Nederland is dol op chocolade. Jaarlijks eten we ons niet alleen een weg door honderden repen chocola; ook vla, koekjes en taart zitten er vol mee. Het is dus ook niet voor niets dat brownies hier zo razend populair zijn. Deze zoete, smeuïge chocoladetaart is bij menig feestje de absolute favoriet.
Maar zoals voor wel meer gebak geldt, is het helaas niet bepaald de gezondste optie! In deze blog geven we daarom een alternatief recept voor gezonde brownies. Zo kun je af en toe lekker zonder schuldgevoel van je favoriete lekkernij genieten.
Wat maakt brownies ongezond?
Veel mensen denken dat brownies automatisch ongezond zijn omdat er chocola in zit. Het grappige is echter dat zeer pure chocolade (met mate) zeker niet ongezond is. Cacao is nu juist één van de ingrediënten waar weinig mis mee is! Het zit vol mineralen en vitamines en past op zichzelf prima in een gezond dieet. Het slechte nieuws is dat de andere ingrediënten van brownies een stuk minder verantwoord zijn.
Zeker de kant-en-klare mixen uit de supermarkt zitten vol suiker en kunstmatige smaak-, geur- en kleurstoffen. Ook als je de brownies helemaal zelf maakt, zijn ze vaak niet veel gezonder. Suiker blijft een belangrijk ingrediënt, met alle nadelige gevolgen van dien. Ook wit tarwebloem is relatief ongezond: het zorgt voor stevige bloedsuikerspiegelingen, zonder daadwerkelijk veel voedingsstoffen te leveren.
Gezonde brownies
Hoe kunnen we dat recept dan verbeteren zonder dat de brownies hun lekkere zoetheid kwijtraken? Om te beginnen vervangen we de kunstmatig bewerkte suikers door zoet fruit. Dadels bevatten weliswaar ook suikers, maar die worden gecombineerd met vezels en andere hulpstoffen. Daardoor wordt de suiker minder snel in je bloed opgenomen en voorkom je onder andere eetbuien.
Belangrijk is wel om te beseffen dat deze gezonde brownies nog steeds niet geschikt zijn voor overmatige consumptie. Je kunt prima af en toe van een portie genieten, maar let op dat je de brownies goed in je dagmenu integreert! Hou rekening met de extra calorieën die je binnenkrijgt en hou je portiegrootte in de gaten. Zolang je daar maar aan denkt, hoef je je met deze gezonde brownies geen zorgen te maken.
Gezonde brownies recept
Dit heb je nodig:
- 7 ontpitte dadels
- 400 gram zwarte bonen
- 1 theelepel vanille-aroma
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels vloeibare kokosolie
- 2 eieren
- 5 eetlepels rauwe cacao
- 1 eetlepel bakpoeder
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Week vervolgens de ontpitte dadels in warm water en laat dit zo'n 10 minuten staan. Laat de kokosolie smelten in een pannetje. Doe de bonen in een vergiet, laat ze even goed uitlekken en doe ze vervolgens in de blender.
Voeg hier alle overige ingrediënten aan toe en blend het tot een glad geheel. Giet het beslag in een ingevette bakvorm (of 2 kleine bakjes) en bak 25 minuten op 175 graden. Snijd de brownies pas als ze afgekoeld zijn in stukjes. Bewaar ze luchtdicht voor ongeveer vijf dagen, of vries ze in zodat je er langer van kunt genieten!
Brownie variaties
Natuurlijk valt er met dit recept genoeg te variëren. Je kunt bijvoorbeeld noten toevoegen aan het beslag, zoals hazelnoten of amandelen. Ook lekker is het om een laagje chocola op de bovenkant te strijken. Laat hiervoor extra pure chocola au bain-marie smelten en smeer het over de brownies heen wanneer ze afgekoeld zijn.
Strooi fijngehakte nootjes over de chocoladelaag heen voor een mooi effect! Ten slotte kun je natuurlijk fruit toevoegen: bosvruchten zijn altijd een heerlijke keuze. Op die manier pas je de gezonde brownies helemaal naar je eigen smaak aan!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
M.Albers zegt:
Ik neem aan dat de zwarte bonen uit het recept uit een pot of blik zijn, dus al gekookt, daar er oven uitlekken in een vergiet sprake is. Klopt dat?
Lotte (beheerder) zegt:
Dat klopt helemaal :-)
- zegt:
Zien er goed uit! Wat zijn de macro's? :-)