat fruit te eten, hebben je spieren beschikking over alle snelle koolhydraten die ze nodig hebben.
Te veel fructose
Als je het zo leest, lijkt het antwoord op de vraag “Hoe veel fruit per dag” misschien gewoon “Zo veel mogelijk!” Dat is echter ook weer niet helemaal het geval. Als je te veel fruit eet, kan dat namelijk inderdaad wel tot negatievere gevolgen leiden.
Eén van de redenen daarvoor is het type koolhydraat dat in fruit relatief veel voorkomt: fructose. Dit is één van de vele vormen van suiker, naast bijvoorbeeld glucose. Het wordt echter anders door het lichaam verwerkt: je lever moet het eerst in glucose omzetten voor het opgenomen kan worden.
Dat betekent dat het voor je lichaam relatief belastend is als je veel fructose eet. Als het om redelijke hoeveelheden gaat, heb je daar geen last van. Eet je echter de hele dag fruit tussendoor, dan kan dat wel tot problemen leiden. Buikpijn, diarree en een opgeblazen gevoel zijn bijvoorbeeld genoemde gevolgen.
Zuren in fruit
Verder bevat fruit relatief veel zuren. Ook die zijn in principe niet ongezond. Je tandglazuur wordt weliswaar een beetje aangetast wanneer je fruit eet, maar dat wordt door je lichaam vanzelf opgelost. Het enige vereiste is dat je je tanden even de tijd geeft om te herstellen.
Dat is precies waar het mis gaat als je te veel fruit eet. Je tandglazuur krijgt dan steeds te weinig tijd om weer ‘bij te komen’, waardoor ieder volgend stukje fruit een grotere aanslag vormt. Op de lange termijn vormt dat een behoorlijke belasting voor je gebit.
Wat is te veel fruit?
Het verschilt een beetje van persoon tot persoon hoe veel fruit per dag nog gezond is. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor fructose dan anderen. In principe zit je met 2-3 stuks per dag echter altijd nog wel veilig.
Incidenteel wat meer is ook nog niet direct te veel fruit. Eet je echter standaard meer dan 3-4 stuks fruit per dag? En heb je last van allerlei kleine kwaaltjes waar je niet direct een oorzaak voor kunt vinden? Dan kan het de moeite waard zijn om je fruitconsumptie wat te verminderen.
Gedroogd fruit
Een gebruikelijke valkuil hier is gedroogd fruit. Hiermee moet je net iets meer uitkijken dan met vers fruit. Omdat ze gedroogd zijn, zijn ze namelijk ook een stuk geconcentreerder. En dat betekent dat ze per portie ook aanmerkelijk meer suikers en calorieën bevatten.
Hoeft geen probleem te zijn – als je er maar rekening mee houdt dat één gedroogde abrikoos ongeveer dezelfde voedingswaarde heeft als een hele verse abrikoos. Let er dus op dat je niet per ongeluk in een calorieoverschot belandt omdat je dagelijks handenvol rozijnen eet.
Vruchtensap
Nog een laatste opmerking: die twee stuks fruit moeten wel echt stuks zijn. Een glas vruchtensap heeft niet dezelfde voordelen, wat de verpakking ook mag beloven! Er zitten dan misschien wat vitaminen in, maar de vezels zijn er allemaal uit. En dat zijn nu juist zulke belangrijke ingrediënten, die verantwoordelijk zijn voor veel van de gezondheidsvoordelen.
Bovendien worden de suikers in vruchtensap veel sneller opgenomen, met een ongezonde suikerpiek tot gevolg. Wil je je dagelijkse porties fruit echt liever drinken? Of vind je fruit niet heel erg lekker smaken? Maak er dan een smoothie van. Dat is een prima manier om de smaak wat te maskeren en toch de nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen.
Hoeveel fruit per dag?
Te veel fruit eten is dus wel degelijk mogelijk, hoewel je het dan wel vrij gek moet maken. In het kort kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Maximaal drie eetmomenten met fruit. Ook als je niet te veel fruit eet, kun je dat nog steeds in veel losse momenten over de dag verspreiden. Dat is niet zo goed voor je tanden. Probeer het aantal eetmomenten met fruit liever te beperken tot maximaal drie.
- Varieer met fruitsoorten. Iedere soort fruit bevat weer andere gezonde stoffen. Om maximaal van alles te profiteren, is het dus verstandig om niet alleen maar appels te eten.
- Eet heel fruit. Juist in heel fruit zijn de suikers niet zo schadelijk, omdat de vele vezels zorgen dat je lichaam ze langzamer opneemt. Kies je echter voor vruchtensap, dan zijn die vezels verdwenen en hou je gewoon suikerwater over. Smoothies zijn iets beter, maar hele stuks fruit hebben toch echt de voorkeur!
