Het is weer bijna Pasen, en dat betekent ook dat de jaarlijkse paasbrunch voor de deur staat. Of je die nu met vrienden, familie of je eigen gezinnetje viert, het is altijd leuk om er iets bijzonders van te maken. En dat hoeft niet eens ongezond te worden!
Wil je de suikerige paasstol en de kant-en-klare paasgerechten uit de supermarkt liever vermijden? Met onderstaande tips en recepten zet je een heerlijke paasbrunch op tafel, zonder dat je goede voedingspatroon daaronder hoeft te leiden.
Recepten voor Pasen
Typische paasrecepten zijn echt bedoeld om de lente te vieren. Natuurlijk komt daar een flinke berg eieren bij kijken, dat hoort nu eenmaal bij het feest. Maar ook verse groente en fruit zijn perfect om de paasochtend meer kleur te geven.
En het goede nieuws: dat is allemaal hartstikke gezond. Je hoeft dus echt niet per se witte broodjes, eiersalade vol suiker en vettige stol op tafel te zetten. Met onze tien tips is een lekkere en gezonde paasbrunch net zo makkelijk!
Paasbrunch reepten
1. Zelfgemaakte eiersalade
Geen paasbrunch zonder eiersalade. Helaas bevatten de eiersalades uit de supermarkt vaak niet zo veel ei, en wel veel rommel die je niet nodig hebt. Zelf eiersalade maken is gelukkig niet ingewikkeld! Meng een paar hardgekookte eieren met een lepeltje mayonaise, een beetje mosterd en wat peper en zout – en klaar.
2. Gevulde avocado
Op zoek naar een chique gerechtje om die eieren in te verwerken? Maak gevulde avocado! De basis is heel simpel: snij een avocado doormidden, verwijder de pit en vul het gat met een eitje. (Eventueel kun je de avocado nog wat verder uithollen zodat het ei erin past.)
Bestrooi met wat zout, peper en geraspte kaas en schuif de avocado’s een kwartiertje in de oven op 180 graden. Serveer voor een echt lentegevoel met een plukje alfalfa of andere kiemgroenten!
3. Eiermuffins
Ook leuk om te maken zijn eiermuffins – een soort mini-quiches. Snij wat van je favoriete groenten in stukjes en meng met een paar eieren, een beetje room en wat peper en zout. Schep in muffinvormpjes en bak op 180 graden gaar in de oven.
Eventueel kun je natuurlijk ook nog andere ingrediënten toevoegen, zoals wat kaas, zalm of kruiden naar smaak. Zo pas je de eiermuffins helemaal aan je eigen voorkeuren aan!
4. Lentesoepje
Nog een idee om op een feestelijke manier extra groenten in de paasbrunch te verwerken: zet een soepje op tafel! Kies dan voor een licht groentesoepje met vooral frisse smaken. Denk bijvoorbeeld aan een doperwten-muntsoep, of maak soep van verse bladgroenten zoals spinazie of raapsteeltjes.
5. Frisse wraps
Weinig dingen geven zo’n picknickgevoel als lekkere, goedgevulde wraps. Je kunt voor verschillende variaties gaan. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele combinatie van mozzarella, pesto en tomaat, of beleg een luxe wrap met zalm, komkommer en roomkaas. Snij in rolletjes, zet er een prikkertje in, en iedereen kan zelf pakken wat hij of zij lekker vindt!
6. Zoet bananenbrood
Natuurlijk mogen ook de zoete lekkernijen bij de paasbrunch niet ontbreken. Daarvoor zit je echter niet vast aan de suikerige traktaties van de supermarkt. Een zelfgemaakt bananenbrood is bijvoorbeeld perfect om als vervanging van een mierzoete cake te serveren.
Met ons basisrecept voor bananenbrood kun je eindeloos variëren. Voeg voor de feestelijke gelegenheid bijvoorbeeld bosvruchten toe, of garneer het brood met gehakte nootjes en pure chocolade.
7. Yoghurtpannenkoekjes
Het beslag voor deze yoghurtpannenkoekjes is heel eenvoudig te maken. Meng 100 gram meel met 150 ml (plantaardige) melk, 150 ml Griekse yoghurt en 2 eieren. Voeg een snufje zout en een bakpoeder toe, en bak kleine pannenkoeken van dit dikke beslag. Je kunt de pannenkoekjes bijvoorbeeld garneren met rood fruit, met nog wat extra yoghurt en frisse citroenrasp.
8. Crumble van vers fruit
Toetje bij de paasbrunch? Wat dacht je van een gezonde crumble? Voor de vulling kun je je favoriete fruit gebruiken – bijvoorbeeld appel, bosvruchten of peer.
Voor de crumble zelf meng je 50 gram havermeel of amandelmeel met 50 gram havermout, 2 el boter en wat honing naar smaak. Meng tot een kruimelig deeg en bedek het fruit hiermee. Bak 30 tot 40 minuten op 200 graden en serveer bijvoorbeeld met frisse yoghurt.
9. Gezonde paasstol
Wil je echt uitpakken, dan kun je ook de paasstol in een gezonde variant maken! Daarvoor maak je eerst de spijs. Meng in een blender 75 gram amandelmeel met 75 gram gedroogd fruit, bijvoorbeeld dadels of abrikozen. Voeg eventueel een scheutje amandelmelk toe als het mengsel zich niet tot een plakkerige bal vormt.
Meng dan in een andere kom 2 eieren met 250 gram yoghurt. Voeg 100 gram amandelmeel, 100 gram volkorenmeel, 100 gram rozijnen, sap van een halve citroen en 1 el bakpoeder toe. Breng op smaak met een snufje zout en wat kaneel.
Schep een derde van het beslag in een cakevorm en verdeel de spijs daar in een lange strook overheen. Voeg de rest van het beslag toe en garneer met nootjes. Bak een half uurtje op 180 graden en klaar!
10. Water met een smaakje
Bij veel mensen komen er bij de paasbrunch vruchtensappen op tafel. Probeer je die juist niet meer te drinken, dan kan [water met een smaakje] een lekker alternatief zijn! Eventueel zijn ook smoothies trouwens een goede keus. Zet je verschillende opties op tafel, dan heeft iedereen iets lekkers te drinken.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!