Het is een fabeltje dat maar niet wil verdwijnen: een tosti bevat meer calorieën dan gewone boterhammen met kaas, ze zouden vetter en ongezonder zijn. Ergens is het dan ook helemaal geen gek idee. Zo’n tosti ziet er immers een stuk vetter uit dan de bammetjes die je normaal gesproken bij de lunch eet!
Toch zit het in werkelijkheid anders. Hoe werkt dat dan precies? En hoe gezond zijn tosti’s nu eigenlijk als je af wilt vallen of juist aan krachttraining doet? In het artikel van vandaag bespreken we het allemaal uitgebreid!
Calorieën boterham met kaas
Om te weten hoe het met die calorieën in tosti’s zit, moeten we natuurlijk eerst kijken naar de energie die een boterham met kaas levert. Daarbij hangt het er vanzelfsprekend vanaf welk brood je gebruikt, en welke kaas. De traditionele tosti bestaat uit twee sneden witbrood, halvarine en een plak kaas.
Je komt dan uit op een geheel van zo'n 263 calorieën en zo'n 11 gram vet. Kies je voor slankere kaas, dan neemt het vetgehalte natuurlijk af, en daarmee de hoeveelheid calorieën. Voor het verschil tussen gewone boterhammen en tosti’s maakt dit echter niet uit. Ook het toevoegen van bijvoorbeeld ham maakt daarvoor geen verschil.
Calorieën tosti
En hoe zit het dan met de calorieën van een tosti? Die zijn precies hetzelfde! Je voegt immers geen eten toe aan de tosti wanneer je hem in de rooster doet – hij wordt alleen verwarmd. Warmte bevat uiteraard geen calorieën, dus de energie blijft gelijk. Hoewel dit heel logisch is, vinden veel mensen het toch moeilijk te geloven.
Een tosti ziet er immers vaak veel vetter uit dan een gewone boterham! De reden hiervoor is dat de warmte ervoor zorgt dat het normaal vaste vet in de kaas smelt. Je ziet dus plotseling veel beter hoe veel vet er eigenlijk altijd al in kaas zit.
Beste kaas voor tosti’s
Wanneer je een gezonde tosti wilt maken, is het vaak verstandig om een wat minder vette kaassoort te nemen. Dat is niet omdat het vet per definitie slecht is, maar omdat te veel vet wel erg veel calorieën levert. Dat is weer jammer als je af probeert te vallen!
Aan het +-getal op de kaas zie je hoe veel vet hij bevat; hoe lager het getal, hoe slanker de kaas. Verder is het vaak lekkerder om wat jongere of jong belegen kaas te gebruiken. Die smelt namelijk beter, zodat je een lekker smeuïge tosti krijgt. Oude kaas blijft ook onder het tosti-ijzer vaak wat brokkelig.
Is tosti gezond?
En als je voor een slankere kaas kiest, is een tosti dan meteen een gezonde lunch? Niet automatisch, helaas. Vaak worden tosti’s van witbrood gemaakt, wat natuurlijk een bom aan snelle koolhydraten levert en dus niet ideaal is. Bovendien mis je groenten of fruit om er echt een volledige maaltijd van te maken. Je kunt echter prima een beetje creatief zijn met je tosti recepten om er alsnog goed mee te kunnen lunchen.
Gebruik in ieder geval volkoren brood of speltbrood. Voeg daarnaast bijvoorbeeld spinazie of tomaat toe aan je tosti, of eet er een lekkere salade bij. Op die manier passen de eiwitten en de vetten uit de kaas goed binnen de rest van de maaltijd.
Sausjes bij tosti’s
Nog een laatste opmerking die wel van belang is als het over de gezondheidswaarde van tosti’s gaat: de sausjes. Veel mensen eten hun tosti met ketchup, mayonaise of currysaus. Lekker, maar niet altijd even gezond. In deze sauzen zit vaak veel suiker en zout, om over kunstmatige smaakstoffen nog maar niet te spreken.
Mayonaise is bovendien erg vet en kan er dus voor zorgen dat je je caloriegrens voor de maaltijd snel overschrijdt. Probeer voor de afwisseling eens om je eigen ketchup te maken, of eet een zelfgemaakte tomatensalsa bij de tosti. Net zo fris, en een heel stuk verantwoorder!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Liesje@artdesignaruba.com zegt:
Interesankt artikel bedankt
Pieter de Wit zegt:
Bedankt Liesje, :-)
Juleke van Amerongen zegt:
Dank jullie wel,veel wijzer geworden over de tosti‼️ En ik eet altijd al bruin brood,dus dat komt wel goed‼️ Thanx!!
Hotemetotis zegt:
Nee
Hans zegt:
tosti lekker met mosterd
Conny Halfweeg zegt:
Tosti van donkerbruin brood met appel en kaneel ertussen!!! Heerlijk!!
Mark zegt:
Klinkt goed Conny! :)
michiel zegt:
vroeg ik me altijd al af. Maar verandert de vet samenstelling door het verhitten van de kaas niet? ik noem maar een voorbeeld meer transvet na verhitting.( puur eigen bedachte theorie)
Martijn Meerwijk zegt:
Interessant artikel. Ik had wel verwacht dat er ook iets in zou staan over het verhitten van koolhydraten, glycatie. Dat is voor mij een reden om minder tot geen tosti's te eten.