• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Gezondheid » Komkommer

Hoe gezond is komkommer?

31 januari 2014 by Mark van Oosterwijck 10 Reacties

Hoe gezond is komkommer?

Komkommer wordt vaak door mensen gezien als groente waar niets meer in zit dan water. Een verfrissende opvulling voor in je salade of als tussendoortje, maar dat is het dan ook wel. Toch is het veel meer dan dat! Deze groente bevat juist een heleboel andere goede stoffen waardoor het eten ervan enorm veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Wij zetten de voordelen hieronder voor je op een rijtje.

Inhoud verberg
1) Voedingswaarde komkommer
2) Vitamine-C
3) Goed voor de huid
4) Bloeddruk
5) Komkommer bewaren
6) Zoetzure komkommer
6.1) Ingrediënten:
6.2) Bereidingswijze:

Voedingswaarde komkommer

Het klopt dat er een heleboel water in deze groente zit, maar liefst 95%. Toch is dat juist al een reden waarom het zo gezond voor je is. Wanneer je lichaam goed gehydrateerd is voert het gemakkelijk gifstoffen af. Zeker voor mensen die moeite hebben om voldoende te drinken is het dus een gezond en slim tussendoortje, vooral op dagen dat het warm is.

Ook als je aan het afvallen bent is het een ideale snack. Een stuk komkommer van 100 gram bevat maar 14 kcal. Ook bevat het maar weinig koolhydraten en suikers. Maar het bevat wel weer een heleboel vezels. Deze vezels brengen veel gezondheidsvoordelen met zicht mee en zijn bovendien ontzettend goed voor je stoelgang. Zeker een snack dus die je gerust vaak kunt eten.

Vitamine-C

Een komkommer is rijk aan vitaminen en antioxidanten en bevatten ook verschillende soorten fytonutriënten. Dit zijn stoffen die in kleine mate in plantaardig voedsel zitten en veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Ze verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een ontstekingsremmende werking.

Om hier helemaal van te profiteren, kun je het beste de schil eromheen laten zitten. Hierin zit een hoop vitamine-C, wat de werking van de fytonutriënten versterkt.

Goed voor de huid

Komkommer heeft ook nog eens een verzachte werking. Ben jij verbrand? Leg dan wat schijfjes komkommer erop. Je zult snel merken dat dit de verbrande plekken kalmeert. Het is sowieso goed voor je huid, omdat er in deze groentesoort silica zit. Dit is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je nagels, haren en spieren.

En het zit boordevol mineralen als kalium en magnesium, die ook een positieve werking hebben op je huid. Je kunt ook schijfjes komkommer op je ogen leggen als ze gezwollen zijn. De goede stoffen zorgen ervoor dat de zwelling afneemt.

Bloeddruk

We hebben al heel veel voordelen opgenoemd, maar er zijn er nog meer! Komkommer is heel goed voor diabetici. Er zit een stof in de komkommer dat de alvleesklier nodig heeft om insuline te produceren.

En door de mineralen en vezels houdt het ook je bloeddruk op peil. Het schijnt ook dat komkommer ervoor kan zorgen dat het de kans op kanker verkleind. Deze groente heeft dus zo ontzettend veel goede eigenschappen, dat het zonde zou zijn om het niet regelmatig te eten.

Komkommer bewaren

Veel mensen bewaren een komkommer in de koelkast, maar dit is niet de meest ideale manier. Het klinkt misschien verrassend, maar je kunt hem het beste koel bewaren. Hij blijft dan langer goed dan wanneer je het gekoeld zou bewaren. Dit komt doordat je het rijpingsproces van een komkommer verstoort zodra je het in een te koele omgeving neerlegt.

Koop je een komkommer in plastic, laat dan het plastic eromheen zitten. Zo blijft hij gemiddeld wel ruim een week goed.

Zoetzure komkommer

Vind je komkommer net wat te saai smaken? Je kunt er ook een zoetzure variant van maken. Heerlijk om te eten bij bijvoorbeeld rijstgerechten. En het is ontzettend makkelijk om te maken!

Ingrediënten:

1 komkommer
kleine rode peper
50 ml azijn
1 eetlepel stevia

Bereidingswijze:

Snij de komkommer in kleine stukjes of reepjes. Voor wat extra pit kun je er een fijngesneden pepertje aan toevoegen. Warm deze even op met de azijn en de stevia in een pannetje. Giet het mengsel daarna bij de komkommer. Nu heb je een heerlijk fris bijgerecht voor op tafel!