Hoeveel fruit eet jij per dag? En heb je ooit nadelen ondervonden van te veel fruit? We horen het graag van je in de comments!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Hi,
Ik maak ‘s morgens een smoothy met als basis 2 bananen en 2 appelsienen en dan wissel ik af met kiwi, meloen, citroen, mango of …
Verder doe ik er een handvol spinazie bij en groentekiemen dit in de blender en daar kom ik tot de middag mee toe (drink ik op in 2 of 3 keer). Verder eet ik geen dierlijke producten.
Doe dit nu ruim een maand maar vind het prima kunnen. ‘S middags en ‘savonds een vegan maaltijd.
Mijn kinderen en vrouw vinden het veel te veel fruit en zijn bang dat het op langere termijn schadelijk zou zijn (kans op diabetes, te weinig calcium enz).
Wat denken jullie?
Leen zegt:
Waarom lees ik in werkelijk ieder artikel dat fruitsap ongezonder zou zijn dan vers fruit? Als je toch een sinaasappel perst en de hele mikmak in een glas giet (behalve de schil), dan heb je toch echt een sinaasappel opgedronken.
Anoniem zegt:
Nu weet ik nog niet of ik aankom van de hele dag fruit vers fruit te eten. Ik eet s’morgens een grote kom met bessen Fransozen banaan noten enz…met alpro banaan smaak melk en ik heb de hele dag een vol gevoel Snamiddags eet ik een peer en appel s’avonds een handvol wijndruiven en wat mandarijnen. Ik voel me no steeds moe en uitgeput. Tegen 18 u eet ik wel kip kalkoen of vis met groenten geen kolidraden. Ik snak naar fruit. Heb er altijd enorm trek in. Is dat goed ?
Jac Janssen zegt:
Ik ben gek op fruit. Ik eet elke dag minstens 1 appel, 1 mandarijn en 1 sinaasappel. Als ze er zijn dan het ik graag een harde peer. Soms een (halve) banaan.
Druiven moet ik voorzichtig mee zijn, dat zijn echte dikmakers heb ik gemerkt.
Ik ben er al bijna 78 jaar mee geworden, mijn vrouw zegt soms dat ik te veel fruit eet, de huisarts vindt het geen probleem. Wat vinden jullie?
coby algera zegt:
Het was een duidelijk verhaal .
Ik eet door de dag heen 1 appel, 1 sinaasappel, 1 nectarine, 1 kiwi gold,1 banaan.
G Hemmer zegt:
Geachte Heer/Dame
Ik vond wat er geschreven staat erg interessant.
Alleen een opmerking. Men zegt dat fructose suikerziekte
Kan veroorzaken. Berust dit op waarheid of is het een
verzinsel ?
Pieter de Wit zegt:
Hallo G Hemmer, een beetje natuurlijke fructose zal geen suikerziekte veroorzaken. Maar onnatuurlijke fructose in grote hoeveelheden zal wel insulineresistentie in de hand werken. Alles hangt af van de dosis...
Schellingerhout zegt:
1 halve cinasappel 1 kiwi' 1 halve benaan 1 halve
Peer 1 manderein
1 halve kaki fruit
Pieter de Wit zegt:
Hoi, Geniet ervan! :-)
duchesne.eric@skynet.be zegt:
Ik ben 64 jaar en eet veel soorten fruit 5 à6 stukken per dag .Ik heb nu gehoord dat dit gevaarlijk is om diabetes te krijgen .Graag had ik een antwoord gekregen.
Pieter de Wit zegt:
Hoi Eric, omwille van de suikers en vooral fructose is meestal 3 a 4 stuks voldoende. 6 stukken fruit leveren je wel veel suiker op. Maar om op je vraag te beantwoorden: 1) Alles is enkel gezond of ongezond als je het met iets vergelijkt. Ik vind 6 stukken fruit niet ideaal. Ik zou dit afwisselen met andere zaken. Maar als je 6 stukken fruit eet en daarom minder aardappelen of wit brood, dan is fruit een prima keuze. 2) Voor het effect op diabetes zou ik me geen zorgen maken. Dat is vooral sterk geassocieerd met slechte suikers uit fastfood en overgewicht. Alle goede vitamines en vezels uit fruit zullen net preventief werken tegen diabetes. Succes!
Duchesne Eric zegt:
Ik ben 64 jaar en eet veel soorten fruit 5 à6 stukken per dag .Ik heb nu gehoord dat dit gevaarlijk is om diabetes te krijgen .Graag had ik een antwoord gekregen.
Salvina zegt:
Inderdaad mee opletten want je lichaam maakt geen verschil tussen gezonde en ongezonde suikers. Veel fruit zorgt voor hogere suikerspiegels waardoor je lichaam meer insuline moet aanmaken om de suiker uit je bloed te halen, en dit altijd opnieuw en als je diabetes gevoelig bent wordt je lichaam insulineresistent door te lang en teveel suikers uit je bloed te moeten halen. Dus best is om met mate fruit te eten omdat ze dus suikers bevatten en liefst in zijn geheel opeten en niet gemixt. Dan worden de suikers van het fruit niet te snel afgegeven aan het bloed waardoor je minder insuline moet aanmaken
Filip.lersberghe@telenet.be zegt:
Ik eet 12 tot 12 mandarijntjes, soms meer. Ik heb geen enkele bijwerking. Tenzij dat ik me wreed goed voel en dat mijn bloedwaarden, die slecht waren weer allemaal ‘Goed’ zijn.
