Een goede hydratatie is belangrijk voor al je lichaamsfuncties. Het is nodig voor je spijsvertering, het regelen van de lichaamstemperatuur, het samentrekken van spieren, transport van voedingsstoffen, de werking van cellen, enz. Elke dag voldoende water drinken is natuurlijk het eerste wat je moet doen om jezelf goed te hydrateren. Zonder voldoende water droog je uit. Maar wat als je elke dag flink je standaard fles van 1,5 liter water opdrinkt, en je merkt dat je niet optimaal gehydrateerd bent? Hoe kan je je hydratatie nog meer optimaliseren? Met onze 7 tips doorkruis je zo de woestijn!
Symptomen van dehydratatie
Hydratatie is niet iets waar we voldoende bij stil staan. De focus bij gezondheidsadvies ligt meestal op gezonde voeding. De gevolgen van dehydratatie zijn echter niet min.
De meest voor de hand liggende symptomen van dehydratatie zijn hoofdpijn, een droge mond en tong en donkere urine. In ernstige gevallen vermindert je fysiek prestatievermogen drastisch, treden er spierkrampen op, je zicht wordt troebel en je kan niet meer helder denken.
Dorst is geen teken van echte dehydratie. Het is onderdeel van het normale natuurlijke menselijke feedbacksysteem dat ons aanzet om naar water te zoeken. Dorst treedt veel eerder op dan bij dehydratatie. Het zou toch nogal gek zijn als moeder natuur ons eerst levensgevaarlijk laat uitdrogen voordat we een eerste dorstsignaal krijgen.
Cellulaire dehydratatie
Ernstige acute dehydratatie betekent dat we echt zo veel vocht verliezen dat het een erg negatieve invloed heeft op onze gezondheid. Het "voordeel" is dat je meestal wel beseft dat je moet drinken.
Aan de andere kant kan je ook een chronisch vochttekort hebben of dus “niet optimaal” gehydrateerd zijn. Het gekke is dat sommige mensen wel anderhalve liter water per dag drinken, maar het lichaam dit niet voldoende opneemt.
In dit geval zal je waarschijnlijk geen ernstige dehydratieverschijnselen vertonen, maar toch snakken je cellen naar meer water. De hoeveelheid water is niet het probleem, maar de opname ervan. Hoe kan je in dat geval je hydratatie optimaliseren?
Een optimale hydratatie van je lichaamscellen: 7 tips
Een gehydrateerd lichaam is een gezond(er) lichaam. Hoe zorg je ervoor dat het water dat je drinkt ook daadwerkelijk in je cellen terechtkomt?
1. Voeg mineralen en zout toe
Puur water is eigenlijk niet de beste hydratatie. In de natuur is water steeds vermengd met een aantal mineralen. Deze mineralen zijn niet alleen gezond, ze zorgen er ook voor dat je lichaam het water beter opneemt en vasthoudt.
Het belangrijkste mineraal in de vochthuishouding is Natrium. Bovendien zal Natrium je dorstgevoel verhogen en je urineproductie onderdrukken.
Hoe kan je meer mineralen aan je water toevoegen?
- Een snuifje zout is eigenlijk al prima, maar misschien niet altijd waar je zin in hebt.
- Bij een fysieke inspanning is het toevoegen van elektrolyten ideaal. (Hier zit ook zout in.)
- In het dagelijks leven kan je op aangenamere manieren mineralen toevoegen aan je water. Denk hierbij aan water met citroen of kruidenthee.
2. Kies hypotone dranken
Herinner je je les scheikunde nog waarin het begrip osmose en osmolaliteit werd uitgelegd?
Simpelweg betekent dit het volgende: Stel je drinkt een vloeistof die erg veel deeltjes bevat, zoals een suikerrijk drankje. Deze komt in de darmen terecht, en aan de andere kant van de darm zit je waterige bloed. Dan zal door de wet van osmose vocht van je “waterige” bloed verplaatsen naar je darmen, waardoor je dus juist vocht onttrekt aan je lichaam. Daarom krijg je net dorst van suikerrijke dranken.
Bij een hypotone drank is de concentratie deeltjes lager dan die van het bloed. Daardoor wordt, door de wet van osmose, het vocht sneller opgenomen.
3 verschillende concentraties:
- Een hypotone drank bevat minder dan 4g suikers per 100 ml en is ideaal voor je hydratatie.
- Isotone dranken met 4-8g suiker per 100 ml zijn ook prima.
- Hypertone dranken met meer dan 8g suikers kan je best mijden als je hydratatie prioriteit heeft.
3. Neem creatine voor de hydratatie van je cellen
Creatine is een bekend en veilig voedingssupplement. Het is wijd onderzocht, effectief, onschadelijk en goedkoop. Veel krachtsporters nemen het omdat het je snelkracht en explosiviteit verhoogt.
Maar creatine zorgt er ook voor dat je (spier)cellen meer vocht vasthouden. Dit kan je zelfs zien in de spiegel. Als je een tijdje creatine neemt, zie je er plots gespierder uit. En je merkt het ook op de weegschaal. Maar laat je niet vangen. Het zijn geen spiervezels en geen vetcellen. Het is puur vocht. Maar dit vocht is wel belangrijk. Creatine vind je overigens ook in vlees, als je niet zo van supplementen houdt.
4. Eet water
Nou ja, eet vooral voedingsmiddelen die ook veel water bevatten, zoals groenten en fruit. Enerzijds heb je hierdoor extra water binnen, steeds in combinatie met een mooie hoeveelheid mineralen. Dit water wordt dus erg goed opgenomen.
Anderzijds zou je bij het eten van droge voedingsmiddelen juist water aan het lichaam onttrekken om je te helpen bij je spijsvertering. Bovendien zijn groenten en fruit super gezond en droge beschuiten iets minder, maar dat wist je misschien al.
5. Eet meer vette vis
Vette vis bevat de oh-zo-belangrijke omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor een gezond celmembraan en een goede hydratatie van de cellen. Vooral voor de huid wordt dit meestal aangeraden. Maar je hele lichaam zal je dankbaar zijn.
6. Hydratatie en vitamine E
Vitamine E versterkt de huidbarrière waardoor je beter vocht vasthoudt. Dit schoonheidselixir zit in zonnebloemolie, boter, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.
7. Vermijd overmatig alcoholgebruik
Al die moeite zou je zomaar kunnen wegvegen met een avondje stappen. Alcohol zorgt ervoor dat het lichaam meer vocht afdrijft. De houten kop de dag later is daar het bewijs van. Alcohol zorgt dus voor een dehydraterend effect dat alle bovenstaande tips tegenwerkt. Dit geldt voor elke type van alcohol. Bovendien wordt dit effect nog versterkt bij sterke drank en cocktails met een hoog suikergehalte.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Christina zegt:
Zeer interessant. Handige tips