Met de massa’s mensen die af willen vallen, zou je bijna vergeten dat het tegenovergestelde ook voorkomt! Naast overgewicht kan ook ondergewicht een serieus probleem vormen. En als je weinig eetlust hebt, kan aankomen in gewicht minstens zo moeilijk zijn als afvallen.
Een vergelijkbaar probleem speelt een rol bij veel krachtssporters. Ook zij moeten zwaarder en zwaarder worden om meer spierweefsel te kunnen ontwikkelen. In beide gevallen is gezond aankomen een hele uitdaging! In dit uitgebreide artikel kijken we waar de valkuilen zitten, en geven we je enkele praktische tips om aan te komen.
Het probleem van ondergewicht
Officieel heb je ondergewicht wanneer je BMI onder de 18,5 ligt. Onder die grens heeft je lichaam simpelweg niet meer de middelen om op alle fronten goed te blijven functioneren. Dat levert meer problemen op dan mensen vaak denken! Ondergewicht kan bijvoorbeeld tot problemen met de vruchtbaarheid leiden: meisjes worden op een gegeven moment niet meer ongesteld.
Ook je immuunsysteem gaat achteruit, en je hebt meer kans op bijvoorbeeld botbreuken en infecties. Op latere leeftijd is het risico op weefselafbraak en dementie groter. Ten slotte brengt ondergewicht een veel grotere kans op een voortijdige dood met zich mee. Alle reden om je BMI boven die grens te houden, dus.
Oorzaken ondergewicht
Wanneer je merkt dat je te licht bent, is het verstandig om eerst even naar de oorzaken te kijken. Voor sommige mensen is het een kwestie van bouw; zij zijn doorgaans hun hele leven al aan de lichte kant. Als je echter plotseling sterk af begint te vallen, kan dat een reden zijn om even langs de huisarts te gaan.
Plotselinge gewichtsafname kan namelijk een indicator zijn van onderliggende medische problemen. Het Voedingscentrum noemt een paar voorbeelden, zoals bijvoorbeeld een slechtwerkende darm of een infectie die voor meer energieverbruik zorgt. In die gevallen heb je het liefst zo snel mogelijk medisch advies.
Naast fysieke problemen kunnen ook mentale problemen een oorzaak van ondergewicht vormen. Wanneer je je eenzaam, bedroefd of depressief voelt, neemt je eetlust vaak sterk af. En ook eetstoornissen leiden tot ondergewicht.
Snel aankomen in gewicht
Waar het ondergewicht ook door veroorzaakt wordt, snel aankomen in gewicht is doorgaans de gezondste optie. Dat is natuurlijk nooit zo makkelijk als het klinkt. Als je weinig eetlust of een razendsnelle stofwisseling hebt, zul je bijna altijd meer moeten eten dan waar je trek in hebt. Dat kan behoorlijk lastig zijn.
Het is dan ook belangrijk om een goed en realistisch plan op te stellen. Probeer jezelf niet dagelijks vol te proppen, zonder duidelijk beleid. Stel in plaats daarvan eerst vast hoe veel je eigenlijk moet eten, en hoe je dat gaat doen. Met voldoende houvast is snel aankomen in gewicht een stuk makkelijker.
Gezond aankomen in gewicht
Waar moet je nu aan denken wanneer je zo’n plan maakt? Een eerste belangrijke voorwaarde is dat je het aankomen zo gezond mogelijk aanpakt. Natuurlijk, je kunt ook aankomen door de hele dag aan de friet en cola te gaan. Maar daar word je niet gezonder van, en je gezondheid was nu juist de reden waarom je aan wilde komen.
Je wilt dus een dieet waarmee je zo veel mogelijk gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo help je je lichaam te herstellen van het ondergewicht. Bovendien voorkom je zo dat je alleen maar aankomt in buikvet – want dat is uiteraard ook niet hetgeen je op zit te wachten.
Dit punt geldt overigens ook voor sporters die geen ondergewicht hebben, maar wel aan willen komen. Doe je dat op een ongezonde manier, dan komt dat je sportieve resultaten niet ten goede. Om in spierweefsel aan te komen, heb je echt zo veel mogelijk fatsoenlijke nutriënten nodig. Gezond blijven eten, dus!
Een goed aankom dieet
Zo veel mogelijk gezonde producten dus. Waar moet een goed aankom dieet verder nog aan voldoen? Het belangrijkste is dat je een calorie-overschot creëert. Alleen met overtollige energie kan je lichaam meer lichaamsmassa aanmaken, zodat je gewicht omhoog gaat.
Een calorie overschot van zo'n 300-500 calorieën daarboven is een goed streven voor gestage groei. Als je echt snel aan wilt komen, kun je tot de 700-1000 extra gaan. Nog meer eten is niet verstandig, je vetpercentage loopt dan onnodig hoog op.
Wil je precies weten hoeveel je zou moeten eten? Lees dan deze blog: hoeveel calorieën eten om aan te komen.
Wat zijn nu goede manieren om aan die calorieën te komen? We geven je hieronder 5 tips:
1. Eet voldoende eiwitten
Eiwitten leveren aminozuren, de ‘bouwstenen’ voor je lichaam. Als je niet alleen wilt aankomen in vet, maar ook in spierweefsel, heb je hier genoeg van nodig. Voor fanatieke sporters is 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht een goede vuistregel. Niet-sporters hebben minder nodig, ongeveer 1 – 1,5 gram per kilo.
Je haalt eiwitten zowel uit dierlijke als uit plantaardige bronnen. Voorbeelden van die eerste categorie zijn vlees, vis, zuivel en eieren. In de tweede categorie vind je bijvoorbeeld soja, peulvruchten, noten en volkoren granen. Het Voedingscentrum raadt aan om minstens de helft van je eiwitten uit plantaardige bronnen te halen.
2. Energiedichte voedingsmiddelen
Zeker als je weinig eetlust hebt, is het fijn als je met zo min mogelijk eten zo veel mogelijk calorieën binnenkrijgt. Energiedichte voedingsmiddelen zijn dan ook erg nuttig om snel aan te komen in gewicht! Voorbeelden zijn:
- Volvette zuivelproducten: volle melk, volle kwark of yoghurt, Griekse yoghurt (10%)
- Noten en zaden: cashewnoten, walnoten, amandelen, pistachenoten, sesamzaad…
- Gedroogd fruit: rozijnen, pruimen, dadels, abrikozen
- Granen en aardappelen: havermout, Brinta, rijst, (zoete) aardappelen
- Vetten en oliën: kokosvet, olijfolie, walnootolie, avocado olie
- Overig: extra pure chocolade (> 70% cacao), avocado's, kokos, pindakaas
3. Drinken met calorieën
Vloeibare calorieën verzadigen een stuk minder dan vaste calorieën. Dat is onhandig als je af wilt vallen, maar wil je gezond aankomen in gewicht? Dan kunnen verstandig gekozen calorierijke dranken je daar flink bij helpen!
Volle melk en karnemelk zijn goede voorbeelden van calorierijke producten die ook veel nuttige stoffen leveren, zoals eiwitten en calcium. Een andere lekkere optie is om smoothies te maken met vers fruit. Sappen zijn dan weer niet aan te raden: die bevatten veel snelle suikers. Zelfs als je aan wilt komen, is dat geen aanrader.
4. Meerdere maaltijden per dag
Moet je extra calorieën eten, dan is het onverstandig om jezelf tot drie eetmomenten per dag te beperken. Op een zeker moment zit je immers gewoon vol. Om toch extra calorieën binnen te krijgen, kun je ervoor kiezen meer maaltijden per dag te eten. Doe je dat liever niet, dan kun je ook vaste snackmomenten inplannen.
5. Maak een voedingsschema om aan te komen
Welke aanpak je ook kiest, het is verstandig om een voedingsschema te maken. Zo hoef je net wat minder na te denken en is het makkelijker om de wilskracht op te brengen om te eten. hoe makkelijker je het jezelf maakt, hoe beter.
Geen zin om zelf een voedingsschema in elkaar te zetten? Je kunt met onze handige tool ook heel gemakkelijk een automatisch voedingsschema laten maken. Wil je aankomen, dan kun je daar vaak nog wel wat in schuiven. Vervang bijvoorbeeld de magere zuivel door volle zuivel om makkelijk meer calorieën binnen te krijgen.
Extra aankomen tips
Gezond aankomen draait natuurlijk vooral om je voedingspatroon. Ook met de rest van je leefstijl kun je echter wel een bijdrage leveren! We geven je hier nog vijf extra aankomen tips:
1. Voldoende lichaamsbeweging
Veel mensen sporten niet of nauwelijks. Hoewel dat wel aan te raden valt – zie hieronder – is het niet per se noodzakelijk. Ook als je niet extra sport, is het echter wel aan te raden om voldoende in beweging te blijven.
Veel stilzitten heeft namelijk een slecht effect op je eetlust. Door regelmatig te bewegen en genoeg buiten te komen, vergroot je je eetlust. En ja, dat geldt ook als je wél af te toe sport. Dan nog is 8 uur stilzitten op kantoor namelijk niet aan te raden…
2. Krachttraining
Zoals eerder al genoemd: je wilt liever niet dat je nieuwe kilo’s allemaal uit vet komen te bestaan. Het liefst bouw je ook wat nieuw spierweefsel op. Dat geldt natuurlijk zeker voor de sporters, maar is ook de gezondere optie voor mensen met ondergewicht.
Maar hoe zorg je dat je extra calorieën in nieuw spierweefsel terechtkomen? Door krachttraining te doen! Ten minste wee workouts per week kunnen voor ongetrainde sporters al een wereld van verschil maken qua lichaamssamenstelling.
3. Liever geen cardio
Waar krachttraining je helpt om nieuw lichaamsweefsel op te bouwen, breekt cardio vooral weefsel af. Met sporten als hardlopen en fietsen verbrand je namelijk calorieën, en wordt de aanmaak van weefsel niet gestimuleerd. Dat is dus niet handig als je wilt aankomen in gewicht.
Je kunt daarom het beste niet te veel aan dit soort sporten doen. Wil je wel aan je conditie blijven werken, dan kun je bijvoorbeeld een korte cardiotraining per week doen. Of combineer kracht met cardio, zoals in veel groepslessen in de sportschool gedaan wordt.
4. Train maximaal een uur
En voor zowel krachttraining als cardio geldt: beperk de tijd die je traint. Na een uur vergroot je de kans dat je lichaam naast vetweefsel ook spierweefsel afbreekt om aan genoeg energie te komen. Dat is het laatste waar je op zit te wachten. Zorg er daarom sowieso voor dat je de duur van je workouts beperkt houdt.
5. Wees geduldig!
Ten slotte is gezond aankomen in gewicht toch echt een kwestie van consistent blijven en volhouden. Ook als je netjes boven je caloriebehoefte blijft eten, kan het even duren voor je gewicht is waar je het wilt hebben. Het is natuurlijk belangrijk dat je het niet voor die tijd opgeeft.
Focus je niet alleen op het eindresultaat, maar ook op de constante verbetering op weg daarheen. Weeg jezelf regelmatig om te zien hoe veel vooruitgang je blijft boeken. Zo blijf je gemotiveerd om genoeg te blijven eten!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Niklas zegt:
Hallo,
Ik ben een jongen van (net) 14 jaar, ik weeg 45kg en ik ben 1,73m. Ik voel me soms onzeker door mijn ondergewicht en zou dus willen aankomen. Alleen ik weet niet hoe en wat. Hebben jullie tips?
Alvast bedankt!
Niklas
Pieter de Wit zegt:
Hallo Niklas, hopelijk helpen de tips in dit blog. :-)
Cindy zegt:
Hoi ik ben cindy
Ik ben 24 jaar en 1,68 lang en weeg 57,3
En wil graag 70 kilo wegen iemand tips wat zou helpen om snel aan tekomen
Gr cindy
Pieter de Wit zegt:
Hallo Cindy, hopelijk hebben de tips uit het artikel je al kunnen helpen.
Bjorn 468028737 zegt:
Dag cindy.mijn naam is Bjorn
K denk niet dat ik met mijn antw.je een oplossing dat je verwachte te krijgen.ikzelf ben 1.80 en weeg al 13 jaar ong 74kg(zeker niet dik,maar als er 2 kilo afging,kreeg ik veel de vraag wat er met me gebeurt was. Moesten we nu na elkaar te leren kennen,samen een kindje te maken.waardoor je zeker gaat bijkomen.En dat zou ons beiden goed doen
Want als iemand plots veel gelukkiger is zien die er beter ,en met dat je er niet alleen voor staat worden vele taken verdeelt
En minder zenuwen ,zorgen voor geen gewichtsafname. Ikzelf als ik me bij iemand goed voel maak ik meestal eten.en dan ook niet alleen zijn en er word eten gemaakt ,zorgt voor honger.En bij het geluk dat alles goed zit,zijn er dagelijks activiteiten dat de eetlust zeker bevordert.Dus of je denkt wat een Zevenaar is dat?of misschien wil je me wel leren kennen.al is dit de bedoeling niet.ik wil toch de kans wagen
Angelina de Vorst zegt:
Hoii! Ik ben 29 jaar, 1m60 en rond de 49/50 kilo. Mijn BMI is dus net goed denk ik, maar ik ben recent begonnen aan krachttraining omdat ik meer spieren in mijn benen en billen wil creëren dus ik neem nu ook weightgainers en whey eiwit shakes. Ik ben verder gewoon slank maar mijn probleem is dat ik sinds een paar jaar wel echt een klein buikje heb, te veel buikvet dus want dat is mijn probleemzone en dat wil ik natuurlijk weg hebben zodat ik straks gewoon alles in balans heb. Maar kan dat wel samen? Afvallen bij mijn buikvet, maar wel weer aankomen voor mijn spieren die ik wil kweken voor mijn billen en benen en dus juist meer gezonde calorieën binnen moet krijgen om die spiermassa op te bouwen?
Ineke zegt:
Hoi Angelina,
Je kunt het beste eerst een periode focussen op het ontwikkelen van spieren. Door dat op een gezonde manier te doen, dus met goede voeding en genoeg tijd, beperk je ook het ongezonde buikvet. Na de opbouw van spieren kun je je weer richten op het verlagen van je vetpercentage.
Freek zegt:
Hee Angelina, ik denk dat je een goede start hebt gemaakt. Met meer spieren verbruik je in je dagelijks leven meer calorieën. Met goede voeding zal je vetpercentage vanzelf in orde komen. Vergeet je core, dus je rug en buikspieren, niet te trainen! Vooral op je rug zitten veel grote spieren die je kunnen helpen bij je vetverbranding. En met een goede houding voorkom je blessures. Sport je thuis of op een sportschool?
Mascha zegt:
Interessant artikel, bedankt!
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, Mascha!
Ann zegt:
Zoals altijd weer zeer interessant
Lisa zegt:
Hoi,
Ik maak me zorgen over mijn man, 32 jaar.
Hij heeft al vanaf zijn jeugd een ondergewicht. Hij is 1.82 lang en de laatste x woog hij 55 kilo. BMI is dus 16,6. Hij heeft altijd al een snelle spijsvertering/stofwisseling gehad.
Hij heeft vorige maand meegedaan aan een halve marathon waardoor hij ook weer iets is afgevallen. Ik doe zelf meestal de boodschappen, dus wil in igg met de bovenstaande tips over voeding aan de slag gaan.
Ik heb onlangs naar hem uitgesproken dat ik me toch wel zorgen maak om hem en gevraagd of hij misschien opnieuw naar de huisarts zou willen gaan voor hulp, dit heeft hij in z'n tienertijd ook gedaan en kreeg toen een dieet wat niet heeft gewerkt, ook is zijn moeder later nog samen met hem begonnen aan afslank shakes, maar hij at er dan gewoon normaal bij naast de extra vullende shakes. Dat hielp ook niet.
Mijn zorgen over zijn gewicht hebben hem wel aan het denken gezet maar hij is er verder nog niet op teruggekomen, omdat hij genoeg andere dingen aan z'n hoofd had op dat moment.
Ik wil gewoon het beste voor hem en hoop dat er toch nog een mogelijkheid is om wat aan te komen. Zeker als hij wil blijven hardlopen is het van belang om goed te eten.
Ik zelf heb een gezonde BMI, nooit problemen met m'n gewicht gehad en ben 1.77 lang en ik eet meestal iets meer dan dat m'n man eet. Ben altijd wel een goede eter geweest. Voor m'n zwangerschap woog ik 68 kilo.
We verwachten in januari ons eerste kindje en ik hoop dat m'n man zich er toe wil zetten om z'n eetpatronen te verbeteren, met een baby in huis straks zal hij waarschijnlijk minder slapen wat ook niet bevorderlijk is voor iemand met een ondergewicht. :(
Heeft er iemand een idee van wat ik het beste kan doen om hem te helpen?
Groetjes Lisa
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Lisa,
Ondergewicht kan inderdaad ongezond zijn. Nu hóéft het dat niet per se te zijn, maar het lijkt me inderdaad verstandig als je man eventjes langs de huisarts gaat om dat te checken. De arts kan bijvoorbeeld vaststellen of hij tekorten aan belangrijke voedingsstoffen heeft.
Verder is het simpelweg belangrijk om voldoende te blijven eten. Calorierijke producten kunnen helpen, net als regelmatige tussendoortjes. Het lastige is dat je die natuurlijk niet bij hem naar binnen kan proppen, dus uiteindelijk zal hij toch echt zelf moeten besluiten om aan zijn voedingspatroon te werken ;-) Het belangrijkste dat je kunt doen, als jij de boodschappen doet, is dus zorgen dat er voldoende energierijke voeding in huis is.
Veel succes, en natuurlijk alvast gefeliciteerd met jullie kindje :-)
Wilco zegt:
Hallo,
Leuke blog!
Ik ben zojuist begonnen met fitness met als doel spieropbouw en aankomen in gewicht. Ik ben een man en heb in principe geen ondergewicht, maar ben wel smal van postuur ( 74 kg bij 1.86m). Ik lees hierboven dat je vooral calorierijke, volvette producten (bv volle kwark) moet eten om aan te komen naast je training. Er wordt toch echter juist altijd geadviseerd om magere producten te eten (dus bv. magere kwark, kipfilet) voor spieropbouw? Omdat daar meer eiwitten inzitten en minder vetten. Of adviseer je dit pas in een latere fase?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Wilco,
Het hangt maar net van je doelen af! Veel mensen willen naast hun spieropbouw afvallen, dus dan is het zaak om de calorieën zo veel mogelijk te beperken. Als je intussen aan wilt komen (en liefst snel), dan kun je juist wel wat meer vetten gebruiken. Je kunt ook voor magerder producten kiezen, dan zal je gewichtstoename alleen trager verlopen :-)
Natuurlijk geldt trouwens ook bij een calorie-overschot dat het enigszins binnen de perken moet blijven. Als je merkt dat je meer vet dan spieren aankomt, moet je inderdaad weer wat slanker gaan eten.
Martin Bol zegt:
Hoi Wilco,
Je vetpercentage mag tussen de 20 en 40% van je calorieënintake zitten. Voor jou is het advies om aan de hoge kant te zitten. Zeg 35-40%. Succes.
Martin Bol
Tineke zegt:
Wat een goede tips. Ik heb de ziekte van crohn en boven enorm afgevallen. Voel me erg mager en ongemakkelijk. Vaak heb ik ook gewoon geen trek in eten. Brood gaat er altijd in. Ik ga het gelijk proberen.
Tineke
Lotte (beheerder) zegt:
Wat naar, Tineke, ik hoop dat onze tips helpen :-)
Gwen zegt:
Hoi
Ik precies hetzelfde !
Wil zeker 5 kg aankomen maar oppassen wat ik eet anders zo weer buikpijn , etc .
Ik wil kracht training gaan doen en mezelf goed laten voorlichten wat kan en wat niet . Ook ik heb ondergewicht nu
julian zegt:
hallo charlotte,
ik probeer al een tijdje veel te eten en te sporten(krachttraining) om breder te worden, spiermassa op te bouwen en aan te komen. de spiermassa opbouw gaat wel maar ik heb nog steeds het idee dat hoewel ik veel eet en ook elke dag 2-4 weight gainer shakes drink ik niet veel verschil zie in mijn gewicht. hoe zou ik dit kunnen aanpakken dat ik toch binnen nu en 1-3 maanden toch resultaat ga zien/merken?
groetjes
julian
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Julian,
Heb je al in onze online tool gecheckt hoe veel calorieën je ongeveer nodig hebt om aan te komen? Het kan zijn dat je simpelweg wat aan de lage kant zit.
Is dat niet het geval, dan kan het ook zijn dat je door al het sporten zowel vet kwijtraakt als spieren aanmaakt. Zeker in de beginfase van krachttraining gebeurt dat vaak. Zie je in de spiegel wel dat je gespierder wordt, dan is je gewicht niets om je zorgen over te maken :-)
Ten slotte kunnen je nog even checken of je geen veelgemaakte krachttrainingsfouten aan het maken bent. Zit dat goed en is je voeding op orde, dan zul je binnenkort echt resultaat gaan zien!
Saar zegt:
Hi
Interessant artikel. Heb zelf ook jaren door een eetstoornis met (ernstig) ondergewicht geleefd. Ben hierna terug op een BMI van 19,5 gekomen, maar weer langzaam afgezakt naar 18 ongeveer. Ik wil het graag weer terug opbouwen, maar vooral in spiermassa, want ik voelde me eerder niet fijn in mijn lichaam. Weliswaar weet ik dat mijn vet nog niet verdeeld was etc, maar het heeft er bij mij wel voor gezorgd dat ik weer cardio ben gaan doen en ging afvallen.
Ik weet alleen niet hoe ik dit moet aanpakken. Hebben jullie tips voor een goed trainings- maar vooral ook een aansluitend eetschema?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Saar,
Wat heftig, en wat goed dat je je gewicht weer wilt gaan opbouwen! Wat het eetschema betreft: je kunt daarvoor deze tool gebruiken. Het persoonlijke eetschema is nog in ontwikkeling, maar je kunt je dagelijkse calorieën en macro's er makkelijk mee berekenen. In jouw geval doe je dat dan voor de optie 'aankomen in gewicht'.
Om te weten waar je bij je trainingsschema op moet letten, kun je deze tips en dit oude artikel eens doorlezen. Daarin staat alle basisinformatie die je voor krachttraining nodig hebt :-)
Elive zegt:
Hallo,
Ook ik kamp met een veel te laag lichaamsgewicht. Ik heb een bmi van 17.5 . Heb dagen dat het lijkt alsof ik voel dat mijn lichaam zichzelf echt aan het opvreten is. Ik kan dan eten wat ik wil maar ik blijf dat nare gevoel houden.
Ik eet veel dubbelvla en brood, voornamelijk met kaas. Is dit oké om aan te komen?
Ik zag de twee kookboeken met eiwitrijke recepten. Zijn deze recepten geschikt voor mij om aan te komen in gewicht? Ik sport helemaal niet maar heb wel veel lichaamsbeweging op mijn werk.
Ik hoor graag van u,
Mvg, Elive
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Elive,
Dat lijkt me ontzettend frustrerend! Ik denk dat vla en kaas niet direct te beste keuzes zijn, omdat je daarmee veel suiker en verzadigd vet binnenkrijgt. Beter kun je dan voor wat minder bewerkte producten of bronnen van onverzadigde vetten kiezen. Denk bijvoorbeeld aan gedroogd fruit, avocado, vis of noten. Ook eiwitten kunnen je helpen, want daarmee bouw je nieuw lichaamsweefsel op (zoals spieren).
De Fitchef-kookboeken kunnen zeker nuttig zijn als je op zoek bent naar informatie over makkelijk gezond eten. Je kunt dan steeds even naar de calorische waarde van recepten kijken en gerechten met flink wat calorieën kiezen om aan te komen :-)
jajan zegt:
beste
het is echt goede info dank er voor
kunnen jullie ook over traininsschema wat uitleg geven,
zoals best hoeveel dagen per week is gezond en hoe moeten
spieren getraind worden
mvg
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Jajan,
Fijn dat je iets aan onze artikelen hebt! We hebben ook verschillende blogs met informatie over krachttraining; lees bijvoorbeeld die met veelgestelde vragen over spieropbouw, hoe vaak je per week kunt sporten en de basics van krachttraining. Laat het ons vooral weten als je verder nog vragen hebt!
Sander zegt:
Erg handig, bedankt!
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, Sander, hopelijk helpen onze tips je verder!
Charley zegt:
Hallo,
Ik heb een vraag ik heb een volledige maagverwijdering ondergaan en kom daardoor heel moeilijk aan. Ik ben ook lactose intollerant en daardoor vind ik het nog moeilijker om een goed voedingsschema te krijgen. Ik eet zeker 2700 calorieen op een dag en blijf dan nog afvallen. Eigenlijk moet ik op 3500/4000 zitten ( de helft van dat getal wordt opgenomen in mijn lichaam) zou u mij wat tips kunnen geven?
Met vriendelijke groet,
Charley
Mark zegt:
Dag Charley,
Er zit helaas niks anders op dan meer te eten.
Probeer meerdere keren op een dag te eten om het wat aangenamer voor jezelf te maken. Dus begin met een stevig ontbijt en neem tussendoor calorierijke tussendoortjes zoals bijvoorbeeld dadels, pure chocolade etc.
Daarnaast kan je wat extra olie gebruiken, bijvoorbeeld om in te baken of over een salade.
Tot slot is het verstandig om een applicatie (FatSecret is erg fijn) te gebruiken om bij te houden wat je eet.
Zo weet je zeker dat je elke dag voldoende binnenkrijgt.
Hoop dat je hier wat mee kunt!
Groetjes,
Mark
Robin zegt:
Hee daar, ik zit al mijn hele leven met een BMI van ongeveer 18. dat is dus net ondergewicht sinds 18.5 net aan gezond gewicht is. Dit heeft mij nooit zo in de weg gestaan maar ik moet nu voor een onderzoek een gezond BMI hebben en wil dus snel aankomen. Het probleem is dat ik gisteren 60.8 kilo woog en die avond all you can eat heb gegeten en vandaag 60.6 kilo weeg. Ik heb het gevoel dat het niet uitmaakt hoeveel ik naar binnen gooi, echt aankomen heb ik eigenlijk nooit gedaan. Heeft u misschien een tip voor iemand als ik die in de komende twee weken op zijn minst 2 kilo moet aankomen? Misschien een specifiek voedselproduct wat sneller voor meer gewicht zorgt dan gewoon?
Mark zegt:
Ha Robin,
Bedankt voor je bericht.
Er zijn diverse voedingsmiddelen die gezond zijn, maar ook relatief veel energie leveren. Deze helpen je dus om snel aan te komen op een gezonde manier.
Probeer hier wat meer van te eten in deze periode:
- Gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen)
- Pure chocolade (>74% cacao)
- Avocado
- Pindakaas
- Vette vis
- Extra olijfolie, kokosolie, roomboter
- Ongezouten noten (amandelen, cashewnoten, walnoten)
- Volle zuivelproducten (volle melk, volle kwark etc.)
Hoop dat je hier wat mee kunt!
Groet,
Mark
sude zegt:
hoi, ik ben nu 39 kilo (zoiets) en ik ben een 13jarige turks meisje. zit in de 2e klas en mijn lengte van lichaam is 1m63. en ik heb moeite met aankomen mijn vriendinnen zeggen je bent mooi enzovoort, maar ik ben onzeker over mezelf.
Mark zegt:
Hi Sude,
Wat je kunt proberen is langzaam aan wat gezonde, maar relatief calorierijke voedingsmiddelen aan je dagmenu toevoegen.
Denk bijvoorbeeld aan avocado, pindakaas, ongezouten noten (amandelen, walnoten, cashewnoten etc.), gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen etc.), volle zuivel (yoghurt, kwark).
Zo krijg je op een verantwoorde manier toch wat meer calorieën binnen en zul je langzaam aan wat in gewicht aankomen.
Denk dat je je dan ook een stuk zekerder over jezelf zult voelen.
Hoor het wel als je nog met vragen zit!
Groetjes,
Mark
Charlotte van Teeffelen zegt:
Een zeer interessant artikel, U heeft helemaal gelijk dat er veel mensen zijn met ondergewicht, ik ben er 1 van. Al mijn hele leven weeg ik 45 kg. , ben inmiddels 56 en heb helaas COPD en probeer aan te komen maar dat is heel moeilijk en er zijn helaas heel weinig artikelen hierover (ondergewicht) omdat iedereen zoiets heeft doe niet moeilijk wees blij dat je "slank"bent. Eten is voor mij al een heel karwei in verband met moeheid, heb nog maar longcapaciteit van 25 %, dus alles wat eten betreft probeer ik uit met de hoop een paar onsjes aan te komen,
MVG, Charlotte van Teeffelen
Mark zegt:
Dag Charlotte,
Spijtig om te horen dat je moeite hebt om aan te komen in gewicht.
Probeer de wat meer gezonde en energierijke voedingsmiddelen in je voedingspatroon toe te voegen en dan weet ik zeker dat het goed komt.
In ieder geval veel succes daarmee!
Groetjes,
Mark