Lukas zegt:
Hoi hallo! ik heb dit artikel even gelezen omdat mijn moeder mij aansprak over dat ik teveel fruit begon te eten. ik ben sinds kort begonnen met wat gezonder te gaan eten, minder snoepjes en koekjes en veel meer fruit wanneer ik trek kreeg. Maar omdat ze me hierop aansprak begon ik me toch wel een beetje zorgen te maken.
Ik begin mijn dag met het eten van twee sneden brood met 1 avocado erop, en hierbij een smoothie van 2 sinaasappels, 1 banaan, en nog een mix van diepvries fruitmix, ongv 100g denk ik.
zodra ik zin in wat lekkers krijg eet ik een mandarijntje of een appel. dit gebeurd misschien in de middag en in de avond.
Ik sport op de maandag en donderdag, en alleen na het sporten maak ik nog een smoothie van yoghurt en fruitmix (100g).
Ik heb tot nu toe nergens last van, maar vroeg me af of dit teveel van het goede is.
Groetjes, Lukas
Ineke zegt:
Hoi Lukas,
Je geeft zelf eigenlijk het antwoord al: je hebt nergens last van. Je vervangt koek en snoep door fruit, dat is hartstikke goed! En je varieert ook met fruit. Blijf dat vooral doen.
Wilma zegt:
hoi ik ben 58 jaar en eet bijna elke dag 3 - 4 st.fruit. (banaan, appel, mandarijn, khaki, peer etc.) ik ben zelden ziek, Wat ik de laatste tijd merk is dat ik geen witte tanden meer heb, dat is waarschijnl.daardoor. Erg jammer!
Bea van IJzendoorn zegt:
Mijn tandarts vertelde mij dat met ouder worden je tanden niet meer zo doorzichtig zijn. Daardoor geler worden. Ook koffie en thee zijn een oorzaak. Ik gebruik afwisselend zwarte tandpasta.
De kleur is ook erfelijk. Ik ben 80 met nog steeds redelijk witte tanden.
Dimitri zegt:
Hey Hallo, u spreekt hier met Dimitri. Heb eens een vraagje ? Als ik elke dag een appel en een peer en appelsien eet is dit goed ? Er zit bij de appel en peer een uur tussen en bij de appelsien 2uur samen met men boterhammen. Is dit ok of is het beter dat ik men appelsien later eet . Groetjes
Ineke zegt:
Hoi Dimitri,
Het maakt niet zo heel veel uit wanneer je je fruit eet. Eet het wanneer je trek heb en wanneer het goed voelt. De hoeveelheid fruit klinkt helemaal goed.
Jona zegt:
Sinds ik elke dag sport eet ik in de avond vaak een fruitsalade van meestal 4 fruitstukken (meestal zit banaan en appel erbij) ik doe dit zodat ik wat meer zou kunnen afvallen. Nu mijn vraag is als 4 stukken fruit per 2 dagen niet teveel is en remt dit misschien het afvallen zelfs af?
Voor de rest een geweldig artikel was heel interessant.
Ineke zegt:
Hoi Jona,
Je valt af je als je een calorietekort hanteert. De enige manier waarop fruit een dikmaker kan zijn, is dus als je zo veel fruit eet dat je ermee boven je caloriebehoefte komt.
Jolien zegt:
Beste
Ik ben veganist. Als ontbijt eet ik vaak een fruitsalade (banaan, appel, mango, perzik, pruim, nectarine, druiven, vijgen,... Ik zie wat ik in huis heb) samen met wat plantaardige yoghurt en zaden/pittenmix.
'S middag eet ik ook meestal 2 stukken fruit als lunch of tussendoortje.
Ik zit denk ik vaak aan 500gr fruit per dag. Is dit erg voor mijn lichaam?
Groetjes Jolien
Ineke zegt:
Hoi Jolien,
In een verder gevarieerd en gezond eetpatroon is de totale hoeveelheid niet erg voor je lichaam. Twee stuks fruit als lunch is echter wel heel beperkt. Probeer ook daar te zorgen voor variatie. Dan is de kans groter dat je voldoende voedingsstoffen, waaronder eiwitten en vetten binnenkrijgt.
koenmaes1010@gmail.com zegt:
Ik eet iedere ochtend 6 stukken fruit zoals bijv.: 1 banaan, 1 appel, 1 kiwi, 1 mandarijntje, porti bosbessen en frambozen.
Alles in blender en dan voeg ik havermout vlokken toe. Dat is m’n ontbijt. In de dag eet ik groenten, eet nog vis en eieren maar geen vlees. Let erg goed op toegevoegde suikers en weinig alcoholgebruik.
Tot nu toe weinig last van iets.
