Wil je meer gaan sporten, dan is een abonnement bij de sportschool vaak wel zo handig. Zeker voor krachttraining heb je daar gewoon alles dat je nodig hebt. Ook voor cardio kun je er echter terecht, bijvoorbeeld als hardlopen in de winter te koud is, of als je groepslessen wilt volgen.
Het kan echter nog best een uitdaging zijn om ook daadwerkelijk regelmatig te gaan! Dat wordt nog moeilijker als je je eigenlijk niet goed op je gemak voelt bij het sporten. De juiste sportschool kiezen is dus essentieel om je trainingen vol te houden. Hoe je dat doet? We geven je in dit artikel acht punten om op te letten!
Een sportschool kiezen: 8 tips
Natuurlijk heeft iedereen weer andere doelen en voorkeuren. Er is daarom ook niet één sportschool die bij iedereen past. Wel zijn er een aantal factoren waar iedereen rekening mee zou moeten houden. Wil je de juiste sportschool kiezen, neem deze acht punten dan zeker mee in de overweging.
1. Locatie
Goed, misschien denk je nu nog dat je best bereid bent om een half uur naar de sportschool te fietsen. De kans is echter groot dat je daar na een drukke werkdag anders over denkt. Uit meerdere onderzoeken blijkt dan ook dat mensen aanmerkelijk vaker gaan sporten als de sportschool in de buurt zit.
Natuurlijk betekent dat niet dat je per se voor de dichtstbijzijnde optie moet gaan. Maar als je langer onderweg bent dan dat je gaat sporten, kun je misschien beter wat dichter bij huis kijken.
2. Openingstijden
Als je altijd overdag gaat sporten, zijn de openingstijden niet heel belangrijk. Je weet dan wel zeker dat je altijd terecht kunt. Dat geldt echter niet voor mensen die bijvoorbeeld lange dagen maken op werk. Je zult dan toch voornamelijk ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat willen sporten. En dan moet daar natuurlijk wel gelegenheid voor zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook sportscholen die 24 uur per dag open zijn!
3. Hygiëne en onderhoud
Niemand wordt enthousiast van fitnessapparaten die nog plakken van de vorige gebruiker. Of van apparaten die voelen alsof ze ieder moment uit elkaar kunnen vallen als je te veel kracht zet. Het is dus belangrijk dat een sportschool schoon en goed onderhouden is.
Dit is iets dat je het beste zelf kunt checken als je er bent. Ligt er geen stof op de apparaten? Gebruiken andere sporters ook echt de voorgeschreven handdoeken? Puilen de prullenbakken niet uit? Door hier op tijd op te letten, bespaar je jezelf heel wat latere ergernis.
4. Prijs (inclusief extra’s)
Natuurlijk wil je niet te veel voor je sportschool betalen. Aan de andere kant wil je wel alle faciliteiten bij de hand hebben die je nodig hebt. Maak daarom een weloverwogen afweging tussen prijs aan de ene kant, en luxe aan de andere kant.
Bij budget sportscholen is het bovendien belangrijk om goed te kijken welke services bij de basisprijs zijn inbegrepen. Vaak betaal je juist hier namelijk meer voor allerlei extra’s – douches, kluisjes, enzovoort. Controleer altijd even of je nog steeds goedkoper uit bent als je al deze ‘bonussen’ erbij moet betalen!
5. Personeel
De trainers kunnen het verschil maken tussen een matige sportschool en een goede sportschool. Het liefst heb je genoeg mensen aan wie je je vragen kunt stellen. Kijk daarom altijd even hoe veel trainers er nou eigenlijk in een sportschool rondlopen, en in hoeverre ze beschikbaar zijn voor advies.
Verder is het natuurlijk fijn als je een beetje klikt met het personeel. Dit is een goede reden om een keer een gratis proeftraining te gaan doen. Maak een praatje met wat trainers en kijk of deze mensen je echt kunnen helpen om je doelen te bereiken.
6. Groepslessen
Ga je naar de sportschool voor de groepslessen? Dan moeten die natuurlijk wel aansluiten op jouw doelen en voorkeuren. Bekijk dus altijd even wat er precies wordt aangeboden en of daar genoeg interessants bij te vinden is. Doe bij voorkeur ook een lesje mee om te kijken of het wel echt zo goed bevalt.
En, belangrijk: kijk even op welke tijden jouw favoriete lessen gegeven worden! Het is jammer als je je bij een sportschool inschrijft om er dan achter te komen dat je tijdens die ene les nog op werk zit.
7. Apparatuur
Niet iedere sportschool heeft dezelfde apparaten en gewichten staan. Ook de hoeveelheden verschillen nogal. Ga je vooral voor de cardio, dan is zeker dat laatste belangrijk. Je wilt niet standaard een kwartier moeten wachten tot er eindelijk een loopband beschikbaar is.
Kom je voor de krachttraining? Dan maakt het uit hoe fanatiek je daarmee bezig bent. Veel standaard sportscholen hebben niet altijd alle apparatuur voor compound oefeningen, bijvoorbeeld. Wil je juist wat minder heftig aan de slag, kies dan een plek met wat toegankelijker gewichten.
8. Andere bezoekers
Ten slotte is het nog van belang dat je je met de andere bezoekers op je gemak voelt. Natuurlijk hoef je niet met iedereen de beste vrienden te worden, maar het is fijn als je je niet constant oncomfortabel voelt. Dan kun je je in ieder geval gewoon op dat sporten concentreren.
Dit is weer een factor om even op te letten bij een proeftraining. Ga bij voorkeur rond de tijd waar je altijd plant te komen, want het publiek van een sportschool kan per moment van de dag verschillen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!