Van vrouwen weet iedereen dat ze vroeg of laat te maken krijgen met de menopauze. Ze worden niet meer ongesteld, kunnen geen kinderen meer krijgen en krijgen daardoor ook een tijdje last van allerlei fysieke ongemakken. Een typisch vrouwelijk probleem, zo denkt men vaak over al die opvliegers, stemmingswisselingen en dalingen in het libido.
Toch krijgen veel mannen rond hun vijftigste last van soortgelijke verschijnselen. Dat wordt ook wel de andropauze genoemd – of, iets minder serieus, de penopauze. Maar wat moeten we ons hier nu precies bij voorstellen? Ligt het ook aan hormonen, of is er iets anders aan de hand? We vertellen je in deze blog alles over de overgang bij mannen!
Overgang bij mannen
Bij vrouwen wordt de menopauze veroorzaakt door een grote omschakeling in de hormoonhuishouding. Zo daalt de hoeveelheid oestrogeen die het lichaam nog aanmaakt bijvoorbeeld fors. Het mannelijke equivalent van dit ‘vrouwelijke hormoon’ is toch vooral testosteron. En inderdaad: als je naar de mannelijke hormonen kijkt, zie je dat de hoeveelheid testosteron ook daalt naarmate mannen ouder worden.
En een gebrek aan testosteron wordt gelinkt aan een heel aantal problemen, waaronder moeheid, prikkelbaarheid en een verminderde zin in seks. Precies wat je je bij zo’n andropauze al snel voorstelt. Is de overgang voor mannen dan inderdaad net zoiets als bij vrouwen: een snelle verandering in de balans van je hormonen?
Is het zo simpel?
Dat lijkt misschien een logische conclusie, gebaseerd op de afname van testosteron. Toch is er hier iets ingewikkelders aan de hand. De hormonen van mannen slaan namelijk niet binnen een paar jaar helemaal om, zoals dat bij vrouwen gebeurt. In plaats daarvan is er eerder sprake van een trage en geleidelijke afname. Die begint zelfs al vanaf het dertigste levensjaar.
Rond die tijd begint de productie van testosteron met ongeveer één procent per jaar te dalen. Uiteindelijk kan dat natuurlijk flink oplopen, maar de verandering blijft geleidelijk. Mannen zijn om die reden ook nog tot op hoge leeftijd in staat om kinderen te krijgen. Er is dus wel een afname van testosteron, maar die is rond het vijftigste levensjaar niet opeens heel sterk. Geen voldoende verklaring voor de andropauze, dus!
Midlifecrisis
Wat is er dan wel aan de hand? Bij veel mannen blijkt dat er met hun testoteronlevels niet veel mis is. In plaats daarvan zijn de klachten toch vooral psychosomatisch van aard. Met andere woorden: mentale problemen zorgen ervoor dat je je lichamelijk beroerd gaat voelen. Dat is niet heel vreemd, want de periode rond de vijftigste verjaardag is voor veel mensen niet makkelijk.
De eerste serieuze fysieke ongemakken doen hun intrede, en veel mensen worden opeens geconfronteerd met het feit dat ze écht ouder worden. De klassieke midlifecrisis, met andere woorden! Alles bij elkaar kan dat behoorlijk wat stress opleveren. Het is niet verrassend dat veel mannen daar inderdaad dat lagere libido en een slechter humeur aan overhouden.
Testosterontekort symptomen
Toch betekent dat niet dat de andropauze helemaal nooit iets te maken heeft met dat testosteron. Bij sommige mensen kan de productie van dat hormoon namelijk wel degelijk lager liggen dan zou moeten. Een ongezonde leefstijl is dan vaak de boosdoener. Een algemene kracht- en energievermindering is vaak het eerste symptoom.
Lichamelijke problemen als haaruitval, meer vetopslag en hevig zweten komen daar vaak al snel bij. Daarnaast zijn erectieproblemen, extreme vermoeidheid en geheugenproblemen ook allemaal aanwijzingen dat er meer aan de hand kan zijn. Ten slotte krimpen mannen met een testosterontekort vaak een stukje. Ben je opeens een paar centimeter korter dan enkele jaren geleden, dan kan dat dus ook een aanwijzing zijn!
Zoek je naar een manier om je testosteronspiegel te verhogen? Dan kunnen wij je dit testoplan zeker aanbevelen.
Risico testosterontekort
Vermoed je dat je last hebt van een testosterontekort? Dan is het verstandig om daar zo snel mogelijk iets aan te doen! Een verlaagd testosteronniveau brengt namelijk ook op de lange termijn vervelende problemen met zich mee, naast alleen die ‘overgangsklachten’.
Een testosteron tekort kan tot botontkalking (osteoporose) leiden en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt toe. In het algemeen gaan ook je bloeddruk en je cholesterolgehalte er flink op achteruit. Alle reden om snel met dit probleem aan de slag te gaan, met andere woorden.
Testosterontekort tips
Gelukkig zijn er in ieder geval verschillende manieren om de aanmaak van testosteron te stimuleren. Eén daarvan is natuurlijk voeding. Als je veel snelle suikers, slechte vetten en alcohol consumeert, leidt dat tot een snellere afname van testosteron. Let er vooral op dat je genoeg zink binnenkrijgt. Dat zit bijvoorbeeld schaaldieren, noten en pitten en champignons. Ook gezonde vetten zijn belangrijk.
Verder kan krachttraining een geweldige stimulans vormen om meer testosteron aan te gaan maken! En heb je geen zin om meteen fanatiek de sportschool in te duiken, dan doet ook regelmatige beweging wonderen. Vergeet ten slotte niet om genoeg te slapen, want je wilt je lichaam genoeg tijd geven om die productie ook echt te herstellen.
Niet zomaar supplementen!
Als je online naar testosterontekort tips zoekt, zul je al snel allerlei supplementen vinden die je testosteron verhogen. We raden je echter niet aan om daar zomaar mee aan de slag te gaan. Om te beginnen wordt een andropauze vaak dus helemaal niet veroorzaakt door zo’n tekort. Je zult er in zo’n geval heel weinig aan hebben om kunstmatig testosteron aan te vullen.
Daarnaast kan slecht gebruik van supplementen tot een verhoogd risico's van ziektes leiden. Raadpleeg dus altijd een huisarts voordat je hieraan begint. Die kan testen of je inderdaad last hebt van een tekort, of dat er iets anders aan de hand is. Bovendien weet je zo zeker dat je suppletie alleen maar veilig gebruikt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!