De winter komt intussen heel hard dichterbij, en dan kunnen heerlijke warme drankjes natuurlijk niet ontbreken. Want wie geniet er nu niet van een gloeiend hete mok chocolademelk tijdens sinterklaas, of een glas glühwein bij het haardvuur? Toch zijn niet al die drankjes even verantwoord.
Jammer, want ook als je gezond probeert te eten, wil je dat beetje gezelligheid in de winter natuurlijk niet missen. Daarom geven we in onze blog van vandaag een lijstje heerlijke gezonde warme dranken voor in de winter. Zo geniet je suikervrij alsnog van die kruidige en verwarmende versnaperingen die de winter zo’n fantastisch seizoen maken!
Anijsmelk
Anijs is typisch een specerij waar je of van gruwt, of dol op bent. Mocht jij één van die mensen zijn die ervan houdt, dan zul je waarschijnlijk ook een fan zijn van anijsmelk! Het nadeel is dat de kant-en-klare blokjes uit de supermarkt eigenlijk meer suiker dan anijs bevatten. Dat kan gezonder, kortom! Doe 1 kopje melk of plantaardige melk in een pannetje.
Voeg een halve kop water, 1 tl anijszaad en een half kaneelstokje toe. Roer goed en verhit de melk tot hij opborrelt. Zet het vuur even zacht tot de melk weer zakt, en laat het geheel dan nog twee keer op dezelfde manier opkoken. Giet het ten slotte door een zeefje in je mok en voeg eventueel een theelepeltje honing toe!
Chai latte
Chai is een heerlijk kruidige mix van thee, melk en specerijen. Oorspronkelijk komt het uit India, maar gelukkig wordt het ook in Nederland steeds populairder! Verwarm eerst één kop melk in een pannetje op laag vuur. Doe twee tl zwarte thee in een theefilterzakje, samen met een gekneusde peul kardemom, een gekneusde kruidnagel, een gekneusde peperkorrel, een kwart tl kaneel en een kwart tl gemberpoeder.
Laat dat mengsel ongeveer vijf minuten zachtjes trekken in de melk tot op gewenste sterkte. Eventueel kun je het serveren met nog wat honing erdoor, als je er een zoet accentje aan toe wilt voegen.
Chocolademelk
Misschien wel het ultieme winterdrankje: warme chocolademelk. De zelfgemaakte variant is een stuk minder zoet, en een heel stuk gezonder. Verwarm een kop melk of plantaardige melk, en voeg hier 1 tl vanille-extract aan toe. Meng er vervolgens 2 el cacaopoeder doorheen. Proef en voeg honing naar smaak toe; het hangt er een beetje vanaf hoe zoet je lekker vindt.
Met chocolademelk valt eindeloos te variëren met verschillende toevoegingen. Gebruik bijvoorbeeld eens kokosmelk in plaats van gewone melk voor meer romigheid! Of geef het drankje extra diepte met kaneel, chilipoeder, anijs, kruidnagel of andere specerijen die je bij de hand hebt. Zo kun je de winter wel aan!
Gemberthee
Gemberthee is extreem gezond en extreem verwarmend – perfect voor tijdens de koudste dagen van het jaar, kortom. Het best gebruik je verse gember om het te maken. Neem hiervoor een stuk gemberwortel van ongeveer de grootte van je duim. Snijd in kleine stukjes en breng met 8 dl water aan de kook. Voeg het sap van een hele citroen toe, samen met een stukje citroenschil en een zakje rooibosthee.
Na ongeveer tien minuten is de boel goed op smaak. Eventueel kun je de thee nog verder oppimpen met bijvoorbeeld honing of kaneel. Gemberthee werkt bijvoorbeeld ook ontzettend goed tegen keelpijn en misselijkheid!
Glühwein
Natuurlijk gaat er niets boven echte glühwein voor het ultieme après-ski gevoel. Maar kies je liever voor alcoholvrij, dan kun je bijvoorbeeld ook voor druivensap in plaats van rode wijn kiezen. Een derde alternatief is om glühwein te maken met het vocht dat je overhoudt na het koken van stoofpeertjes!
Breng dat aan de kook met 3 teentjes kruidnagel, een kaneelstokje, geraspte schil van een limoen en een sinaasappel en 2 stuks steranijs. Zet het vuur zacht zodra het sap gekookt heeft en laat een tijdje trekken met de deksel op de pan. Zo trekken de smaken goed in!
Koffie speciaal
Koffie drinken de meeste mensen dagelijks – maar had je al eens bedacht dat je ook daar enorm mee kunt variëren? Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de specerijen die je ook in de chai kunt stoppen, maar meng die met de koffie voor je hem zet. Ook gember, nootmuskaat of zelfs vanillepoeder geven een fantastisch smaakaccent.
En wat dacht je van chocoladekoffie? Meng met wat melk en cacaopoeder, en je combineert de opkikker van de cafeïne met het comfort van chocola. Zo merk je al snel dat je al die dure zoete drankjes helemaal niet nodig hebt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Vera zegt:
En nog een voor in het rijtje; kurkuma latte!
Mark zegt:
Ha Vera,
Dat is inderdaad ook een goeie! :)
Thanks voor de tip!