• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Overig » Zweten tijdens het sporten

Is veel zweten tijdens het sporten belangrijk?

14 juli 2017 by Mark van Oosterwijck 11 Reacties

Is veel zweten tijdens het sporten belangrijk?

Zweten: niemand is er echt dol op. Veel mensen vinden het zelfs bijzonder gênant als ze er last van hebben. Zelfs in de sportschool kan een donkere vlek onder je oksel al heel beschamend aanvoelen! Toch hoor je ook vaak dat het echt essentieel is veel te zweten als je in de sportschool bezig bent. Als je niet gezweet hebt, zo gaat het verhaal, heb je waarschijnlijk ook niet zo veel zinnigs uitgevoerd.

Zweten zou je dan ook helpen om af te vallen. Hoeveel is daar nu van waar? Is veel zweten inderdaad essentieel, of zijn er veel meer factoren van belang? En wat doe je als je té veel zweet? Allemaal vragen waar we vandaag in de blog op in gaan.

Inhoud verberg
1) Waarom zweet je?
2) Persoonlijke factoren
3) Zweten bij inspanning
4) Veel zweten belangrijk?
5) Blijf gehydrateerd!
6) Overmatig zweten oorzaak
7) Overmatig zweten tips

Waarom zweet je?

Zoals genoemd is zweet voor veel mensen vooral een ergernis, die ze met veel zeep en deodorant te lijf gaan. Zweten is echter een bijzonder noodzakelijk lichamelijk proces! Dit is namelijk de belangrijkste methode van je lichaam om overtollige warmte af te voeren. Wanneer je zweetkliertjes vocht produceren, verdampt dat op je huid. Bij die verdamping komt kou vrij, met als gevolg dat je lichaam weer iets afkoelt.

Zeker op warme dagen gebeurt dit dan ook de hele dag door. En natuurlijk verklaart dit ook waarom je gaat zweten wanneer je intensief beweegt. Bij het samentrekken van je spieren komt immers ook veel extra warmte vrij die je op de één of andere manier kwijt moet.

Persoonlijke factoren

Hoe veel je zweet, dat is per persoon verschillend. Gemiddeld heeft iedereen tussen de twee en vier miljoen zweetkliertjes over het hele lichaam – dat kan dus al flink verschil maken. Daarnaast zijn die kliertjes niet bij iedereen even actief! Zo kan het goed zijn dat mensen met minder zweetklieren toch uiteindelijk veel meer zweten.

Gemiddeld zweten mannen wel wat meer dan vrouwen (hoewel ze gemiddeld ook minder kliertjes hebben). Lichaamsgrootte is ook een factor die veel uitmaakt. Kleinere mensen zweten over het algemeen minder. Heb je veel spieren of veel vet, dan kan dat ook tot meer transpiratie leiden.

Zweten bij inspanning

Al met al is je zweetvolume dus van flink wat factoren afhankelijk, zoals geslacht, lichaamsbouw en simpelweg je genen. Daaruit kun je eigenlijk al direct concluderen dat het niet mogelijk is om een directe link tussen veel zweten en hevige inspanning te leggen! Iemand die van zichzelf al veel zweet, zal veel minder hoeven te doen om druipend uit de sportschool te komen.

Je hoeft je dus zeker niet te schamen als je niet extreem zwaar zweet terwijl je aan het sporten bent. Wel kan een goede zweetproductie juist betekenen dat je conditie er goed aan toe is. Mensen die regelmatig trainen, hebben namelijk vaak actievere zweetkliertjes, omdat het lichaam gedwongen is de warmteregulatie efficiënter te maken.

Veel zweten belangrijk?

Is het dan wel belangrijk of juist niet om veel te zweten? Het korte antwoord is: het is een slecht teken als je helemaal niet zweet. Dat betekent óf dat je lichaam oververhit kan raken, óf dat je je gewoon niet zo inspant. Meestal is dat laatste het geval als je met kurkdroge oksels aan het sporten bent. Bij cardio is de vuistregel dat je in de eerste tien minuten toch wel wat zweet moet gaan produceren.

Gebeurt dat niet, dan mag er nog wel een tandje bovenop. Maar het maakt niet heel veel uit hoe veel je precies zweet. Iemand met grote vochtvlekken over zijn hele shirt is absoluut niet per definitie beter bezig! Daarvoor zijn er gewoon te veel andere factoren die een rol spelen.

Blijf gehydrateerd!

Wel is het belangrijk om een beetje in de gaten te houden hoe veel je zweet. De reden is niet dat je zo je inspanning kunt meten, maar dat je zo voorkomt dat je uitdroogt! Bij een intensieve work-out kan je lichaam heel wat vocht verliezen. Ga maar eens voor en na een training op de weegschaal staan: dat verschil komt vrijwel geheel door wat je in de tussentijd gezweet hebt.

In principe is het de bedoeling dat je al dat vocht gewoon zo snel mogelijk weer aanvult. Het kan daarbij een beetje schipperen zijn om voor jouw lichaam de juiste hoeveelheden te vinden. Als vuistregel kun je ongeveer de hoeveelheid aanhouden die je aan gewicht verloren bent!

Overmatig zweten oorzaak

Er is bij normale transpiratie in de sportschool dus niet snel iets als ‘overmatig zweten’. Toch kun je natuurlijk te veel zweten. Die grens wordt meestal daar gelegd waar het in het dagelijks leven hinderlijk wordt. Merk jij dat je ook in het dagelijks leven steeds rondloopt met plekken in je kleren? Ben je bang om mensen een hand te geven omdat je handpalm te glibberig is.

Blijf je haast obsessief checken of je niet ruikt? Dan zweet je te veel. Helaas is de oorzaak daarvan vaak lastig vast te stellen, en doorgaans gaat het probleem uiteindelijk vanzelf over. Toch kan het verstandig zijn om even de huisarts te bezoeken. Die kan vaststellen of er geen ernstige onderliggende oorzaken zijn.

Overmatig zweten tips

Wat doe je nu tot die tijd als je veel zweet? Allereerst is het handig om te weten dat zweet van zichzelf niet ruikt. Pas als het met bacteriën in contact komt, krijg je die typische geur. Deodorant voorkomt dan ook niet dat je zweet, maar eerder dat het gaat stinken. Een goede deo zonder chemicaliën en een goede hygiëne zijn belangrijk.

Draag verder liever katoenen of wollen kleren dan allerlei kunststoffen die de huid kunnen verstikken. En natuurlijk is het van extra groot belang dat je dagelijks schone kleren aantrekt. Zo voorkom je dat de bacteriën zich ophopen en voor overlast gaan zorgen. Op die manier heb je zo min mogelijk last van het vele zweten!

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Vocht vasthouden: de belangrijkste oorzaken en tips!
  • Wat zit er in red bull en hoe (on)gezond is het? 
  • Welke soorten fruit zijn er allemaal?
  • 10 laxerende voedingsmiddelen in een handig overzicht!
  • Helpt cola tegen misselijkheid?
  • Calorieën in sushi: hoe slank en gezond is sushi eigenlijk?
  • 10 tips om jezelf futloos, ziek en depressief te voelen!
  • Vergeten groenten lijst!
  • Voedingstoffen als energieleverancier!
  • Andropauze of penopauze bij mannen: wat is dat precies? 

Categorie: Overig

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Lily zegt:

    10 januari 2020

    Goededag
    Ik wou graar weten hoe het komt dat mensen nauwelijks zweten ook al doen ze aan sport. Wanneer ik sport of dans, zweet ik nauwelijks en soms helemaal niet. Ik voel wel dat ik moe bent,maar geen zweetdruppels is te zien. Wat kan ik doen om dat voor te komen?

    Beantwoorden
  2. Inge zegt:

    26 juli 2019

    Goedendag/Goedenavond,

    Een paar jaar geleden heb ik een operatie gehad. Sindsdien zweet ik behoorlijk als ik ga fietsen of wandelen. Gelukkig denken mensen dat ik parfum draag, ondanks dat ik geen deo of dingen met parfum gebruik. Toch is het erg lastig en draag ik daarom alleen zwarte kleding. Een leuk gekleurd (katoenen) zomerjurkje durf ik niet te dragen, omdat ik zweetvlekken buiten de sport om gênant vind. Kan dit erge zweten door de operatie komen? En hoe kom ik er van af?

