Komkommer wordt vaak door mensen gezien als groente waar niets meer in zit dan water. Een verfrissende opvulling voor in je salade of als tussendoortje, maar dat is het dan ook wel. Toch is het veel meer dan dat! Deze groente bevat juist een heleboel andere goede stoffen waardoor het eten ervan enorm veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Wij zetten de voordelen hieronder voor je op een rijtje.
Voedingswaarde komkommer
Het klopt dat er een heleboel water in deze groente zit, maar liefst 95%. Toch is dat juist al een reden waarom het zo gezond voor je is. Wanneer je lichaam goed gehydrateerd is voert het gemakkelijk gifstoffen af. Zeker voor mensen die moeite hebben om voldoende te drinken is het dus een gezond en slim tussendoortje, vooral op dagen dat het warm is.
Ook als je aan het afvallen bent is het een ideale snack. Een stuk komkommer van 100 gram bevat maar 14 kcal. Ook bevat het maar weinig koolhydraten en suikers. Maar het bevat wel weer een heleboel vezels. Deze vezels brengen veel gezondheidsvoordelen met zicht mee en zijn bovendien ontzettend goed voor je stoelgang. Zeker een snack dus die je gerust vaak kunt eten.
Vitamine-C
Een komkommer is rijk aan vitaminen en antioxidanten en bevatten ook verschillende soorten fytonutriënten. Dit zijn stoffen die in kleine mate in plantaardig voedsel zitten en veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Ze verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een ontstekingsremmende werking.
Om hier helemaal van te profiteren, kun je het beste de schil eromheen laten zitten. Hierin zit een hoop vitamine-C, wat de werking van de fytonutriënten versterkt.
Goed voor de huid
Komkommer heeft ook nog eens een verzachte werking. Ben jij verbrand? Leg dan wat schijfjes komkommer erop. Je zult snel merken dat dit de verbrande plekken kalmeert. Het is sowieso goed voor je huid, omdat er in deze groentesoort silica zit. Dit is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je nagels, haren en spieren.
En het zit boordevol mineralen als kalium en magnesium, die ook een positieve werking hebben op je huid. Je kunt ook schijfjes komkommer op je ogen leggen als ze gezwollen zijn. De goede stoffen zorgen ervoor dat de zwelling afneemt.
Bloeddruk
We hebben al heel veel voordelen opgenoemd, maar er zijn er nog meer! Komkommer is heel goed voor diabetici. Er zit een stof in de komkommer dat de alvleesklier nodig heeft om insuline te produceren.
En door de mineralen en vezels houdt het ook je bloeddruk op peil. Het schijnt ook dat komkommer ervoor kan zorgen dat het de kans op kanker verkleind. Deze groente heeft dus zo ontzettend veel goede eigenschappen, dat het zonde zou zijn om het niet regelmatig te eten.
Komkommer bewaren
Veel mensen bewaren een komkommer in de koelkast, maar dit is niet de meest ideale manier. Het klinkt misschien verrassend, maar je kunt hem het beste koel bewaren. Hij blijft dan langer goed dan wanneer je het gekoeld zou bewaren. Dit komt doordat je het rijpingsproces van een komkommer verstoort zodra je het in een te koele omgeving neerlegt.
Koop je een komkommer in plastic, laat dan het plastic eromheen zitten. Zo blijft hij gemiddeld wel ruim een week goed.
Zoetzure komkommer
Vind je komkommer net wat te saai smaken? Je kunt er ook een zoetzure variant van maken. Heerlijk om te eten bij bijvoorbeeld rijstgerechten. En het is ontzettend makkelijk om te maken!
Ingrediënten:
1 komkommer
kleine rode peper
50 ml azijn
1 eetlepel stevia
Bereidingswijze:
Snij de komkommer in kleine stukjes of reepjes. Voor wat extra pit kun je er een fijngesneden pepertje aan toevoegen. Warm deze even op met de azijn en de stevia in een pannetje. Giet het mengsel daarna bij de komkommer. Nu heb je een heerlijk fris bijgerecht voor op tafel!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Arend zegt:
Waarom wordt er steeds weer gewerkt met zoetstof of suiker? juist zonder die ingredienten heb je heerlijke zure komkommer voor bij alle soorten pasta's , rijstprodukten, aardappelen of zo te eten en is nog gezonder ook! Alleen een beetje peper of peperpoeder toevoegen en een uitje of lente ui. Heerlijk!!
Gerda eecvgqeddeug cv udequ ghxuqsd hgjxdw hugeqxwgjh. Hwguxdghwu dx hugdwguh we gyucdwvgyugvyuceduycvweggc Utrecht. Gwyeducvcdewycdevgywdegvdeucffekwghvdskhjapfduiforeagakgrffgufeoyigwefgkufrewhgjjwqeigerwkjgfqergjhwfevvgjweghjvfewq zegt:
wfccfghcffhcff fcuusqwufvdefuvedf cdsf uwe excellentie programma is de eerste helft de week een andere keer wel weer goed met jou te zijn van het jaar daarop de jong van geest ♂️♂️ en dan ga ik niet zo is de laatste jaren een andere keer wel weer goed met de eerste en dan ga ik niet zo is de laatste jaren een andere keer wel weer goed met de eerste en dan ga ik niet zo is de laatste jaren een andere keer wel weer goed met de eerste en dan ga ik niet zo is de laatste jaren een andere keer wel weer goed met de eerste en dan ga ik niet te doen de andere kant van de week een andere keer wel weer goed met de eerste en dan ga ik naar de andere keer een foto maken en dan ga je niet te pakken te hebben met het oog de eerste keer dat de eerste keer een foto maken en dan ga je niet te pakken te krijgen van het land te gaan doen met het oog de eerste keer wel weer goed met je verjaardag en de andere keer wel weer goed maar ik heb het al van het land gehaald worden de twee de jong van het land en opstelling en dan ga je niet te pakken te hebben met het oog
Meta de Bok zegt:
Ik verbruik 3 komkommers per dag , behalve niet op zondag. Dat is mijn rustdag.
g zegt:
Toen de tijd dat de eerste keer dat de andere keer de week een andere keer een foto maken maar ik ben er niet meer in het land van ik wil je dat de eerste de tijd om even bij van een andere keer de eerste de tijd om even bij van een andere keer de eerste de tijd om even bij de eerste keer een foto van het jaar van de week een hhhbdhkjcasdvgkksavgcidgsjhvacdsaghjvcsdkghvcadkvshhcvadsjgdasvcdqshv adv sdvsdj vggjsdca cd’s jsf wjgsacv
getvssqvxsdvghxvqdsjghvsqj qsdvsdqjgvq sdjgvqwcdgjhv de andere kant een foto maken en dan zegt:
Toen de tijd dat de eerste keer dat de andere keer de week een andere keer een foto maken maar ik ben er niet meer in het land van ik wil je dat de eerste de tijd om even bij van een andere keer de eerste de tijd om even bij van een andere keer de eerste de tijd om even bij de eerste keer een foto van het jaar van de week een hhhbdhkjcasdvgkksavgcidgsjhvacdsaghjvcsdkghvcadkvshhcvadsjgdasvcdqshv adv sdvsdj vggjsdca cd’s jsf wjgsacv
Steven zegt:
Misschien lees ik het verkeerd maar: 'Veel mensen bewaren een komkommer in de koelkast, maar dit is niet de meest ideale manier. Het klinkt misschien verrassend, maar je kunt hem het beste koel bewaren.'
Dit lees ik als: 'komkommer in koelkast niet ideaal, bewaar hem koel.'
Dan is de koelkast toch juist ideaal?
Lloyd zegt:
Top. Goed te begrijpen en waardevolle informatie
Anoniem zegt:
Heerlijk komkommertijd man heeft 88 jaar een hartinfark gehad geen trek in eten wel komkommer met een aardappel . Anna
Sebastiaan zegt:
Ik lust bijna geen groente..
Mijn dieet bestaat uit:
Vlees, zuivel, fruit, granen en noten.
Van groentes alleen elke dag komkommer en om de dag spinazi ala creme. Soms sla. Verder slik ik multivitamines, magnesium en vitamine B.
Kom ik nu iets te kort of hebben jullie tips? Alvast bedankt!
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Sebastiaan,
Ik zou je aanraden binnenkort even een bloedtest te laten doen bij de huisarts om te kijken of je een tekort hebt aan bepaalde vitamines of mineralen. Verder is het belangrijk om erop te letten dat je voldoende vezels binnenkrijgt en dat je ook genoeg 'fytonutriënten' eet. Eventueel zou je kunnen proberen ook wat meer peulvruchten op te nemen in je dieet.
Verder zou ik je aanraden toch te proberen of je jezelf niet wat meer groenten kunt leren eten. Wat je lust ligt namelijk niet vast: het is voor het grootste deel een kwestie van gewenning. Bovendien gaat het om ontzettend veel verschillende smaken en structuren, waar vast wel iets bij zit dat beter bevalt! Je zou zelfs eens kunnen kijken naar recepten met 'verstopte groenten', die bij kinderen bijvoorbeeld vaak populair zijn. Misschien doe je daar nog wat inspiratie op voor een vollediger eetpatroon :-)
Anne Marie Hesselink zegt:
Wat ik nog mis bij alle voordelen van komkommer is dat het een belangrijk baseoverschot heeft. Wat wij eten, granen,vlees,zuivel, is meestal zuurvormend. Dat aspect behandelt u niet:,het belang van evenwicht daarin, belangrijk voor onze gezondheid.
Te technisch?
Bedankt
René Markus zegt:
Ja ontzettend verhelderend stukje bedankt ...........
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, René!
Eefje zegt:
Dat is nog eens handig om te weten! Thanks voor de tip!