Het is het stereotype eten van de gemiddelde fanatieke krachtsporter: kip met rijst. En hoewel er natuurlijk veel meer kan, is dit wel degelijk een heel goede manier om genoeg eiwitten en langzame koolhydraten binnen te krijgen. Voor veel mensen is zo’n maaltijd echter toch een schrikbeeld, want wie wil er nu iedere dag hetzelfde eten?
Het goede nieuws? Zelfs als je alleen maar rijst met kip eet, is er nog steeds meer dan genoeg variatie mogelijk. Met wat verschillende kruiden en wat verschillende bereidingswijzen eet je gewoon iedere dag van de week een heel andere maaltijd. In deze blog geven we je zeven heerlijke ideeën voor kip met rijst – en dan net even anders.
Waarom kip met rijst?
Waarom is kip met rijst om te beginnen zo’n sportersfavoriet? Die kip is om te beginnen een ontzettend goede bron van eiwitten. Met zo’n 22 gram eiwit per 100 gram helpt het je flink op weg naar je dagelijkse ADH. Omdat het weinig vet bevat, blijft de caloriewaarde echter laag. Dat maakt kipfilet ook heel geschikt voor wie vet wil verliezen.
Rijst is voornamelijk een goede bron van trage koolhydraten. Het levert dus alle energie die je voor een stevige training nodig hebt, maar dan zonder een enorme suikerpiek. Verder bevat zeker zilvervliesrijst ook flink wat vezels. Door deze twee producten met nog wat groenten te combineren, heb je dus heel eenvoudig een gezonde maaltijd bij elkaar.
7 keer kip met rijst
Iedere dag dezelfde kip met rijst gaat echter al snel vervelen. Daarom geven we hieronder zeven heerlijke recepten met dezelfde basis – en dan een paar interessante smaakmakers!
1. Kipcurry met rozijnenrijst
Zet 250 rijst op en voeg 2 tl kurkuma aan het water toe. Kook verder volgens de instructies op de verpakking. Snijd 400 g snijbonen en 400 gram winterpeen in stukjes en stoom ze gaar. (Als je geen stoommandje hebt, kun je ze ook kort koken in minimaal water.
Snijd 300 g kipfilet in stukjes en bak ze goudbruin in een lepeltje olie. Voeg 1 el currypasta toe, bak nog een minuutje door, en voeg dan een half blikje kokosmelk en een scheut bouillon toe. Laat kort indikken tot een romige curry.
Schep als de curry klaar is nog 60 g rozijnen door de gele rijst. Serveer met de groente en de kip.
2. Aziatische kip met kokosrijst
Doe 1 blik kokosmelk met genoeg water en 250 g rijst in een pan en kook gaar. Giet dan af en laat de rijst met de deksel op de pan staan om hem warm te houden.
Verhit intussen 2 el olijfolie in een wok en roerbak 300 g kipfilet (in stukjes) met een lepel currypasta of currypoeder naar smaak. Voeg dan 800 g groenten naar keuze toe, zoals paprika, wortel, peultjes of kool. Wok in 3 minuten gaar maar knapperig. Breng de kip op smaak met zoete chilisaus en serveer met de kokosrijst.
3. Broccolirijst met kipragout
Kook 150 g rijst volgens de instructies op de verpakking. Verhit intussen 30 g boter in een pan en fruit 300 g gesnipperde ui licht glazig. Voeg dan 300 g kipfilet (in stukjes) en 400 g champignons (in kwarten) toe. Bak 5 minuutjes door en voeg 2 el bloem toe. Zet het vuur lager en blijf nog 2 minuten roeren. Voeg dan 150 ml sterke bouillon toe en laat een paar minuten inkoken.
Schep intussen 400 g broccolirijst (of 400 g vermalen broccoli) door de gekookte rijst. Laat 5 minuten staan met het deksel op de pan en serveer dan met de ragout.
4. Mexicaanse rijstschotel met kip
Kook 200 g rijst met 2tl kurkuma door het water. Fruit intussen 2 gesnipperde uien in 2 el olie in een hapjespan. Voeg na een minuut 300 g kipfilet in blokjes toe en bak in 5 minuten gaar. Voeg na die vijf minuten 400 g kidneybonen, 1 paprika (in blokjes), 1 blikje mais en 150 g doperwtjes toe en verwarm die nog even mee.
