Als je kauwgom doorslikt, blijft er zeven jaar lang een klont in je maag achter. Of: als je kauwgom doorslikt, groeit er een kauwgomballenboom in je maag. Goede kans dat je dat soort uitspraken wel eens van je ouders hebt horen komen: de meeste kinderen worden op die manier immers gewaarschuwd om hun kauwgom uit te spugen in plaats van hem door te slikken.
Maar waarom eigenlijk? Is je kauwgom doorslikken echt zo gevaarlijk, of is dat maar een fabeltje? We vertellen je er alles over in het artikel van vandaag!
Voordelen van kauwgom
Het is niet gek dat er zoveel wilde verhalen rondgaan over kauwgom in je maag, want het gaat hier om één van de populairste snoepjes van Nederland. Sterker nog, er zijn bewijzen dat mensen ook al duizenden jaren geleden ‘kauwgom’ gebruikten, hoewel het daarbij vaak om stukjes teer of boombast ging. Niet vreemd, want de kauwbeweging zorgt ervoor dat je voldoende speeksel ontwikkelt en ontspant.
De moderne kauwgom helpt daarnaast ook nog eens om je een frisse adem te geven, en bevat vaak de stof xylitol, die je gebit gezond houdt door je tegen beginnende gaatjes te beschermen.
Wat zit er in kauwgom?
Om te weten of je kauwgom doorslikken echt zo’n groot probleem is, kijken we eerst maar eens naar de ingrediënten waar dit frisse snoepje van gemaakt wordt. Die berkenbast wordt namelijk al een tijdje niet meer gebruikt! De basis van kauwgom is gom, een kleverig goedje dat door bomen geproduceerd wordt, maar dat ook synthetisch gemaakt kan worden.
Hier worden vervolgens zoetstoffen aan toegevoegd. Vroeger was dat suiker, maar inmiddels worden meestal xylitol, sorbitol en maltitol gebruikt, dat een stuk minder calorieën bevat en ook nog eens beter is voor je tanden. Ten slotte bevat veel kauwgom ook kleurstoffen en bestaan er verschillende smaakjes, waar ook extra ingrediënten voor worden toegevoegd.
Kauwgom doorslikken
Wanneer je kauwgom doorslikt, komt dat gewoon in je maag terecht. De zoetstoffen en eventuele andere ingrediënten worden daar verteerd, maar het hoofdingrediënt, de gom, kan door je maagzuur niet goed worden afgebroken. Hier komt het beroemde fabeltje van die zeven jaar vandaan!
Gelukkig is je lichaam niet zo kwetsbaar dat onverteerbare dingen je maag niet meer uit kunnen: uiteindelijk wordt de kauwgom net als bijvoorbeeld vezels en andere onverteerbare voedingsresten gewoon via je darmkanaal weer naar buiten gestuurd. Met een dag of twee ligt de gom dus alweer in de wc, zonder onderweg schade aan te richten.
Let op bij maag- en darmaandoeningen
Je kauwgom doorslikken hoeft dus zeker geen gevaarlijke situaties op te leveren, maar er zijn gevallen waar je toch maar beter goed uit kunt kijken. Eén daarvan is wanneer de darmen door een aandoening vernauwd zijn, iets dat bijvoorbeeld kan gebeuren bij patiënten met de ziekte van Crohn. Ook gezwellen in de buikholte kunnen vernauwingen veroorzaken.
Wanneer iemand met een dergelijke aandoening regelmatig kauwgom doorslikt, kan dat voor gevaarlijke verstoppingen in het verteringskanaal leiden. Het is in zulke gevallen dus belangrijk om goed op te letten dat je niet per ongeluk te veel doorslikt.
Let op bij jonge kinderen
Een andere groep die met kauwgom zeker op moet letten, zijn jonge kinderen. Ook zij hebben immers een nauwer spijsverteringsstelsel, waarin kauwgom doorslikken sneller tot blokkades kan leiden. Dit geldt zeker voor kinderen die dagelijks meerdere kauwgompjes eten, iets dat nog wel eens voor wil komen.
Een ander risico is overigens dat de kauwgom bij kinderen in de keel schiet tijdens het rennen en spelen, waardoor verstikkingsgevaar ontstaat. Het wordt daarom vaak afgeraden om kinderen kauwgom te geven, in ieder geval tot ze oud genoeg zijn om echt te begrijpen dat ze het op een zeker moment weer uit moeten spugen. Hou daar als ouders dus rekening mee!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!