Wat te doen tegen keelpijn? 

Zeker in de wintermaanden, als het buiten weer kouder wordt, heerst het regelmatig flink: keelpijn. Vaak lijkt uitzieken de enige oplossing te zijn. Flink vervelend, want zo zit je voor je het weet wekenlang met de pijn! Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om de keelpijn in ieder geval wat te verzachten, of om te voorkomen dat je er in de eerste plaats last van krijgt. We kijken in dit artikel wat precies de oorzaken van die hardnekkige keelpijn zijn, en hoe je er het snelst weer vanaf komt.

Oorzaken keelpijn

Keelpijn is meestal het gevolg van een verkoudheidsvirus, dat je in de winter nu eenmaal makkelijk oploopt, omdat je weerstand dan wat lager is. Soms kun je ook last van je keel krijgen door een bacteriële infectie. In dat geval veroorzaken streptokokken een keelontsteking, die ook wel angina genoemd wordt. Ten slotte kunnen ook externe factoren nog voor pijn in de keel zorgen: hard schreeuwen en roken zijn bijvoorbeeld vaak een oorzaak van tijdelijke keelpijn. In de winter kan alleen al het inademen van de droge, koude lucht je keel wat schraler maken, waardoor problemen ook versterkt kunnen worden.

Symptomen keelpijn

Aan de hand van de verschillende symptomen kun je vaak vaststellen waar de oorzaak van jouw keelpijn ligt. Is het een virus en ben je vooral enorm verkouden? Dan is er een goede kans dat je ook flink aan het hoesten en niezen bent, of dat je mogelijk ook hoofdpijn hebt. Wanneer streptokokken de oorzaak zijn, zul je waarschijnlijk witte vlekjes op je amandelen zien zitten.

En ben je vooral ook ontzettend schor of hees? Dan zal de koude winterlucht, eventueel gecombineerd met luid praten of veel roken, waarschijnlijk de oorzaak van je keelpijn zijn.

Tips tegen keelpijn

Allereerst is het natuurlijk verstandig om keelpijn zo veel mogelijk te voorkomen. Dat doe je vooral door ervoor te zorgen dat weerstand ook in de winter voldoende blijft: slaap dus genoeg, eet gevarieerd en gezond en drink ten minste twee liter water per dag. Daarnaast zijn er nog een paar aanvullende maatregelen die je kunt nemen: zo kun je ervoor zorgen dat je je keel warm houdt door veel sjaals te dragen. Ook kan het soms helpen om niet te veel auto te rijden of langs autowegen te fietsen: de vervuilde lucht kan je keel extra gaan irriteren, waardoor je sneller hees of schor wordt.

Wat helpt tegen keelpijn?

Soms zijn al je preventiemaatregelen echter niet voldoende, en zit je alsnog met een zere keel aan het ontbijt. Hoe zorg je er in zo’n geval nou voor dat je zo snel mogelijk weer van die pijn af bent? Een trucje dat voor veel mensen werkt, is gorgelen met zout water: als je dat meerdere keren per dag doet, verdwijnt de keelpijn razendsnel. Ook warm water met citroensap, honing en kaneel of gember brengt vaak snel verlichting. Neem ten slotte voldoende rust – stress helpt je weerstand zeker niet.

Medische hulp

Keelpijn gaat doorgaans vanzelf over, maar als het erg lang aanhoudt of als de pijn je echt sterk belemmert in je dagelijks leven, kan het verstandig zijn om even langs de huisarts te gaan. Hij kan je bijvoorbeeld pijnstillers voorschrijven, waarmee je in ieder geval weer normaal kunt praten en slikken. Ook kan er in ernstige gevallen van angina antibiotica voorgeschreven worden, zodat de infectie zich niet verder door het lichaam kan verspreiden. Doorgaans zul je de huisarts gelukkig echter niet nodig hebben: keelpijn, hoe vervelend ook, is een redelijk milde 'ziekte'.

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties