Genoeg water drinken is belangrijk! Om die reden hebben de meeste mensen altijd wel een flesje water in hun tas zitten. Zo kun je tenminste ook onderweg, in college of tijdens vergaderingen regelmatig een slok nemen.
Je hoort echter ook regelmatig dat het juist heel ongezond zou zijn om water uit plastic flesjes te drinken. Je zou er veel te veel bacteriën mee binnen krijgen, en ook over het plastic zelf wordt met waarschuwingen gestrooid. Hoe zit dat nu precies? Kun je een plastic flesje hergebruiken, of zijn het materiaal en die bacteriën inderdaad te ongezond?
BPA in plastic
De meeste zorgen over plastic komen door het stofje bisfenol-A, of kortweg BPA. BPA is een zogenaamde weekmaker: het wordt in plastic gestopt om het materiaal wat zachter te maken. Zou er geen BPA in je flesje zitten, dan zou het breken als je het ergens hard tegenaan zou stoten.
Helaas heeft deze nuttige stof ook zijn nadelen. BPA is namelijk ook behoorlijk ongezond als je het binnenkrijgt. Doordat het in je lichaam de werking van het hormoon oestrogeen nabootst, kan BPA de werking van je hormoonstelsel in de war schoppen. In grote hoeveelheden vergroot dat het risico op vruchtbaarheidsproblemen, borst- en prostaatkanker en obesitas.
Is BPA in flesjes gevaarlijk?
Dat klinkt natuurlijk onprettig, maar zoals gezegd zijn deze gevolgen alleen bij grote hoeveelheden BPA zichtbaar. Je waterflesje geeft in principe geen tot verwaarloosbaar weinig BPA aan het water af. Een plastic flesje hergebruiken is dus doorgaans gewoon veilig. Wel moet je daarbij met twee dingen rekening houden:
- De temperatuur. De afgifte van BPA wordt groter wanneer het warmer is. Het is dus beter om je waterflesje niet in de zon te laten liggen. Ook afgesloten auto’s zijn in de zomer geen goede omgeving voor plastic flesjes.
- De inhoud. Water neemt praktisch geen BPA op uit plastic. Voor zuurdere dranken en dranken met prik kan dat echter anders zijn: de zuren tasten het plastic sterker aan. Drink daarom bijvoorbeeld geen frisdrank of koolzuurhoudend water uit hergebruikte flesjes.
BPA-vrije flesjes
Natuurlijk kan het goed dat je je nog steeds niet helemaal comfortabel voelt bij het gebruik van plastic met BPA. Voor jonge kinderen wordt het bovendien wel officieel afgeraden. Wat is in zo’n geval dan de handigste optie als je nog steeds een handig drinkflesje wilt hebben?
Een eerste optie is om een fles van harder plastic te gebruiken. Soorten als de populaire Dopper zijn namelijk weekmaker-vrij. Heb je liever helemaal geen plastic, dan kun je ook voor een drinkfles van roestvrij staal kiezen. Omdat die heel dun zijn, zijn ze niet zo veel zwaarder dan een wegwerpflesje.
(Plastic) flesje hergebruiken hygiënisch?
Wat voor flesje je ook kiest, het andere bezwaar tegen plastic flesjes hergebruiken blijft staan. Je hoort namelijk regelmatig dat dat door alle bacteriën enorm ongezond zou zijn. Viezer dan een wc-bril, zo wordt bijvoorbeeld wel eens geclaimd.
Gelukkig valt het ook hier wel weer mee met het drama. Ja, in de dop van een plastic flesje bouwen zich bacteriekolonies op. Omdat die vooral uit je eigen speeksel afkomstig zijn, is de kans echter klein dat je er ziek van wordt. Je hoeft je flesje alleen maar regelmatig even af te wassen – liefst natuurlijk elke dag – en dan zit je goed.
Tips voor het schoonmaken
Gewoon met de hand afwassen is, tegenintuïtief genoeg, de beste manier om zo’n flesje schoon te maken. Gebruik daarbij afwasmiddel of spoel het flesje om met soda. Probeer het in ieder geval niet uit te koken. Die hoge temperaturen zijn weer niet zo goed voor het BPA dat in het plastic zit!
Let vooral goed op met de uittrekbare dopjes die op sportflesjes zitten. Die zijn moeilijk helemaal schoon te krijgen, omdat er veel moeilijk bereikbare vlakken in zitten. Spoelen met soda is hier dus de beste manier om hygiënisch te werk te gaan.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!