Giet de rijst af en meng die door de kip en groenten. Breng op smaak met lekker veel komijn, paprikapoeder en eventueel wat cayennepeper. Voeg peper en zout naar smaak toe.
5. Risotto met kip
Smelt 40 g boter in een pan met een dikke bodem. Bak hierin 300 g kipfilet in 5 minuten gaar en schep de kip vervolgens weer uit de pan. Hou apart terwijl je de risotto bereidt.
Fruit in dezelfde pan 1 gesnipperde ui, 250 winterpeen in blokjes en 1 bleekselderij in blokjes. Voeg dan 300 g risottorijst toe en roer 1 minuut, tot de korrels glazig zijn. Giet er een scheut bouillon bij en zet het vuur zacht. Voeg steeds een nieuwe scheut bouillon toe als de vorige is opgenomen. Roer regelmatig. In totaal zal je ongeveer 800 ml nodig hebben.
Voeg als de rijst bijna zacht is nog 150 g doperwtjes toe, en doe de kip weer bij de risotto. Breng op smaak met zout, peper en wat Parmezaanse kaas.
6. Nasi met kip
Zet 200 g rijst op in ruim water en breng aan de kook. Snijd intussen 4 cm gember en 4 teentjes knoflook fijn. Verhit 3 el olie in een wok en fruit 2 gesnipperde uien, de gember en knoflook en 1 el sambal op laag vuur. Voeg 300 g kipfilet en 400 g gesneden snijbonen toe en bak nog eens 5 minuten.
Giet de gekookte rijst af en bak die 3 minuten mee. Bak intussen in een andere koekenpan 4 eieren. Breng de nasi met peper en zout op smaak en serveer met de eieren en 250 g taugé.
7. Ratatouille met kip en rijst
Zet 200 g rijst op in ruim water. Snijd 300 g kipfilet in plakjes en bak ze in 5 minuten gaar. Hou apart.
Snijd intussen 1 courgette, 1 aubergine en 1 paprika in plakjes en roerbak ze met 250 g cherrytomaten 5 minuten in 2 el olie. Laat 400 g limabonen goed uitlekken en voeg ze ook toe aan de groenten. Bak nog een minuut mee. Snijd een grote hand basilicum aan reepjes en voeg toe aan de groenten. Serveer de ratatouille met de plakjes kipfilet en de rijst.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Sabrina Kolfschoten zegt:
Zijn deze recepten voor 1 persoon beschreven ?
Helga zegt:
Voor hoeveel.personen zijn deze recepten?
Lotte (beheerder) zegt:
Volgens mij allemaal voor 3 à 4 personen, afhankelijk van of je met grote eters bent :-)
Linda zegt:
Uhm dacht te lezen leuke variaties op kip/rijst/groente maar deze variaties hebben niks met ‘droge spieren’ te maken. Cocosmelk, curry’s.. erg lekker allemaal maar niet als je wilt droog trainen. Misschien verkeerd begrepen dat deze website daarover ging.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Linda, een deel van de website gaat inderdaad meer over in het algemeen gezond eten! Overigens is het nergens voor nodig om bij het droog trainen volledig zonder vet te eten, want je lichaam heeft nog steeds vetten nodig. Ook voor enthousiaste sporters kunnen deze recepten dus prima van pas komen!
Brigitte van Antwerpen zegt:
Hoi, ik lees nu voor t eerst jullie site/FB
Ben erg verrast eindelijk iemand of meerdere die het begrepen hebben. Echt goed uitgelegd, goede tips, niks dieet gewoon gezond met goede snacks.
Zo hoort het geen crashdieten, niet alleen maar koolhydraatarm. Nee gewoon gezond, minder en verantwoorde snacks.
Ik ben fan!!!
Dankjewel, ik zal jullie aanbevelen.
Groetjes en erg bedankt.
Brigitte.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Brigitte, wat ontzettend leuk om te horen! Hopelijk helpen onze blogs je nog lang verder :-)