Dat we af en toe recepten delen, dat zijn jullie van ons wel gewend. We blijven echter vragen ontvangen van mensen die niet goed weten wat ze met trek tussen de maaltijden aan moeten. Deze week kijken we daarom specifieker naar een paar heerlijke tussendoortjes recepten!
Want nee, lekkere tussendoortjes zijn echt niet per definitie ongezond. Hoe dat zit, dat leggen we hieronder nog even kort uit. Verder vertellen we je alles over de gezonde pindakaasfudge, én geven we je natuurlijk het recept.
Wat is het probleem met tussendoortjes?
Veel mensen hebben het bij het diëten moeilijk met tussendoortjes. Ze hebben zich namelijk laten vertellen dat die slecht voor je zijn, en dat je alleen af kunt vallen met drie eetmomenten per dag. En dat zorgt tussen de maaltijden door voor flinke hongeraanvallen!
Het resultaat is maar al te vaak precies wat je probeert te vermijden: een enorme ongezonde eetbui. Het is daarom beter om tussendoortjes op een andere manier te benaderen. Ze mogen best, als ze maar gezond zijn! Zo sla je twee vliegen in één klap: je krijgt meer gezonde stoffen binnen, én je voorkomt die zeurende honger.
Pindakaas gezond
En is deze pindakaasfudge dan inderdaad gezond genoeg voor tussendoor? Het hoofdingrediënt, pindakaas, is dat in ieder geval wel. Goed, het bevat inderdaad vetten, maar daar hoef je je geen zorgen om te maken. Het gaat hier om gezonde, onverzadigde vetten waar je je lichaam juist een plezier mee doet.
Verder zitten er in pinda’s redelijk wat eiwitten, hoewel iets minder dan in andere notensoorten. Pindakaas bevat ten slotte aardig wat mineralen. Een goede keuze, dus! Eén belangrijke voorwaarde is er wel: kies de juiste pindakaas. Aan veel merken wordt suiker of andere onzin toegevoegd in het productieproces. Het beste is een naturel pindakaas met alleen pinda, olie en een snufje zout.
Dadels gezond
Naast pindakaas vind je in de ingrediëntenlijst ook dadels terug. Dadels worden veel gebruikt voor gezonde zoetigheid, dankzij hun sterke zoete smaak. Maar zijn ze nu eigenlijk wel zo gezond? Als je ze met mate eet, is het antwoord bevestigend. Dadels zijn zoals al het fruit rijk aan vitamines en mineralen.
Ze bevatten bijvoorbeeld magnesium en kalium, twee mineralen die een gezonde invloed op je bloeddruk hebben. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels. Die houden onder andere je darmen gezond en zorgen ervoor dat ze goed vullen. Een nadeel hebben ze wel: die zoete smaak betekent dat ze ook veel suikers bevatten. Eet er dus niet te veel van!
Kokosolie gezond
Kokosolie of kokosvet bestaat voor een groot deel uit verzadigde vetten. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen het nog steeds als een ongezond product zien. Gelukkig valt dat enorm mee! Allereerst is verzadigd vet niet zo slecht als veel van ons geleerd hebben. Een klein beetje verzadigde vetten heb je zelfs nodig om gezond te blijven.
Daarnaast bestaat kokosolie uit middellange vetzuurketens. Die leveren sneller energie en worden daarom ook minder snel als vet opgeslagen. Ten slotte bevat het laurinezuur, een stof die als natuurlijk antibioticum werkt. Al met al komt kokosolie dus zeker gezond uit de bus.
Recept pindakaasfudge
En omdat de pindakaasfudge heel makkelijk gemaakt kan worden, waren dat alle belangrijke ingrediënten alweer! Hieronder volgt nu het recept, goed voor 16 blokjes fudge. Per blokje bevat de fudge 59 kcal, of 250 kJ. Die energie is afkomstig uit 1 gram eiwit, 5 gram vet (2 gram verzadigd) en 2 gram koolhydraten. Daarnaast bevat de pindakaasfudge 1 gram voedingsvezels per blokje.
Een laatste tip: bewaar de fudge gekoeld, dus in de koelkast of vriezer. De stevigheid van het snoep komt vooral uit de kokosolie, die vast is bij lage temperaturen. Op kamertemperatuur wordt de olie echter zacht, en dan zal de fudge al snel gaan plakken. Wil je toch ergens een stukje fudge meenemen, zorg dan dat dat goed (en bij voorkeur koel) verpakt zit.
Pindakaasfudge
16 blokjes | 10 minuten + 2 uur in de vriezer
Dit heb je nodig
- 2 eetlepels kokosolie
- 75 g dadels
- 100 g pindakaas (100 % pinda’s, zonder toevoegingen)
- 2 theelepels vanillepoeder
- 1 vierkant glazen schaaltje van 12 x 12 cm, bakpapier, keukenmachine
Zo maak je het
- Vet het schaaltje dun in met wat kokosolie en bedek de bodem met een stuk bakpapier.
Smelt de kokosolie in een steelpan, laat iets afkoelen. - Verwijder de pitten uit de dadels en pureer de dadels in de keukenmachine.
- Voeg de pindakaas met de vanillepoeder, kokosolie en een snufje zout toe en meng alles al draaiend tot een homogene massa.
- Strijk het pindakaasmengsel over de bodem van het schaaltje uit en laat het in de diepvriezer in 2 uur stevig worden.
- Snijd de pindakaasfudge in 16 blokjes van 3 x 3 cm. Pak de hoeveelheid blokjes die je wilt eten of presenteren en bewaar de rest in de diepvries tot de volgende keer.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Mary zegt:
Als ik het recept lees, wil ik het meteen uittesten. Vooral uw duidelijke en informatieve uitleg over alle ingrediënten is super, dank u!
Lotte (beheerder) zegt:
Wat leuk Mary, laat je ons weten hoe het geworden is? :D
Marianne zegt:
Een eetlepel kokosolie kan nogal verschillen qua hoeveelheid daar kokosolie een lastige substantie is om te “scheppen”! Aan hoeveel gram moet ik dus ong denken bij twee eetlepels??
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Marianne, met ongeveer 30 gram kokosolie zit je hier goed :-)
Nelleke zegt:
Dag Mark,
Van mijn man Marc heb ik je boek gekregen,echt een heel fijn praktisch boek met lekkere gezonden recepten!
Maar je mails zijn ook perfect,gezond leesvoer en inspiratie bronnen,dank daarvoor!
Nelleke
Mark zegt:
Hoi Nelleke,
Dat is goed om te horen. Thanks! :-)
Groetjes,
Mark
Ria zegt:
Hallo , jammer dat je het niet kan uitprinten .
Mark zegt:
Hoi Ria,
Je zou het recept even kunnen kopiëren en plakken in Word.
Vanuit daar kan je het dan printen.
Groetjes,
Mark
Emmy zegt:
Je kunt ze ook maken in een ijsblokjes vorm
Hebben ze meteen de goede afmeting.
Mark zegt:
Goede tip Emmy. Zeker eens proberen! :)