• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
 
Home » Gezondheid » Hoe gezond is zure of zoute haring? 

Hoe gezond is zure of zoute haring? 

19 juni 2017 by Mark van Oosterwijck 37 Reacties

Hoe gezond is zure of zoute haring? 

We zitten weer in het haringseizoen, en dat betekent dat heel Nederland aan de Hollandse Nieuwe gaat. Maar natuurlijk wordt haring zeker niet alleen in deze maanden gegeten. Ook de rest van het jaar doet de zure haring in pot het bij veel mensen uitstekend!

Maar hoe verantwoord zijn beide varianten van deze typische Hollandse vis nu eigenlijk? Maakt het uit dat de zure haring in pot minder vers is dan zoute haring? En wat zit er verder zoal in die vis? Kortom: hoe gezond is zure of zoute haring? We zetten het allemaal onder elkaar in de blog van vandaag!

Inhoud verberg
1) Vetten in haring
2) Eiwitten in haring
3) Vitamines in haring
4) Mineralen in haring
5) Zout in haring
6) Zoute haring gezond?
7) Zure haring gezond?
8) Let op voor vervuiling!

Vetten in haring

Haring bevat per 100 gram ongeveer 200 calorieën. Dat is redelijk wat, zeker als je er een stevige filet van eet. De reden is dat haring één van de vettere vissoorten is die je in Nederland kunt krijgen. Dat klinkt misschien ongezond, maar het tegendeel is het geval! Die calorieën komen namelijk voor een groot deel van de zogenaamde omega 3-vetzuren.

Veel mensen krijgen te weinig omega 3 binnen (en te veel omega 6, bijvoorbeeld door allerlei plantaardige oliën). Dat is erg zonde, want omega 3-vetten zijn ongelofelijk belangrijk voor je gezondheid. Zo houden ze je cholesterol in balans en zorgen ze dus dat je hart en bloedvaten gezond blijven. Ook lijken ze goed te zijn voor je mentale gesteldheid; ze voorkomen en verminderen bijvoorbeeld depressies.

Eiwitten in haring

Naast die vetten – 16 gram per 100 gram – bevat haring ook ontzettend veel eiwitten: maar liefst 18 gram per 100 gram! En dat betekent dat deze vis voor sporters en diëters een fantastische toevoeging aan hun menu is. Met een gemiddelde haringfilet heb je zo 30 gram eiwitten binnen.

Een kleine recap voor wie het even niet meer zo scherp in zijn geheugen heeft: eiwitten zijn essentieel voor de opbouw van spieren. Ze leveren aminozuren, letterlijk de bouwstenen van je spierweefsel. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je je na een maaltijd langer verzadigd voelt. Dat helpt je om minder te eten, en dus om uiteindelijk meer af te vallen!

Vitamines in haring

Natuurlijk kijken we bij de gezondheidswaarde van een product niet alleen naar de macro’s. Ook de micronutriënten – vitamines en mineralen – zijn van belang. Gelukkig zit het ook daarmee wel goed wanneer we haring eens onder de loep nemen.

Zo bevat deze vis een flinke lading B-vitamines, precies zoals je van dierlijke producten zou verwachten. B2 is bijvoorbeeld belangrijk voor het zenuwstelsel, en B6 speelt een essentiële rol in de spijsvertering.

Daarnaast stimuleren alle B-vitamines de energievoorziening. Haring bevat ook veel vitamine D. Veel daarvan maakt je lichaam zelf aan onder zonlicht, maar dat is niet altijd genoeg. De vitamine D in je voedsel kan er dan voor zorgen dat je toch voldoende binnenkrijgt.

Mineralen in haring

De belangrijkste mineralen in haring zijn natrium, kalium en fosfor. De vis bevat van nature al natrium (ook wel gewoon bekend als zout). Samen met kalium draagt het zorg voor een gezonde bloeddruk. Het is daarbij belangrijk om ze in evenwicht binnen te krijgen: natrium verhoogt namelijk de bloeddruk, waar kalium hem juist verlaagt!

Deze twee mineralen zorgen er verder ook voor dat je zenuwen hun prikkels door kunnen geven. Fosfor is een wat onbekender mineraal, maar niet minder belangrijk. Het werkt bijvoorbeeld samen met calcium om je botten stevig te houden. Ook speelt het een rol in de energievoorziening van je lichaam.

 

Zout in haring

Over natrium moeten we het nog wel even wat uitgebreider hebben. Zoals gezegd zit er in normale verse haring al redelijk wat: bijna 100 milligram per 100 gram. Dat is echter nog niets vergeleken bij de zoute haring zoals je die uiteindelijk koopt. Omdat de vis in de tussentijd in zout wordt ingelegd, vertienvoudigt het zoutgehalte.

