
Bij symptomen als vermoeidheid en een bleke huid, denk je wellicht dat je een griepje of flinke verkoudheid onder de leden hebt. Dat is goed mogelijk, maar het kunnen ook symptomen van ijzertekort zijn. Naast vermoeidheid en een bleke huid, kunnen ijzertekort symptomen zich ook uiten in snel buiten adem zijn en rusteloze benen. IJzertekort; wat nu?
Net als Popeye grote porties spinazie wegwerken? Boterhammen met appelstroop eten? Of kun je beter een grote biefstuk nemen? In dit artikel lees je alles over ijzertekort symptomen en welke voedingsmiddelen de meeste ijzer bevatten.
Wat is ijzer?
IJzer is een van de mineralen die we nodig hebben voor een goede gezondheid. Het mineraal ijzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine; een eiwit in de rode bloedcellen dat verantwoordelijk is voor zuurstoftransport door het bloed. Hemoglobine maakt dat je bloed rood is. Dat verklaart de ijzertekort symptomen: bleek, vermoeid en snel kortademig.
Waar zit ijzer in?
Popeye at zich ongans aan spinazie, om zijn spierballen in vorm te houden en extra sterk te worden. Hiermee werkte de maker van Popeye mee aan de promotie voor het eten van meer spinazie, wegens het hoge ijzergehalte. En hoewel spinazie echt wel ijzer bevat, had Popeye beter een stuk rood vlees kunnen eten. Spinazie bevat namelijk, naast ijzer, ook veel oxaalzuur; een stofje dat de opname van ijzer belemmert.
Bovendien is ijzer in plantaardige producten het soort ijzer dat minder makkelijk door het lichaam opgenomen wordt. IJzer uit plantaardige producten is non-heemijzer. In tegenstelling tot ijzer uit dierlijke producten, dat van het type heemijzer is. Heemijzer kan door het lichaam eenvoudig opgenomen worden. Bij symptomen van ijzertekort kun je dus beter wat vaker biefstuk op het menu zetten.
IJzer in voeding
Er zijn dus twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. In welke producten vind je deze soorten ijzer?
Heemijzer (in dierlijke producten)
Zit voornamelijk in vlees; hoe roder het vlees, hoe meer ijzer het bevat. Heemijzer vind je ook in de volgende voedingsmiddelen:
Non-heemijzer (in plantaardige producten)
Zit in ontzettend veel plantaardige producten, zoals in:
- Sperziebonen
- Broccoli
- Boerenkool
- Linzen
- Volkorenpasta
- Volkorenbrood
- Tofu
- Kokosnoot
- Abrikozen
- Vijgen
- Tarwezemelen
- Havermout
- Pistachenootjes
- Basilicum
IJzertekort symptomen
Heb je symptomen die wijzen op ijzertekort, dan kan je huisarts met een eenvoudig bloedtestje checken of je een ijzertekort hebt. Indien je een ijzertekort hebt, kun je meer ijzerrijke voeding nemen.
Gebruik volkorenproducten, eet meer bladgroentes, neem als tussendoortje een plakje leverworst of een handje noten, beleg je boterhammen met vleeswaren, eet vaker peulvruchten en voeg een stukje rood vlees toe aan je diner. Soms kan het nodig zijn om ijzertabletten bij te slikken, met name als het ijzertekort ernstig is en snel verholpen moet worden.
Risicogroepen ijzertekort
Met een gevarieerd en gezond voedingspatroon zal je niet snel een ijzertekort oplopen. Voor vegetariërs, veganisten, maar ook voor vrouwen die borstvoeding geven, zwanger zijn of in hun menstruatieperiode zitten is het raadzaam hun ijzerinname in de gaten te houden. Deze personen lopen namelijk eerder het risico op ijzertekort.
Sportieve vrouwen; opgelet
Er is een specifieke groep vrouwen die een groter risico op ijzergebrek lopen: vrouwen die veel sporten. Symptomen waar de sportieve vrouwen extra op kunnen letten, zijn:
- Vermoeidheid: ben je steeds eerder moe na een flinke inspanning?
- Kortademig of sneller buiten adem dan eerst
- Moeite met focussen en concentratie
- Minder uithoudingsvermogen; meer moeite met een work-out die je eerder makkelijk aankon.
- Meer en vaker spierpijn, terwijl je dezelfde oefeningen en work-outs doet
Merk je dat je de laatste tijd steeds meer moeite hebt met sporten, zonder verklaarbare reden? Laat de huisarts je ijzergehalte dan eens controleren. Als blijkt dat de symptomen oorzaak zijn van ijzertekort, dan is dat eenvoudig op te lossen met wat aanpassingen in je voeding en/of gebruik van ijzertabletten. Binnen no time sta je weer vol energie in de sportschool.
Vitamine C en ijzer
Had Popeye voor broccoli gekozen in plaats van spinazie, dan had zijn lichaam de non-heemijzer beter kunnen opnemen. Het oxaalzuur in spinazie belemmert voor een groot deel de opname van ijzer. Ook de tanine in thee, druiven en rode wijn zou de opname van non-heemijzer gedeeltelijk belemmeren.
Er zijn daarentegen ook voedingsstoffen die de opname van ijzer juist bevorderen. Zo is het gelijktijdig eten van producten met vitamine C zeer bevorderlijk voor de ijzeropname. Vul elke maaltijd dus aan met een goede portie groente of fruit; niet alleen lekker en gezond, maar ook nog eens goed voor de opname van non-heemijzer.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
De bovenste 5cm jonge blaadjes met stengeltjes plukken van jonge kleine brandnetels. Als je een koffiemok vol hebt deze met heet water even af te spoelen en dan op het einde van je maaltijd bereiding door je groenten of soep roeren. Dus NIET meekoken. Doe dit in het groeiseizoen vers uit je tuin of natuur en koop in de winter vers gedroogde brandneteltjes in de biologische natuurwinkel. Waneer u dit consequent doet en verder gevarieerd eet heeft u geen tekort meer aan ijzer
Hoi R., bedankt voor het advies!