
Langzamerhand begint de zomer echt dichterbij te komen! En dat betekent dat we ook allemaal weer zin krijgen in zomerse snacks en drankjes. Voor veel mensen kan dat nog best een uitdaging opleveren, want veel van de traditionele zomerdrankjes zijn niet bijzonder gezond. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die ook prima binnen een verantwoord dieet passen.
Eerder bespraken we bijvoorbeeld al zelfgemaakte ijsthee en water met allerlei smaakjes. Vandaag kijken we naar een gezonde variant van een ander populair drankje: frappucino. Bergen slagroom en karamel eten we natuurlijk liever niet. Maar deze eiwit frappucino is net zo lekker, zonder alle nadelen die de variant van de Starbucks met zich meebrengt!
Wanneer neem je een eiwit frappucino?
Onze eiwit frappucino vult behoorlijk, vooral dankzij – de naam zegt het al – de vele eiwitten die hij bevat. Je drinkt hem dus niet bij het eten, om maar iets te noemen. In plaats daarvan kun je de eiwit frappucino maken om hem bijvoorbeeld als tussendoortje te gebruiken. Zeker voor wie de hele dag door voldoende eiwitten binnen probeert te krijgen, kan daar veel aan hebben.
Ook voor of na het sporten is de eiwit frappucino ideaal om voldoende proteïne binnen te krijgen. En eet je graag een toetje of een snack later in de avond? Deze frappucino levert je voldoende eiwitten om je lichaam de hele nacht bezig te houden.
Eiwitpoeder
Eén van de belangrijkste ingrediënten is eiwitpoeder. Eiwit frappucino maken zonder eiwitpoeder is erg lastig, dus ook als je het normaal gesproken niet gebruikt, kun je het hiervoor in huis halen. Kies dan wel voor caseïne-eiwitten! Alleen deze eiwitten zorgen er namelijk voor dat je eiwit frappucino echt de juiste luchtige textuur krijgt.
Met whey-eiwitten krijg je eerder een gewone smoothie-textuur. Ook lekker, maar dat mist toch echt de unieke fluff van dit recept! Je kunt alle mogelijke smaken kiezen, maar voor dit recept is vanille het lekkerst.
Melk of plantaardige melk
Als vloeibare basis voor de eiwit frappucino gebruiken we melk of plantaardige melk. Welke van die twee je wilt gebruiken hangt helemaal van je eigen voorkeuren af. Melk heeft het voordeel dat het meer eiwitten bevat dan bijvoorbeeld amandelmelk of zelfs sojamelk. Als je doel dus is om zo eiwitrijk mogelijk te eten, is dat dus de beste optie.
Wanneer je liever geen melk drinkt, bijvoorbeeld omdat je lactose-intolerant bent, is een plantaardige variant echter ook prima. Let wel op dat je hier voor een ongezoet product gaat. Aan veel soorten plantaardige melk wordt suiker toegevoegd, en dat is ongezond en voor dit recept zeker onnodig!
Koffie
Verder gebruiken we natuurlijk koffie – een frappucino blijft een frappucino, per slot van rekening. Gelukkig is koffie ook een prima gezonde keuze, wanneer je er niet belachelijk veel van drinkt. Het bevat verschillende antioxidanten en kan je vetverbranding iets verhogen. Een voordeel voor sporters is ook dat het je tijdens de training wat meer energie kan geven.
Dat zorgt ervoor dat je oefeningen net wat langer en intensiever uit kunt voeren. Ten slotte lijkt het drinken van koffie na de training de spierpijn achteraf te verminderen. Als je daar doorgaans veel last van hebt, kan dat dus een reden zijn om de eiwit frappucino na je work-out te plannen!
Cacaopoeder
Veel mensen denken dat cacao ongezond is, maar dat is vooral omdat (melk)chocola dat is. Veel chocoladeproducten zitten dan ook vol suiker en slechte vetten. Los is cacao echter helemaal niet slecht voor je – integendeel! Het zit boordevol gezonde stoffen. Dat zijn vooral fytonutriënten: plantaardige stofjes die in heel kleine hoeveelheden al waanzinnig gezond zijn.
Ze werken bijvoorbeeld als sterke antioxidanten, of werken bacteriën en schimmels tegen. Cacao in pure vorm is daardoor bijvoorbeeld heel gezond voor hart- en bloedvaten. Ook kan het een stimulerende werking hebben dankzij het stofje theobromine! Het is vanuit het oogpunt van je gezondheid dus geen enkel probleem om een lekkere lepel cacao door je eiwit frappucino te gooien.
Zoete toppings
Ten slotte kun je deze eiwit frappucino natuurlijk nog afmaken met allerlei verschillende zoete toppings. Pure stukjes chocola – hoe donkerder, hoe beter – zijn daarbij een goede optie. Ook lekker is ahornsiroop of honing. Gebruik dat soort suikervervangers wel met mate. Hoewel ze iets gezonder zijn dan gewone karamelsiroop, bijvoorbeeld, bevatten ze nog steeds veel glucose.
Vers fruit is ten slotte ook ontzettend lekker bij de frappucino. Het voordeel aan fruit is dat de suikers daarin ook een heleboel vezels en andere ‘hulpstoffen’ met zich meebrengen. Je lichaam kan de fructose daarom veel beter verwerken, zonder dat je bloedsuikerlevel er al te veel door piekt. Daarnaast bevat vers fruit natuurlijk gewoon allerlei vitamines en mineralen die je een stuk gezonder maken.
Eiwit frappucino recept
Goed, dan is het nu echt tijd voor het recept! Om twee tot drie porties eiwit frappucino te maken, heb je het volgende nodig:
- 12 ijsblokjes
- 1 maatschepje eiwitpoeder (caseïne)
- 1 kopje afgekoelde koffie
- 80-100 ml melk of plantaardige melk
- 1 el cacaopoeder
- Toppings naar keuze
Begin door de ijsblokjes fijn te malen met een blender of keukenmachine. Let op: het moet wel een stevig model zijn; goedkope blenders kunnen dit soms niet aan. Giet het gruis in een beslagkom en voeg het eiwitpoeder, de koffie en het cacaopoeder toe. Giet de helft van de melk erbij en mix op de hoogste stand goed door. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en blijf een paar minuten mixen.
Uiteindelijk ontstaat er nu een luchtige, stroperige massa. Wordt het wat te slap? Voeg dan nog wat extra eiwitpoeder toe. Als het geheel te droog blijft, kun je er juist een klein beetje extra melk bij gieten.
Schep de frappucino in mooie glazen. Voor een mooie presentatie kun je na iedere lepel frappucino wat toppings toevoegen, zodat een mooi laagjeseffect ontstaat. Wacht niet te lang met eten, want je wilt natuurlijk voorkomen dat de boel weer helemaal inzakt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!