Iedere ouder wil natuurlijk het beste voor zijn of haar kind. En als we met onze gezondheid bezig zijn, betekent dat dat je je kinderen ook gezond wilt laten eten! Helaas is dat niet altijd even makkelijk. Kinderen vinden gezonde voeding vaak minder lekker. Bovendien wordt er ontzettend veel reclame gemaakt voor ongezonde voedingsstoffen.
Op koekjes en hagelslag staan leuke plaatjes, dat kun je van die stronk broccoli niet zeggen! Hoe zorg je er dan toch voor dat je kinderen zonder al te veel gedoe voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen? De volgende tips helpen om voor het hele gezin een verantwoord voedingspatroon te creëren!
Maak er iets moois van
Kinderen zijn heel gevoelig voor visuele prikkels. Het is niet voor niets dat die gezellige plaatjes op snoepverpakkingen zo veel effect hebben! En ook de vrolijke kleurtjes op veel supermarktproducten zijn zorgvuldig uitgezocht om dit effect te hebben. Volwassenen hebben geleerd om er omheen te kijken, maar voor kinderen geldt dat niet.
De truc? Zorg dat ook gezond eten er zo mooi mogelijk uitziet! Maak van fruit bloemen op mooie bordjes. Steek leuke vormpjes uit bijvoorbeeld plakjes komkommer. Natuurlijk hoef je niet alles op te pimpen, maar neem er af en toe eens een paar minuten de tijd voor. Iedereen krijgt trek van een bord dat er goed verzorgd uitziet!
Praat over gezond eten
Natuurlijk begrijpen kinderen nog niet veel van de complexiteit van je lichaam. Dat wil echter niet zeggen dat je er niets over hoeft te zeggen! Veel kinderen zijn ontzettend nieuwsgierig en willen alles graag beter begrijpen. Alleen zeggen dat iets nu eenmaal ‘gezond’ is, doet het hem daarom meestal niet.
Probeer in plaats daarvan een uitleg te vinden die geschikt is voor hun leeftijd en belevingswereld. Leg uit dat het lichaam een kleine fabriek is, en hoe het eten daarbij brandstof vormt. Benoem dat reclames niet altijd zo mooi zijn als ze lijken, en dat het vaak te maken heeft met mensen die geld willen verdienen. Je zult ervan versteld staan hoeveel kinderen oppikken!
Samen boodschappen doen en koken
Boodschappen doen kan ook voor kinderen een saaie bedoening zijn. Probeer er daarom altijd iets leuks van te maken. Zeg wat jullie gaan eten, en daag de kinderen uit om daarvoor de juiste ingrediënten te vinden. Kijk of er producten zijn die ze graag eens uit zouden willen proberen. Ook bij het koken kunnen kinderen van alle leeftijden zeker een handje toesteken! Groenten wassen, roeren, de eierwekker instellen…
Door ze actief bij het maken van het eten te betrekken, zullen ze het ook sneller daadwerkelijk willen eten. Zo proeven ze ook meer, en heb je minder snel het probleem dat alles direct aan de kant geschoven wordt!
Dwing niet, maar daag uit
Het belangrijkst van alles is dat je je kinderen een positieve houding tegenover eten meegeeft. Benadruk daarom liefst de goede kanten van voedsel. Zaai geen paniek over calorieën die je dik kunnen maken, maar leg uit hoe eten ervoor zorgt dat het lichaam kan functioneren.
Dwing je kinderen ook niet om hun bord leeg te eten. Het is heel normaal voor een kind om maar zo’n 60% van wat er op het bord ligt te willen! Het enige dat belangrijk is, is dat je honger achteraf niet op gaat vullen met extra snacks en toetjes. Op die manier leert je kind vanzelf om te eten wat hij of zij nodig heeft.
Leg de lat niet te hoog
En dan nog een laatste, heel belangrijke tip: maak je niet te druk. Geen kind eet perfect, en dat hoeft ook helemaal niet. Je bent niet meteen een slechte ouder als je eens een keertje een groot stuk taart op tafel zet. Je kind gaat er echt niet dood van als hij of zij op een partijtje snoep krijgt dat jullie thuis niet hebben.
Als de kleine om chips vraagt, betekent dat niet dat zijn of haar eetpatroon voor eeuwig verpest is. Blijf er gewoon rustig over, geef het goede voorbeeld en heb geduld. Uiteindelijk heeft je kind daarmee de beste stabiele basis om later gezonde keuzes over voeding te maken!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!