Veel mensen weten dat noten een gezond tussendoortje vormen. Amandelen en walnoten zijn dan ook erg populair, zowel los als in gebak en andere gerechten. Er zijn echter nog veel meer soorten die een gunstig effect op je gezondheid kunnen hebben, en die worden vaak onterecht over het hoofd gezien. Pistachenoten zijn een typisch voorbeeld van een notensoort die best wat meer gegeten mag worden!
Heb jij die kleine groene nootjes eigenlijk ook nooit in de kast staan, maar ben je benieuwd wat je ermee kunt? Vandaag leggen we je uit waarom pistachenoten zo gezond zijn!
Pistachenoten voedingswaarde
Pistachenoten zijn van alle noten één van de slankste soorten. Per 100 gram bevatten ze ongeveer 560 calorieën. Dat is een stuk minder dan bijvoorbeeld pecannoten, waarmee je bijna 700 calorieën per 100 gram binnenkrijgt! De calorieën komen uit vetten en eiwitten. Naast essentiële macronutriënten bevatten pistachenoten ook allerlei vitamines en mineralen.
Ze vormen vooral een belangrijke bron van vitamine E, met bijna 50% van de ADH in 100 gram nootjes. Verder vind je er ook veel B-vitamines in terug. Wat de mineralen betreft: pistachenoten bevatten veel magnesium, kalium, selenium, calcium, ijzer en zink. Met zo’n breed assortiment aan micronutriënten is het niet vreemd dat de pistache als een bijzonder gezonde noot gezien wordt!
Gezonde vetten en vezels
Sommige mensen zijn wat huiverig om noten te eten als ze af willen vallen. Ze gaan er namelijk vanuit dat de vele vetten ze daarbij zullen hinderen. Het beeld dat vetten ongezonde dikmakers zijn is duidelijk hardnekkig! Gelukkig hoef je je hier echt geen zorgen in te maken: de vetten in pistachenoten zijn voornamelijk onverzadigd. Die zijn juist goed voor je cholesterol.
Bovendien bevatten pistachenoten relatief veel vezels. De zorgen dat je je sneller langdurig verzadigd voelt. Zo eet je minder ongezondere producten en helpen ze je dus juist om op gewicht te blijven!
Pistachenoten gezond
Pistachenoten hebben volgens onderzoek (1) (2) (3) allerlei gunstige effecten op je lichaam. We geven je hieronder een lijstje met redenen waarom pistachenoten zo gezond zijn.
- Lager cholesterol. LDL-cholesterol is het soort dat je bloedvaten dicht laat slibben. Onderzoek laat zien dat je dit sterk kunt verlagen door regelmatig een handje pistachenoten te eten.
- Gezond hart. Niet alleen het verlaagde cholesterol verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Ook de gezonde omega 3-vetzuren en de verschillende antioxidanten helpen je hart om gezond te blijven.
- Minder ontstekingen en celschade. Pistachenoten zijn rijk aan verschillende antioxidanten, zoals betacaroteen en luteïne. Die helpen om veroudering tegen te gaan, celschade te voorkomen en ontstekingen in je lichaam op te lossen.
- Stabiele bloedsuikerspiegel. Pistachenoten bevatten stofjes die je bloedsuikerspiegel meer in balans houden. Dat verkleint het risico op diabetes type II. Ook als je al diabetes hebt, zijn pistachenoten bovendien in staat om de schommelingen te verkleinen.
- Afvallen. In onderzoek is gebleken dat een portie pistachenoten als snack het afvallen kan ondersteunen. Dat geldt natuurlijk wel alleen wanneer de rest van je voedingspatroon op orde is!
Hoe eet je pistachenoten?
Veel mensen gebruiken pistachenoten als snack. Maar wist je dat je ze ook uitstekend kunt gebruiken in zoete én hartige gerechten? Zo zijn pistaches heerlijk in cakes. Ook kun je ze als vervanging voor gehakt gebruiken om een vegetarische versie van een recept te maken.
Een extra tip als je de nootjes als snack gebruikt: koop liever ongepelde noten dan de makkelijke, gepelde variant in de supermarkt. Onderzoek wijst uit dat je bijna de helft minder nootjes eet als je langer bezig bent met het pellen, zonder dat je je daardoor minder vol voelt! Zo voorkom je dat je te enthousiast aan het snacken slaat en meer calorieën binnenkrijgt dan je van plan was!
Want hoe gezond iets ook is, de calorieën blijven belangrijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Fransien zegt:
Ik vraag me soms wel af, of ik niet teveel van bepaalde stoffen binnenkrijg per dag met de 50 gram (zoutloos en gepeld) per dag, zodat het misschien wel schadelijk voor de nieren is. ???
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Fransien, wat fijn dat je gezondheid zoveel verbeterd is! Ik denk dat de nootjes niet per se kwaad kunnen voor je nieren, met name als je ze zonder zout eet. Toch kan het misschien verstandig zijn om wat meer af te wisselen en bijvoorbeeld ook wat andere notensoorten te eten. Soms bevatten noten namelijk wel mineralen die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn, en door te variëren voorkom je dat een bepaalde stof te veel ophoopt. Verder zijn pistaches gewoon heel gezond en zou ik me niet teveel zorgen maken :)
Fransien zegt:
Ik eet al ruim een jaar 50 gram per dag zelfs de doorbloeding in mijn hoofd is verbeterd, want mijn gehoor is bij de laatste test beter gebleken dan 2 jaar geleden. Door slechte doorbloeding was mijn gehoorgang een beetje ingedroogd en dus ruimer geworden zei de KNO arts 10 jaar geleden. Dat heb ik nu niet meer. Er zit zelfs alweer een half jaar oorsmeer in. De pistache reinigt dus ECHT je bloedvaten
Myriam zegt:
Hallo Marc
Bedankt voor de zeer interessante uitleg over de pistachenootjes.