Maar liefst 1100 milligram natrium per 100 gram, dus! Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks maximaal 6 gram zout te eten, of 1,5 gram natrium. Dat betekent dat je met 100 gram haring al op driekwart van je dagelijkse hoeveelheid zit. Nu hoeft dat geen probleem te zijn als je de rest van je menu erop afstemt, maar het is goed om je er bewust van te zijn!

Zoute haring gezond?

Kunnen we dan al met al zeggen dat zoute haring gezond is? In grote lijnen wel. Vooral de omega 3-vetten zijn een enorme plus. Er zijn weinig andere voedingsmiddelen waar je die in zulke hoeveelheden vandaan kunt halen. Niet voor niets raadt het Voedingscentrum aan om minstens één keer per week vette vis te eten.

Haring is daarvoor een uitstekende kandidaat. Wel is het dus verstandig om niet te veel zout te eten op een dag dat je voor haring kiest. Wanneer de rest van je dieet relatief weinig zout bevat, zal af en toe een haring weinig problemen opleveren. Het wordt pas lastig als je sowieso al tegen de bovengrens aanzit.

Zure haring gezond?

En hoe zit het dan met zure haring? Veel mensen gaan er vanuit dat ingelegde haring minder gezond is omdat het minder vers is. Het verschil is echter helemaal niet zo groot. Alle macro’s zijn bijvoorbeeld nog precies hetzelfde in de vis aanwezig, zuur of niet. Alleen de vitamines nemen iets af in hoeveelheid, maar niet zo veel als vaak gedacht wordt.

Al met al is zure haring dus een prima alternatief voor de zoute variant! Wil je wat minder zout binnenkrijgen, of zit je buiten het verse haringseizoen? Dan is dit een uitstekende – en niet te dure – vette vis om voor te kiezen.

Let op voor vervuiling!

Nog een laatste opmerking: zoals met alle vis is er ook bij haring het risico van vervuiling. De vissen kunnen bij leven zware metalen uit zeewater binnenkrijgen. Die komen dan bij consumptie in ons lichaam terecht, wat niet bijster gezond is. In vergelijking met zalm en tonijn valt de vervuiling bij haring vaak nog wel mee.

Toch is het niet aan te raden om elke dag aan de vis te gaan. Eén à twee keer per week, het advies van het Voedingscentrum, is in ieder geval prima. Zulke kleine hoeveelheden kan je lichaam gewoon goed verwerken.

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • ‘Gewoon druk’ of overspannen? Zo voorkom je een burn-out!
  • Hoeveel gram zout per dag mag je eten? ( + 8 tips voor minder zout!)
  • De gezondheidsvoordelen van citroengras!
  • 17 alledaagse superfoods die je goedkoop in de supermarkt vindt!
  • Hoe gezond of ongezond is ontbijtkoek eigenlijk?
  • Pompoenpitten: gezond en boordevol eiwit!
  • Hoe gezond is pindakaas en wat is de 'beste' keuze?
  • Tips om je spijsvertering te bevorderen!
  • Is glutenvrij eten voor iedereen gezonder?
  • Zijn zonnebloempitten gezond? 6 voordelen

Categorie: Gezondheid

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Hub.Gulpen zegt:

    3 februari 2022

    Hoe hou ik ingelegde haring hard en stevig.

    Beantwoorden
    • Pieter de Wit zegt:

      10 februari 2022

      Hallo Hub, ik heb geen idee. Misschien even aan de visboer vragen. 🙂

  2. Dick Harinck zegt:

    4 juni 2021

    Ik wordt binnen een uur na het nuttigen van een haring per definitie "totall affengeil". En mijn huid lijkt iets glanzender te worden na het nuttigen van 3 of meer van deze vette rakkers.

    Beantwoorden
  3. Anoniem zegt:

    27 maart 2021

    Héél interessant allemaal en duidelijk uitgelegd !
    Dank u wel .....

    Met vriendelijke groet ,
    Mia

    Beantwoorden
  4. Willem Burger zegt:

    1 december 2020

    Bedankt. Prima informatie.

    Beantwoorden
  5. Elinda Roossien zegt:

    29 oktober 2020

    ja best intressant ik eet veel zoute en zure haring zowiezo twee keer per soms vier zoute harinkjes niet per dag wel vaak per week ja weet van het zout maar verder gebruik in geen zout ergens in als toevoeging dus ja ff goed gelezen Elinda Roossien FB

    Beantwoorden
  6. Anoniem zegt:

    21 mei 2020

    Prima artikel, weet nu dat zure haring een
    prima alternatief is.

