6 bizarre diëten die je maar beter kunt vermijden!

Ben jij tevreden over je lichaam? Helaas is er een goede kans dat je zo een paar dingen op kunt noemen die je minder aantrekkelijk vindt aan jezelf – en je bent zeker niet de enige. Niet voor niets is er een complete industrie gewijd aan mensen die hun figuur willen veranderen en vet kwijt willen raken! Structureel afvallen is nu eenmaal een lastige aangelegenheid, en het is niet vreemd dat eenvoudige ‘oplossingen’ vaak met open armen ontvangen worden. Helaas zijn er ook allerlei diëten die juist eerder een tegenovergesteld effect hebben en enorm bizar en ongezond zijn! We noemen er een paar in dit artikel.

Hoe herken je slechte diëten?

Natuurlijk is het niet mogelijk om ieder slecht dieet in algemene woorden te omschrijven, maar er zijn wel een aantal zaken die bijna altijd alarmbellen af zouden moeten laten gaan wanneer je ze tegenkomt. Eén daarvan is het woordje ‘moeiteloos’. Afvallen heeft bijna altijd te maken met het afleren van oude gewoontes, en hoewel het natuurlijk goed mogelijk is dat je snel in een positieve spiraal terecht komt, komt er vrijwel altijd de nodige wilskracht bij kijken.

Andere alarmsignalen zijn afslankpillen, diëten waar je om onduidelijke redenen veel geld voor moet betalen (die twee gaan overigens bijzonder vaak samen), diëten die zich volledig op één voedingsmiddel concentreren of juist een complete voedingsgroep verbieden, en diëten die doen alsof overtollig vet maar één, heel eenvoudige oorzaak heeft. Je lichaam is gecompliceerder dan dat, en door de zaken te veel te versimpelen, doe je jezelf eerder kwaad dan goed. Soms kom je ook een dieet tegen dat werkelijk waar enorm extreem en bizar is. De volgende 6 bizarre diëten zou je te allen tijde moeten vermijden.

1. Alcorexia dieet

Zodra iemand zijn dieet naar de gevaarlijke aandoening anorexia noemt, weet je eigenlijk al dat het foute boel is. Het alcorexia dieet is vooral populair onder jonge mensen die veel feesten, maar ondanks al die ontregelende alcohol in hun lichaam wel slank willen blijven. Daarom drinken ze veel en leven ze verder op veel te weinig calorieën. Het gevolg: uithongering, een gebrek aan allerlei essentiële voedingsstoffen en een gegarandeerde gewichtsstijging zodra je weer normaal gaat eten. Het mag duidelijk zijn dat je dit dieet maar beter links kunt laten liggen!

2. Het babyvoeding dieet

Klinkt het aantrekkelijk om dagelijks veertien porties babyvoeding naar binnen te lepelen? De meeste mensen zullen er niet blij van worden, maar toch is dat precies wat dit dieet inhoudt: je neemt dagelijks alleen maar gepureerde maaltijden, net als jonge kinderen. Zo controleer je misschien je portiegrootte, maar je mist er ook flink wat vezels door, waardoor je je maar zelden echt gevuld zult voelen en darmproblemen kunt krijgen.

3. Het katoenen balletjes dieet

Geloof het of niet, maar bij dit dieet is het de bedoeling dat je elke dag vijf katoenen balletjes naar binnen werkt. Door de balletjes in fruitsap te dopen en ze vervolgens door te slikken zou je veel minder honger hebben waardoor je automatisch minder zult eten. Het probleem hier is dat de balletjes in je maag terecht komen waar ze vervolgens helemaal niet verteerd worden, met alle gevolgen van dien.

Het katoen dat voor de balletjes wordt gebruikt bevat bovendien polyestervezels dat vol met chemicaliën zit. Met dit bizarre dieet krijg je niet alleen veel te weinig voedingsstoffen binnen, maar de balletjes kunnen ook een verstopping in je darmen veroorzaken. Absoluut af te raden dus!

4. Het Doornroosje dieet

Dat je niet eet wanneer je slaapt, betekent niet meteen dat je niet hoeft te eten wanneer je maar zo veel mogelijk slaapt! De bedenkers van dit bizarre dieet hadden dat nog niet helemaal door en schreven mensen voor om simpelweg dagenlang slaapmiddelen te nemen. Bijwerkingen zijn duizeligheid en hoofdpijn, en in extreme gevallen kan het dieet zelfs dodelijke gevolgen hebben.

5. Het Fletcher dieet

Hoewel het Fletcher dieet alweer een tijdje uit de mode is, duikt het toch af en toe nog even op – helaas. Het idee van dit dieet is dat je voedingstoffen al uit je eten opneemt door te kauwen, en dat je dus gezond af kunt vallen door op iedere hap zo lang mogelijk te kauwen – en hem dan weer uit te spugen. Helaas is ook dat een recept voor nare complicaties, tekorten en gejojo, en kun je er dus maar beter met een grote boog omheen lopen!

6. Het lintworm dieet

We sluiten dit rijtje bizarre diëten af met het lintworm dieet. Bij dit dieet (je raad het al) laat je jezelf besmetten met een eitje van een jonge lintworm en laat je deze in je lichaam tot een volwassen lintworm (tot wel 25 jaar en 10-30 meter) groeien. De beestjes onttrekken een groot gedeelte van de voedingsstoffen uit je eten waardoor je snel zult afvallen, tot maar liefst een paar kilo week. Jammer genoeg zijn er nog steeds mensen die op deze manier proberen af te vallen, gelukkig is dit extreme dieet in Nederland illegaal vanwege de vele gezondheidsrisico's.

Het beste dieet is geen dieet!

Bovenstaande 'diëten' zijn natuurlijk absoluut af te raden, maar er zijn ook veel minder extreme diëten die ten minste één voedingstof compleet elimineren. Hier wordt dan vaak puur naar resultaat in gewichtsverlies op de weegschaal gekeken. Dit is voor veel mensen namelijk een drijfveer en dit is ook hetgeen het best verkoopt. Of het gezond is, is echter weer een heel ander verhaal.

Door koolhydraten of vetten uit je dieet te elimineren zul je in het algemeen minder calorieën eten waardoor je zeker zult afvallen. Wat veel mensen vergeten is dat je lichaam een combinatie van alle voedingsstoffen nodig heeft om optimaal te functioneren en bijvoorbeeld de sportprestaties te bevorderen. Je zou dan ook geen dieet moeten volgen, maar stap voor stap je levensstijl aan moeten passen. Er is simpelweg geen 'shortcut' naar je gewenste lichaam!

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
<< Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties