We zitten weer in het haringseizoen, en dat betekent dat heel Nederland aan de Hollandse Nieuwe gaat. Maar natuurlijk wordt haring zeker niet alleen in deze maanden gegeten. Ook de rest van het jaar doet de zure haring in pot het bij veel mensen uitstekend!
Maar hoe verantwoord zijn beide varianten van deze typische Hollandse vis nu eigenlijk? Maakt het uit dat de zure haring in pot minder vers is dan zoute haring? En wat zit er verder zoal in die vis? Kortom: hoe gezond is zure of zoute haring? We zetten het allemaal onder elkaar in de blog van vandaag!
Vetten in haring
Haring bevat per 100 gram ongeveer 200 calorieën. Dat is redelijk wat, zeker als je er een stevige filet van eet. De reden is dat haring één van de vettere vissoorten is die je in Nederland kunt krijgen. Dat klinkt misschien ongezond, maar het tegendeel is het geval! Die calorieën komen namelijk voor een groot deel van de zogenaamde omega 3-vetzuren.
Veel mensen krijgen te weinig omega 3 binnen (en te veel omega 6, bijvoorbeeld door allerlei plantaardige oliën). Dat is erg zonde, want omega 3-vetten zijn ongelofelijk belangrijk voor je gezondheid. Zo houden ze je cholesterol in balans en zorgen ze dus dat je hart en bloedvaten gezond blijven. Ook lijken ze goed te zijn voor je mentale gesteldheid; ze voorkomen en verminderen bijvoorbeeld depressies.
Eiwitten in haring
Naast die vetten – 16 gram per 100 gram – bevat haring ook ontzettend veel eiwitten: maar liefst 18 gram per 100 gram! En dat betekent dat deze vis voor sporters en diëters een fantastische toevoeging aan hun menu is. Met een gemiddelde haringfilet heb je zo 30 gram eiwitten binnen.
Een kleine recap voor wie het even niet meer zo scherp in zijn geheugen heeft: eiwitten zijn essentieel voor de opbouw van spieren. Ze leveren aminozuren, letterlijk de bouwstenen van je spierweefsel. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je je na een maaltijd langer verzadigd voelt. Dat helpt je om minder te eten, en dus om uiteindelijk meer af te vallen!
Vitamines in haring
Natuurlijk kijken we bij de gezondheidswaarde van een product niet alleen naar de macro’s. Ook de micronutriënten – vitamines en mineralen – zijn van belang. Gelukkig zit het ook daarmee wel goed wanneer we haring eens onder de loep nemen.
Zo bevat deze vis een flinke lading B-vitamines, precies zoals je van dierlijke producten zou verwachten. B2 is bijvoorbeeld belangrijk voor het zenuwstelsel, en B6 speelt een essentiële rol in de spijsvertering.
Daarnaast stimuleren alle B-vitamines de energievoorziening. Haring bevat ook veel vitamine D. Veel daarvan maakt je lichaam zelf aan onder zonlicht, maar dat is niet altijd genoeg. De vitamine D in je voedsel kan er dan voor zorgen dat je toch voldoende binnenkrijgt.
Mineralen in haring
De belangrijkste mineralen in haring zijn natrium, kalium en fosfor. De vis bevat van nature al natrium (ook wel gewoon bekend als zout). Samen met kalium draagt het zorg voor een gezonde bloeddruk. Het is daarbij belangrijk om ze in evenwicht binnen te krijgen: natrium verhoogt namelijk de bloeddruk, waar kalium hem juist verlaagt!
Deze twee mineralen zorgen er verder ook voor dat je zenuwen hun prikkels door kunnen geven. Fosfor is een wat onbekender mineraal, maar niet minder belangrijk. Het werkt bijvoorbeeld samen met calcium om je botten stevig te houden. Ook speelt het een rol in de energievoorziening van je lichaam.
Zout in haring
Over natrium moeten we het nog wel even wat uitgebreider hebben. Zoals gezegd zit er in normale verse haring al redelijk wat: bijna 100 milligram per 100 gram. Dat is echter nog niets vergeleken bij de zoute haring zoals je die uiteindelijk koopt. Omdat de vis in de tussentijd in zout wordt ingelegd, vertienvoudigt het zoutgehalte.
Maar liefst 1100 milligram natrium per 100 gram, dus! Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks maximaal 6 gram zout te eten, of 1,5 gram natrium. Dat betekent dat je met 100 gram haring al op driekwart van je dagelijkse hoeveelheid zit. Nu hoeft dat geen probleem te zijn als je de rest van je menu erop afstemt, maar het is goed om je er bewust van te zijn!
Zoute haring gezond?
Kunnen we dan al met al zeggen dat zoute haring gezond is? In grote lijnen wel. Vooral de omega 3-vetten zijn een enorme plus. Er zijn weinig andere voedingsmiddelen waar je die in zulke hoeveelheden vandaan kunt halen. Niet voor niets raadt het Voedingscentrum aan om minstens één keer per week vette vis te eten.
Haring is daarvoor een uitstekende kandidaat. Wel is het dus verstandig om niet te veel zout te eten op een dag dat je voor haring kiest. Wanneer de rest van je dieet relatief weinig zout bevat, zal af en toe een haring weinig problemen opleveren. Het wordt pas lastig als je sowieso al tegen de bovengrens aanzit.
Zure haring gezond?
En hoe zit het dan met zure haring? Veel mensen gaan er vanuit dat ingelegde haring minder gezond is omdat het minder vers is. Het verschil is echter helemaal niet zo groot. Alle macro’s zijn bijvoorbeeld nog precies hetzelfde in de vis aanwezig, zuur of niet. Alleen de vitamines nemen iets af in hoeveelheid, maar niet zo veel als vaak gedacht wordt.
Al met al is zure haring dus een prima alternatief voor de zoute variant! Wil je wat minder zout binnenkrijgen, of zit je buiten het verse haringseizoen? Dan is dit een uitstekende – en niet te dure – vette vis om voor te kiezen.
Let op voor vervuiling!
Nog een laatste opmerking: zoals met alle vis is er ook bij haring het risico van vervuiling. De vissen kunnen bij leven zware metalen uit zeewater binnenkrijgen. Die komen dan bij consumptie in ons lichaam terecht, wat niet bijster gezond is. In vergelijking met zalm en tonijn valt de vervuiling bij haring vaak nog wel mee.
Toch is het niet aan te raden om elke dag aan de vis te gaan. Eén à twee keer per week, het advies van het Voedingscentrum, is in ieder geval prima. Zulke kleine hoeveelheden kan je lichaam gewoon goed verwerken.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
F.A. van Oostveen zegt:
Ik heb niks met droge spieren en uiterlijk maar des temeer met gezonde voeding. Heel nuttig, jullie site. Was op zoek naar zoute versus zure haring. Bij jullie gevonden!
Zou wel graag wat meer meer info over volwaardige eiwitten in de verschillende voedingsmiddelen (of handige combinaties daarvan, waardoor je alle essentiële aminozuren binnenkrijgt in een goede verhouding) willen zien.
Michel zegt:
6 gram zout is 2.4 gram natrium, niet 1.5.
Arie Feenstra zegt:
Ik begreep van een visboer dat er in zure haring meer zout zit dan in zoute haring.
Daar lees ik in uw verhaal niets over.
Dus mijn vraag hoe zit dat nu echt.
Voor het verminderen wordt toch veel zout gebruikt net als bij zuurkool
Arie Feenstra zegt:
Verminderen moet vermenteren zijn
Pieter de Wit zegt:
Hoi Arie, dat is een goede vraag, maar kan er niet op antwoorden. Ik neem aan dat de visboer gelijk heeft, maar zou wel willen weten waarom...
Arnold de Best zegt:
Ik woon in Canada en kan gelukkig zure rolmops kopen en las net dit artikel en like it.
Thanks.
Deheegher J zegt:
Ja t is een uitgebreid artikel met veel positieve stimulans en voedzaam ook voor de bloedsomloop wel rekening te houden met de opname van de vervuiling in zee.
A v gool zegt:
Ivm covid is dit een geweldig advies. Dankjewel
Ton Mestrom zegt:
Duidelijk en helder verhaal
Peter Akkerman zegt:
Waarom is de Deense haring anders van smaak dan de Nederlandse. Ik vind de Deense zoet van smaak.
Pieter de Wit zegt:
Hoi Peter, oh leuk om te weten. Misschien eet die Deense haring veel zoetigheid. :-) Geen idee, elke vissoort is anders door verschillende voeding en verschillende omgeving.
Hub.Gulpen zegt:
Hoe hou ik ingelegde haring hard en stevig.
Pieter de Wit zegt:
Hallo Hub, ik heb geen idee. Misschien even aan de visboer vragen. :-)
Dick Harinck zegt:
Ik wordt binnen een uur na het nuttigen van een haring per definitie "totall affengeil". En mijn huid lijkt iets glanzender te worden na het nuttigen van 3 of meer van deze vette rakkers.
Anoniem zegt:
Héél interessant allemaal en duidelijk uitgelegd !
Dank u wel .....
Met vriendelijke groet ,
Mia
Willem Burger zegt:
Bedankt. Prima informatie.
Elinda Roossien zegt:
ja best intressant ik eet veel zoute en zure haring zowiezo twee keer per soms vier zoute harinkjes niet per dag wel vaak per week ja weet van het zout maar verder gebruik in geen zout ergens in als toevoeging dus ja ff goed gelezen Elinda Roossien FB
Anoniem zegt:
Prima artikel, weet nu dat zure haring een
prima alternatief is.
Anoniem zegt:
Goedemorgen, ik ben een liefhebber van haring en heb weer eens een pot zure haring gekocht wat ik één keer per week van plan ben om dit te doen. Dus ik vind het artikel interessant om te lezen.
mvg, robbie verhagen
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Robbie!
B.assendemft zegt:
Mijn ldl is te hoog heb al open hert operatie gehad en sinds april dit jaar ook een hals slag ader dat voor 70%dicht zat nu heeft men mij gezegd dat zure haring als ontbijt ook de lidl verlaagd gezien ik slecht tegen medicijnen kan leek mij dit de oplossing maar is da tv ook zo
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi B, de vetten in alle vis (ook bijvoorbeeld zalm en andere vette soorten) verlagen inderdaad het LDL-cholesterol! Het best kun je ook zo min mogelijk (rood) vlees, volle zuivel, gebak en gefrituurde producten eten, want daar zitten vetten in die je LDL juist verhogen.
Veel beterschap!
Hendriks zegt:
Als je iedere dag een zure haring Eet als ontbijt is dat ook goed?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Hendriks, als jij dat lekker vindt zie ik geen reden om haring bij het ontbijt te mijden!
Anoniem zegt:
Dag Mark,
Ben blij met verhaal over zure haring, eet elke dag 1, voel me er nog beter bij.
Mvg martin
J an zegt:
Zure Haring, Is dat goed voor het glorestol ????
Lotte (beheerder) zegt:
Zeker :-) Er zit veel omega 3-vet in, dat het cholesterol in balans houdt!
Jan wegenwijs zegt:
Een heel lang verhaal maar wanneer eet je nu die haring tegen de cholesterol
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Jan, dat maakt eigenlijk weinig uit. Haring is het hele jaar door gezond, of het nu vers is of uit een pot komt. Je kunt het dus eten wanneer je wilt!
Frank zegt:
Voor zover mij bekend is haring nou net die uitzondering die niet of nauwelijks iets aan zware metalen in zich heeft nen die dus zonder reserve of angst kan worden verorbert.
Anoniem zegt:
ik koop elke week 4 zoute haringen bij de aldy,heerlijk lekker en erg goed koop ook .
Henk. zegt:
Geachte Mark,
met zeer veel interesse heb ik nota genomen van Uw Site. Ik ben een dolle liefhebber van zure Haring in pot waarvan ik er elke dag wel 1 een bezoekje aan de maag vergun. Mijn vraag aan U is, is de lading zure Haring die ik er wekelijks vol genot naar de hongerige maag laat verdwijnen te veel van het goede ? ook vraag ik U of alle zure Haring in Pot, van welk merk dan ook, het predicaat gezond verdiend. Zo niet, verzoek ik U mij daarvan een merk aan te raden. Eveneens ben ik een liefhebber van Makreel, maar zie tegen het verorberen daarvan nogal tegenop vanwege de vele graten waarvan er 1 onderlaatst in het keelgat is blijven steken waarna ik amechtig hijgend de geneeskundige dienst moest consulteren om dat hinderlijke scherpe ding uit het strottenhoofd te laten verwijderen. Misschien is daar iets tegen te doen. Om een stekelige baard in het strottenhoofd op te lopen, daar is geen scheerapparaat tegen opgewassen. Evenwel, Uw site bevat zeer nuttige informatie. Mijn dank daarvoor.
Inmiddels verblijvend, met vriendelijke Groet,
Henk.
Lotte (beheerder) zegt:
Beste Henk,
Wanneer je zure haring koopt, is het met name verstandig om even te kijken of er suiker aan is toegevoegd. Merken met minder suiker zijn in principe beter. Verder is er niets mis mee om regelmatig zure haring te eten :-)
H vd W zegt:
Graatje in je keel? Moet je een droge beschuit eten.
Arie zegt:
Dus ook zure haring behoort tot de vette vis.
Hans zegt:
Super
Syl zegt:
Blij met de informatie. Ik heb het me altijd afgevraagd hoe het daarmee zat. Ik had tijdens mijn zwangerschap nogal last van ochtendmisselijkheid. Kon niets binnen houden. Zoet, zuur, zout, hartig. Het kwam er allemaal net zo snel weer uit. Uiteindelijk uit pure ellende eens een potje zure haring genomen (vond ik altijd al lekker) Nergens geen last van. At toch bijna 2 maanden elke ochtend een boterham met wat zure haring en voelde me er kiplekker bij. Kreeg een geweldig mooie dochter met alles erop en eraan (is inmiddels al 18). Ze houdt alleen niet van vis. :D
Ton zegt:
Heel leerzaam en luchtig om te lezen.
Ik lees gewoon zo even tussen neus en lippen jou artikellen .
Niet zwaar maar begrijpbaar.
Niet met het vingertje.
Maar doe er iets mee zoals het uit komt
Beveel dan ook ieder aan om eens gewoon zonder ziekte verhalen gewoon eens de site te bezoeken.
Ga zo door.
Gr/Ton
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Ton, dat is leuk om te horen!
jac zegt:
Gelezen over haring. Mijn vraag over zure haring is volledig en duidelijk beantwoord.
Lotte (beheerder) zegt:
Fijn om te horen Jac!
L.van.der.Weide zegt:
Fijn dat deze vis zo gezond is. Ik lust ze graag en krijg ze dan ook minstens
een paar maal per week. Voorliefde heb ik niet dus krijg ik zowel zoute als
zure haring.
Bedankt voor uw uitleg,
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, geniet ervan ;)
HELEN zegt:
Naa aaneidig van een programma wat ik juist zag"wetenschap om op te vreten"waarin ik zag dat vitamine D die je in de winter minder aanmaakt vanwege te kort aan zon ook uit zongedroogde padden stoken kon halen. Dacht ik ineens ik eet toch altijd haring voor de vitamine D vandaar even gezocht en toen kwam ik bij jullie terecht. Ik maak dus het hele jaar door haring in gebruik daar wel zoute haring voor. Ik maak ze op verschillende smaken in en eet dan zo 3 tot 4 keer in de week en halve haring.Dus geen zure haring voor mij. Ik wwonde jaren lang in Denemarken en heb daar dus de ingemaakte haring leren kennen. Nu dus de portobello zodra we weer zon hebben drogen en dit voor de andere dagen verwerken. leuk ik meld me graag aan voor jullie nieuws brief
Mark zegt:
Dag Helen,
Bedankt voor je reactie.
Leuk dat je je hebt aangemeld voor de nieuwsbrief! :-)
Groetjes,
Mark
Jos zegt:
Top! Goeie beknopte informatie.
Precies zoals ik altijd hoopte npg eens tegen te komen. Pluim!
Zal deze site met vrienden delen.
Mark zegt:
Ha Jos,
Ahh dat is nog eens een compliment. Dankje! :D
P.s. Weet niet of je al staat ingeschreven voor de nieuwsbrief?
Daar deel ik wekelijks leuke tips en weetjes. Inschrijven kan via deze link:
https://drogespieren.nl/gratis-receptenboek
Groetjes,
Mark
Maja zegt:
Geweldig jullie site! Op veel dingen die ik me afvroeg komt een antwoord. En zo heerlijk nuchter! Blij dat ik jullie site tegenkwam op Facebook.
Mark zegt:
Hi Maja,
Leuk om te horen, thanks! :)
Groetjes,
Mark