Trek in zoete en zoute snacks, dat kennen we allemaal. Maar hunker jij ooit naar een glaasje grapefruitsap? Of naar een stevige andijviestamppot? Bitter eten is voor veel mensen geen favoriete categorie om regelmatig te mee te koken…
En dat is zonde! Want juist die bittere stoffen die veel mensen vermijden, brengen enorme gezondheidsvoordelen met zich mee. Hoe dat precies zit, en hoe je meer bitter kunt eten, bespreken we in ons artikel van vandaag,
Bitterstoffen
Bitter is één van de vijf basissmaken die je smaakpapillen kunnen onderscheiden. Verder hebben we nog zoet, zuur, zout en umami. (Umami, mocht je het je afvragen, is een licht hartige smaak die je bijvoorbeeld in sojasaus en andere Japanse gerechten veel vindt.)
De bittere smaak van bepaalde voedingsmiddelen is een gevolg van het voorkomen van bitterstoffen. Daarvan bestaan er een aantal verschillende. Denk bijvoorbeeld aan cynarine (zit in artisjokken), lactucine (te vinden in ijsbergsla) en naringine (een bestanddeel van grapefruit).
Bitter eten is gezond!
Als je niet van bittere smaken houdt, ga je dit soort producten waarschijnlijk liefst met een grote boog uit de weg. Toch is het de moeite waard om je smaakpapillen af en toe wat bitters te voeren. Bitter eten heeft namelijk een paar erg gezonde eigenschappen.
1. Goed voor je spijsvertering
Bittere voedingsmiddelen bevatten bijna zonder uitzonderingen stoffen die je spijsvertering beter laten werken. Denk aan vitamines als A, D, E en K, maar ook aan bijvoorbeeld zwavel. Die stimuleren je galblaas en maagzuurproductie, waardoor je eten beter wordt verteerd.
Ook verbeteren bittere stoffen de bewegingen van je darmwand. Dat zorgt er eveneens voor dat er meer voedingsstoffen opgenomen worden, en dat je eten efficiënter verwerkt wordt.
2. Goed voor je ‘detox’
Trouwe lezers weten dat we niet zo enthousiast zijn over detoxdiëten. Die heb je namelijk nergens voor nodig als je organen naar behoren werken. Wél is het dan natuurlijk leuk als je die organen kunt stimuleren om ook inderdaad optimaal te functioneren.
En laat dat nu precies zijn wat sommige bitterstoffen doen. Cynarine, bijvoorbeeld, stimuleert de werking van de lever en de galblaas. Ook heeft het mogelijk een licht verlagend effect op je cholesterol. Geen slecht idee om af en toe eens wat artisjokken te eten, dus!
3. Stabiliseert je bloedsuiker
Ten slotte is bitter niet alleen qua smaak de tegenpool van zoet. Ook de werking in je lichaam is vrijwel precies tegenovergesteld. Bittere stoffen kunnen namelijk de insulinegehaltes in je lichaam reguleren. Dat betekent dat ze je bloedsuiker relatief wat lager houden.
Op de lange termijn vermindert dat energiedips, verkleint het de kans op diabetes en helpt het tegen eetbuien. Genoeg voordelen dus! Onderzoekers hebben dit effect bijvoorbeeld waargenomen bij de stof naringine, die zoals gezegd in grapefruit zit.
Steeds minder bitter eten
Genoeg reden, dus, om bitter eten niet meteen aan de kant te schuiven. Toch is dat wel wat we massaal doen – en niet eens altijd bewust. Ons eten bevat namelijk steeds minder bitter! Veel bittere groente- en fruitsoorten worden namelijk al jarenlang gekruist met zoetere soorten, waardoor ze steeds milder gaan smaken.
Heb je dus wel eens iemand horen zeggen dat spruitjes in zijn of haar jeugd veel viezer waren? Dat kan goed kloppen! Een vergelijkbaar effect treedt bijvoorbeeld op bij komkommers, andijvie, grapefruit, witlof en andere bittere voedingsmiddelen.
Toch meer bitter
Maar dat wil niet zeggen dat het dus geen zin meer heeft om bitter eten op het menu te zetten. Ook de ‘afgezwakte’ varianten leveren namelijk nog steeds meer bitterstoffen op dan ander, zoeter eten!
Natuurlijk hoef je niet meteen kilo’s witlof te gaan eten. Bittere smaken zitten bijvoorbeeld in kruiden als kamille, salie en rozemarijn. En groentes als rucola en artisjok hebben een minder uitgesproken bitterheid, maar leveren nog steeds veel voordelen. Zo kunnen je smaakpapillen rustig wennen aan wat meer bitter in je eetpatroon.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
paulinesmelt@msn.com zegt:
Hartelijk dank voor al de informatie die ik kon vinden op de website. Heel helder en eerlijk. Ik begon bij ontstekingsremmende voeding en kwam daarna op allerlei verhelderende andere vragen die ik had.
Lotte (beheerder) zegt:
Wat fijn om te horen Pauline!