Het gegoochel met kruiden is één van de leukste aspecten aan koken. Door smaken slim te combineren, kun je je gerecht immers nog een heel stuk verfijnder en bijzonderder maken! Een ander voordeel van kruiden is dat ze vaak bijzonder gezond zijn of zelfs specifieke geneeskrachtige eigenschappen hebben.
Een voorbeeld van zo’n heilzaam kruid is citroengras, een Aziatische plant die onder andere in de Thaise keuken ontzettend veel gebruikt wordt. Benieuwd wat je met dit kruid kunt, en waarom het zo gezond is? Dan leggen we je dat in deze blog graag uit!
Wat is citroengras?
Citroengras is, zoals gezegd, een plant die oorspronkelijk uit Azië komt. Mogelijk groeide hij oorspronkelijk op Java – de Indonesische naam sereh komt je misschien ook wel bekend voor – maar inmiddels is hij door het hele tropische gebied verspreid geraakt.
Citroengras is dan ook populair als kruid én als sierplant voor in tuinen en parken! De lange stengels van de plant geven een frisse smaak aan gerechten waar ze in meegekookt worden, iets dat vooral in de Aziatische keuken veel gedaan wordt. Ook is citroengrasthee in veel Oosterse landen een begrip.
Citroengrasthee
En het is nu juist die thee waaraan talloze geneeskrachtige voordelen worden toegeschreven! Door het hele tropische gebied gebruikt men deze lange, taaie stengels als medicijn voor verschillende aandoeningen. Traditionele artsen in Curaçao schrijven bijvoorbeeld al eeuwenlang citroengras voor bij verkoudheden en griepjes, waarbij het kruid bij voorkeur verwerkt wordt in een flink warme thee.
Ook bij gehoest of bronchitis zou de thee voor verlichting zorgen. In combinatie met anijsblad en guave is het ook goed bij huidaandoeningen en jeuk: op Java worden puistjes, jeukende wondjes en schrammen met zo’n kruidenbad behandeld. Hiervoor wordt de ‘thee’ overigens niet gedronken, maar op de huid gesmeerd.
Citroengrasolie
Naast thee wordt ook olie van citroengras wel gebruikt als geneesmiddel. Deze etherische olie wordt al langer ingezet bij ontstekingen en infecties, en bij wetenschappelijk onderzoek is in 2012 ook inderdaad ontdekt dat bepaalde stoffen in citroengras bijzonder goed werken tegen de ontwikkeling van bepaalde soorten bacteriën.
Daarmee helpt het bijvoorbeeld ook tegen de maagproblemen die veroorzaakt worden door de heliobacter pylori-bacterie. Een laatste, nuttige toepassing van citroengras is dat het de adem enorm verfrist. Een kopje thee werkt daarvoor al goed, maar voor langdurig merkbaar effect kun je ook een tijdje op de wortel van de plant zuigen, die verder overigens niet eetbaar is.
Citroengras snijden
Wanneer je nu zelf ook plannen begint te maken om binnenkort eens aan de citroengrasthee te gaan, is het belangrijk om even goed naar de bereidingswijze van het kruid te kijken. De stengels van de plant zijn namelijk behoorlijk stug en hard, en je hebt er niet veel aan om ze in hun geheel in je theewater te gooien!
Beter kun je de onder- en bovenkant eraf snijden, om vervolgens de taaie buitenkant rondom van de stengel af te pellen. De kern die zo tevoorschijn komt, kun je klein snijden om er thee van te zetten. Ook kun je de kern in zijn geheel meekoken met bijvoorbeeld rijst, zodat het een frissere smaak krijgt. Haal de citroengras wel weer uit de rijst voor je die opdient!
Citroengras kweken en bereiden
Als je zelf citroengras wilt kweken, zal dat wel binnenshuis moeten gebeuren – dankzij de tropische oorsprong groeit deze plant immers niet buiten verwarmde huiskamers! Zelfs binnen zal het flink wat tijd kosten om echt een serieuze plant op te kweken, dus het is verstandig om de zaden vroeg in het jaar te planten.
Denk er vervolgens aan om de citroengras voldoende water te geven! Hopelijk komen de bekende stengels dan binnen redelijk korte tijd naar boven. Je kunt ze bereiden wanneer ze dik genoeg zijn om afgepeld te kunnen worden!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Henk zegt:
Citroengras kun je heel gemakkelijk weer laten wortelen, zet een gekochte stengel in het water met zijn kont en na een tijdje komen er weer wortels aan.
Pieter de Wit zegt:
Hoi Henk, bedankt voor de tip!
Magsda zegt:
Magda, ik ben ook mee groot gebracht, ben weer in Suriname en heb dat nu zelf dat weer geplant, heerlijk natuurlijke thee
Ingrid zegt:
Bedankt voor de informatie
Karijooetomo zegt:
Ik wil graag wat over mij zelf vertellen,citroen gras ik ben ermee grootgebracht wij hadden in onze tuin,dagelijks gebruiken wij als thee en ik was nooit ziek geweest,ik ben nu 73+nog steeds heb ik in mijn broeder citroen gras liggen,ik betaal zieken fonds voor niks ik ga nooit naar de dokter
Lotte (beheerder) zegt:
Wat interessant, en wat fijn dat je zo goed in je vel zit!
Petra Steijns zegt:
Heel fijne info, en gezondheid tips. ik zelf heb een sereh plant, inde zomer kan hij gewoon naar buiten, is hier warm genoeg voor. En vermeerderd net als een gewone graspol. Ik zelf heb nog nooit zaad gehad. Ik vermeerder door te splijten.
Lotte (beheerder) zegt:
Wat handig, Petra, dank voor de tip!