We moeten gezond blijven en alle nuttige info is welkom, bedankt hiervoor.
Groetjes Myriam
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, Myriam!
Bert zegt:
Hoe zit het nou met de voedinswaarde op op de verpakking staat, is dat met of zonder schil gerekend?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Bart,
Ik denk zonder schil, maar om het zeker te weten zou je de voedingswaarde eens kunnen vergelijken met een bakje gepelde pistachenoten. Is die praktisch gelijk, dan is het inderdaad zonder schil :-)
Noortje zegt:
Gratis link? Voordat ik 30-50 euro uitgeef (toch niet niks!) wil ik eerst zien of het iets voor mij is. Vandaar dat ik op de gratis link klikte maar uitkwam bij een betaalde optie. Jammer! Gemiste kans.
Mark van Oosterwijck zegt:
Hoi Noortje,
Goed dat je het zegt!
Die oude inschrijf link bestaat niet meer. Daarom kom je nu op een andere pagina uit.
In mijn reactie onder dit artikel stond die oude link dus nog. Die heb ik nu aangepast.
Als je wilt kun je via deze link een gratis voedingsschema aanvragen en ontvang je meteen onze gratis nieuwsbrief.
https://fitchef.nl/
Je kunt je altijd ook weer uitschrijven onderaan de e-mails.
Excuus voor het ongemak!
cornee zegt:
Als je lekkere pistachnoten wilt eten niet te zout en niet zo duur kan je ze het best bij aldie kopen .Althans dat vind ik.
Lotte (beheerder) zegt:
Goede tip, Cornee!
Shanice zegt:
Is er een verschil tussen gezouten en ongezouten pistache noten? Of maakt dat niet veel uit?
Groetjes Shanice
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Shanice,
In principe zijn de noten hetzelfde, alleen bevatten gezouten noten natuurlijk veel meer zout. Veel mensen krijgen al veel te veel zout binnen, en daarom raden we in het algemeen aan om voor ongezouten nootjes te kiezen. Alleen als je heel zeker weet dat je geen zoutoverschot hebt, zijn de zoute nootjes een prima optie :-)
Martine de Visser zegt:
Ik heb dat heerlijke gerecht van Kabeljauw met pistachenootjes uit de oven gegeten. Was erg lekker. Daar kan ik echt inspiratie uithalen om meer te koken met noten en de kabeljauw.Ik kan dit gerechtje iedereen aanraden. Komt uit FitChef deel 1: 105 eiwitrijke gerechten. Echt heerlijk ook mijn niet lijnende echtgenoot vond het erg lekker.
Lotte (beheerder) zegt:
Wat leuk om te horen, Martine! Hopelijk biedt het boek je verder ook nog genoeg kookinspiratie :-)
Leni zegt:
Hoe zit het dan met het zoutgehalte ? ivb met hoge bloeddruk?
Mark zegt:
Hi Leni,
Het gaat hier om ongezouten pistachenoten. (had dit even moeten vermelden in het artikel).
Je kunt deze bij veel supermarkten, of anders notenspeciaalzaken of online noten webshops kopen.
Groet,
Mark
Annemarieke zegt:
Ik sluit me aan bij mijn voorgangers: er is heel wat info te vinden op het web en in blogs over gezonder eten, ook veel tegenstrijdige berichten. Droge spieren en Lovefitfood zijn mijn grote favorieten, fijne schrijfstijl, veel nuttige info. En beide ook nog eens met mooie kookboeken erbij!
Mark zegt:
Hoi Annemarieke,
Heel erg leuk om te horen. Dankjewel! :)
Groetjes,
Mark
Mark zegt:
Hoi Ayoub,
Zie ook in het artikel.
Het voordeel van de ongepelde pistachenoten is dat je er niet zo snel veel van eet omdat je ze eerst nog moet pellen.
Groet,
Mark
Ayoub zegt:
Waarom zijn ongepelde Pistachenoten gezond?
Jan-Albert zegt:
In het oerwoud van fitness-websites steekt drogespieren.nl er qua inhoudelijke kwaliteit met kop en schouders bovenuit. Alweer een echt informatief artikel. En alweer ga ik hem delen. Keep up the good work!
Mark zegt:
Dag Jan-Albert,
Bedankt voor je compliment. :)
De artikelen blijven zeker komen!
P.s. Weet niet of je al staat ingeschreven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link:
https://fitchef.nl/
Ook daar deel ik regelmatig leuke tips, weetjes & recepten.
Groet,
Mark
Ewelina zegt:
Hallo Mark,
Ik ben er helemaal mee eens met Paulien, ik vind de artikels zeer interessant!
Ondanks dat ik al veel over de voeding weet, leer ik enorm van! Ook bedankt!
p.s. Ik ben wel een trouwe facebook volger ;-)
Groetjes Ewelina
Mark zegt:
Dag Ewelina,
Thanks! Leuk om te horen! :)
Groetjes,
Mark
Pauline zegt:
Leuke overzichtelijke en interessante gegevens over voeding, waar ik meer over wil weten. Dank ervoor!
Mark zegt:
Dag Pauline,
Dankjewel. Leuk om te horen dat de artikelen je goed bevallen! :)
Groetjes,
Mark