3x in de week workout, weinig stil zitten voor de rest.
6 stukken te veel?
Anders moet ik m’n suikerspiegel en cholesterol eens laten testen...
Mvg
Koen
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Koen,
Ik denk dat dit in een eetpatroon met verder weinig suiker wel kan, en het helpt waarschijnlijk dat je er havervlokken bij neemt. Dat scheelt in elk geval qua vezels. Mocht je op een gegeven moment last krijgen van buikpijn, dan is het goed om dit in je achterhoofd te houden (ik weet ook mensen bij wie het pas na een maar maanden of jaar op gaat spelen). Klinkt alsof je verder hartstikke gezond eet, lekker bezig :-)
Anoniem zegt:
Hi ik eet per dag meestal 2 mandrijntjes en meestal een smoothie van banaan appel en framboos of banaan appel en sinaasappel, is dit te veel of prima? En heb je misschien tips om meer groente te eten? Groetjess ;)
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Anoniem,
Dit is wel een beetje aan de vele kant voor één dag, ik zou proberen iets minder fruit te eten. Voor groente vind je hier wat tips :-)
Ralph zegt:
Hallo,
Ik eet heel wat fruit op een dag, in de ochtend een banaan met daarbij een smoothy van banaan, sinas en aardbeien. In de middag nog eens een fruitsla van ongeveer 230 Gr. Dan nog eens een smoothy van 0,50 l. Tussendoor nog een handvol druiven en wat frambozen of blauwe besjes. Is dit wat te veel van het goede? Heb de laatste tijd heel wat onrustige darmen. Bedankt voor het antwoord
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Ralph,
Ik denk dat dit inderdaad wat overdreven is! Je krijg zo te horen bijna een kilo fruit per dag binnen, dat is heel ver boven de aanbevolen 2-300 gram. Ik zou je aanraden om een paar weken bij die max. van 300 te blijven en dan even te kijken of je je beter voelt :-)
Wishaal Jaggernath zegt:
Hoi,
Ik eet meestal 2-4 stuks fruit per dag. Laten wij zeggen op een dag:
- een banaan, een mandarijn, een stuk mango en een handje vol blauwe bessen.
- een andere dag: 2 bananen (bijvoorbeeld verwerkt in pannenkoeken), frambozen en nectarine
- een banaan, appel en mandarijn
- groot stuk watermeloen; kiwi, appel, banaan
- aardbeien, blauwe bessen, banaan
Gemiddeld eet ik 3 stuks fruit per dag.? Is dat teveel?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Wishaal,
Drie stuks per dag is prima hoor :-) En zo te zien wissel je prima af, dus dan zou ik mee geen zorgen maken
groetjes etwin zegt:
3 stukjes in hoeveel gram
etwin van schaik zegt:
hoi,
ik eet 5x in de week smorgens
300 gram rode besjes
320 gr verse vijgen
en 6 passie vruchten
en in de midag bv 110 gram walnoten
maar lees schokkende dingen
alsje te veel calcium binen krijgt
heb je nierstenen
dus myn vraag is,moet ik op 50% gaan
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Edwin,
Zoals je in ons artikel kunt lezen, is calcium niet het grootste probleem als je zo veel fruit hebt. De fructose levert meer problemen op :-) Ik zou je om die reden inderdaad aanraden je fruitinname stevig te verminderen.
Als je je zorgen maakt om je calciuminname, zou ik je aanraden een weekje de Eetmeter van het Voedingscentrum in te vullen. Daarmee zie je ook heel snel precies of je te veel van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt!
feyenoord1908 zegt:
Op andere sites lees ik dat een portie fruit 125 gram is ... echter is een bak met druiven al 500 gram en wanneer ik dat koop gaat dat ook meteen op .
Gelukkig koop ik niet vaak watermeloen maar wanneer ik dat wel doe eet ik die ook meteen in 1 keer op :P is dat nou echt zo erg ? er zitten weinig calorieen in en dat is eigenlijk het enige waar ik op let ....
Lotte (beheerder) zegt:
Gelukkig maakt het voor een keertje niet uit of je wat over de 200-300 gram heen gaat :-) Je kunt het beter niet dagelijks doen, maar als het af en toe gebeurt vangt je lichaam dat gewoon op!
Anoniem zegt:
Fijn dat ik op mijn vorige vraag zo vlot een antwoord kreeg, dank! Daarom nog iets wat in mijn hoofd zit: ik heb wel eens gehoord dat fruit en zuivel, bijvoorbeeld aardbeien in yoghurt, invloed hebben op elkaar, ik meen me te herinneren dat zuivel ervoor zorgt dat er minder vitamine c uit het fruit wordt opgenomen door het lichaam. Klopt dat verhaal?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Anoniem,
Fijn dat we je hebben kunnen helpen! Zuivel en fruit hebben geen invloed op elkaars opnamesnelheid, dus je kunt die twee gerust combineren :-) Calcium vermindert wel de opname van bijvoorbeeld ijzer, maar omdat vitamine c die opname juist verbetert, kan het zelfs heel nuttig zijn om ze samen te eten.
Ivonne zegt:
Ik eet een keer per dag twee stukken fruit. In een keer een bom vitamines... is dat verstandig of vindt mijn lijf dat teveel en plas ik dat teveel uit?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Ivonne,
Nee hoor, dat zou geen probleem moeten zijn :-) Als je een andere maaltijd eet (denk bijvoorbeeld aan volkoren granen met groenten) krijg je daar ook een enorme hoeveelheid vitamines mee binnen, en die neem je ook gewoon op!
A.M. Oosterhoff zegt:
Wij laten jaarlijks onze stoofperen persen tot (biologisch) perensap, zonder verdere toevoegingen. We drinken iedere dag hiervan een glas. Daarnaast eten we dagelijks 2 tot 3 stuks fruit overdekt met havermoutpap als ontbijt. Krijgen we hiermee teveel te maken met glucose, fructose, dikmakers, vervetting van lever?
Lotte (beheerder) zegt:
Ik vermoed dat het met deze hoeveelheden nog wel goed gaat, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de rest van jullie eetpatroon. Eten jullie ook verder veel koolhydraten, dan kan de totale hoeveelheid suiker aardig oplopen. Als jullie verder echter met name volkoren koolhydraten eten en ook genoeg vetten en eiwitten binnen krijgen, dan valt het waarschijnlijk wel mee :)
Marco zegt:
Ik eet per dag 3 eieren 3 appels en 3 uien is dat teveel?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Marco, dat hangt er een beetje vanaf hoe je voedingspatroon er verder uitziet. Als je naast de appel nog ander fruit eet, is dit inderdaad vrij veel. Eet je alleen appels, dan zou je van de fructose geen last moeten hebben, maar ik zou je toch aanraden wat meer af te wisselen. Wanneer je zo eenzijdig eet, kan je lichaam daarna verloop van tijd last van krijgen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die na een paar jaar buikpijn beginnen te krijgen van die appels.
Voor de eieren geldt een beetje hetzelfde: als je ook verder veel dierlijke producten eet, is 3 eieren per dag wel veel. Eet je verder grotendeels plantaardig, dan kan het waarschijnlijk minder kwaad, hoewel ik je alsnog aan zou raden om wat meer af te wisselen.
De uien kunnen waarschijnlijk niet zoveel schade aanrichten, maar mocht je last hebben van winderigheid of een opgeblazen gevoel, dan kan dat hier aan liggen.
De brandstof van je lichaam zegt:
Wat een onzin. Zoek maar eens de bananagirl op op youtube. Zij eet gemiddeld 10 bananen per dag en valt juist af. Waar is jouw advies op gebaseerd? Zou de natuur zo gek in elkaar zitten dat het ons dik maakt?
Lotte (beheerder) zegt:
Of je afvalt of niet heeft weinig te maken met wát je eet, maar met hoe veel je eet! Als je meer calorieën eet dan je verbruikt, heeft je lichaam geen andere manier om er vanaf te komen dan door het om te zetten in vet (hoe natuurlijk de producten ook zijn). Omgekeerd: als je minder calorieën eet dan je verbruikt, val je af. Dat kan ook prima met hordes bananen, zolang je maar onder je calorieverbruikt blijft. Zoals we al zeggen, fruit kan zeker behulpzaam zijn bij het afvallen!
De reden dat we je afraden om zo veel fruit te eten, is dat te veel fructose voor buikpijn en vermoeidheid kan zorgen. Of, als we de natuur erbij willen halen: de natuur heeft vermoedelijk een reden om ons niet alleen maar fruit te bieden, maar ook andere voedingsmiddelen ;-) Te veel van het goede is nooit gezond, ook niet als het fruit is. Dat geldt overigens net zo goed voor andere natuurlijke producten.
Aafke zegt:
Mijn man maakt een smoothie van spinazie, rucola, bleekselderij en fruit. Dit wordt zo'n 3 liter. Hij drinkt smorgens een glas van 450cc met yoghurt en muesli, smiddags en glas van 450cc bij de lunch. Is dit teveel? En hoeveel stuks fruit mag hier in zitten? Er gaat soms een hele ananas in, 1 mango, 1 appel, 1 banaan, 1 kiwi, ( 5 verschillende stuks fruit) dadels, zaden zoals hennipzaad, lijnzaad en chiazaad. Is dit teveel van het goede? Ik heb vaak druiven staan waar hij een trosje van snoept of aarbeien staan die hij op zijn brood doet. Wordt dit allemaal niet te veel. Hij zegt wel dat hij moe is de laatste tijd. Kan dit komen door teveel fruit eten?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Aafke,
Dat klinkt alsof je man behoorlijk veel fruit binnenkrijgt (zeker om dat een hele ananas als meer dan 1 stuk geldt: het is een stuk meer dan het gemiddelde van 100 gram dat voor een portie fruit gerekend wordt). Vermoeidheid is een bekende bijwerking van te veel fructose, dus het lijkt me inderdaad verstandig om even een paar weken max. 300 gram fruit per dag te eten en te zien of dat verschil maakt :-)
Brigitte zegt:
Ik voelde me veel moe en dacht dat het iets te maken had met de vele koekjes die ik at, savonds en ook tussendoor. Ook krijg ik kwabbetjes op heupen en opgezette buik. Sinds 3 weken drink ik zo goed als geen wijn/alcohol meer en eet ook geen koeken meer. Zoals voorheen eet ik elke morgen verse fruitsla met magere yochurt en zaadjes, nu ook tussendoor fruit. Ik heb precies heel de dag zin en honger en ben ook 1,5 kg bijgekomen...ik vraag me af of ik niet beter terug koeken kan eten...