    Beantwoorden
  7. Anoniem zegt:

    8 oktober 2019

    Goedemorgen, ik ben een liefhebber van haring en heb weer eens een pot zure haring gekocht wat ik één keer per week van plan ben om dit te doen. Dus ik vind het artikel interessant om te lezen.

    mvg, robbie verhagen

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      11 oktober 2019

      Graag gedaan Robbie!

  8. B.assendemft zegt:

    24 augustus 2019

    Mijn ldl is te hoog heb al open hert operatie gehad en sinds april dit jaar ook een hals slag ader dat voor 70%dicht zat nu heeft men mij gezegd dat zure haring als ontbijt ook de lidl verlaagd gezien ik slecht tegen medicijnen kan leek mij dit de oplossing maar is da tv ook zo

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      28 augustus 2019

      Hoi B, de vetten in alle vis (ook bijvoorbeeld zalm en andere vette soorten) verlagen inderdaad het LDL-cholesterol! Het best kun je ook zo min mogelijk (rood) vlees, volle zuivel, gebak en gefrituurde producten eten, want daar zitten vetten in die je LDL juist verhogen.

      Veel beterschap!

  9. Hendriks zegt:

    15 augustus 2019

    Als je iedere dag een zure haring Eet als ontbijt is dat ook goed?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      16 augustus 2019

      Hi Hendriks, als jij dat lekker vindt zie ik geen reden om haring bij het ontbijt te mijden!

  10. Anoniem zegt:

    14 augustus 2019

    Dag Mark,

    Ben blij met verhaal over zure haring, eet elke dag 1, voel me er nog beter bij.
    Mvg martin

    Beantwoorden
  11. J an zegt:

    11 augustus 2019

    Zure Haring, Is dat goed voor het glorestol ????

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      12 augustus 2019

      Zeker 🙂 Er zit veel omega 3-vet in, dat het cholesterol in balans houdt!

  12. Jan wegenwijs zegt:

    30 juli 2019

    Een heel lang verhaal maar wanneer eet je nu die haring tegen de cholesterol

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      5 augustus 2019

      Hoi Jan, dat maakt eigenlijk weinig uit. Haring is het hele jaar door gezond, of het nu vers is of uit een pot komt. Je kunt het dus eten wanneer je wilt!

  13. Frank zegt:

    20 juni 2019

    Voor zover mij bekend is haring nou net die uitzondering die niet of nauwelijks iets aan zware metalen in zich heeft nen die dus zonder reserve of angst kan worden verorbert.

    Beantwoorden
  14. Anoniem zegt:

    14 juni 2019

    ik koop elke week 4 zoute haringen bij de aldy,heerlijk lekker en erg goed koop ook .

    Beantwoorden
  15. Henk. zegt:

    11 juni 2019

    Geachte Mark,
    met zeer veel interesse heb ik nota genomen van Uw Site. Ik ben een dolle liefhebber van zure Haring in pot waarvan ik er elke dag wel 1 een bezoekje aan de maag vergun. Mijn vraag aan U is, is de lading zure Haring die ik er wekelijks vol genot naar de hongerige maag laat verdwijnen te veel van het goede ? ook vraag ik U of alle zure Haring in Pot, van welk merk dan ook, het predicaat gezond verdiend. Zo niet, verzoek ik U mij daarvan een merk aan te raden. Eveneens ben ik een liefhebber van Makreel, maar zie tegen het verorberen daarvan nogal tegenop vanwege de vele graten waarvan er 1 onderlaatst in het keelgat is blijven steken waarna ik amechtig hijgend de geneeskundige dienst moest consulteren om dat hinderlijke scherpe ding uit het strottenhoofd te laten verwijderen. Misschien is daar iets tegen te doen. Om een stekelige baard in het strottenhoofd op te lopen, daar is geen scheerapparaat tegen opgewassen. Evenwel, Uw site bevat zeer nuttige informatie. Mijn dank daarvoor.
    Inmiddels verblijvend, met vriendelijke Groet,
    Henk.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      13 juni 2019

      Beste Henk,

      Wanneer je zure haring koopt, is het met name verstandig om even te kijken of er suiker aan is toegevoegd. Merken met minder suiker zijn in principe beter. Verder is er niets mis mee om regelmatig zure haring te eten 🙂

  16. Arie zegt:

    9 maart 2019

    Dus ook zure haring behoort tot de vette vis.

