Van nature zou je lichaam zo ingesteld moeten zijn dat je trek krijgt wanneer je te weinig energie hebt. Zo weet je zeker dat je altijd voldoende eten binnenkrijgt. Soms kan het echter gebeuren dat je simpelweg geen eetlust hebt.
Voor een keertje is dat niet zo’n probleem, maar als je er langdurig niet aan moet denken om iets te eten binnen te krijgen, dan kan dat heel gevaarlijk zijn. Al is het maar omdat je er ondervoed door kunt raken. Waar wordt dat gebrek aan trek door veroorzaakt, en hoe kun je toch je eetlust opwekken?
Lichamelijke oorzaken
De redenen voor een gebrekkige eetlust kunnen heel divers zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je spijsvertering door een lichamelijke oorzaak op een heel laag pitje terecht is gekomen.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan ontstekingen in de maag of darmen of bijvoorbeeld aan ernstige oververmoeidheid. Een andere lichamelijke oorzaak kan zijn dat eten om de één of andere fysieke reden moeilijk gaat. Je kunt bijvoorbeeld niet goed slikken, of eten doet pijn als gevolg van reflux. Ten slotte kunnen problemen als migraine de eetlust ook ernstig verminderen.
Psychologische oorzaken
Naast fysieke problemen kunnen ook mentale moeilijkheden voor een verminderde eetlust zorgen. Stress is een veel voorkomende boosdoener. Als je in spanning zit, voel je dat vaak ook in de maag, waardoor je minder zin hebt om te eten. Bovendien zorgt langdurige stress vaak voor een onregelmatig eetpatroon, wat ook niet helpt.
Depressies hebben een soortgelijk gevolg, al komt er daarbij ook een gevoel van algemene zinloosheid bij kijken. Iets dat ervoor zorgt dat eten stomweg niet veel nut meer lijkt te hebben. En dan is er nog anorexia nervosa, een psychologische aandoening waarbij de patiënt niet of nauwelijks meer eet, vaak met een achterliggende oorzaak. In het geval van depressie of anorexia is het aan te raden om professionele medische hulp te zoeken.
Eetlust opwekken met kleinere porties
Wanneer je gebrek aan eetlust vooral voortkomt uit een trage spijsvertering, is het belangrijk om dat metabolisme weer een beetje op gang te brengen. Eén factor die daarbij van belang is, is de hoeveelheid water die je drinkt. Neem ieder half uur een klein glas water. Behalve voor het eten, want dan kan het juist de maag vullen, wat weer voor eetlust zorgt. Dit moet je in jou geval juist vermijden!
Je kunt je eetlust ook opwekken door kleinere porties te eten, grote porties kunnen als het ware afschrikwekkend werken. Een laatste tip is om zo smaakvol mogelijke maaltijden te bereiden. Door de smaakpapillen te prikkelen kun je ook eetlust opwekken.
Maak de maaltijd gezelliger
Een mentale blokkade kan ook vaak het gevolg zijn van een onprettige of ongezellige eetomgeving. Als je vaak alleen eet, of bijvoorbeeld in een stressvolle omgeving op werk, kan dat ervoor zorgen dat je negatieve associaties aan eten gaat verbinden. Probeer daarom vaker vrienden voor het eten uit te nodigen, of zoek een rustig plekje op voor het eten.
Zo krijg je er vanzelf meer zin in. Een andere tip is om van mooie, grote borden te eten. Zo heb je het gevoel dat je minder eet dan je daadwerkelijk doet, waarmee je je hersenen voor de gek kunt houden.
Sporten en regelmaat
Ten slotte kun je ervoor zorgen dat je algemene dagindeling zo geschikt mogelijk is voor het opwekken van eetlust. Het helpt bijvoorbeeld om regelmatig te gaan sporten. Daarmee geef je je lichaam immers een seintje dat je flink energie aan het verbranden bent, en bovendien helpt het je stofwisseling op gang!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Ans zegt:
Goeie dag,
Ik heb uit het niets geen eetlust meer dit nu al 10 weken
Ik heb nu bijvoeding (flesjes)
arts weet het ook niet meer
Ben heel erg beroerd elke dag als ik wakker wordt
Ct scan kwam ook niks uit
Maar ben zeer ongerust omdat het niet opgang komt
Nu antidepressiefa gestart.
Araks zegt:
Hallo
Ik heb bloed laten prikken alles was in orde mijn ijzer en vitamine D was allen laag
Maar ik heb totaal geen eetlust
En weeg nu 46,8 kilo ik stres heel erg voor kan iemand met iets helpen
Voor meer eetlust?
Groete Araks
Pieter de Wit zegt:
Hoi Araks,
Om je stress aan te pakken kan je veel dingen doen. Maar vaak weet je zelf het beste wat je zou moeten doen... Voor ijzer en vitamine D kan je rood vlees, lever en eieren eten. Wat betreft Vit D zou ik sowieso het hele jaar door een supplement nemen, ook tijdens de zomer.
Teddy Bokma. zegt:
Hallo, ik zit al een hele tijd in een depressie, ong. meer als een jaar, had helemaal geen eetlust, ben in behandeling bij GGZ en heb medicatie gekregen, t.w. 20 mg citalopram en quetiapine 25 mg, het ging een lange wat beter, met redelijke eetlust maar momenteel is het helemaal mis, totaal geen trek in eten en erg gestrest, door verhuizing, héel gespannen en slecht slapen. Ik weet dat eten héél essentieel is, dus belangrijk. Veel onrust aanwezig, snel emotioneel. Geen zin om iets te ondernemen, alles is me teveel. Wat moet er gebeuren om me weer beter te gaan voelen en weer trek krijg. Hoor graag wat ik moet doen.
Pieter de Wit zegt:
Beste, dat is natuurlijk een complex probleem. Het belangrijkste is de oorzaak van het probleem te gaan opzoeken en aan te pakken. En daarnaast je gezondheid zoveel mogelijk boosten. Ik raad je aan om naar een kPNI therapeut te gaan die dit probleem veel holistischer zal bekijken.
Anoniem zegt:
Altijd als ik een tijdje niet eet terwijl ik honger heb, dan kan ik erna niet meer eten omdat ik geen zin heb. Ik heb dan wel hele erge honger maar ik krijg niets in me. Ook heb ik dit als ik me zorgen maak.
miny zegt:
in maart dit jaar is mijn galblaas verwijderd,sinds dien weinig eetlust,en continu gerommel in de darmen,net of m,n eten niet goed verteerd
Ineke zegt:
Hoi Miny,
Je kunt het best eens naar een diëtist die kan kijken naar je huidige voedingspatroon en deze kan aanpassen zodat je geen gerommel meer hebt in je darmen. Hopelijk krijg je dan ook meer eetlust.
Cobie . zegt:
Ben nu as Maandag 5weken geopereerd aan een nieuwe knie , kan van af een niet goed eten,Wat kan dat zijn ,be al 5kilo afgevallen ?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Cobie,
Bij medische kwesties kun je het beste even contact op nemen met je huisarts, daar kunnen wij je helaas niet bij helpen! Heel veel sterkte :)
Anoniem zegt:
Mijn vader is 100 jaar,hij eet bijna niets meer, wij maken ons zorgen over heeft u een advies voor ons?
Lotte (beheerder) zegt:
Beste Anoniem,
Wanneer bovenstaande tips weinig effect hebben, kan er een medische oorzaak zijn voor het gebrek aan eetlust. Ik zou jullie aanraden daar ook even met een arts te overleggen die mogelijk aanvullend advies kan geven!
JA zegt:
Dat is normaal bij die leeftijd
Anoniem zegt:
Hallo,
Ik en Marion en ben 60 jaar, ikxheb in mei 3 weken innhet ziekenhuis gelegen met een long probleem.
Heel verhaal maar waar het mij om gaat is dat ik toen ruim 2 maanden antibiotica heb geslikt, ik een schimmelinfectie in mijn mond had waarvoor ik medicijnen kreeg en ik ruim 3 maanden oxycodon heb geslikt in combinatie met 8 paracetamol per dag.
Ik heb sinds in mei dit hele proces begon, waar ik nu nog herstellende van ben totaal geen honger meer.
Ik ben ruim 13 kg afgevallen, sinds 9 augustus gestopt met de oxycodon maar ben nu een maand verder en heb nog steeds geen eetlust, weet inmiddels niet meer wat ik hier mee aan moet.
Via een diëtist heb ik ban die flesjes met bijvoeding maar helaas was ik van de week toch weer iets afgevallen.
Ik hoop dat jullie mij wat tips kunnen geven, en kijk uit naar jullie antwoord!!
Vriendelijke groet
Marion
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Marion,
Wat vervelend om te horen! Met zo veel medicatie is verlies van eetlust inderdaad een bekende bijwerking. Vaak heeft dat te maken met de antibiotica en de darmflora die daarvoor helemaal van slag zijn, want juist je darmflora reguleren een deel van je eetlust. Heb je al geprobeerd wat meer probiotica binnen te krijgen? Die helpen je spijsverteringssysteem om te herstellen na de klap van de antibiotica. Je kunt daar in deze blog meer over lezen.
Verder heb ik begrepen dat beweging en buitenlucht ook enorm kunnen helpen bij het normaliseren van de eetlust, dus misschien helpt het om bijvoorbeeld regelmatig een goede wandeling te maken? Ik zou misschien niet heel fanatiek gaan sporten als je toch al te veel afvalt, maar wandelen kan dan niet heel veel kwaad :-)
Heel veel succes!
Linda zegt:
Hoi hoi,
ik heb wel gewoon trek/eetlust/honger (maar net hoe je het noemen wilt). Maar ik heb nergens trek in. Denk bij alles mweh. Ik eet dan wel gewoon wat, maar t smaakt niet, omdat ik er geen trek in heb. Ook heb ik geen zin om te koken. Terwijl ik voorheen altijd in de keuken te vinden was en overal trek in had.
heb je hier wat tips voor?
groetjes,
Linda
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Linda, wat vervelend! Ben je gestrest, of slaap je bijvoorbeeld slecht? Dat is vaak een reden voor schommelingen in de eetlust.
Als je eerder gewoon een beetje verveeld bent over je eten, kan het helpen om nieuwe recepten en producten uit te proberen. Of kook voor / met andere mensen, dat maakt het ook snel een stuk leuker. Ten slotte kunnen dit soort dingen ook best tijdelijk een beetje schommelen, dus probeer je niet te veel zorgen te maken :-) Waarschijnlijk komt de zin vanzelf ook wel weer terug.
Ton Geeven zegt:
ik heb morfine voor pijn van een hernia en er staat bij de bijwerken minder eetlust. zou het daar aan kunnen liggen.Ik hoor het graag van jullie
alvast bedankt.
vriendelijke groet Ton Geeven
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Ton, dat is inderdaad heel goed mogelijk! Ik hoop dat het lukt om desalniettemin voldoende voeding binnen te krijgen :-)
bellefleur zegt:
Anorexia nervosa is net als andere eetstoornissen zoals NAO en Boulimia Nervosa vaak géén extreme lijnpoging. Soms begint het wel zo, maar meestal schuilt er iets anders achter en is de eetstoornis een copingmechanisme. Dat wil zeggen dat je door je bezig te houden met (niet) eten niet meer zo veel hoeft te denken aan een ander probleem. Voor meer informatie is de site van proud2bme een aanrader.
verder overigens niets aan te merken op het artikel zelf..
Mark zegt:
Hoi Bellefleur,
Bedankt voor de waardevolle toevoeging m.b.t. anorexia nervosa.
Heb de zin ook ietwat aangepast.
Groetjes,
Mark