Eieren zijn hartstikke veelzijdige voedingsmiddelen. Je kunt ze koken, bakken, pocheren en in omeletten en allerlei andere gerechten verwerken. Maar ze vormen ook nog eens heel efficiënte bronnen van proteïnen. Genoeg reden om regelmatig een eitje te eten, zou je zeggen.
Toch wordt het niet aangeraden om onbeperkt eieren te eten. Het Voedingscentrum raadt zelfs een maximum van drie eieren per week aan. Waarom eigenlijk? Zijn eieren gezond? En hoeveel eieren per dag of per week is nog een gezonde hoeveelheid? We vertellen je alles over eieren in deze blog!
Zijn eieren gezond?
Eieren zijn eiwitrijke vitamine- en mineralenbommetjes. Toch zijn ze niet zo populair als je aan de hand daarvan misschien zou verwachten. De belangrijkste reden daarvoor is dat eieren ook bekend staan als bronnen van cholesterol – en cholesterol is ongezond. Toch?
Hieronder bespreken we hoe het precies ziet met eieren en gezondheid. We noemen eerst de voordelen en gaan daarna uitgebreider in op het punt van de cholesterol in eieren!
Voordelen van eieren
Waarom zou je wél meerdere eieren per week willen eten? Om de volgende redenen, bijvoorbeeld:
Vitamines
Eieren zijn rijk aan verschillende vitamines. Dankzij de vetten in de dooier zijn eieren goede leveranciers van de vetoplosbare vitamines A, D en E. Ook bevat een ei verschillende B-vitamines, waaronder B12. Met name voor vegetariërs is dat heel belangrijk.
Mineralen
Daarnaast zitten er in eieren gezonde mineralen zoals selenium, zink en calcium. Ook foliumzuur komt in relatief grote hoeveelheden voor in eieren, een stof die vooral voor zwangere vrouwen essentieel is. Zo dragen eieren dus heel gemakkelijk bij aan een volledig voedingspatroon.
Choline
Een andere stof die je in eieren vindt, is choline. Er is een grote kans dat je nog nooit van dit nutriënt gehoord hebt, want het is relatief onbekend – terwijl het toch een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Choline helpt bij het opbouwen van cellen, het zorgt dat je brein goed functioneert en helpt ontstekingen te voorkomen.
Antioxidanten
Ten slotte bevatten eieren twee belangrijke antioxidanten, luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen voorkomen dat je zicht bij het ouder worden achteruit gaat. Zowel van choline als van deze antioxidanten krijgen veel mensen structureel te weinig binnen, dus eieren kunnen daarbij een steuntje in de rug zijn!
Vergeet het eigeel niet!
Een belangrijk punt is overigens dat de meeste van deze stoffen in de dooier zitten. Het is dus niet aan te raden de dooier weg te gooien, zoals veel mensen doen. Ja, het eigeel bevat calorieën en vetten… maar levert ook de meeste gezondheidsvoordelen.
Maar… hoe zit het met cholesterol?
Daar staat natuurlijk een belangrijk nadeel tegenover: cholesterol. Je hoort vaak dat te veel eieren per dag het cholesterol verhogen, en daarmee meer kans geven op hart- en vaatziekten. Al die vitamines zijn natuurlijk niet zo zinnig als je vervolgens alsnog met dichtgeslibde aderen zit.
Toch is het verhaal rondom het cholesterol ingewikkelder dan vaak aangegeven wordt. Omdat het erg belangrijk is voor de vraag hoe veel eieren per dag je kunt eten, gaan we er hieronder wat uitgebreider op in.
Wat is cholesterol?
Cholesterol is een soort vet dat in je bloedvaten voorkomt – het werd vroeger ook wel eens ‘bloedvet’ genoemd. Er zijn twee soorten cholesterol: High Density Lipids of HDL, en Low Density Lipids, of LDL.
LDL is het ‘slechte’ cholesterol dat alle nadelen veroorzaakt waar je zo vaak over hoort. Het kleeft aan de wanden van je bloedvaten en verhoogt daardoor de bloeddruk. Dat creëert allerlei nare gezondheidscomplicaties. HDL, daarentegen, helpt je lichaam juist om dat LDL weer te verwijderen.
De totale hoeveelheid cholesterol in je bloed zegt daarom relatief weinig over de kans op hart- en vaatziekten. Veel belangrijker is de verhouding tussen LDL en HDL. Als je relatief veel HDL hebt, blijft de kans op hartproblemen namelijk een stuk lager dan bij relatief veel LDL.
Cholesterol in eieren
Dat is belangrijk om in gedachten te houden als het over eieren gaat. Eén ei bevat namelijk heel wat cholesterol: 212 mg, terwijl het aanbevolen dagelijkse maximum 300 mg is. Dat klinkt nogal alarmerend. Niet gek, dus, dat het afgeraden wordt om meerdere eieren per dag te eten.
Maar… niet al dat cholesterol is van het slechte LDL-type. Sterker nog, dit onderzoek wijst uit dat ook hoge eierconsumptie vooral je HDL verhoogt en je cholesterolverhouding verbetert! En deze studie concludeert dan ook dat het eten van een ei per dag niet tot hogere kans op hartproblemen leidt.
Wel moet er hier nog meer onderzoek naar gedaan worden. Zo blijkt dat diabetespatiënten wél problemen kunnen ondervinden van het eten van veel eieren. Maar al met al geldt, zoals dit onderzoek aangeeft, dat eieren veel minder invloed op het cholesterolniveau hebben dan andere dieet- en leefstijlfactoren.
Calorieën in eieren
Dan wordt er vaak nog een tweede reden aangevoerd om eieren te laten staan: de calorieën. Een veelgehoorde claim is dat je van eieren dik zou worden. Ook dat valt echter reuze mee. Eén ei bevat nog geen 80 calorieën. Daar haal je echt niet opeens een calorie-overschot mee als de rest van je voedingspatroon op orde is.
Die calorieën komen voor een deel uit vetten, maar het gaat hier om gezonde vetten. Deze zijn belangrijk voor diverse lichaamsfuncties. Daarnaast dragen de proteïnen zeker bij aan het herstel en opbouw van je spieren. Regelmatig een ei past dus prima in je dieet als je op je gewicht probeert te letten!
Hoeveel eieren per dag?
Wat betekent dit alles nu voor hoeveel eieren per dag je kunt eten? De recentste onderzoeken suggereren dat die 2-3 per week van het Voedingscentrum echt onnodig krap is. Als je 1 à 2 eieren per dag eet (of 10-12 per week), hoef je daar geen grote problemen bij te verwachten.
Wel is dat natuurlijk een beetje afhankelijk van de rest van je voedingspatroon. Eet je verder veel verzadigd vet, dan loop je qua cholesterol sowieso wat meer risico. Je kunt het dan beter wat rustiger aan doen met eieren. Omgekeerd: eet je heel weinig verzadigde vetten, of eet je bijvoorbeeld vegetarisch? Dan is het prima om wat aan de hoge kant te gaan zitten.
En natuurlijk hoeft het niet elke dag perfect uit te komen. Je kunt best een keer vier eieren op een dag eten, als dat toevallig zo uitkomt. Doe het dan alleen de rest van de week wat rustiger aan, zodat je in totaal toch rond die 10-12 blijft zitten.
Welke eieren zijn het gezondst?
Dan nog een vraag die ons ook regelmatig gesteld wordt: welke eieren moet je dan eten? Bruin? Wit? Scharrel of biologisch, of met extra omega 3? We bespreken hier kort of en hoeveel dat uitmaakt!
Bruine of witte eieren?
Hier kunnen we kort over zijn: de kleur van een ei zegt niets over de inhoud. Bruine en witte eieren bevatten gemiddeld evenveel voedingsstoffen. Het verschil wordt veroorzaakt door een kleurstofje in de schil dat sommige kippenrassen wel aanmaken, en andere rassen niet.
