Groente en fruit vormen een belangrijk onderdeel van ieder gezond dieet. Ze bevatten een flinke portie vitamines, mineralen, vezels en gezonde koolhydraten. Het is daarom altijd verstandig om voldoende voorraad in je keuken te hebben liggen! Aan de andere kant kun je ook niet zonder nadenken je kasten volstouwen met verse producten.
Niets is vervelender dan een halfvergane wortel of een beschimmelde citroen tussen je eten, per slot van rekening. Ook voedselverspilling voorkom je ook maar liever. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je je groente en fruit het beste kunt bewaren. Zo kun je hier bij de boodschappen rekening mee kunt houden.
Groente bewaren
Om te beginnen is het altijd aan te raden om alle groenten in hun oorspronkelijke verpakking te bewaren. Die is bedoeld om het product langer goed te houden. In het geval van voorgesneden groenten kun je in het algemeen gewoon de houdbaarheidsdatum op de verpakking aanhouden. Voor andere groenten verschilt het hoe lang ze goed blijven.
Een aantal groentesoorten kun je beter buiten de koelkast bewaren. Vruchtgroenten als komkommers, tomaten en paprika’s kunnen niet goed tegen de kou. Je legt ze daarom het beste op een koele plek, bijvoorbeeld een kelder, waar je ze maximaal een week goed kunt houden. Ook wintergroenten, zoals knolselderij, ui en wortel, bewaar je buiten de koelkast. Ze blijven dan ongeveer twee weken eetbaar.
Kolen en broccoli kun je buiten de koelkast bewaren, maar ze blijven in de koelkast langer goed. Ook bladgroenten en voorgesneden groenten hou je liever koel. Vaak wordt er een houdbaarheidsdatum gegeven. Als die er niet is, kun je vaak uitgaan van een duur van drie tot vier dagen waarin je de groenten nog kunt eten.
Natuurlijk kun je groenten ook invriezen wanneer je ze langer goed wilt houden. Spinazie, boerenkool en erwtjes zijn vaak al ingevroren te koop bij de supermarkt. Als je het invriezen zelf wilt doen, zul je de groenten eerst even moeten blancheren, om traag bederf te voorkomen.
Fruit bewaren
Hoe je fruit kunt bewaren, hangt net als bij groenten sterk af van het soort vruchten waar je mee te maken hebt. De meeste fruitsoorten blijven buiten de koelkast het langst goed. Wanneer je ze in de koelkast bewaart, verliezen ze onnodig smaak en sappigheid! Appels, peren, tropische vruchten en bananen blijven allemaal ongeveer een week goed wanneer je ze in de fruitschaal bewaart. Citrusvruchten kunnen zelfs wel drie weken houdbaar zijn.
Iets waar je wel op zult moeten letten is de neiging van bananen, appels, peren en perziken om de rijping van ander fruit te versnellen. Dit is een effect dat veroorzaakt wordt door het ethyleengas dat ze verspreiden. Wil je voorkomen dat je andere vruchten sneller bederven, bewaar deze boosdoeners dan apart. Wil je de rijping juist versnellen, leg ze dan samen in een plastic zak.
Aardbeien, bosvruchten en ander zacht fruit kun je maar beter wel in de koelkast bewaren. Eet ze alsnog wel snel op: ze verliezen ook een deel van hun smaak als je langer dan een paar dagen wacht. Je kunt ze ook invriezen, maar zeker voor zachte vruchten geldt dan dat ze deels ‘kapot’ gaan wanneer het water in de cellen bevriest en weer ontdooid raakt. In smoothies blijven ze even lekker, maar als decoratie doen ze het dan minder goed.
Wat doe je als de houdbaarheidsdatum nadert?
Wanneer je toch iets te veel groenten hebt ingekocht en met restjes blijft zitten, kan het moeilijk zijn om daar nog een fatsoenlijke maaltijd van te maken. Gelukkig zijn er altijd een paar opties die nauwelijks kunnen mislukken.
Zo valt er altijd wel een lekkere groentesoep in elkaar te zetten en ook gegrilde groenten uit de oven – eventueel met tomatensaus – zijn een echte favoriet bij veel mensen. Voeg wat vlees toe en serveer bijvoorbeeld met lekker brood of een andere bron van trage koolhydraten. Zo heb je voor je het weet een volledige maaltijd!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!