    Groetjes,
    Inge

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      29 juli 2019

      Hoi Inge,

      Wat vervelend! Ik weet niet zeker of het zweten aan de operatie kan liggen, dat hangt er misschien ook vanaf wat voor soort ingreep het was. Je zou daarvoor het best eens een afspraak met je arts kunnen maken. Als de operatie er inderdaad iets mee te maken heeft, kan hij je misschien vertellen wat er sindsdien veranderd is, zodat je kunt uitzoeken hoe die verandering zo mogelijk ongedaan gemaakt kan worden!

  3. Alex W. zegt:

    14 juli 2019

    Bij de minste inspanning begin ik al te zweten als een rund alhoewel ik in goede conditie ben. Ik doe namelijk 2 uur intensieve cardio per dag. Druipen van het zweet Is vaak gênant als je tegen anderen praat. Zelfs na het douchen na het sporten blijf ik nog minstens een uur kletsnat van het zweet. Kan dit op natturlijke wijze verholpen worden of Is een doktersbezoek de enige optie?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      17 juli 2019

      Hoi Alex, als het zo hevig is denk ik niet dat het makkelijk op te lossen zal zijn door bijv. minder gekruid te eten of betere deo te gebruiken (vaak nuttige maatregelen). Ik zou inderdaad even langs de huisarts gaan om te checken of die een beter idee heeft :-)

  4. Timo. ter Braak zegt:

    29 juni 2019

    Beste drogespieren,
    Ik ben opzoek naar hoe het zit met, naast vocht aanvullen, zout aanvullen. Aangezien ik nogal lange duur sport doe en me wel suf drink met dit warme weer maar natuurlijk ook zout verlies. Vanuit mn eigen kennis gezien zou ik zeggen dat ook dit aangevuld moet worden :) maar hoeveel en hoe zit dit?
    Met sportieve groet,
    Timo

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      1 juli 2019

      Hi Timo,

      Goede vraag! Veel zout aanvullen is meestal niet nodig, omdat de meeste mensen toch al meer dan de aanbevolen 6 g zout per dag binnenkrijgen. Mocht je verder nou heel zoutarm eten, dan is het aan te raden om wat extra te eten. Je kunt dan wat meer zoute producten in je maaltijden verwerken, of een sportdrankje gebruiken (daar lees je hier meer over) Maar het is (tenzij je dagenlang extreem zweet) niet nodig om heel veel extra zout te eten :-)

  5. Mr. Steven Tuinstra zegt:

    20 april 2019

    Een leuk verhaal, maar het vertelt niet of veel zweten gezond is of niet.
    Wanneer ik niet sport zweet ik ook niet, ik woon in een land waar de temperaturen liggen tussen de 28 en 35 graden het gehele jaar door met uitschieters naar boven en beneden. Ik heb weinig last van de warmte.
    Ik sport 1,5 uur per dag, s'morgens 30 minuten en s'avonds 1 uur. ik sport intensief en zweet dan ook enorm. Ik ben slank en 66 jaar. Ik drink gemiddeld 1,5 liter water per dag. Ik drink geen alcohol en geen frisdranken en eet gezond.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      22 april 2019

      Hi Steven,

      Met veel zweten is niet zo veel mis, zeker als je er buiten het sporten niet zo veel last van hebt. Het klinkt verder alsof je erg gezond bezig bent!

  6. Miranda zegt:

    6 maart 2019

    Mijn man (61jaar) is nu 5 weken gestopt cold turkey met roken na een zware longontsteking . Geen koorts meer en ook niet hoesten. Sinds 2 weken erge last van zweten snachts. Schiet drijfnat wakker. Hij moet dokter bellen nu van mij. Kan dit gevolg zijn van stoppen met roken?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      8 maart 2019

      Hoi Miranda, daar kan het zeker mee te maken hebben. Als het goed is zou het na een tijdje ook weer vanzelf weg moeten trekken, maar een extra check bij de dokter kan natuurlijk nooit kwaad :-)

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy