Sommige mensen zijn er dol op, anderen gruwen ervan – Brinta. Dit traditionele ontbijtje stond bij veel mensen in hun jeugd dagelijks op het menu, maar tegenwoordig wordt het minder gegeten. En dat is zonde! Brinta heeft namelijk verschillende eigenschappen die het wel degelijk een gezond ontbijt maken.
In de blog van vandaag vertellen we je precies waar je daarbij aan moet denken. En vind je het idee van die pap dan nog steeds niet erg aantrekkelijk klinken? Dan geven we er ook een paar Brinta recepten bij waarmee we je hopelijk in de verleiding kunnen brengen. Het is zeker een aanrader om het weer eens een keertje te proberen!
Een goed ontbijt
Hoewel er mensen zijn die Brinta in de avond eten, wordt het toch voornamelijk als ontbijt gebruikt. We zullen ons dan ook vooral focussen op de eigenschappen die deze pap geschikt maken als eerste maaltijd van de dag. Maar wat is nu precies een gezond ontbijt? Eén van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten is de hoeveelheid vezels.
Vezels zijn razend gezond: ze houden je darmen in een goede conditie en zorgen dat je cholesterol laag blijft. Daarnaast geven ze een langdurig vol gevoel, zodat je niet twee uur na het ontbijt weer honger hebt. Dagelijks is zo'n 30 tot 40 gram vezels het advies. Veel mensen krijgen er echter te weinig van binnen, zeker aan het begin van de dag! Voor deze mensen zijn deze Brinta recepten een uitstekende oplossing.
Is Brinta gezond?
Met die vezels zit het bij Brinta in ieder geval wel goed. Per 100 gram bevat deze pap ruim 10 gram vezels. Dit is al een kwart van wat je dagelijks aan vezels nodig hebt. Dat betekent ook dat het zelfs vezelrijker is dan veel producten die als ‘bron van vezels’ verkocht worden. De grens voor die tekst is namelijk 3 gram vezels per 100 gram.
Ook is het nog steeds ruim meer dan voor de voedingsclaim 'vezelrijk'. Deze claim mogen producenten van voedingsmiddelen alleen gebruiken wanneer het product ten minste 6 gram vezels per 100 gram bevat.
Verder bevat Brinta redelijk veel koolhydraten, maar het gaat hier om volkoren granen. De glycemische index, die aangeeft hoe snel suikers in het bloed opgenomen worden, is zodoende laag. Dit zorgt opnieuw voor een langdurig gevuld gevoel. Het enige nadeel van Brinta is dat het voornamelijk uit tarwe bestaat. Wie gevoelig is voor dit graan, kan dus beter voor bijvoorbeeld havermout kiezen.
Eiwitten en Brinta
Wie af wil vallen of juist spieren wil kweken, wil graag veel eiwitten binnenkrijgen. Dit zijn immers de bouwstenen voor je spieren, die je helpen om meer calorieën te verbranden. Zeker bij het ontbijt helpen eiwitten bijvoorbeeld ook tegen eetbuien later op de dag. Het is dus verstandig om ten minste één goede proteïne bron te eten in de ochtend!
Brinta zelf bevat al de nodige eiwitten, maar je kunt dat nog beter maken door het met (magere) melk te bereiden. En wie echt een stevige portie eiwitten binnen wil krijgen, kan ook nog overwegen om eiwitpoeder aan de pap toevoegen. Door te variëren in smaken kun je de boel een beetje afwisselend houden.
Brinta recepten
Maar als je nu geen eiwitpoeder gebruikt om je pap op smaak te brengen, hoe maak je er dan iets lekkers van? Diezelfde brij gaat na een week ook wel vervelen, per slot van rekening. Om Brinta-verveling te voorkomen, hebben we vijf heerlijke Brinta recepten voor je op een rijtje gezet. Met fruit, kruiden en specerijen zorg je ervoor dat je ontbijt echt iets wordt om naar uit te kijken!
1. Appeltaart-Brinta
Het is een klassieker, maar dat maakt hem nog niet minder lekker: de ‘appeltaart’-variatie. Meng een lepeltje kaneel door je pap, en breng hem verder op smaak met appel en rozijn. Een handje walnoten is ideaal om wat extra gezonde vetten toe te voegen!
2. Pina colada
Zin in een zomers, tropisch ontbijtje? Kook de Brinta dan eens in kokosmelk, en voeg vervolgens stukjes (verse) ananas toe. Eventueel kun je het afmaken met wat extra geraspte kokos. Voor een extra uitgebreid ontbijt kun je natuurlijk ook andere vruchten als mango toevoegen.
3. Snickers
Snickers zijn bepaald niet gezond, maar we kunnen moeilijk ontkennen dat de chocola-pindacombinatie hemels is. Gelukkig kunnen we die ook op andere manieren eten! Voeg een lepel cacao, een geprakte banaan en een lepel pindakaas (suikervrij!) aan je Brinta toe. Voilà: eiwitten, koolhydraten én gezonde vetten in één maaltijd.
4. Chocola-rode vruchten
Een andere chocoladevariant: roer een paar lepels rode vruchten, geschaafde pure chocola en wat gehakte hazelnoten door de pap. Eventueel kun je er nog wat chiazaadjes aan toevoegen voor extra vezels.
5. Frisse aardbeien
Wie van een zoet en fris ontbijtje houdt, kan aardbeien en een scheutje citroensap door zijn Brinta roeren. Maak het af met wat citroenrasp en verse muntblaadjes voor een optimaal zomers effect. Eet smakelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Steek Stews zegt:
Ik eet al jaren elke morgen om 7.00 u brinta en halfvolle melk. Ik vind het heerlijk en het geeft een verzadigd gevoel tot 13.00 u.
Ik lees ook over de nadelen van melk in allerlei andere publicaties. Fijn dat je met goede argumenten aangeeft dat er ook een andere kant is. Ik ben nu bijna 66 en ik hoop het nog jaren te gebruiken.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Steek, ik zou me daar zeker niet druk om maken! Fijn dat je een ontbijt hebt gevonden dat voor jou goed werkt :)
henk zegt:
Ik heb maple sirup klaarstaan.
Echt een canadese lekkernij.
Mijn bovengebit gaat er donderdag de 17e oktober 2019 uit en mag dan een week lang alleen maar vloeibaar.
Ik was vroeger al gek met brinta en gebruikte dan basterdsuiker... jammie!
Een amerikaanse vriend neemt deze originele sirup voor mij mee.
Hoe verwend wordt je dan:)
Hans zegt:
Tot nu toe alleen Brinta met halfvolle melk en zoetstof gebruikt. Deze publicatie is voor mij een eye opener en ga er zeker gebruik van maken.
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Hans!
Laverda van rooij zegt:
Wauw dankje voor deze super tip! Mij is altijd gezegd dat brinta teveel koolhydraten bevatte waardoor ik het juist niet mocht eten ivm afvallen..
Maar nu dit gelezen te hebben ga ik alle varianten uitproberen!!!!
Toppie
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Laverda, dat zou ik zeker doen! (In het algemeen geldt: je hoeft niets te laten liggen omdat het koolhydraten bevat, zolang het maar volkoren koolhydraten zijn. Dat maakt het afvallen een stuk leuker ;-) )
Merel zegt:
Super lekker!
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Merel, fijn dat je er wat aan hebt!
Annie zegt:
Is Brinta met ahorn siroop ook gezond en aan te raden als je wilt afvallen?
Mark zegt:
Hoi Annie,
Ahornsiroop bevat veel suiker.
In tegenstelling tot suiker bevat ahornsiroop nog mineralen en antioxidanten.
Dus je zou kunnen zeggen dat het iets minder slecht is dan pure suiker.
Dit betekent niet dat je er meteen van zult aankomen.
Een beetje ahornsiroop door je Brinta kan echter zeker geen kwaad als je wilt afvallen.
Overdrijf het echter niet.
Hoop dat je hier wat mee kunt!
Groetjes,
Mark
Sylvia Lampie zegt:
Brinta klaarmaken met beetje magere melk en een half glas verse jus erdoor heen. Frisse smaak en extra vezels. Zo eet ik de brinta het liefst.
Mark zegt:
Klinkt goed Sylvia!
Dat ga ik zeker eens proberen! :)