Als je op dieet gaat, kunnen er veel factoren een rol spelen. Je helpt jezelf bijvoorbeeld door regelmatig te sporten, goed te slapen en niet te veel te stressen. Het is dan ook volkomen terecht dat daar vaak veel aandacht aan wordt besteed.
Maar uiteindelijk geldt toch: je voeding is het allerbelangrijkste. Al slaap je nog zo goed, met het verkeerde dieet doe je al je voortgang teniet. Daarom in deze blog onze 16 beste dieet tips om af te vallen met de juiste voeding!
16 dieet tips
Om af te vallen, hoef je vaak niet eens uitgebreide voedingsschema’s te volgen. Door je voedingspatroon aan deze 16 ‘regels’ te laten voldoen, kom je doorgaans al een heel eind. Dat hoeft natuurlijk niet in één keer: een stap-voor-stap verbetering is vaak duurzamer.
Het doel van deze dieet tips is dat je niet alleen afvalt, maar je ook daadwerkelijk beter gaat voelen. Iets dat bijvoorbeeld met een crashdieet niet snel lukt… Een duurzaam gezonder eetpatroon, dus, mét resultaat op de weegschaal.
1. Eet minder calorieën
We hebben het al vaak gezegd én blijven het herhalen. Alleen door minder calorieën te eten dan je verbrandt, kun je vet verliezen. Of je nou alle vetten schrapt of minder maaltijden per dag eet, het uiteindelijke doel is altijd om de calorie-inname te verlagen.
Belangrijk is wel om nooit té veel te minderen. Een crashdieet is vrijwel onmogelijk vol te houden, creëert een jojo-effect en levert zware tekorten aan bepaalde voedingsstoffen op. Een calorietekort van maximaal 20% van je verbruik is een geschikte vuistregel.
2. Eet minder toegevoegde suikers
Toegevoegde suikers zijn ‘lege calorieën’: ze leveren wel extra energie, maar eigenlijk geen nuttige voedingsstoffen. Niet erg efficiënt, dus, als je in totaal minder calorieën wilt eten. Bovendien zorgen toegevoegde suikers voor meer trek, en maken ze het zo nog moeilijker om met calorieën te minderen. Je kunt ze het beste zo veel mogelijk vermijden.
3. Eet meer vezels
Vezels zijn ongeveer het tegenovergestelde van toegevoegde suikers: ze leveren geen calorieën, en vullen juist wél heel erg. Kies daarom waar mogelijk altijd voor volkoren varianten, en eet genoeg groenten en peulvruchten. Dat zijn allemaal bronnen van vezels.
4. Kijk uit met ‘natuurlijke suikers’
Sommige producten bevatten van nature suikers. Bij bijvoorbeeld fruit en zuivel is dat niet echt een probleem: die bevatten ook respectievelijk vezels en eiwitten om voor de suikers te compenseren. Andere ‘natuurlijke suikers’ als honing en dadelsiroop zijn echter nog steeds pure glucose en fructose. Ook die kun je daarom beter vermijden.
5. Eet meer eiwitten
Naast vezels zijn ook eiwitten bij het afvallen je beste vriend. Eiwitten geven je een verzadigd gevoel. Daarnaast helpen ze je om spierweefsel op te bouwen. Je vindt ze in dierlijke producten als vlees, vis, zuivel en eieren. Ook bevatten plantaardige bronnen als peulvruchten, soja, noten en volkoren granen veel eiwit.
6. Vermijd ongezonde vetten
Veel diëten schrijven voor dat je helemaal geen vetten mag eten. Dat is onzin, maar sommige vetten kun je wel beter vermijden. Dat geldt met name voor transvetten, die in veel bewerkte producten zitten. Verzadigd vet is in gematigde hoeveelheden geen probleem, maar probeer dat tot 10-15% van je energie-inname te beperken.
7. Eet gezonde vetten
Onverzadigde vetten kun je dan wel weer gewoon eten. Die zijn namelijk juist goed voor je brein en hart, en geven je bovendien snel een verzadigd gevoel. Goede bronnen zijn bijvoorbeeld vette vis, olijfolie, noten en avocado’s.
8. Wees bewust met vetten
Wel een kleine waarschuwing: hoe gezond onverzadigde vetten ook zijn, als je af wilt vallen, kun je er niet onbeperkt van eten. Ze leveren namelijk ook veel calorieën op. Pistache noten zijn gezond, maar een hele zak weg snacken is geen aanrader voor je lijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor grote hoeveelheden olijfoliedressing.
