Met name bij cardio zie je mensen regelmatig sporten met hartslagmeters om. In de sportschool hebben veel apparaten zelfs een ingebouwde hartslagsensor. En inderdaad: een goede hartslag tijdens het sporten is een factor om rekening mee te houden.
Maar wat ís de beste hartslag tijdens het sporten? Zo hoog mogelijk? Ergens in die beroemde ‘vetverbrandingszone’? Of geen van beide? We leggen het je allemaal uit in de blog van vandaag!
Hoe meet je je hartslag?
Eerst even een praktisch dingetje: hoe meet je je hartslag eigenlijk? Daar heb je thuis geen hartslagmeter voor nodig. Een klok met een secondewijzer is genoeg. Druk je vinger tegen de slagader in je pols en tel gedurende een minuut het aantal slagen. Voilà, je hebt je hartslag per minuut te pakken.
Heb je geen zin of tijd om een minuut te gaan zitten tellen? Je kunt ook 30 of 15 seconden tellen en het resultaat met respectievelijk twee of vier vermenigvuldigen. Wel kan er op die manier een kleine afwijking in sluipen, maar dat is voor de meeste doeleinden geen probleem.
Ben je aan het hardlopen, dan is het natuurlijk lastig om intussen je hartslagen te gaan tellen. Wil je je hartslag tijdens het sporten weten, dan is een hartslagmeter soms inderdaad een handig hulpmiddel.
Wat is een gezonde hartslag in rust?
Er bestaat niet zoiets als dé gezonde hartslag, zowel tijdens rust als tijdens het sporten. De snelheid waarmee je hart klopt wordt namelijk door heel wat verschillende factoren beïnvloed. Leeftijd is daarvan de belangrijkste, maar ook je geslacht speelt een aardige rol. Bovendien versnelt je hartslag als je langdurig gestrest bent of een ongezonde leefstijl aanhoudt.
Bij volwassenen ligt de rusthartslag gemiddeld tussen de 60 en de 80 slagen per minuut. Bij vrouwen klopt het hart iets sneller dan bij mannen: respectievelijk 76 tegenover 68 slagen per minuut. Als je slaapt zakt de hartslag overigens nog flink, naar ongeveer 50 slagen per minuut.
De maximale hartslag bepalen
Wanneer je sport – of zelfs alleen matig intensief beweegt – versnelt je hartslag. Je spieren hebben dan namelijk meer zuurstof nodig, dus je hart moet meer bloed door je lichaam zien te pompen. Hoe intensiever de activiteit, hoe sneller je hart gaat kloppen.
Wel zit er een maximum aan de frequentie van je hartslag. Die bovengrens daalt naarmate je ouder wordt, simpelweg omdat je hart dan steeds iets trager gaat kloppen en minder aankan. Er valt niet echt tegen die daling op te trainen (en dat is ook nergens voor nodig).
Je kunt je maximale hartslag bij benadering berekenen door 208 – (je leeftijd x 0,7) te doen. Ben je bijvoorbeeld 40, dan is je maximale hartslag ongeveer 180. Dit is een schatting, en het daadwerkelijke getal verschilt natuurlijk per persoon. Als vuistregel voor bij het sporten is dit echter een prima richtlijn.
Een goede hartslag tijdens het sporten
De beste hartslag tijdens het sporten is lager dan de maximale hartslag! Dat maximum kun je namelijk niet lang volhouden, en het is ongezond uitputtend om dat wel te proberen. In plaats daarvan kun je je hartslag het beste tussen de 60 en de 80% van de maximale hartslag houden.
Topsporters trainen soms boven die ratio, tot ongeveer 90%. Het is echter niet aan te raden om dat als amateursporter zonder professionele begeleiding te doen. Een intensiteit waarbij je hartslag tot 80% stijgt is genoeg om vooruitgang te boeken en je conditie te verbeteren. Wel geldt binnen deze range: hoe hoger de hartslag, hoe meer calorieën je verbrandt.
De vetverbrandingszone
Nu hoor je wel eens het advies om juist níét op een hoge hartslag als 80% te trainen. In plaats daarvan zou je juist op een gematigde snelheid moeten blijven, van ongeveer 60%. In deze zogeheten ‘vetverbrandingszone’ zou je – de naam zegt het al – namelijk meer vet verbranden dan op hogere intensiteit.
Dat zit als volgt. Je lichaam haalt nooit alle benodigde energie uit lichaamsvet: een deel komt ook uit koolhydraten, in je spieren opgeslagen als glycogeen. In de 'vetverbrandingszone' verbruik je relatief meer vet en minder koolhydraten ten opzichte van trainen op een hogere hartslag.
Betekent dit dat je de intensiteit moet matigen om slanker te worden? Nou – nee, er zit een addertje onder het gras. Als je intensiever traint, verbrand je in totaal namelijk meer calorieën. Relatief is een kleiner deel daarvan vet – maar in absolute hoeveelheden verbrand je nog steeds meer grammen vet als je op hoge hartslag traint.
Hartslag en afterburn effect
Daar komt nog een tweede voordeel van een hoge hartslag bij: het afterburn effect. In het kort: als je flink intensief sport, zorgt dat voor lichte schade aan je lichaam. Om dat te herstellen, verbrand je nog tot enkele uren na een cardiotraining iets meer calorieën dan normaal. Hoe hoger je hartslag tijdens het sporten, hoe meer dat afterburn effect oploopt. Op de lange termijn kan dat een flink verschil maken.
Overigens levert krachttraining een sterker afterburn effect dan cardio, ondanks een lagere hartslag tijdens de training zelf. Dat heeft te maken met spierschade en het herstel daarvan. Dat is één van de redenen waarom krachttraining aanbevolen wordt om af te vallen.
Let op: niet té lang té intensief!
Kortom: wat de hartslag tijdens het sporten betreft is intensief vaak de beste optie. Wel moet je daarbij natuurlijk opletten dat je het niet overdrijft. We noemden hierboven al dat je beter niet boven de 80% van je maximale hartslag kunt gaan zitten. Dat is op de lange termijn gewoon niet gezond voor je hart zelf.
Daar komt nog eens bij dat je een hoge hartslag niet te lang in stand moet houden. Als je erg lang erg intensief traint, komt het stresshormoon cortisol vrij, dat juist zorgt dat je meer vet vasthoudt. Beperk krachttrainingen en intensieve cardiotrainingen dus tot maximaal een uur. Rustige cardio met een lage hartslag kan eventueel wel weer wat langer.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Bob zegt:
Heel interessant artikel.
Ik ben 67 jaar en ben sinds begin dit jaar, na mijn pensionering, weer begonnen met intensief bewegen en fitness/krachttraining. T/m mijn 45ste trainde ik heel intensief in de sportschool 3-4 keer per week, elke keer 3 uur na het werk. Op de andere dagen trainde ik thuis met losse dumbbells.
Vanaf dit jaar dus weer begonnen met bewegen (cardio) zonder apparatuur, 6 dgn/wk elke ochtend 1,5 uur, zondag rust. Nu heb ik daar intensieve krachtraining aan toegevoegd, 5 dgn/week. 1 spiergroep per dag. Core training doe ik iedere dag.
Tijdens een van cardio oefeningen merkte ik dat mijn hartslag bijna 190 bpm was, terwijl mijn maximale hartslag 220-67=153 bpm zou moeten zijn. Om dit te temperen rust ik tussen elke oefening 90 sec i.p.v. 60 sec. Dit helpt.
Kan zo'n hoge hartslag kwaad? Tijdens krachttraining blijf ik rond de 130 bpm.
Roeier zegt:
Ik ben geen krachtsporten, maar een roeier. Mijn hartslag varieert op een dag wel tussen 38 en 201. Ik ben vrouw en 48 jaar. Is dit abnormaal?
Arda Kucuk zegt:
Hi, ik ben 15 jaar en soms als ik op mijn Watch kijk krijg ik 190 bpm. Is dat oké? En als het slecht is, wat kan ik doen om het te verminderen?
Pieter de Wit zegt:
Hallo Arda, ik vraag me af of dat getal klopt, niet elke watch geeft accurate cijfers. En tijdens een hevige inspanning kan dit je maximum zijn, dat is zeker niet per se een probleem. Als jij je er totaal niet goed bij voelt moet je natuurlijk een arts raadplegen.
ruud zegt:
hoi, je info is helder! toch een vraag. Ik ben 62 jaar en sport al jaren 2x pw op een crosstrainer, 45 min. met wisselende tempo's en weerstanden. Puur alleen om de algehele conditie op peil te houden.
Sinds een tijd lijk ik soms last te hebben van hartritmestoornissen. Dus het voelt alsof mijn hart niet synchroon loopt met de inspanning die ik wil doen, dit kan zomaar, maar soms ook bij de start op de crossfiets. Ik moet dan even rustig aan doen en voel dan zowat letterlijk dat het hart weer 'normaal in het ritme' komt. Op de crossfiets ga ik dan bv. ff op wandelmodus, waarna ik ong. na 5 min weer gewoon mijn schema kan afwerken, zonder enig probleem. Nu heb ik een hartslagmeter aangeschaft en blijkt dat ik bijna de hele workout rondom of boven mijn max. hartslag van 158 pm. aan het sporten ben, uitschieters van 172 p.m.. (heb me toen maar ingehouden...). Ik heb nog niet kunnen meten wat de hartslag is tijdens zo'n stoornis.
Uit bloedonderzoek bleek overigens onlangs dat 'alles' ok was; mijn hartslag bij rusttoestand is 64.
Ergens heb ik ook gelezen dat het formule (220-leeftijd) een alg. uitgangspunt is om je max. hartslag te berekenen. Ik voel me overigens na elke workout gewoon goed, soms wel wat 'bekaf', maar ik herstel altijd snel en voel me daarna gewoon goed en weer voldaan. Dus mijn vraag is:
hoe moet ik nu het beste verder op de crossfiets?
Pieter de Wit zegt:
Als je je goed voelt is dat prima. Maar anders is het wel interessant om een inspanningstest te doen met cardiogram!
ww zegt:
Ik fitness ook met gewichten cardio grosstraining als ik klaar ben ga rusten 30 min en mijn bloeddruk is 128-84 en hart is 58 dat lijkt mij een goede bloeddruk
Anoniem zegt:
Helder en duidelijk
A.M. Monden zegt:
Hi! Wie is de auteur van dit artikel? En is er daarnaast een publicatiedatum bekend?
Pieter de Wit zegt:
Hallo, Ik heb het artikel niet zelf geschreven. Het staat al lang op de site. Kan ik je ergens mee helpen? :-)
TINUS zegt:
op een indoortrainer deed ik vandaag precies dezelfde training (fietsen in vermogenszones) als 5 week geleden. Vandaag waren mijn hartslagzones aanmerkelijk hoger dan die van 5 week geleden. Hetzelfde verschijnsel deed zich ook gisteren en eergisteren voor. Iemand enig idee hoe dat kan?
Pieter de Wit zegt:
Hoi Tinus,
Je hartslag is een goede indicatie. Maar er zijn ook heel veel factoren die dit beïnvloeden: vermoeidheid, slaap, ziekte, temperatuur, hydratatie-level. Om dit te achterhalen kan je best een dagboekje bijhouden enkele parameters opvolgen waarvan je denkt dat ze voor jou van toepassing zijn.
Succes!
Peter Bernards zegt:
Ik loop nu al een tijdje 3 keer per week een half uurtje hard met een hartslagmeter. Wat me nu opvalt is dat mijn hartslag op ongeveer de helft van de tijd ongeveer 20% naar beneden gaat.terwijl mijn looptempo niet verandert. Dit is een vrij constant verschijnsel. Wat betekent dit?
Gr Peter
Marcel zegt:
Dat betekent dat je training vruchten begint af te werpen. Je hart is in staat om dezelfde afstand als voorheen te lopen. Echter, door je training en opbouw van conditie kan je hart dit klusje nu klaren zonder daarbij harder te hoeven werken. Dit zie je terug in je Hrm.
Corry zegt:
Hallo, ik ben 68 jaar en powerwalk al jaren, zowel voor 1,5 uur als ook wekelijks 15 tot 20 km. Nu merk ik dat mijn hartslag eigenlijk veel te hoog is. Die loopt op naar 175, in rust is deze 68 en na inspanning zakt de hartslag wel goed. Ik verzuur niet en ik heb geen spierpijnklachten. Ik vind mijn hartslag te hoog, maar hoe en wat moet ik doen om dit tijdens het sporten te verlagen?
Ineke zegt:
Hoi Corry,
Als jouw hartslag direct na een inspanning goed daalt en je je verder helemaal goed voelt, dan is er geen probleem. Je kunt eventueel eens focussen op je ademhaling tijdens het powerwalken. Probeer langzaam en goed in- en uit te ademen door je neus.
wolf zegt:
En mijn dokter weet soms niet wat zij zegt zij probeerde mij bloeddruk pilletjes in te nemen wat mijn bloeddruk was te hoog nou deze pillen heb ik in de afval bak gegooit want ik voelde mij meer acteruit gaan en de bloeddruk was hoger dan normaal zo nu een jaar verder met mij fitness is mijn bloeddruk nu 128-84-
58
hoe kan dat dan?
Marieke zegt:
Hoi!
Ik ben 23 en loop al sinds begin dit jaar regelmatig hard. Sinds kort heb ik een sporthorloge gehaald en blijkbaar loop ik meestal met een hartslag van 180 bpm. Dit is een beetje aan de hoge kant maar met een lager tempo moet ik mij steeds inhouden. Is het toch beter om langzamer te gaan lopen ondanks ik liever niet op mijn hartslag let?
Groetjes!
Lyan zegt:
Hi! Ik ben 30 jaar en sinds dat de corona regels weer zijn aangepast en we geen HIIT lessen meer kunnen doen, zit ik 3/4 per week een uur op de crosstrainer. Na 2 min op de crosstrainer stijgt mijn hartslag al naar 180 en hier blijft hij gedurende 60 min op zitten... is dit te lang en is de training daardoor nog wel effectief? Overigens heb ik ook een hoge hartslag met de HIIT, zit bij de loopband vrij snel op 200. Gr Lyan
Ineke zegt:
Hoi Lyan,
Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt. Dus na 2 minuten op de crosstrainer kan best normaal zijn als je hartslag wanneer je stopt maar weer rustig daalt.
Justin zegt:
Hoi , ik ben 21 jaar en doe vooral intensief krachttraining en calisthenics (puur op lichaamsgewicht trainen ).
Tijdens het sporten is mijn hartslag natuurlijk dus best hoog , meestal tussen 130-150.
Maar nou 2 a 3 uur later lig ik op bed en heb ik nogsteeds een hartslag van 85-115 (pieken en dalen)..
Is dit normaal? Of is er iets wat ik verkeerd doe ?
Ineke zegt:
Hoi Justin,
In rust ligt de hartslag van een volwassene meestal tussen 60 en 100 slagen per minuut. Een hartslag boven de 100 kan voorkomen, bijvoorbeeld door koorts, stress, opwinding, alcohol/roken/drugs of medicijnen. Zonder deze factoren zou je hartslag onder de 100 moeten blijven.
Laura zegt:
Ik (19 jaar, dus max. hartslag rond 190) ben net weer begonnen met sporten in de sportschool, ik ben nu een maandje bezig met 2x in de week. Daarbij doe ik een combinatie van cardio- en krachttraining. De hartslag die ik daar bij de opwarming al meet (crosstrainer, ongeveer 10 minuten) is al snel rond de 160. Als ik iets meer geef, tegen het einde van de opwarming, tik ik zelfs de 190 weleens aan, terwijl ik absoluut niet het gevoel heb dat ik 100% inzet geef (als in, ik kan nog sneller/zwaarder), maar nu lees ik dat dat dus niet gezond is. Gaat mijn hartslag in de loop van de tijd nog naar beneden bij het verbeteren van mijn conditie of is dit echt ongezond?
Ineke zegt:
Hoi Laura,
Een hartslagmeter van een crosstrainer is niet heel nauwkeurig. Een hartslagmeter of een check met de vingers op de pols gaat beter. Een hoge hartslag is ook niet direct een probleem. Zeker niet als je hartslag bij de warming langzaam oploopt, en daarna ook weer geleidelijk zakt binnen een paar minuten.
Immanuel zegt:
Ik ben 19 heb regel In rust heb ik 49-52 en tijdens het sporten 87-110
Ineke zegt:
Hoi Immanuel,
Wanneer je vaak sport, zeker bij duursport, krijg je gemiddeld een lagere hartslag.
rob drogtrop zegt:
goedenmiddag,
ik ben een man van 68 en train al aren op de race fiets op amateur basis
wat mag maximaal min hartslag zin en wat is dan min bloeddruk vr gr
Ineke zegt:
Hoi Rob,
Je hebt in principe een normale bloeddruk als deze onder de 140/90 mmHg is. Je leeftijd en levensstijl hebben hier invloed op. Een iets hogere bloeddruk op latere leeftijd is normaal. Voor advies kun je het beste naar de huisarts. Je kunt je maximale hartslag op verschillende manieren uitrekenen. Bijvoorbeeld met deze formule: max. hartslag = 208 – ( 0,7 x leeftijd). In jouw geval komt daar 160 uit.
Willem van der Heijden zegt:
Ik ben een man van 66 en heb een maximale hartslag van 192. Tijdens rustige duurlopen schommelt hij rond de 160. Als ik met een lagere hartslag zou gaan trainen dan moet ik gaan wandelen.
Ik loop al meer dan 30 jaar hard en heb altijd al een hoge hartslag gehad.
Moet ik mij ongerust maken of langzamer gaan trainen
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Willem, misschien kun je dat het beste even met een huisarts overleggen :-) Die afweging kan ik namelijk moeilijk maken zonder kennis van je medische achtergrond.
Willie bercx zegt:
Ben 77 jaar wat mag mijn hartslag zijn
Marc zegt:
Oké Lotte bedankt voor je snelle reactie, ik zal mijn hartslag vanaf nu eens een tijdje controleren en bijhouden. Maar ik ben blij dat het gelukkig niet echt kwart kan.
Marc zegt:
Ik zit met een vraag. Ik loop ongeveer 2 x per week tussen de 6 en 10 km hard, en ga ook 1 of 2 keer per week ongeveer 30 km wielrennen. Nu heb ik een hartslag meter gekocht, en nu zag ik tijdens het hardlopen dat mijn hartslag veel te hoog is. Ik loop ongeveer 12 km per uur. En dat doe ik al jaren. Ik ben 51 en tijdens het lopen is mijn hartslag ergens tussen de 150 en 165. En zoals ik nu lees is dat niet goed. Moet ik nu ineens anders gaan trainen of is mijn lichaam er nu wel aan gewent?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Marc,
Zoals we in het artikel aangeven, is de berekening voor de maximale hartslag een schatting die per persoon kan verschillen. Omdat jij al jarenlang traint, kan je hart waarschijnlijk meer aan dan dat van een gemiddelde 51-jarige. Ik denk daarom dat je bij een hartslag van ca. 160 nog geen zorgen hoeft te maken :) Wel is het verstandig om erop te letten dat je hartslag altijd geleidelijk stijgt en ook geleidelijk weer daalt. Als je daarvoor zorgt, zit je volgens mij goed!
rieki zegt:
ik heb een pacesmeker maar in rust heb 95 slagen is dat gevaarlijk
rieki zegt:
kan ik tennissen met een hartslag 95
groeten rieki,
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Rieki, dat zul je even aan je huisarts moeten vragen, want wij kunnen je met medische vragen niet helpen!
Remko zegt:
Goeie blog! Ik ben alleen wel ontzettend nieuwsgierig hoe dat dan zit wanneer je een keto (of koolhydraatarm) dieet volgt. Ik hoor/lees namelijk verschillende dingen.
Groeten Remko
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Remko,
Dat is een goede vraag waar ik niet in een paar zinnetjes antwoord op kan geven. We hebben verschillende artikelen over het onderwerp online staan, je kunt met de zoekbalk rechtsboven even zoeken. Hier bijvoorbeeld een basisblog over de zin of onzin van koolhydraatarme diëten :-)
Kim zegt:
Dank je wel voor dit artikel. Er rijst wel een vraag: hoe lang kan je het best herstellen na een (intensieve) training?
Ikben 46.
Groet Kim
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Kim,
Gaat het om cardio of om krachttraining? Voor krachttraining is het advies 48-72 uur, dus bij een intensieve training liever dat laatste. (Andere spiergroepen kunnen intussen wel getraind worden.)
Voor cardiotraining heb je in principe iets minder tijd nodig, maar als je merkt dat je na de training spierpijn hebt, kun je een vergelijkbare vuistregel aanhouden :-)