Veel mensen denken dat bruine eieren gezonder zijn, ook omdat ze in de supermarkt vaak iets duurder zijn. Nu je weet dat dat niet het geval is, kun je daar dus mooi een paar centen op besparen!
Zijn biologische eieren gezonder?
Een andere factor heeft wél invloed op de voedingswaarde van eieren: de leefstijl van de kip. Hoe beter de voeding en gezondheid van zo’n kip, hoe gezonder ook de eieren zijn. Verder bevatten eieren veel meer vitamine D als de kippen ook buiten kunnen komen. Om die reden zijn biologische eieren net iets gezonder.
Bovendien leven deze kippen simpelweg beter, met meer ruimte en zonder verminkingen als afgekapte snavels. Als je dierenwelzijn een warm hart toedraagt, zijn deze eieren dus sowieso de beste keuze.
Zijn omega 3-eieren gezonder?
Er is één eierensoort die hoe dan ook gezonder is dan de andere: met omega-3 verrijkte eieren. De kippen die deze eieren leggen, krijgen veel meer omega-3 vetzuren gevoerd. Dat heeft tot gevolg dat hun eieren er ook veel meer van bevatten. De verhouding tussen omega-3 en omega-6 wordt op die manier veel gezonder.
Ook smaken deze eieren vaak beter. De vetten in het ei zorgen namelijk voor een rijkere smaak. Waarschijnlijk zullen biologische omega-3 eieren voor veel mensen dus de optimale soort zijn om in de supermarkt te kiezen. Welke kleur de eierschalen daarvan dan ook hebben!
Recepten met ei
Wil je vaker ei gaan eten, maar weet je eigenlijk niet zo goed wat je ermee aan zou moeten doen? Het is zonde om je ei altijd maar gewoon te koken! Er zijn namelijk veel meer heerlijke recepten met ei mogelijk. In deze blog geven we je zes suggesties.
Heb jij nog lekkere eierrecepten die je met ons wilt delen? We horen het graag van je in de reacties!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Bart zegt:
Voedingsadvies 2-3 eieren per week... Dat slaat dus evenwel op een artikel van het Diabetesfonds. Relativiteit volop dus. Iemand die elke dag 15 km naar het werk fietst kan dus best dagelijks een ei als ontbijt. Risicofactoren zijn het eventuele zout en bakvet.
Pieter de Wit zegt:
Hallo Bart, Dat kan inderdaad best. Zout is ook gezond, maar met mate. Hetzelfde geldt voor bakvet. Smakelijk!
E. Struyff zegt:
Vanuit mijn perspectief zou ik willen inbrengen , dat , indien men dagelijks voldoende zaadlozingen heeft , er in de regel voor een man geen limiet is aan het het aantal eieren dat hij per dag kan nuttigen. Winderigheid kan echter wel een punt van zorg zijn , in mijn geval echter pas bij een dosis van meer dan 16 eieren per etmaal. Dit is echter te counteren door per 4 eieren 1 eetlepen appelazijn te nuttigen , hetgeen de groei van methaanproducerende bacterieen in het darmstelsel reguleert en binnen de perken houd.
Mc koevermans zegt:
Ja zeker bij mij copd ge konstedeerd dus moet ik eieren eten dat ik genoeg eiwitten eet ik wist niet hoeveel maar het is nu duidelijk als u nog suggesties heeft kijk ik er naar uit.
Kees Strampraad zegt:
Ik vind het een zeer duidelijk artikel, dat bij mij meer duidelijkheid brengt.
Ik weet nu heel goed waaraan ik me te houden hebt. Dank u wel.
Ineke zegt:
Goed om te horen Kees!
Martijn zegt:
Recept:
(Eieren kun je voor de hele week tegelijk koken)
1 minuut laten koken en vervolgens in het gekookte water laten garen.
- gekookt ei doormidden gesneden
- sojasauce over het ei
- balsamico op het ei
- wat zout en peper
- evt wasabi als extra toe te voegen
Uitteraard allen biologische eieren.
Heerlijk ..... eet ik al jaren 3 per dag!