    Beantwoorden
  17. Hans zegt:

    28 november 2018

    Super

    Beantwoorden
  18. Syl zegt:

    22 november 2018

    Blij met de informatie. Ik heb het me altijd afgevraagd hoe het daarmee zat. Ik had tijdens mijn zwangerschap nogal last van ochtendmisselijkheid. Kon niets binnen houden. Zoet, zuur, zout, hartig. Het kwam er allemaal net zo snel weer uit. Uiteindelijk uit pure ellende eens een potje zure haring genomen (vond ik altijd al lekker) Nergens geen last van. At toch bijna 2 maanden elke ochtend een boterham met wat zure haring en voelde me er kiplekker bij. Kreeg een geweldig mooie dochter met alles erop en eraan (is inmiddels al 18). Ze houdt alleen niet van vis. 😀

    Beantwoorden
  19. Ton zegt:

    19 augustus 2018

    Heel leerzaam en luchtig om te lezen.
    Ik lees gewoon zo even tussen neus en lippen jou artikellen .
    Niet zwaar maar begrijpbaar.
    Niet met het vingertje.
    Maar doe er iets mee zoals het uit komt
    Beveel dan ook ieder aan om eens gewoon zonder ziekte verhalen gewoon eens de site te bezoeken.
    Ga zo door.
    Gr/Ton

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      20 augustus 2018

      Dankjewel Ton, dat is leuk om te horen!

  20. jac zegt:

    6 februari 2018

    Gelezen over haring. Mijn vraag over zure haring is volledig en duidelijk beantwoord.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      7 februari 2018

      Fijn om te horen Jac!

  21. L.van.der.Weide zegt:

    2 december 2017

    Fijn dat deze vis zo gezond is. Ik lust ze graag en krijg ze dan ook minstens
    een paar maal per week. Voorliefde heb ik niet dus krijg ik zowel zoute als
    zure haring.
    Bedankt voor uw uitleg,

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      4 december 2017

      Graag gedaan, geniet ervan 😉

  22. HELEN zegt:

    8 september 2017

    Naa aaneidig van een programma wat ik juist zag"wetenschap om op te vreten"waarin ik zag dat vitamine D die je in de winter minder aanmaakt vanwege te kort aan zon ook uit zongedroogde padden stoken kon halen. Dacht ik ineens ik eet toch altijd haring voor de vitamine D vandaar even gezocht en toen kwam ik bij jullie terecht. Ik maak dus het hele jaar door haring in gebruik daar wel zoute haring voor. Ik maak ze op verschillende smaken in en eet dan zo 3 tot 4 keer in de week en halve haring.Dus geen zure haring voor mij. Ik wwonde jaren lang in Denemarken en heb daar dus de ingemaakte haring leren kennen. Nu dus de portobello zodra we weer zon hebben drogen en dit voor de andere dagen verwerken. leuk ik meld me graag aan voor jullie nieuws brief

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      9 september 2017

      Dag Helen,

      Bedankt voor je reactie.
      Leuk dat je je hebt aangemeld voor de nieuwsbrief! 🙂

      Groetjes,

      Mark

  23. Jos zegt:

    13 juli 2017

    Top! Goeie beknopte informatie.
    Precies zoals ik altijd hoopte npg eens tegen te komen. Pluim!
    Zal deze site met vrienden delen.

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      14 juli 2017

      Ha Jos,

      Ahh dat is nog eens een compliment. Dankje! 😀

      P.s. Weet niet of je al staat ingeschreven voor de nieuwsbrief?
      Daar deel ik wekelijks leuke tips en weetjes. Inschrijven kan via deze link:
      https://drogespieren.nl/gratis-receptenboek

      Groetjes,

      Mark

  24. Maja zegt:

    19 juni 2017

    Geweldig jullie site! Op veel dingen die ik me afvroeg komt een antwoord. En zo heerlijk nuchter! Blij dat ik jullie site tegenkwam op Facebook.

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      19 juni 2017

      Hi Maja,

      Leuk om te horen, thanks! 🙂

      Groetjes,
      Mark

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • Hoe verlaag je oxidatieve stress? 10 manieren
  • 5 voordelen van de bodyweight sissy squat
  • Beginnen met hardlopen: 7 tips
  • Hoe word je een ochtendmens? 5 tips!
  • Gezond thuiswerken: 8 tips

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • Hoe verlaag je oxidatieve stress? 10 manieren
  • 5 voordelen van de bodyweight sissy squat
  • Beginnen met hardlopen: 7 tips
  • Hoe word je een ochtendmens? 5 tips!

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2022 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy