Afslanken líjkt op het eerste gezicht niet zo moeilijk. De kern kan in een paar woorden samengevat worden: minder calorieën eten dan je verbruikt. En toch worden er vaak de meest gecompliceerde theorieën en tips omheen verzonnen, zodat je uiteindelijk door de bomen het bos niet meer ziet!
Erger nog: vaak klóppen al die ingewikkelde verhalen niet eens. In de blog van vandaag bespreken we daarom tien veelgehoorde mythes over afslanken. Zo weet je in ieder geval dat je die rustig kunt negeren.
Top 10 mythes over afslanken
1. Van vet word je dik
Het idee achter deze mythe is heel simpel: vet levert veel calorieën, ruim twee keer zo veel als eiwitten en koolhydraten. Als je dus geen vet eet, wordt je ook niet zo snel dik. Een vetarm dieet is daarom dé manier om kilo’s kwijt te raken.
Klinkt leuk, is onzin. Om te beginnen kun je ook met een dieet zonder vet uitstekend aankomen. Vooral suikers zorgen er snel voor dat je door blijft eten en zo te veel calorieën binnenkrijgt. Verder heb je vet gewoon nodig om gezond te blijven. Zolang je voor gezonde vetten kiest, in gematigde hoeveelheden, kom je daar echt niet van aan.
2. Van koolhydraten word je dik
De afgelopen jaren is de vetarme hype iets afgenomen, en zijn we in plaats daarvan koolhydraten gaan mijden. Deze macronutriënten worden verantwoordelijk gehouden voor allerlei problemen, inclusief bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en talloze andere ziektes.
De reden? Koolhydraten worden als glucose in je bloed opgenomen. Je lichaam maakt vervolgens insuline aan om te zorgen dat je organen dat voor energie op kunnen nemen. Verbruik je niet al die suikers, dan zorgt diezelfde insuline echter dat het restje als vet opgeslagen kan worden. Zo zouden koolhydraten dus verantwoordelijk zijn voor vetopslag.
Helaas worden overtollige calorieën altíjd als vet opgeslagen, ook als ze uit eiwitten of vetten afkomstig zijn. En ook koolhydraten heb je gewoon nodig, onder andere als energievoorziening. Kies dus wel voor trage, volkoren koolhydraten, maar schrap ze zeker niet volledig uit je dieet!
3. Je móét cardio doen
Afslanken betekent calorieën verbranden. Daarom kiezen veel mensen ervoor om langdurige cardio te gaan doen – uren per week hardlopen, bijvoorbeeld. Het probleem daarvan is dat het relatief weinig resultaat oplevert voor de tijd die je erin steekt.
Natuurlijk, je kunt best extra cardio doen om af te vallen. Het is echter veel sneller effectief om eens kritisch naar je eetpatroon te kijken en daar wat aan te passen. Je kunt best zonder te sporten afvallen, simpelweg door beter te eten, maar andersom wordt heel lastig!
4. Als je sport, mag je eten wat je wilt
Dat sluit aan bij het volgende punt. Als je net lekker een uur gesport hebt, is het verleidelijk om jezelf op iets lekkers te trakteren. Je hebt immers net al die calorieën verbrandt, dus dat kan best, toch?
Helaas: zó veel verbrand je met dat sporten niet. Een uurtje cardio compenseer je zo met een bagel met roomkaas of een grote mars. En als je de rest van de week minder grenzen stelt omdat je nu eenmaal ook sport, is de kans groot dat je per saldo méér calorieën binnenkrijgt.
5. Calorieën tellen is onzin
Nu wordt er tegenwoordig vaak gezegd dat calorieën toch niet zo belangrijk zijn. In plaats daarvan val je ‘vanzelf’ af als je koolhydraten maar laat staan, of als je alleen nog maar smoothies eet. Het zou dan niet uitmaken hoe veel calorieën je binnenkrijgt.
Helaas is ook dat een mythe. Uiteindelijk is een duurzaam calorietekort het enige dat je lichaam dwingt om vet te gaan verbranden. Dat betekent niet dat je iedere dag strikt je calorieën bij moet houden. Af en toe een weekje tellen, zodat je een globaal idee hebt wat je binnenkrijgt, is echter helemaal geen slecht idee.
6. Caloriearm eten is gezond
Veel mensen die weten wat het belang van calorieën is, trekken daaruit de conclusie dat caloriearm gelijk staat aan gezond. En dus kopen ze light zuivel, light pindakaas, light frisdrank – met het idee dat ze daarmee een gezonder eetpatroon opbouwen.
Helaas betekent ‘minder calorieën’ heel vaak ‘meer suiker’. Niet al het slanke eten is daarom per definitie beter voor je! Gezonder is het om allereerst voor onbewerkte producten te kiezen en te zorgen dat je daarmee niet boven je calorieverbruik komt.
7. Van gezond eten val je altijd af
Het omgekeerde misverstand bestaat ook: als je gezonder gaat eten, val je ‘automatisch’ af. En toegegeven, vaak is dat inderdaad het geval. Als je meer groente, volkoren producten en gezonde eiwitten gaat eten, zul je sneller verzadigd zijn. Dat leidt er snel toe dat je minder calorieën binnenkrijgt.
Maar niet álle gezonde producten zijn automatisch slank. Laad jij je bord vol avocado’s, noten, zalm en gedroogde vruchten? Dan is er een goede kans dat je juist meer calorieën gaat eten. Eet deze producten dus wel – ze zijn inderdaad gezond – maar doe dat wel met mate!
8. Van snacken word je dik
Dit fabeltje komt wel ergens vandaan. Veel mensen snacken namelijk behoorlijk ongezond, en krijgen daarmee veel onnodige calorieën binnen. Dát is inderdaad een snelle manier om aan te komen. Niet alle tussendoortjes zijn daarmee echter automatisch slecht!
Als je tussendoor voor fruit, groente, noten of andere gezonde snacks kiest, zijn ze juist goed voor je. Je krijgt op die manier namelijk makkelijker alle benodigde voedingsstoffen binnen. Zorg je er daarnaast voor dat je totale calorie-inname op het gewenste niveau blijft, dan kom je er ook niet van aan.
9. Van ’s avonds laat eten wordt je dik
Heb je wel eens gehoord dat eten na 8 uur ’s avonds automatisch als vet wordt opgeslagen? Goed nieuws: ook dat is een fabeltje. Je vetverbranding houdt zich niet aan etmalen, maar loopt dag en nacht door. Energie van ’s avonds wordt dus gewoon de volgende ochtend weer gebruikt.
Wél moet je natuurlijk uitkijken dat je ’s avonds niet allemaal onnodige extra dingen eet. Een halve zak chips voor de tv is bijvoorbeeld wel een goede manier om dikker te worden. Niet omdat je hem ’s avonds eet, maar omdat chips gewoon erg veel lege calorieën bevat.
10. Afvalsupplementen werken
Afslanken met een pilletje dat automatisch vet verbrandt? Of met een poeder waar je stofwisseling twee keer zo snel van gaat werken? Veel mensen geloven nog steeds dat het mogelijk is – en geven daar behoorlijk wat geld aan uit.
Helaas is het echt onzin. Afvallen is geen kwestie van wondermiddeltjes, maar van structureel gezond en gematigd eten. Dat klinkt een stuk minder spannend, maar gelukkig is het dan wel weer een stuk goedkoper!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!