En mijn cholesterol is goed
Juan zegt:
Ik was eerst voorzichtig met eten van eieren, maar dat idee heb ik langzaam aan overboord gegooid. Tegenwoordig is met ieder eten wel iets aan de hand. Beter een eitje teveel dan bewerkt eten.
Ik eet steeds meer biologisch al geloof ik dat meestal markt en of commercieel stunt is, alle beetjes helpen en smaakt vaak toch wel beter.
Betreft de eieren eet ik er nu 2 tot 6 per dag en dan volledig. Ik vind eiwitshakes echt onwijs vies en krijg er een opgezwollen buik van, ook buikkrampen en diarree, dan liever een ei. Voor mij zijn eieren uitstekend voor de eiwitten, maar ook voor wat extra calorieën. Denk beter een ei teveel dan een frietje of pak koek. Toch krijg ik dagelijks nog steeds te weinig calorieën binnen
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Juan,
Als je slecht reageert op eiwitshakes, zijn eieren inderdaad een betere keuze! Als je moeite hebt om aan voldoende calorieën te komen, kun je via ons FitChef platform eens een voedingsschema op maat aanvragen. Je krijgt dan een beetje een idee hoe veel je moet eten om aan een goede hoeveelheid macro's te komen :-)
albert bultje_dil zegt:
Prima uitgelegd,eet altijd biologisch e eieren maar wissel nu ook af met omega kwaliteit
Natahalie zegt:
Die reacties ... ri-di-cuul
Duidelijk: stop met eierdooiers weg te gooien!!! Enkel het eiwit bevat slechts een fractie (!!!) van de gezonde stoffen. Eieren zijn de -tot op heden- enige bekende natuurlijke voedingsmiddelen die alle essentiele aminozuren bevatten en daarvan zit géén enkel in het eiwit: de dooiers tellen!!!! Idem qua vitaminen en mineralen. DAT kieperen jullie weg, belachelijk!!!
Blijft dit decennia-oud fabeltje nu leven onder de bevolking???
Eierdooiers zorgen net voor daling van de slechte cholesterol!!! Verdiep jullie eens deftig!!! Of krijgen jullie ook nog steeds een verkoudheid van natte haren??
Ter info: statines zijn miljardenbusiness. Zoveel hype. Het lichaam (!) maakt het meeste cholesterol aan, niet de voeding. AUB hé.
Rinaldo zegt:
Elke dag 6 eieren waarvan 4 alléén eiwit én 2 volledig
maria zegt:
Dit vond ik heel interessant en nuttig informatie want ik ben dol op eieren en eet bijna elke dag een gekookte ei.
Lotte (beheerder) zegt:
Goed om dit dan even te lezen Maria :D
Mary zegt:
Als ik het zo lees, mag ik wel meer eitjes gaan eten. Ik zit dan ook met mijn te lage gewicht. En met de roofbouw op mijn spieren. Gelukkig vind ik een eitje op zijn tijd helemaal niet erg en vooral lekker.
Vaak maak ik in het weekend eiersalade. En dan gaan er al 5 eieren in. Ik heb alleen 1 probleem, mijn gezin vindt mijn eiersalade ook heel erg lekker, dus is het binnen een dag al op. Ik maak trouwens dan ook vaak zelf mijn mayonaise. Dus dat is een eitje + eidooier extra.
PS: vorige week woog ik nog 42 kilo en nu al 43.5 dus in een week tijd 1.5 kilo erbij en ik voel me ook al beter. Ik ben er nog niet, maar alle beetjes helpen dacht ik zo ;)
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Mary,
Goed om te horen dat je op de goede weg bent! Misschien heb je ook nog iets aan onze blog met gezonde calorierijke voeding. Ideaal als je aan probeert te komen :-)
S.Krahmer zegt:
Hallo Marij,
Om in gewicht toe te nemen kun je proberen eiwitrijke shakes te maken van vers fruit en protifar in een blender of met een staaf mixer in een geschikte beker. Protifar (eiwitten) is te koop bij de drogist.
Je kunt ook kiezen voor eiwitrijke poeder bij een sportschool.
Kijk ook eens op internet bij eiwitrijke voeding en producten.
Je ei kun je ook bakken met bacon of ham om extra kcal. toe te voegen.
Geraspte vette kaas over je ei-gerecht is ook een toegevoegd idee als een extra calorierijk dieet.
Hopelijk heeft mijn advies voor jou een positief effect voor jouw toename in gewicht.
Veel succes toegewenst in de toekomst.
Stef
Martijn zegt:
Leuk en goed artikel, maar heb even een vraag. Ik ben zelf geen vegetariër (daarvoor vind ik vlees veuls te lekker): maar ik kan me voorstellen dat vegetariërs ook geen eieren eten (of heb ik het dan mis?) Of verwar ik nu vegetariërs met veganisten?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Martijn, goede vraag! Vegetariërs eten doorgaans wel gewoon zuivel en eieren, veganisten inderdaad niet :-)
Christine zegt:
Ik eet een maal per week drie eitjes maar zou willen vermageren dan wat inkrimpen denk ik
Pieter de Wit zegt:
Hoi Christine,
Met die hoeveelheid eitjes is niets mis, integendeel. Om te vermageren kan je beter ergens wat suikers schrappen. Zo behoud je genoeg eiwitten voor je spiermassa.
Louise zegt:
Zeer nuttige info en dank daarvoor
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Louise!
Rinaldo zegt:
Hallo
Ik eet 6 eieren elke eiwit wel te verstaan ei geel gooi ik weg verder nog een eiwit shake
Een andere eiwitten en groeten en fruit en nootjes máár doe véél krachtsport en cardio
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Rinaldo,
Als je het eigeel niet eet, zal het met de cholesterol wel meevallen. Wel kan het voor de afwisseling verstandig zijn om wat meer te variëren, maar dat kun je zelf beter inschatten; ik weet niet hoe je voedingspatroon er verder uitziet ;)
Fried WOUTERS zegt:
Mijn grootmoeder at gemiddeld 800 à 1200 eieren/jaar. Ze werd 88 jaar. Ik heb ze NOOIT ziek geweten.
Ikzelf eet ongeveer tussen de 800 en de 1000 eieren/jaar ! (Ik begin doorgaans 's morgens met een stevige omelet van 4 eieren met veel ajuin.) ...heeft géén invloed op mijn cholesterol. De meeste energie haal ik uit eieren. (= voor mij reeds lang bewezen !) Ik doe dit al ongeveer 15 à 20 jaar. (ben 67).
Heb je al eens gezien hoe vinnig en sterk een kuiken uit een ei komt ? Het is onmiddellijk springlevend en blijkt niemand nodig te hebben om verder voor zich te zorgen ! In een ei zit alles wat men nodig heeft aan vitamines en alle voedingstoffen die nodig zijn. Degelijk onderzoek hieromtrent wordt niet gedaan omdat een ei te goedkoop is voor de grote commerce ! Men verkoopt liever vervalst vlees en kaas die geen kaas is, giftige kippen en rotte varkens, etc., broodbeleg allerhande dat zijn naam niet waard is ! (lekkere vleespasteitjes, waar geen vlees in zit !)
Voor mij hoeft "die giftige brol en al die volksverlakkerij" al lang niet meer ! Laat mij maar sterven van "te veel eitjes", (waar ik al 20 jaar zo van kan genieten )!
Met vriendelijke groet.
Fried.
Jack zegt:
Goedemorgen,
Ik eet 16 eieren per dag waarvan maar 2 met eigeel en de rest alleen het eiwit, kan geen kwaad toch?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Jack,
Het eiwit zelf zal niet direct heel veel kwaad kunnen, maar als je zo veel eieren eet loop je wel een risico op te weinig variatie in je voedingspatroon :-) Ik zou je dus toch aanraden om meer andere (deels plantaardige) eiwitbronnen te gebruiken. Zo profiteer je ook van de voordelen van andere voedingsmiddelen!
Jack zegt:
Lotte!
