Steeds meer mensen in Nederland maken kennis met de zoete aardappel. Deze oranje groente – die overigens ook wel bataat genoemd wordt – is ongeveer net zo te gebruiken als gewone aardappel. De smaak is echter heel anders: net wat pittiger en, zoals de naam al zegt, zoeter! Je kunt hem bijvoorbeeld in stamppot verwerken of als friet bakken.
Voor de afwisseling is het echter wel zo leuk als je ook wat andere bereidingswijzen kent. Eén die heel simpel is, en eveneens gebaseerd op een gewoon aardappelrecept, is zoete aardappel rösti! Hoe je deze aardappelkoekjes maakt, vertellen we je in het blogartikel van vandaag.
Voordelen zoete aardappel
De zoete aardappel is een knol die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. Pas de laatste decennia waait hij echt naar Europa over, en daar mogen we blij mee zijn! Deze groente heeft namelijk verschillende enorm gezonde eigenschappen. Om te beginnen vormen zoete aardappels een bijzonder goede bron van complexe koolhydraten en vezels.
Daarmee leveren ze langdurig energie en voel je je er snel door gevuld! Ook zitten er vitamine B1 en B6 in zoete aardappel, die onder andere van belang zijn voor het zenuwstelsel. Voeg daar nog vitamine C en verschillende belangrijke mineralen aan toe, en je hebt een heel compleet plaatje van een supergezond product!
Gewone vs. zoete aardappel
Is er nu ook een reden om gewone aardappelen door de zoete variant te vervangen? Er zijn wel een paar voordelen, al wordt het vaak overdreven. De glycemische index van zoete aardappelen is bijvoorbeeld wat lager dan die van het gewone equivalent. Dat betekent dat suikers uit zoete aardappel iets minder snel in je bloed terecht komen.
Daarnaast bevatten zoete aardappels iets meer vitaminen. Je kunt dit overigens ook aan de kleur zien; die oranje tint betekent dat er meer betacaroteen in zoete aardappel zit! Het verschil is echter niet enorm groot. Hou je van gewone aardappel, dan kun je daar ook gewoon regelmatig voor kiezen. Ook variëren is altijd goed!
Verdere ingrediënten rösti
Zoete aardappel is natuurlijk het hoofdingrediënt wanneer we zoete aardappel rösti maken. Dat wil niet zeggen dat de overige ingrediënten niet van belang zijn, natuurlijk! Naast de aardappel gebruiken we ook ei om de boel aan elkaar te binden.
Van eieren weet je inmiddels vermoedelijk wel dat ze ontzettend gezond zijn. Ze bevatten niet alleen volwaardige eiwitten, maar ook allerlei vitamines en mineralen, vooral in de dooier. Voor de smaak voegen we bovendien wat mosterd toe. Mosterdzaadjes geven de rösti die lekkere pittige smaak.
Zoete aardappel rösti maken
Goed, het recept zelf! Verwarm eerst de oven voor op 200 graden. Voor vier personen neem je ongeveer 600 gram geraspte zoete aardappel. Knijp hier zo veel mogelijk vocht uit om te voorkomen dat de boel klef wordt, en meng er dan 60 gram gesmolten roomboter doorheen. Voeg vervolgens twee eieren en twee theelepels mosterd toe.
Meng alles goed met een vork en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel over twaalf ingevette muffinvormpjes (je hoeft het niet aan te drukken) en bak ze 20 minuten op 200 graden. Het kan zijn dat de uitstekende stukjes aardappel een beetje zwart worden. Dat proef je niet, maar je kunt het natuurlijk wegsnijden als je het vervelend vindt!
Zoete aardappel rösti combineren
Zoete aardappel rösti maken is hartstikke lekker, maar op zichzelf vormen deze koekjes geen volledige maaltijd. Zorg in ieder geval dat je er nog wat extra eiwitten bij binnen krijgt! Je kunt ze bijvoorbeeld met zalm en zure room combineren – heerlijk met een beetje citroensap. Of wat dacht je van kalkoenfilet met een tomatensalade? Laat je creativiteit gerust de vrije loop. Eet smakelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Spatiepolitie zegt:
Zoeteaardappelrösti is 1 woord.