Eén van de vele stereotypen die er over bodybuilders bestaan: ze eten de hele dag door rauwe eieren. En dan natuurlijk ook nog zonder de dooier… Hoewel dat beeld niet helemaal klopt, is het wel zo dat ei-eiwit een goede keus is binnen een dieet voor krachtsport. Maar sta je dan de hele tijd eieren te scheiden?
Omdat dat natuurlijk onhandig is, zie je de laatste tijd steeds vaker vloeibare eiwitten in de winkel liggen. Maar wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van eieren in je dieet? En hoe handig is zo’n product?
Het voordeel van eieren
Laten we bij het begin beginnen: waarom wordt er zoveel drukte gemaakt over die eieren? Want inderdaad: veel krachtsporters eten er meerdere per dag. Het simpele antwoord is dat je voor krachttraining proteïne nodig hebt – en eieren zijn daar een uitstekende bron van. En dat is niet alleen omdat ze er simpelweg veel van bevatten!
Aminozuren – de deeltjes waar proteïne uit bestaat – vormen de bouwstoffen van spierweefsel. Het is echter niet alleen belangrijk hoe veel aminozuren een eiwitbron bevat, maar ook hoe goed je ze opneemt. Soms heb je namelijk bepaalde aminozuren nodig om andere te verteren, dus een optimale verhouding is erg belangrijk.
Eieren scoren 1,0 als hun protein digestibility corrected amino acid score – de hoogst mogelijk score, hoger dan bijvoorbeeld vlees. Dat betekent niet dat je geen andere bronnen van proteïne moet eten, maar wel dat eieren een lekker efficiënte bron zijn.
Is de eidooier gezond?
Nu zijn eieren natuurlijk geen homogeen product: de dooier en het eiwit zijn erg verschillend. Het eiwit bevat praktisch alleen proteïne. De dooier is minder eiwitrijk en bevat ook vetten, die ervoor zorgen dat hij meer calorieën bevat. Ook zitten er meer vitamines en mineralen in de dooier.
Eidooiers zijn dus zeker niet ongezond; ze hebben je lichaam heel wat nuttige stoffen te bieden. Ben je echter primair op zoek naar zo veel mogelijk proteïne, dan zijn ze niet ideaal. Om die reden eten krachtsporters soms bijvoorbeeld twee eieren mét de dooier en dan nog van een paar eieren alleen het eiwit.
Vloeibare eiwitten
Klinkt leuk, maar dat betekent dus wel dat je flink wat tijd staat te klungelen met eischalen en dooiers. Om die reden zijn vloeibare eiwitten tegenwoordig een populair product bij veel sporters. Dat zijn dus gewoon de eiwitten uit eieren, kant-en-klaar voor jou in een flesje gestopt. Zo kun je ze direct gebruiken.
Dan is natuurlijk het wel belangrijk dat je voor vloeibare eiwitten kiest zonder ongezonde toevoegingen. De liquid egg whites van Body&Fit zijn een goed voorbeeld. Die bestaan uit pure ei-eiwitten, zonder extra ingrediënten voor houdbaarheid en dergelijke.
Wel zijn de eiwitten gepasteuriseerd om ze langer houdbaar te maken. Op kamertemperatuur kunnen ze een half jaar bewaard blijven! Zijn ze eenmaal open, dan moet je ze wel binnen 48 uur gebruiken. Dat is een beetje dooreten, want één flesje bevat het equivalent van 16 ei-eiwitten.
Recepten met eiwit
Wat kun je dan allemaal met die vloeibare eiwitten, als je deze proteïnebron wilt gebruiken? Allereerst natuurlijk de gebruikelijke recepten: scrambled eggs, gebakken eieren, enzovoort. Maar er is een stuk meer mogelijk als je geen 16 eieren aan omeletten wilt eten binnen één weekendje.
Zo kun je eiwitten ook uitstekend in allerlei gezond en minder gezond gebak verwerken. Denk bijvoorbeeld aan deze gezonde kokosmakronen. Of maak meringues of cloud bread: die recepten vind je in deze blog. Eenmaal verwerkt kun je het resultaat ook wat langer bewaren, dus zo krijg je die liquid egg whites wel op!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!