Ik gebruik ook shakes van XXLnutrition en eet veel kip/kalkoen/witvis met groene groente.
Ook veel druiven en ananas!
Ingeborg Müller zegt:
Klopt meer eieren kan.Heb een vriendin in Amerika en zij heeft haar moeder verzorgd tot dood,ze is 104 geworden.Weet je wat ze elke morgen at, Gebakken ei met spek. Alleen dat als ontbijt.Nu zal het voor iedereen iets anders liggen als je lever niet zo goed werkt bijv. Maar zij voerde er wel bij.
Helene zegt:
Míjn man eet dagelijks alleen 5 gebakken eiwitten is dat goed voor hem?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Helene,
Als het alleen eiwitten zijn, kan het waarschijnlijk niet zo veel kwaad. De cholesterol in eieren zit namelijk vooral in de dooier. Wel is een beetje afwisseling altijd gezond, maar als de rest van zijn voedingspatroon genoeg variatie bevat, hoef je je daar geen zorgen om te maken :-)
Ilse zegt:
Ben druk bezig om wat gewicht te verliezen en je hebt interressante en nuttige artikelen dankjewel!
Lotte (beheerder) zegt:
Fijn dat je er iets aan hebt, Ilse!
J M zegt:
Was er niet gerust mee maar door dit artikel van u heb ik een bevestiging gekregen.
Ik ben nu 86 jaar en eet zo'n. twee a drie eitjes per dag en dat is me tot op heden goed bevallen.Bedankt nogmaals en geef iedereen de raad die er anders over denkt je wat om te turnen. De waarschuwingen mag je dus niet in de wind slaan maar verder erg gezond.
Vriendelijke groet en GBY for all.
Joop Gilhuis en zie verder op google als u mijn naam schrijft wie ik ben en waar ik voor sta.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Joop, dat is goed om te horen! Uiteindelijk gaat het er inderdaad om wat voor jouw lichaam werkt :)
Gert Jan zegt:
Beste drogespierenmeneer,
Dat er een relatie is met eieren en hartinfarcten is idd een gerucht. Maar er schijnt ook een relatie te zijn tussen het consumeren van meer dan 2 á 3 eieren per week en prostaatkanker. Ook deze relatie had ik graag terug gezien in het artikel.
Voor de rest prima verhaal.
Groet,
GJ
Mark zegt:
Dag Gert-Jan,
Dankjewel voor je toevoeging.
Heb je misschien een link naar het onderzoek m.b.t. eieren en prostaatkanker?
Dat is nieuw voor mij. Dan kan ik me er even in verdiepen.
Groetjes,
Mark
Rees Martens zegt:
geweldig artiekel over eieren. ik deed vaak, b.v. 1 maal per week 3 of 4 eieren, maar 1 eierdooier en de rest eiwit, bakken en lekker met kruiden op brood, nu begrijp ik uit jou artiekel dat die eierdooiers helemaal niet zo ergzijn. ik deed dat om de cholesterol binnen de perken te houden. doe ik dat alsnog goed of kan ik gewoon b.v. 2 eieren kloppen en bakken? groeten Rees.
Mark zegt:
Hi Rees,
Dank voor je compliment.
Als je 2 hele eieren per dag eet - en voor de rest weinig slechte vetten binnenkrijgt - dan is dat helemaal prima.
Geen reden om je zorgen te maken.
Groetjes,
Mark
Thijs zegt:
Ik eet al geruime tijd vier eieren per dag. Daarnaast ook gezond eten en goede lichaamsbeweging waardoor ik een stuk fitter ben als daarvoor. Volgens mij zijn vier eieren prima, zolang het past bij wat je verder eet en doet.
Mark zegt:
Hi Thijs,
Helemaal mee eens.
Als je voor de rest niet veel producten met (verzadigd) vet binnenkrijgt, dan kun je prima een extra eitje eten.
Het gaat allemaal om de juiste balans.
Groetjes,
Mark
francis zegt:
Interessant artikel. Mede ivm ik mijn spiermassa moet opbouwen en dit maar niet echt wil lukken. Terwijl ik elke dag toch ook mn shakes met mn eitje erin drink,gebakken eitje en ook gekookt eitje eet wekelijks meerdere keren.
Maar heb ik dan enkel het eiwit nodig en doe ik de dooier weggooien dan? Of heb ik in mijn geval toch ook de dooier nodig?
Mark zegt:
Dag Francis,
Het eigeel bevat de gezondste voedingsstoffen. Het is zonde om die weg te gooien.
Je moet het niet per eitje bekijken, maar naar je voedingspatroon in zijn geheel.
Je lichaam heeft elke dag een 'x' hoeveelheid eiwit/koolhydraten/vet nodig.
Het is aan jou om voedingsmiddelen te eten die aan die behoefte voldoen.
Het eigeel bevat gezonde vetten en is dus een deel van je vetten voor die dag.
Net zoals noten en een halve avocado dat kunnen zijn.
Hoop dat je hier wat mee kunt.
Groet,
Mark
Annemiek zegt:
Hoi Mark,
Dank voor je info.
Wil je eens iets schrijven over koolhydraatarm brood?
Ik woon in Belgie en kan hier zeer lekker Deens Fjord brood kopen.
Is dit de goeie tegenhanger van gewoon brood en kan je dit dagelijks eten?
Dank en groeten
Annemiek
Mark zegt:
Dag Annemiek,
Die stond al op de planning! :)
Komt binnenkort een blog over!
Groetjes,
Mark
Jan Domselaar zegt:
Ik eet meestal zo'n 5 a 6 eieren per keer. Maar gooi hier 4 dooiers van weg. Dus als je geen dooiers eet maar alleen het eiwit, hoeveel eieren mag je dan. ?
Mark zegt:
Dag Jan,
Voor zover ik weet is het dan geen probleem.
Als je het houd bij 2 hele eieren (en de rest alleen het eigeel) zou ik me niet te druk maken.
Groetjes,
Mark
Helma zegt:
Leuk artikel, goed en zeer toegankelijk leesvoer, zoals alle artikelen.
Wij eten echter wel heel wat meer eitjes per dag, per keer.
Het cholesterolniveau in het bloed van mijn man is gezakt van 'verdacht' en ' oranje' tot goed in het groen. Met de huisarts overleg gepleegd en die was akkoord.
Dus:ontbijt met 2 tot 5 (kriel)eieren, soms een omelet in de lunch verwerkt.
Uiteraard een paar gekookte eitjes bij de borrel.
Nee, geen patat,nimmer chips, zeker noten, wel kaas, nooit melk, zelden koek of gebak, weinig brood en pasta, zo min mogelijk suikers dus ook weinig fruit,wel bergen groenten, en het vlees is meestal, uiteraard, kip;gekookt en daarna gegrild.
Bij ons zijn de eieren dus zichtbaar.
Ik denk dat iedereen veel meer eieren eet als in de eerste instantie gedacht. (pannenkoeken, cake, ijsje, toffee, vla, mayo)
groetje,
Mark zegt:
Dag Helma,
Bedankt voor je reactie! :)
Dat is goed om te horen. De angst voor eieren is niet terecht, het gaat om de juiste balans.
Wanneer je voor de rest gewoon gezond eet en niet teveel slechte vetten binnenkrijgt dan kan het helemaal geen kwaad om eens een extra eitje te nemen. Je man is daar een goed voorbeeld van.
Groetjes,
Mark
Klaas zegt:
Als je veel eieren wilt eten voor je eiwitinname, kun je toch gewoon het eigeel eruit halen? Probleem opgelost.
Mark zegt:
Dag Klaas,
Dat is inderdaad een optie als je puur naar het eiwit kijkt.
Wel belangrijk om te beseffen dat je zo de meest gezonde voedingsstoffen weggooit.
Zie ook: https://drogespieren.nl/superfoods/waarom-je-het-eigeel-niet-moet-weggooien
Als je extra eiwitten wilt binnen krijgen dan kan je net zo goed een bak kwark of cottage cheese extra eten.
Groetjes,
Mark