In de sportschool zie je er waarschijnlijk veel mensen mee rondlopen: sportdranken. Mogelijk gebruik je ze zelfs ook zelf! Dit soort drankjes zijn ontzettend populair omdat veel mensen denken dat je ze nodig hebt om tijdens het sporten voldoende vocht binnen te krijgen. Helaas is dat toch vooral een kwestie van slimme marketing.
Vaak hebben mensen eigenlijk helemaal geen sportdrank nodig. Wanneer dat wel het geval is, zijn er over het algemeen gezondere alternatieven te krijgen dan de felgekleurde drankjes die je in de supermarkt haalt! In dit artikel vertellen we je precies waar sportdranken goed voor zijn. Ook geven we je recepten waarmee zelf sportdrank maken een eitje wordt.
Wat zijn sportdranken?
Sportdranken zijn drankjes die bestaan uit water met toegevoegde suikers en zouten. De suiker is bedoeld om tijdens het sporten wat snelle energie te leveren en je glycogeen voorraden aan te vullen. De zouten helpen je lichaam om die koolhydraten beter op te nemen. Natrium zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt, waardoor je niet alle stoffen meteen weer via je urine kwijtraakt.
Het is wel belangrijk om te beseffen dat je zeker niet altijd een sportdrank nodig hebt bij het sporten. Vooral bij lange duursport is dit belangrijker dan bij korte krachttraining sessies. Daarvoor is water een geschiktere keuze, dat bevat geen calorieën.
Hypotoon, isotoon en hypertoon
Nuttig om te weten is ook dat er verschillende soorten sportdranken bestaan. Hypotoon, isotoon en hypertoon. Koolhydraten remmen de opname, de verhouding van de sportdrank bepaalde dus de opnamesnelheid van het drankje. Welke soort je nodig hebt, hangt van allerlei omstandigheden af, bijvoorbeeld hoe snel je energie nodig hebt.
Hypotone sportdrank. Zoals water en sportwater. Bevat minder suiker dan eigen lichaamsvocht en wordt relatief snel opgenomen. Het bevat maximaal 6 gram koolhydraten per 100 ml.
Isotone dranken. Zoals Aquarius, AA en Extran. Hebben ongeveer een gelijke concentratie als lichaamsvocht, waarmee de opnamesnelheid iets lager ligt, maar nog steeds geschikt is voor tijdens het sporten. Deze sportdranken bevatten zo'n 6-8 gram koolhydraten per 100 ml.
Hypertone sportdranken. Worden relatief traag geabsorbeerd en bevatten meer dan 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 ml. Voorbeelden van hypertone dranken zijn Red Force, Carbo Power, AA High Energy, maar bijvoorbeeld ook vruchtensappen.
Waarom geen kant-en-klare sportdranken?
Of je zelf nu sportdranken gebruikt of niet, je hebt in de supermarkt of de sportschool vast wel eens die rijen vrolijk gekleurde flesjes gezien die allemaal beloven dat ze je meer energie en fantastische sportprestaties kunnen bieden. En toegegeven, het is heerlijk makkelijk om gewoon een flesje AA in je tas te kunnen gooien als je naar je training gaat!
Waarom zou je die kant-en-klare drankjes dan niet gebruiken? Het antwoord is heel eenvoudig: vaak zijn ze helemaal niet zo gezond. Ze bevatten onnodige zuren, kleurstoffen en zoetstoffen, en zijn daarnaast ook nog eens belachelijk duur. Bovendien krijg je er flink wat calorieën mee binnen, niet gunstig als je gewicht probeert te verliezen.
Zelf sportdrank maken
Dat kan natuurlijk een heel stuk beter! Zelf sportdrank maken is hartstikke makkelijk, en daarnaast ook nog eens gezonder. Je kunt immers precies controleren wat er allemaal in verdwijnt. Een heel gezonde optie is een sportdrank op basis van kokoswater. Meng daarvoor een halve liter kokoswater met het sap van één citroen, een theelepel agavesiroop en eventueel een snufje zout.
Als je normaal gesproken al vrij veel zout binnenkrijgt, is dat laatste waarschijnlijk niet nodig. Zet de sportdrank even koud voor je aan de slag gaat, en voilà! Wanneer je kokoswater wat aan de dure kant vindt, zijn er ook andere manieren om zelf sportdrank te maken. Een eenvoudige optie is bijvoorbeeld om water en vruchtensap in gelijke delen met elkaar te mengen, en daar een snufje zout aan toe te voegen.
Ook een halve liter water met 50 ml vitaminerijke siroop en wat zout werkt goed als sportdrank. Natuurlijk kun je ook zelf aan het variëren slaan, als je maar in gedachten houdt dat het eindresultaat ongeveer 6% koolhydraten moet bevatten!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Seyhan zegt:
In het artikel wordt vermeld dat een sportdrank is niet meteen noodzakelijk is. Wanneer kan het nuttig zijn om het te gebruiken? Is water voldoende voor een trainingssessie van een uur waarbij je ongeveer 300-400 calorieën verbrandt?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Seyhan,
Voor trainingen tot ongeveer een uur is water inderdaad gewoon voldoende. Zeker als je achteraf wat eiwitten en koolhydraten eet, heb je extra aanvullingen niet nodig :-)