Natuurlijk, als je echt gezond aan het eten bent, vormt cake geen belangrijk onderdeel van je voedingspatroon. En zeker niet de suikerbommen die je krijgt als je met kant-en-klare supermarktproducten aan de slag gaat. Maar wat als je een verjaardag hebt, of als je in het weekend op zoek bent naar een makkelijk zoet tussendoortje? Dan is een cake toch echt de ideale optie…
De oplossing: maak je cakes gezonder, dan kun je zonder schuldgevoelens af en toe een plakje eten! We geven je in deze blog een aantal suggesties om bestaande cakerecepten aan te passen. En we sluiten af met een aantal suggesties voor eenvoudige gezonde cakes.
Zoetmiddelen
Eén van de ongezondste bestanddelen van de meeste cakes is natuurlijk suiker. Vaak is het op zijn minst mogelijk om daar flink mee te minderen. Zeker als je al langer minder suiker eet zijn cakes met de voorgeschreven hoeveelheid suiker vaak onprettig zoet. Echt gezond wordt het daarmee natuurlijk niet.
Je kunt suiker daarom beter vervangen door andere zoete ingrediënten, zoals fruit of honing. Daarin zit nog steeds glucose, maar het wordt in ieder geval gecombineerd met een flinke hoeveelheid vitaminen of mineralen, waardoor het niet puur ongezond is. Dadels en bananen zijn goede vruchten om cakes op smaak te brengen.
Bloem vervangen
Het tweede probleem dat veel cakes hebben, is een overschot aan bloem. En dan vooral geraffineerd, wit bloem met veel snelle koolhydraten en maar weinig vezels of andere voedingsmiddelen. Een eerste stap is om dat bloem door een volkoren variant te vervangen – daarmee vertraag je in ieder geval de opname van de suikers in het bloed en voorkom je een insulinepiek.
Een andere optie voor gezonde cake kan zijn om de tarwebloem te vervangen door bijvoorbeeld havermeel, amandelmeel of tapiocameel. In dit geval kan het verstandig zijn om kleinere bakvormen te gebruiken – notenmeel rijst nauwelijks. En kies je voor kokosmeel? Voeg dan flink wat extra vocht toe, want het absorbeert enorm!
Bananenbrood
Een goed voorbeeld van een gezonde cake is bananenbrood, dat een fijne, lichte structuur heeft en gezoet wordt met bananen en dadels. Er zijn talloze verschillende recepten te vinden. De basis wordt doorgaans gevormd door 3 rijpe bananen, 3 eieren, 60 gram dadels en 150 gram amandelmeel of een andere meelsoort naar keuze.
Pureer de bananen en de dadels, voeg de eieren en dan het amandelmeel toe en bak het geheel zo’n 40 minuten op 180 graden. Het resultaat kan prima per plakje ingevroren worden, zodat je het regelmatig als tussendoortje kunt gebruiken.
Benodigdheden:
- 3 rijpe bananen
- 3 eieren
- 60 gram dadels
- 150 gram amandelmeel
Havermoutcake
De basis van deze havermoutcake bestaat – niet verrassend – uit havermeel. Je kunt dit eventueel ook zelf maken door havermout in de blender te vermalen. 50 gram havermeel, 50 gram havermout, 50 gram van een andere meelsoort naar keuze, 2 eieren, 50 gram honing en 75 milliliter amandelmelk vormen de basis van deze gezonde cake.
Eventueel kun je er ook nog 40 gram gesmolten kokosolie aan toevoegen, voor wat extra gezonde vetten. Je bakt de cake in zo’n 45 minuten gaar in een oven van ongeveer 180 graden.
Benodigdheden:
- 50 gram havermeel
- 50 gram havermout
- 50 gram meelsoort naar keuze
- 2 eieren
- 50 gram honing
- 75 milliliter amandelmelk
Gezonde cake variaties
Bovenstaande recepten zijn vooral basisrecepten, en ze worden er nog eens stuk lekkerder op wanneer je er gezonde smaakmakers aan toevoegt. Denk bijvoorbeeld aan kokosrasp of geraspte citroenschil, fruit (al dan niet gedroogd) of nootjes. Ook chocola doet het altijd goed, vooral in de puurdere variant.
Roer cacaonibs door het beslag, of maak zelfs een chocoladeversie van het bananenbrood door er een paar theelepels cacao aan toe te voegen. Let wel op dat je altijd voor gezonde variaties blijft kiezen. Als je heel sterk gezoet fruit neemt, bijvoorbeeld, haal je de gezondheid van de cake direct flink omlaag!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!