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Brigitte,
Wat vervelend! Als je aangekomen bent, lijkt het erop dat je ergens anders op de dag per ongeluk meer bent gaan eten. Als je steeds honger hebt, is dat heel logisch. Ik zou je aanraden om je ontbijt om te gooien naar iets dat wat meer vezels bevat, zoals bijvoorbeeld havermout met wat fruit. Voor veel mensen vult dat beter. Verder is het nuttig om gezonde tussendoortjes bij de hand te houden. Ik zou daar wat minder fruit bij eten, want het klinkt alsof je nu heel veel fructose binnenkrijgt... Rauwkost, een bakje yoghurt of een volkoren cracker met slank beleg zijn bijvoorbeeld andere goede opties.
Verder kan het nuttig zijn om je calorieën eens een weekje heel nauwkeurig bij te houden, bijvoorbeeld met de Eetmeter. (Zorg daarbij dat je alles zelf afweegt, zodat je echt weet of de hoeveelheden kloppen!) Je ziet dan of je ergens op een dag per ongeluk meer calorieën binnenkrijgt dan je dacht.
En ten slotte: minder alcohol en suiker is, los van je gewicht, sowieso veel gezonder! Ook als je het niet meteen ziet op de weegschaal zou ik je dus aanraden deze goede stap vol te houden, want waarschijnlijk zul je je er op de lange termijn beter bij voelen :-)
Kim zegt:
Hey,
Ik begin sochtends meestal met een banaan en dan een appel een peer een sinaasappel , rood fruit mandarijn, wel verspreid over de dag maar ik denk dat ik gemiddeld 4/5 stukken per dag eet. Vind fruit zo lekker, alleen nu moet ik van de dieetist nog maar 2 stukken nemen omdat ik soms buikpijn heb, kan dat echt daarvan ?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Kim,
Buikpijn is één van de meest voorkomende symptomen van een overschot aan fructose! Het is dus inderdaad mogelijk dat die 5 stuks fruit daar iets mee te maken hebben. Ik zou het advies van je diëtist een tijdje volgen en kijken of de buikpijn daarmee verdwijnt :-)
Kersjes J. zegt:
Hi, een vraagje over fruitsmoothies die ik graag maak omdat ze naast lekker ook hopelijk gezond zijn.
Zeker 5x/wk maak ik in de ochtend een smoothie van 2 bananen, 1 mango*, 1 (kleinere) avocado en magere yoghurt. Dit maak ik voor mijzelf, mijn man en 2 kinderen. Wij een groot glas, gok zeker zo'n 200ml, en mijn kinderen een kleiner glas. Ikzelf nuttig dit als ontbijt met een kop thee en een beetje melk daarin.
Mijn vraag; is dit een gezonde combinatie wat de smoothie betreft?
*) afgewisseld met perzik, aardbeien, sinaasappel, ananas en soms met toevoeging van spinazie.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi J.,
Dat klinkt prima hoor! Dat is per persoon ongeveer 1 stuks fruit (en wat zuivel en gezonde vetten). Als je ervoor zorgt dat je verder genoeg vezels binnenkrijgt en dat je niet dagelijks nog bergen ander fruit eet, zit je volgens mij helemaal goed :-)
Jan R. zegt:
Ik eet per dag 3 bananen, 2 appels, en ongeveer 150 gram rood diepvriesfruit, verder eet ik bijna alleen maar gezond, ik snoep bijna nooit, merk ook geen kwaaltjes. Is dit oke?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Jan,
Als je verder nergens last van hebt, denk ik dat dit nog net gaat. Het zou misschien wel verstandig zijn om iets meer af te wisselen met het fruit dat je eet :-)
Sjoerdhazenberg@hotmail.com zegt:
Ik eet s’morgens een bakje yoghurt met bessen ,aardbeien en frambozen.
Om 9.30 eet ik 3 mandarijnen.
En s’avonds nog 2 sinaasappels.
Is dat goed?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Sjoerd, je zit daarmee wel een beetje aan de hoge kant. Het kan interessant zijn om eens een paar weken wat minder fruit te eten, gewoon om te kijken of dat voor je lichaam uitmaakt. Als je je daar niet beter bij voelt kun je altijd nog teruggaan naar je huidige fruitconsumptie!
A.M. Oosterhoff zegt:
Wij laten onze biologische stoofperen jaarlijks persen tot perensap, heerlijk natuurlijk, maar vast ook vol suiker, want het is best een zoetig drankje. Mijn vraag is: is deze biologische perensap een dikmaker?
Lotte (beheerder) zegt:
Beste A.M.,
In principe is geen enkel product op zichzelf een dikmaker. Wel bevat vruchtensap relatief veel calorieën, terwijl het relatief weinig vult. Als je er te veel van drinkt, krijg je daarom erg gemakkelijk een overschot aan calorieën binnen.
Is je eetpatroon echter verder gezond, en drink je de perensap met mate? Dan is er echt geen probleem :-)
Hylke zegt:
Beste
Ik ben gek op bosvruchten uit de diepvries.
Als ik ik kan zou ik niks anders meer eten.
Is dit gezond?
Mvg
Hylke Bauwens
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Hylke,
Diepvriesfruit is net zo gezond als gewoon fruit, dus dat is prima! Wel geldt hier natuurlijk, zoals met alle fruit: te veel is ook niet goed. Hou dus een maximum van zo'n 200-300 gram per dag aan :-)
Vicky zegt:
Ik eet meestal dagelijks minimum 5 stuks fruit (waaronder minstens 1 kiwi en 1 appel) , sommige dagen haal ik bijna 10 stuks...dus blijkbaar te veel? Ik eet voor de rest amper snoep of koekjes. Meestal beperk ik me tot 2 stukjes chocolade. Ik heb ook geen overgewicht . Kan ik echter van mijn fruithoeveelheid diabetes krijgen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Vicky,
Tien stuks is wel wat veel! Diabetes is niet het grootste risico, maar zo veel fructose kan ook in het algemeen voor vervelende kwaaltjes zorgen. Je kunt proberen wat te minderen tot 3-4 stuks per dag en kijken of dat verschil maakt voor hoe je je voelt?
N. zegt:
Kun je ook afkickverschijnselen krijgen als je ineens stopt met fruit eten?
Ik at eigenlijk iedere dag zo rond de 4 a 5 stuks fruit per dag. En sinds deze week ben ik teruggegaan naar 1 of soms helemaal geen fruit per dag.
Ik heb nu de laatste dagen last van een moe gevoel, zware benen en af en toe licht in mijn hoofd. Kan het daar iets mee te maken hebben? Ik eet nu wel meer groente.
Alvast bedankt voor de reactie!
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi N,
Als je normaal veel fruitsuikers binnenkreeg, kan dat zeker gerelateerd zijn. Let je op dat je nog wel genoeg andere koolhydraten binnen krijgt? Goede bronnen zijn bijvoorbeeld volkoren granen en peulvruchten :-)
Teunie zegt:
Ik lees altijd met veel interesse jullie uitleg!
Ga zo door. Succes.
Lotte (beheerder) zegt:
Thanks Teunie!
Mari zegt:
Van een cursus bij WeightWatchers, jaren geleden, heb ik de gewoonte overgehouden om veel fruit te eten. Want dat “mocht” onbeperkt. En zo at ik elke dag wel 5, 6 stuks fruit.
Nu blijkt dat dit een negatieve effect heeft op mijn stembanden. Het fruit zorgt voor maagzuur dat ‘s-nachts opkomt en mijn stembanden aantast. Vanaf vandaag eet ik maximaal 2 stuks fruit. Hoe lekker ik het ook vind .
Lotte (beheerder) zegt:
Goed om je daarvan bewust te zijn, Mari! Een tip: vind ook wat andere gezonde snacks die je lekker vindt, dan is het een stuk makkelijker vol te houden :)
sabrina zegt:
Ik ben een fruitliefhebber, beter nog een fruitverslaafde. Ik kan met een gerust hart mijn diner inruilen voor een paar stukken fruit echter heb ik gemerkt na mate de tijd dat het nadelen heeft. Ik heb last van een opgeblazen gevoel, mijn gezicht is gaan opzetten, mijn armen en voeten ook. Het gaat hier wel over een periode van jaren. Als ik terugkijk naar oude foto's dan zie ik wat al dat overmatige fruitgebruik met mij heeft gedaan. Lees, ik heb het hier over 8 tot 10 stukken fruit per dag, elke dag.
Ik wil nu super graag stoppen of het verminderen van fruit eten maar merk dat ik daar ondanks alle nare gevolgen heel veel moeite mee heb.
Iemand advies of een vergelijkebare situatie meegemaakt?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Sabrina, wat vervelend om te horen! Extreem veel fruit kan door de vele fructose inderdaad gezondheidsproblemen opleveren.
Misschien helpt het om (een deel van) het fruit te vervangen door zoete groenten als cherrytomaatjes, paprika's, worteltjes of komkommer? Dan kun je nog steeds iets fris eten en krijg je ook nog altijd vitamines en mineralen binnen.
Je hoeft ook niet direct met ál het fruit te stoppen. Als je het terug kunt brengen naar 3-5 stuks per dag zul je waarschijnlijk al een enorme verbetering zien :-)
Albert zegt:
Oei, ik woon in de tropen en drink elke dag een — glas klapperwater (is tock ook fruit?). Vandaag daarnaast behoorlijk wat fruit genomen (hangt af van het seizoen), vaak is dat wel wat minder. Ik zal de hoeveelheid niet in ‘stukjes‘ noemen, maar als ‘glas‘ als het niet anders kan.
Vandaag zo’n zeven stukjes papaja gegeten, zeg maar
— een half glas papaja
— een half glas mangga
— 8 rambutan
— drie bananen
— 2 sawo’s
— 1/6 lemon
Ik ben 70 en wandel genoeg. Ben benieuwd.
Ik denk dat het wel okay is?
Albert zegt:
Oja, hier Albert weer; ben nog een halve jackfruit (zo heet dat toch, die rode ‘draken’? vrucht?) vergeten, ook nog verorberd, mmmmh!
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Albert, dat is wel aan de vele kant. Als je verder nergens last van hebt, hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. Maar heb je last van bijvoorbeeld wat onverklaarbare buikpijn etc., dan zou je eens kunnen proberen wat minder fruit te eten :-)
Carel zegt:
Ik ben vermagerd door minder fruit te eten. Maar ik at dan ook bovenop mijn gewone maaltijden zeer grote porties. Dat gaat bijvoorbeeld over 1 kg aardbeien, 6 à 7 nectarines...als avondsnack. Het bracht inderdaad veel ongemakken met zich mee. Nu probeer ik maximum 3 keer per dag fruit te eten. Nu het mandarijnentijd is, durf ik er wel eentje meer te eten.
Khalid zegt:
Wat is teveel fruit?
Buterfly zegt:
Gewoon fruit eten zoveel als je op kan maar luister altijd naar je lichaam dat is het allerbelangrijkste
Robbert zegt:
Fruit kan je rustig uit je voedingspatroon halen. De suikers die in fruit zitten zijn een absolute waste voor het lichaam. Iedere keer krijgt het lichaam een insuline boost door de enorme hoeveelheid suikers die in fruit zitten. En iedereen weet waartoe dat kan leiden. En dan het vitamine C verhaal ... alsof groenten niet meer relevant zijn. Je kan alle nutriënten uit groente halen zonder dat je lichaam wordt blootgesteld aan suikers. Mocht je nu fruit addicted zijn, dan raad ik je aan om voor het slapen gaan magere kwark te eten met veel kaneel. Kaneel is het enige kruid dat de extra aanmaak van insuline onderdrukt. Ik eet al jaren geen fruit meer, maar zit iets hoger in de groente inname. Ik heb een gezonde bloeddruk en een laag cholesterolgehalte.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Robbert,
Als je liever geen fruit eet kan dat natuurlijk, maar met de ongezondheidswaarde valt het mee. Grote statistische onderzoeken laten zien dat mensen die een gematigde hoeveelheid fruit eten gemiddeld juist gezonder zijn. Ook mét regelmatig fruit op het menu is het uitstekend mogelijk om een gezonde bloeddruk en een goed cholesterolgehalte te behouden, en het onderzoek suggereert zelfs dat het makkelijker wordt als je fruit eet :-)
Arnold zegt:
Het eten van heel fruit heeft dus de voorkeur. Verlies je in dat opzicht veel voedingswaarden bij het eten van ingevroren (in stukken gesneden) fruit?
Ik denk dan bijvoorbeeld aan de 'doosjesvol' (ingevroren fruitstukken) van de Albert Heijn.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Arnold, bevroren fruit is een prima optie :-) Doosjevol kan inderdaad een uitstekende keuze zijn, zeker omdat bijvoorbeeld het rood fruit zo een stuk minder duur is.
Jacqueline zegt:
Fruit moet je op een lege maag eten dan krijg je geen opgeblazen gevoel. Als je als lunch broodjes kaas eet met een glas melk en een uur later een appel kan dat wel eens gaan gisten. Ik eet de hele ochtend fruit wat ook nog goed is voor de natuurlijke detox.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Jacqueline,
Dat fruit na de maaltijd gaat gisten is grotendeels een mythe! Je lichaam kan namelijk prima koolhydraten, vetten en eiwitten naast elkaar verteren, dus het ligt niet in je maag te 'wachten'. Bovendien is het juist de bedoeling dat vezels (o.a. uit fruit) in je darmen gisten en fermenteren: dat is juist gezond voor je darmflora. Alleen als je spijsvertering niet helemaal in balans is, kan fruit na de maaltijd (of extreem veel fruit) voor problemen zorgen.
Maar je hoeft natuurlijk geen fruit na de maaltijd te eten ;) 's Ochtends fruit als tussendoortje eten lijkt me ook een heel gezonde keuze.