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Kanker voorkomen met voeding, zin of onzin?
  • Waarom walnoten zo enorm gezond zijn!
  • ‘Gewoon druk’ of overspannen? Zo voorkom je een burn-out!
  • Zilvervliesrijst of witte rijst? Wat is gezonder?
  • Gebroken lijnzaad: waarom is het gezond?
  • Langer gezond met een mediterraan dieet
  • Waarom verse muntthee drinken en hoe maak je het?
  • Waarom zwarte peper zo enorm gezond is!
  • Wat is het bloedgroepdieet en werkt het?
  • Is melk gezond of juist slecht voor je?

Categorie: Gezondheid

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Meta de Bok zegt:

    5 juni 2021

    Ik verbruik 3 komkommers per dag , behalve niet op zondag. Dat is mijn rustdag.

    Beantwoorden
  2. Steven zegt:

    29 mei 2021

    Misschien lees ik het verkeerd maar: 'Veel mensen bewaren een komkommer in de koelkast, maar dit is niet de meest ideale manier. Het klinkt misschien verrassend, maar je kunt hem het beste koel bewaren.'

    Dit lees ik als: 'komkommer in koelkast niet ideaal, bewaar hem koel.'
    Dan is de koelkast toch juist ideaal?

    Beantwoorden
  3. Lloyd zegt:

    30 december 2020

    Top. Goed te begrijpen en waardevolle informatie

    Beantwoorden
  4. Anoniem zegt:

    3 augustus 2019

    Heerlijk komkommertijd man heeft 88 jaar een hartinfark gehad geen trek in eten wel komkommer met een aardappel . Anna

    Beantwoorden
  5. Sebastiaan zegt:

    11 juni 2019

    Ik lust bijna geen groente..
    Mijn dieet bestaat uit:

    Vlees, zuivel, fruit, granen en noten.
    Van groentes alleen elke dag komkommer en om de dag spinazi ala creme. Soms sla. Verder slik ik multivitamines, magnesium en vitamine B.

    Kom ik nu iets te kort of hebben jullie tips? Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      13 juni 2019

      Hoi Sebastiaan,

      Ik zou je aanraden binnenkort even een bloedtest te laten doen bij de huisarts om te kijken of je een tekort hebt aan bepaalde vitamines of mineralen. Verder is het belangrijk om erop te letten dat je voldoende vezels binnenkrijgt en dat je ook genoeg 'fytonutriënten' eet. Eventueel zou je kunnen proberen ook wat meer peulvruchten op te nemen in je dieet.

      Verder zou ik je aanraden toch te proberen of je jezelf niet wat meer groenten kunt leren eten. Wat je lust ligt namelijk niet vast: het is voor het grootste deel een kwestie van gewenning. Bovendien gaat het om ontzettend veel verschillende smaken en structuren, waar vast wel iets bij zit dat beter bevalt! Je zou zelfs eens kunnen kijken naar recepten met 'verstopte groenten', die bij kinderen bijvoorbeeld vaak populair zijn. Misschien doe je daar nog wat inspiratie op voor een vollediger eetpatroon :-)

  6. Anne Marie Hesselink zegt:

    10 januari 2019

    Wat ik nog mis bij alle voordelen van komkommer is dat het een belangrijk baseoverschot heeft. Wat wij eten, granen,vlees,zuivel, is meestal zuurvormend. Dat aspect behandelt u niet:,het belang van evenwicht daarin, belangrijk voor onze gezondheid.

    Te technisch?
    Bedankt

    Beantwoorden
  7. René Markus zegt:

    14 februari 2018

    Ja ontzettend verhelderend stukje bedankt ...........

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      14 februari 2018

      Graag gedaan, René!

  8. Eefje zegt:

    31 januari 2014

    Dat is nog eens handig om te weten! Thanks voor de tip!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • Tips voor lekkere en eiwitrijke voeding
  • Transvetten moet je absoluut vermijden!
  • Wat zijn de voordelen van rauwe melk?
  • 7 rugvriendelijke buikspieroefeningen
  • Hoe krijg je sterke botten?

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • Tips voor lekkere en eiwitrijke voeding
  • Transvetten moet je absoluut vermijden!
  • Wat zijn de voordelen van rauwe melk?
  • 7 rugvriendelijke buikspieroefeningen

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2023 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy