Dat cola niet de meest verantwoorde drank is om dagelijks te drinken, dat weten we hopelijk allemaal. Het zit immers boordevol suiker, en is daarmee mede verantwoordelijk voor allerlei welvaartsziekten die in Nederland steeds vaker de kop op steken. Uit tal van onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat mensen die veel frisdrank drinken, ook vaker ongezond overgewicht hebben!
Helaas blijven veel mensen toch regelmatig een blikje cola naar binnen slaan. Soms is dat omdat ze niet precies weten hoeveel suiker er in cola zit, maar ook een gebrek aan alternatieven speelt een rol. Met dit artikel hopen we beide problemen op te lossen!
Hoeveel suikerklontjes in cola?
De meeste mensen die regelmatig cola drinken, doen dat uit de bekende flesjes van een halve liter. Dat zijn immers de flesjes die je in de meeste kantines en automaten vindt! 100 ml cola bevat 11 gram suiker. In een flesje cola van 500 ml zit dus maar liefst 55 gram toegevoegde suikers.
Moeilijk te visualiseren hoe veel dat nu eigenlijk is? Een gemiddeld suikerklontje weeg tussen de 3 en 4,5 gram, afhankelijk van de grootte. De hoeveelheid suiker in cola staat dus ongeveer gelijk aan ongeveer 13 suikerklontjes! Dat is ongeveer zo veel als 80 gram M&M’s, s Snickers repen, of 100 gram Nutella!
Calorieën in cola
Al die suikers leveren natuurlijk ook de nodige energie: 4 calorieën per gram, om precies te zijn. Wanneer je dagelijks 500 ml cola drinkt om op werk wakker te blijven, krijg je daarmee dus steeds ruim 200 calorieën binnen. Klinkt dat nog redelijk oké? Bedenk dan eens dat iedere kilo lichaamsvet gelijk staat aan 7000 calorieën.
Drink je iedere dag een paar glazen cola, dan telt dat op tot ongeveer 6000 calorieën in een maand. Met andere woorden: je zou maandelijks ongeveer een kilo afvallen door alleen dat flesje uit je menu te schrappen! Sterker nog: het effect zou waarschijnlijk nog groter zijn. Al die suikers in cola veroorzaken namelijk ook eetbuien waardoor je per saldo nog meer calorieën binnen krijgt.
Hoe zit het met suiker in andere frisdranken?
Omdat cola zo vaak genoemd wordt wanneer het over de ongezondheid van frisdranken gaat, denken sommige mensen dat andere dranken beter zijn. Helaas valt dat sterk tegen! Frisdranken als Ice Tea, Fanta, 7-up en Cassis zijn net zo slecht waar het de suikergehaltes betreft. Ook Fristi, dat zo veel nadruk legt op het fruit dat erin zit, bevat 10 suikerklontjes per halve liter.
In chocomel zit zelfs nog meer suiker dan in cola: zo'n 14 klontjes per halve liter. Energiedrankjes zijn ten slotte ook echte suikerbommen, met suikergehaltes die even hoog of hoger liggen dan cola. Bovendien bevatten die ook nog eens vervelend veel cafeïne. Welke frisdrank je ook kiest, je bent dus gegarandeerd behoorlijk ongezond uit!
En vruchtensap dan?
Nog steeds bestaat bij veel mensen het idee dat vruchtensappen uit pak beter zijn dan kunstmatige frisdranken. Fruit is immers natuurlijk, nietwaar? Helaas valt dat vies tegen. Ja, fruit is inderdaad natuurlijker dan cola – maar het sap dat ervan gemaakt wordt is dat bepaald niet. Vruchtensappen zijn in feite gewoon water met een fruitsmaakje en flink wat fruitsuikers.
De vezels die er in fruit voor zorgen dat je die suiker goed op kunt nemen, ontbreken hier. Een pakje appelsap is daarom net zo slecht als een blikje cola. Het suikergehalte is ongeveer even hoog. Kies liever voor een hele appel als je van de voordelen van fruit wilt genieten, en laat het sap uit pak links liggen.
Hoeveel suiker zit er in cola light en cola zero?
Maar, zeg je nu misschien, hoe zit het dan met light frisdranken? Dat is een goed punt, waar we inderdaad beter nog even kort op in kunnen gaan. Zowel cola light als cola zero bevatten geen suiker, zoals de naam eigenlijk al zegt. In plaats daarvan zijn ze gezoet met aspartaam. Dat is een zoetstof die duizenden keren zoeter is dan suiker, waardoor er maar een klein beetje voor nodig is om de cola op smaak te brengen.
Cola light en cola zero leveren om die reden ook geen calorieën. Kortom, als je die 12 suikerklontjes bij je lunch wilt vermijden, líjkt dit een verstandig alternatief.
Is cola zero of cola light gezond?
Coca cola zelf probeert deze twee caloriearme alternatieven dan ook als verantwoorde drankjes te presenteren. Helaas lijkt dat bij nadere bestudering toch nog aardig tegen te vallen. Die kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam, hebben namelijk ook zo hun nadelen. De onderzoeken hiernaar lopen nog – maar een aantal van de problemen zijn al duidelijk zichtbaar.
Zo verwar je je lichaam door zoete dingen te eten zonder dat je vervolgens ook echt suiker eet. Uiteindelijk kan dit juist tot meer eetbuien leiden – en daar word je ook niet gezonder van! Bovendien hou je hiermee je zoete smaak in stand. Je zult die trek in cola dus ook niet verminderen.
Verslaafd aan cola?
En juist die doorlopende trek is een deel van het probleem van cola. De grote hoeveelheid suikers, gecombineerd met cafeïne, kan ervoor zorgen dat je een soort cola verslaving oploopt. Medisch gezien is het geen ‘echte’ verslaving, om dezelfde reden dat bijvoorbeeld een ‘suikerverslaving’ niet bestaat. Dat wil echter niet zeggen dat het heel moeilijk kan zijn om te stoppen met cola drinken!
Je krijgt er namelijk een enorme energieboost van die je moeilijk op een andere manier creëert. Toch raden we je aan om cola zo veel mogelijk te laten liggen. Je zult al snel merken dat je die shots van energie dan ook een stuk minder hard nodig hebt.
Drinken zonder suiker
Als je geen frisdranken, light frisdranken of vruchtensappen mag drinken – wat blijft er dan over? Meer dan je denkt, gelukkig! Als basis zijn water, thee, en in beperkte hoeveelheden koffie sowieso prima drankjes. Hier valt echter nog veel meer mee te variëren. Water kun je bijvoorbeeld allerlei smaakjes meegeven met fruit en kruiden.
Ook zelfgemaakte ijsthee is een uitstekend gezond alternatief, net als bijvoorbeeld gemberthee. Wie een beetje creatief is, zit dus zeker niet alleen aan water vast! En zeg nou zelf, een beetje moeite is het toch wel waard om die vele suikerklontjes in cola te vermijden?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Tanya zegt:
Hey!
En wat is dan de maximum aanbevolen hoeveelheid per dag?
Heb op aanraden van één van jouw artikels de app fitness pal gedownload en vind het zeer hulpzaam.
Kan zo ook mn eiwit en vet behoefte invullen, maar had dit ook graag gedaan voor de suikers.
Ben nogal een chocolade fan en zo kan ik het toch een beetje in het oog houden ;-)
Mark zegt:
Dag Tanya,
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie mag een vrouw zo'n 25 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je iets meer, zo'n 90 gram per dag. Veel slimmer is het om te kijken naar je totale koolhydraten op een dag.
Laat typische suikerhoudende producten zoals frisdrank, koekjes, snoepgoed gewoon staan. Haal je suikers bijvoorbeeld uit fruit, honing en gedroogd fruit etc.
Goed dat je met die app bezig bent. Dit zal je veel inzicht geven!
Groetjes,
Mark
Tanya zegt:
Dankjewel!
De typisch suikerhoudende producten zoals frisdrank, koekjes en snoepgoed die laat ik al even staan.
Het is vooral die chocolade (wel altijd zwart +/- 86%) die ik moeilijk kan laten (lees:elke dag, oeps).
Zal het wat proberen in het oog te houden met de app, deze raadt 55g / dag aan.
25g per dag lijkt me zeer moeilijk, maar ik ga het eens een tijdje proberen te benaderen. Thanks!
Mark zegt:
Dag Tanya,
Die 25 gram is inderdaad erg weinig.
Wat betreft chocolade. Wanneer je hele pure chocolade neemt met meer dan 70% cacao, dan is het gezond.
Dit betekent niet dat je het onbeperkt kunt eten, want ook de calorieën tellen mee natuurlijk.
Uiteindelijk telt je totale energiebalans aan het einde van de dag. Als daar op een dag wat koekjes bij zitten is het echt geen probleem. Je moet alleen proberen te vermijden dat je overeet. Veel mensen kunnen niet stoppen met snelle suikers wanneer ze er eenmaal mee beginnen. Daar moet je een beetje voor waken dus.
Succes!
Groetjes,
Mark