Voedselverspilling is een groot probleem in de Westerse wereld. Wist je dat iedere Nederlander jaarlijks zo’n 50 kilo eten weggooit? In totaal wordt maar liefst 30% van het geproduceerde voedsel ongebruikt weer vernietigd. Alleen in Nederland is dat al 80 miljoen kilo per jaar.
En om het nog erger te maken: met veel van dat weggegooide eten is helemaal niets mis. Vaak dénken we namelijk dat iets over de datum is, maar kan het nog prima gebruikt worden. In de blog van vandaag geven we daarom een overzicht: hoe lang kun je eten bewaren, en hoe doe je dat het beste? Zo voorkom je dat producten onnodig in de prullenbak belanden!
TGT-datum
Je vindt op producten doorgaans een TGT-datum óf een THT-datum. Die twee zijn niet hetzelfde! TGT staat voor ‘Te Gebruiken Tot’. Dit wordt gebruikt voor producten die gevoelig zijn voor bederf of echt gevaarlijk worden als ze niet meer goed zijn. Als de TGT-datum verstreken is, kun je ze daarom echt niet meer eten. Er kunnen dan namelijk gevaarlijke bacteriën in het eten groeien – die je vaak niet kunt zien of ruiken.
Deze datum wordt meestal gebruikt voor dierlijke producten als vlees en vis, maar ook voor voorgesneden groenten. Ook kant-en-klare maaltijden hebben vaak een TGT-datum. Doorgaans is de bewaarinstructie om ze zo snel mogelijk in de koelkast te leggen. Het beste is daarbij een koelkasttemperatuur van 4 graden.
THT-datum
Tegenover de TGT-datum staat de THT-datum: ‘Tenminste Houdbaar Tot’. Die wordt voor minder bederfelijke producten gebruikt: voeding in blik, broodbeleg, eieren, kaas, enzovoort. Eten met een THT-datum valt in twee categorieën:
- Gekoeld. Sommige voedingsmiddelen met een THT-datum moet je in de koelkast bewaren. Denk aan vleeswaren, kaas en sommige soorten gebak. Deze producten zijn nog steeds redelijk bewerkelijk, en je kunt ze beter niet (lang) na de THT-datum eten.
- Ongekoeld. Producten als broodbeleg, graanproducten, koffie, noten en eten in blik kunnen buiten de koelkast bewaard blijven. Als de THT-datum verstrijkt, is dat meestal geen probleem. Sauzen, beleg, granen en noten kunnen prima nog twee maanden gebruikt worden. Gedroogde producten als rijst, pasta, suiker en koffie gaan vaak zo nog een jaar langer mee.
Hoe kun je eieren het best bewaren?
Een THT-product waar nogal wat verwarring over bestaat, zijn eieren. Dat komt omdat ze in de winkel buiten de koeling staan, terwijl ze thuis wel in de koelkast moeten? Hoe zit dat?
De reden is dat eieren niet te vochtig mogen worden. Daar wordt de schaal namelijk poreus van, en dat geeft ziekteverwekkers juist meer kans om het ei te besmetten. Als je de eieren in de supermarkt uit de koeling zou halen, vormt er daarna in de tas condens op. Dat is uiteindelijk ongezonder dan een dagje buiten de koeling!
Eenmaal thuis moeten de eieren echter wel in de koelkast. Zet ze daarbij het liefste niet in de deur! Doordat die steeds open gaat, worden de eieren dan namelijk aan veel temperatuurschommelingen blootgesteld, en ook dat is weer slecht voor de schaal. Op de plank blijven ze beter bewaard.
Hoe lang kun je fruit bewaren?
Tot nu toe hebben we het gehad over eten bewaren dat een officiële houdbaarheidsdatum heeft. Voor sommige voedingscategorieën geldt dat echter niet. Vooral bij fruit en groente levert dat nog wel eens wat verwarring op. Voor fruit gelden de volgende ‘regels’:
- Zacht fruit: bewaar onafgedekt op een plat bord in de koelkast, eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Blijft 3 dagen goed.
- Appels: kunnen zowel binnen of buiten de koelkast bewaard worden, dan blijven ze respectievelijk 2 weken tot een ruime maand goed.
- Tropisch fruit: fruit als mango, ananas of banaan bewaar je buiten de koelkast. Zo voorkom je ‘koude rot’, waarbij de cellen juist door de lage temperatuur aangetast worden.
- Citrusvruchten: deze vruchten bewaar je het liefst op een donkere plek buiten de koelkast. Ze zijn dan zo’n 14 dagen houdbaar.
- Voorgesneden fruit: bewaar afgedekt in de koelkast. De houdbaarheid verschilt per fruitsoort.
Hoe lang kun je groente bewaren?
Voor de meest gegeten groenten gelden de volgende instructies:
- Vruchtgroenten: komkommer, tomaat en paprika bederven juist sneller in de koelkast. Bovendien verliezen ze dan hun smaak. Op een koele bewaarplek blijven ze een krappe week goed.
- Wintergroenten: groenten als knolselderij en wortel bewaar je ook twee tot vier weken op een droge, koele plek. Niet in een plastic zak, want dan kunnen ze vochtig worden!
- Bladgroenten: andijvie, spinazie en andere bladgroenten moeten in de koelkast bewaard worden. Ze blijven dan een paar dagen goed.
- Voorgesneden groenten: altijd in de koelkast. De houdbaarheidsdatum is afhankelijk van het soort groente.
Hoe lang kun je kliekjes bewaren?
En hoe werkt het dan met al bereid eten bewaren? Als je kliekjes in de koelkast zet, kun je ze nog twee dagen gewoon eten. Bevatten ze geen dierlijke producten, dan kan een dagje langer doorgaans ook nog wel. Daarna geldt ook hier weer dat het risico op schadelijke bacteriën te groot wordt.
Je kunt je kliekjes beter niet warm in de koelkast zetten, want daar warmt alles van op. Laat ze in plaats daarvan eerst max. twee uur afkoelen. Daarna hebben ze niet zo veel effect meer op de koelkasttemperatuur.
Hoe lang kun je eten bewaren in de vriezer?
Ten slotte wordt eten bewaren natuurlijk een stuk makkelijker als je een vriezer hebt. Bereide maaltijden blijven daarin zo’n drie maanden goed. Voor de meeste soorten vlees en vis geldt een vergelijkbare bewaarperiode.
Fruit en groenten blijven zelfs langer goed in de vriezer: tot wel een jaar. Het is aan te raden om groenten eerst even te blancheren voor je ze invriest. Zo behoud je de smaak en textuur beter als je ze weer ontdooit!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!