In de gemiddelde keuken wordt er een aardige kast gevuld met allerlei soorten olie – van olijfolie tot kokosolie, en van sesamolie tot arachideolie. Niet al die soorten zijn even goed voor dezelfde bezigheden te gebruiken: door verschillende smaken en hittebestendigheden verschilt de toepassing vaak enorm.
Eén van de meest gebruikte oliën is arachideolie, maar waarvoor is die nu echt geschikt? We bespreken in deze blog precies wat je er allemaal mee kunt doen.
Wat is arachideolie?
Arachideolie wordt ook wel simpelweg pindaolie genoemd, en zoals de naam al zegt, wordt hij gewonnen uit pinda’s. Oorspronkelijk maakten alleen Aziatische landen er gebruik van, maar inmiddels is de oliesoort ook in Europa behoorlijk populair geworden. Het product heeft een zachte pindasmaak, maar die is niet heel overheersend.
Leuk om te weten: pindakaas was oorspronkelijk een restproduct van de productie van arachideolie. De droge pinda’s die overbleven, werden tot een substantie vermalen die veel droger was dan de pindakaas van vandaag de dag – alle olie was er immers uit.
Is arachideolie gezond?
Arachideolie is een plantaardige olie die relatief gezond is. Allereerst zijn de vetzuren grotendeels onverzadigd, zeker bij de iets duurdere olie van betere kwaliteit, iets dat goed is voor de vethuishouding in je lichaam.
Wel is het belangrijk dat je niet al te veel arachideolie eet, omdat er relatief veel omega-6 in zit. Dat is op zichzelf niet ongezond, maar wordt dat wel wanneer je er te veel van binnenkrijgt in combinatie met te weinig omega-3. Eet dus ook voldoende vette vis of lijnzaad als je met grote regelmaat gebruik maakt van arachideolie!
Voordelen arachideolie
Waarom wordt deze olie nu zo veel gebruikt, zowel in Azië als in de westerse wereld? Daar zijn verschillende redenen voor. Allereerst heeft de olie een heel zachte smaak die niet of nauwelijks overslaat op het gerecht dat ermee bereid wordt. Ook kan arachideolie sterk verhit worden voor er schadelijke stoffen vrijkomen; de maximale temperatuur ligt rond de 160 graden, of zelfs 230 graden voor geraffineerde varianten.
Bij bijvoorbeeld olijfolie ligt die temperatuur veel lager, waardoor bijvoorbeeld transvetten kunnen ontstaan – en dat vermijd je liever! Ten slotte is arachideolie lang houdbaar, het duurt lang voor hij ranzig wordt.
Waar wordt de olie voor gebruikt?
Dankzij de neutrale smaak is deze heldere olie geschikt voor allerlei verschillende bereidingswijze. Je kunt hem gebruiken om voedsel met een zachte smaak in te bakken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je eten een sterke oliesmaak krijgt, en ook is het een geschikte basis voor bijvoorbeeld marinades.
Als sladressing is hij dan weer minder geschikt; daar zoek je vaak toch een sterkere smaak voor. Verder is arachideolie perfect om in te wokken of te bakken, omdat hij sterk verhit kan worden. Voor de frituur heb je de geraffineerde variant nodig, want anders ontstaan er alsnog ongezonde stoffen bij de bereiding.
Zelf arachideolie maken
Voor wie graag in de keuken staat en het liefst zo puur en onbewerkt mogelijk eet, is het zelfs mogelijk om zelf de olie uit pinda’s te halen! Veel werk is het niet: je hoeft alleen een bakje pinda’s te pureren met warm water, waarna je de ontstane pasta 24 uur afgedekt in de koelkast zet.
De olie komt er dan vanzelf bovenop drijven! De overgebleven pinda’s kun je gebruiken voor een eigen pindakaas (met wat extra olijfolie) of een zelfgemaakte pindasaus. Niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens heel gezond: zo weet je precies welke stoffen er in je lichaam terecht komen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
vaesen jozef zegt:
kan arachideolie gebruikt worden in brood om het langer vers te houden?
Ineke zegt:
Ik denk niet dat het veel uitmaakt. Maar je zou het een keertje kunnen proberen.
Erik zegt:
Goed artikel! Thanks voor de tip omtrent het zelf maken van de olie en pindakaas! Al sinds ik leef is de pinda 1 van mn food sources, I owe it to the peanut to make my own butter! <3
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Erik!
suzanne zegt:
Hoi Mark, ik wil graag wat arachideolie maken. Jullie hebben het over een bakje pinda's met wat warm water. Kun je aangeven aan welke hoeveelheid/verhouding ik moet denken? Hoeveel water op hoeveel pinda's? Ik neem aan dat je dit met ongebrande pinda's doet?
Vriendelijke groeten, suzanne
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Suzanne,
Gebruik ongeveer zo veel water dat de pinda's net onderstaan :-) En inderdaad, ongebrande pinda's!
johan zegt:
Arachide olie kan toch helpen om een oude zalflaag te verwijderen? Z.g. als zoete olie.
Lia Baltus zegt:
Is deze olie ook goed om oliebollen te bakken?
Lotte (beheerder) zegt:
Daarvoor is arachideolie inderdaad een prima keuze, Lia :-)
Wiwik zegt:
De meeste gezondheidsvoordelen van arachideolie is afkomstig van de diverse typen vetzuren, zoals oliezuur, stearinezuur, palmitinezuur en linolzuur. Terwijl onevenwichtige niveaus van vetzuren schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.