9. Eet meer plantaardig
Nee, je hoeft echt geen veganist te worden om af te vallen. Maar af en toe een dagje zonder vlees is een makkelijke manier om calorieën én verzadigd vet te minderen. Peulvruchten en soja-producten zijn bijvoorbeeld een stuk slankere alternatieven om aan je eiwitten te komen.
10. Eet meer groente
Eén van de – terecht – meest gehoorde dieet tips: eet zo veel mogelijk groente. Ja, meer dan die 250 gram per dag. Het liefst vul je er bij iedere maaltijd je halve bord mee. Groente levert waanzinnig veel voedingsstoffen, bijna geen calorieën, en wel veel vezels. Dé bouwsteen voor een gezond dieet, dus.
11. Eet genoeg fruit
In tegenstelling tot groente kun je fruit beter niet onbeperkt eten. Het bevat namelijk veel fructose, wat in extreme hoeveelheden tot gezondheidsklachten kan leiden. Onderzoek laat echter wel zien dat 2-3 stuks fruit goed is voor je gezondheid én je helpt met afvallen.
12. Drink genoeg water (of thee en koffie)
Voldoende hydratatie is belangrijk om af te vallen. Je lichaam interpreteert dorst namelijk wel eens als honger – waardoor je onnodig meer gaat eten. 2 liter water per dag is ongeveer de aanbevolen hoeveelheid. Koffie en thee zijn ook prima (mits zonder suiker), maar let wel op dat je niet ongezond veel cafeïne binnenkrijgt.
13. Drink geen frisdrank
En nog even over die hydratatie: let op dat je echt voor calorie-loze dranken kiest. Frisdrank, bijvoorbeeld, is juist een snelle manier om aan te komen. Een flesje levert honderden calorieën, die voor geen meter verzadigen. Hetzelfde geldt overigens voor vruchtensap, dat feitelijk ook gewoon suikerwater is.
14. Drink geen alcohol
Net als frisdrank is alcohol een slechte keuze. Het levert niet alleen veel suikers, maar in het geval van cocktails ook calorierijke vetten. Bovendien bevat alcohol zelf ook 7 kcal per gram, én verslechtert het de vertering van ander eten. Gevolg: je komt sneller aan. Je kunt dat wijntje dus echt beter laten staan!
15. Kook alles zelf
Eén van de dieet tips waar mensen vaak een beetje van schrikken: kook zelf. Geen pakjes en zakjes, maar gewoon verse groente en fruit, onbewerkte stukjes vlees en volkoren koolhydraten. Dat scheelt je tonnen suiker, zout en ongezonde toevoegingen. Het is vaak even wennen, maar met wat gezonde basisrecepten slijt de routine er snel in!
16. Snack gezonder
En ten slotte: snacks. De verkeerde tussendoortjes kunnen soms honderden onnodige en ongewenste calorieën opleveren. Door van tevoren snacks in te plannen, heb je altijd een gezonde optie bij de hand. Zo worden tussendoortjes juist een bijdrage aan een goed eetpatroon, in plaats van je grote vijand!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Eveline zegt:
Met gebruik van een voedingsschema (eitwitten e.d.) in combinatie met 3 x per week kachtsport en cardio probeer ik af te vallen en strakker te worden. Het vervelende is dat ik heel slecht naar de WC kan; vermoedelijk val ik daardoor niet af. Heb wel het idee dat ik "strakker" word. Toevoeging van havermout aan de shake en extra toevoeging van pruimen zorgt voor het nodige rommelwerk maar heeft tot op heden nog niet het gewenste resultaat. Wat kan ik het beste doen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Eveline,
Drink je genoeg water? Zeker wanneer je meer vezels eet is dat belangrijk, want anders kunnen die vezels juist de boel weer opstoppen...
Verder is er een goede kans dat je ook nog geen gewicht verliest omdat je vetverlies wordt 'gecompenseerd' door spiergroei. Dat gebeurt vaak wanneer je met krachttraining begint. Als je intussen wel ziet dat je slanker wordt, is er niets om je zorgen over te maken: als je maar met een licht calorietekort blijft eten, volgt het gewicht vanzelf :-)
Eveline zegt:
Hai Lotte,
Dank voor jouw bericht. Ik drink minimaal 3 liter water per dag en eet 6 x per dag. Rijst, broccoli, witvis, tartaar, groene appel, e.d. Het avondeten roerbak ik met uien aangefruit en eventueel met chili poeder en kurkuma poeder. Na trainen eiwitshake en in avond nog 2 x eiwit en grapefruit...
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Eveline,
Dan zou water inderdaad niet het probleem moeten zijn. Eet je genoeg (gezonde) vetten? Als je daar te veel van uit je dieet schrapt, kan dat namelijk ook tot problemen met de stoelgang leiden.