Nederland is een toetjesland. Wie houdt er na een goede maaltijd nou niet van een bakje vanillevla om een zoet accentje aan het eten toe te voegen? Helaas heeft al die zoetigheid één groot nadeel: het zit meestal barstensvol suiker en mist vaak vezels, en dat is nu eenmaal niet gezond – en bovendien kan het ervoor zorgen dat je de rest van de avond met flinke eet neigingen blijft zitten.
Betekent dat dat je die nagerechten maar helemaal af moet schrijven? Zo erg is het gelukkig ook weer niet: er zijn namelijk genoeg gezonde toetjes waar je in plaats van die vanillevla voor kunt kiezen! In de blog van vandaag geven we je er een paar.
Gezonde toetjes recepten
Het belangrijkste aan gezonde toetjes is dat er geen geraffineerde suiker aan wordt toegevoegd; in plaats daarvan gebruiken we vooral fruit om de gerechten een zoete smaak te geven. Daarmee worden ze iets minder belachelijk zoet dan de toetjes die je kant-en-klaar in de supermarkt haalt – maar de smaken zijn absoluut een stuk subtieler, als je er eenmaal aan gewend bent!
Verder bevatten al deze recepten eiwit, die je helpen om verzadigd te raken en dienen als bouwstof voor je spieren. Onthoud wel dat deze gezonde toetjes wel degelijk calorieën bevatten, kijk zelf of dit binnen je 'dieet' past.
1. Gezonde chocolademousse
Deze chocolademousse smelt net zo heerlijk op je tong als de suikerige variant in de supermarkt, maar in deze luxueuze variant van het bekende toetje zit een stuk minder suiker. Het is ook nog eens ontzettend gemakkelijk te maken! Doe voor twee porties één rijpe banaan, 1 rijpe avocado, 4 eetlepels cacaopoeder, 1 eetlepel plantaardige melk en 2 grote dadels (zonder pit) in een blender, en meng tot een romig mengsel.
Proef en voeg eventueel nog wat cacaopoeder toe voor een pure variant. Ook kaneel en honing kunnen hier goede smaakmakers zijn. Laat nog even in de koelkast staan en serveer dan met een dot Griekse yoghurt, bosvruchten en wat kokosrasp.
2. Griekse yoghurt met fruit en notenmuesli
Als je na de maaltijd zin hebt in iets fris, is (Griekse) yoghurt waarschijnlijk bijna altijd de beste optie – al is het maar omdat het lekker veel eiwitten bevat. Wil je er graag fruit bij? Kies dan voor vers fruit, en ga niet voor zo’n gezoet bakje yoghurt met siroop – dat is op geen enkele manier een gezond toetje te noemen!
Notenmuesli kan ook een heerlijke toevoeging zijn, en het is heel eenvoudig zelf te maken: rooster 30 gram grofgehakte amandelen, 30 gram grofgehakte hazelnoten, 30 gram pompoenpitten en 50 gram havermout goudbruin in een koekenpan en serveer met eventueel een scheutje honing erbij.
Wil je wat minder vet? Ga dan voor Griekse yoghurt 0% en/of gebruik wat minder noten. Ook (magere) kwark is een eiwitrijk alternatief voor dit gezonde toetje.
3. Chia zaad pudding met bosbessen
Chia zaad is waanzinnig rijk aan eiwitten, gezonde vetten en vezels, en vormt daarmee één van de gezondste toetjesingrediënten die je maar kunt gebruiken. Deze pudding is daarnaast ook nog eens heel gemakkelijk te maken. Roer 250 ml amandelmelk, 35 gram chiazaad, 1 theelepel vanille-extract, een snufje kaneel en citroenrasp van een halve citroen door elkaar.
Breng eventueel nog wat verder op smaak met honing en zet het geheel minimaal vier uur, maar liefst een hele nacht in de koelkast. Serveer de pudding als hij opgesteven is met blauwe bessen, en smullen maar!
4. Banaan-appelijs
IJs is heel makkelijk en snel te maken, als je een sterke blender hebt die bevroren bananen aankan! Voor dit recept doe je twee bevroren bananen, 100 gram cottage cheese en 100 gram magere kwark in de blender en meng je ze tot een glad geheel. Roer er vervolgens 75 gram ongezoete (en liefst zelfgemaakte) appelmoes doorheen.
Je kunt het ijs direct opdienen, maar het is ook mogelijk om het eerst nog een half uurtje in de vriezer te zetten. Bang dat je blender die bananen niet goed kan handelen? Neem dan verse bananen en zet het mengsel vervolgens een paar uur in de vriezer, waarbij je het ieder half uur goed doorroert met een vork.
5. Bananenpannenkoeken met fruit
Wie liever voor een wat sneller toetje gaat, kan met deze bananenpannenkoeken zijn hart op. Prak één banaan fijn, meng die met twee eieren en een flinke snuf kaneel in de blender. Verhit vervolgens een klein beetje olie in de pan en bak dunne en kleine pannenkoekjes van het beslag.
Serveer met warm rood fruit en cacaonibs, of eventueel met een flinke dot kwark voor extra eiwit of als je trek hebt in een frisse touch op je bord. Ook geraspte citroenschil kan hier heerlijk bij zijn!
6. Chocolate brownies zonder boter
Van alle gezonde toetjes zijn deze brownies waarschijnlijk de spectaculairste. Verwarm de oven voor op 175 graden. Schep het vruchtvlees van een eetrijpe avocado in een beslagkom en voeg hier 100 gram (zelfgemaakte) appelmoes, 1 theelepel vanille extract, 160 gram ahornsiroop en 3 hele eieren aan toe.
Pureer dit geheel in een blender totdat de klontjes van de avocado zijn verdwenen. Voeg hier 65 gram cacaopoeder, 65 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder en een snufje zout aan toe en maak er een mooi beslag van. Verdeel het beslag vervolgens netjes in een ingevette bakvorm en bak het geheel zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat het geheel zo'n 25 minuten afkoelen alvorens je de brownies aanbreekt.
Geniet, maar eet met mate!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
ine zegt:
Chiazaad moet je volgens mij wel vijzelen;anders heb je niks aan de omega vetten.
Trudy zegt:
Goedemorgen
Zijn de recepten voor 2 personen?
Mark zegt:
Dag Trudy,
Ja klopt. Maar je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel je ervan eet.
Als je de voedingswaarde wilt weten is het verstandig om de ingrediënten in een applicatie zoals FatSecret of MyFitnessPal in te vullen. Je weet dan precies wat je binnenkrijgt.
Groetjes,
Mark