Veel mensen kopen regelmatig flessen mineraalwater of bronwater in de supermarkt. Het idee is immers toch dat dat waarschijnlijk wel gezonder zal zijn – het etiket zegt immers dat er heel wat mineralen in zitten. Bovendien, je zal die hogere prijs toch wel ergens voor betalen?
Maar wat is nu het verschil tussen de verschillende soorten water in Nederland? Is bronwater of mineraalwater inderdaad gezonder, of kun je net zo goed voor kraanwater kiezen? En hoe zit het dan met gezuiverd water, waar sommige gezondheidsblogs zo enthousiast over zijn? We zetten alle feiten hieronder voor je op een rij!
Mineraalwater
Mineraalwater moet aan redelijk wat eisen voldoen om mineraalwater genoemd te worden. Zo moet de samenstelling exact worden vastgesteld, én moeten er inderdaad genoeg mineralen in zitten om een gezonde werking te hebben. Op basis daarvan zou je verwachten dat je inderdaad een gezonde keuze maakt door hiervoor te kiezen.
Helaas heeft mineraalwater één groot probleem: soms zitten er té veel mineralen in! Omdat er niets aan de samenstelling veranderd mag worden, valt de hoeveelheid namelijk niet te controleren. Dat betekent dat er soms ongezond veel natrium in zit. Een Sloveens merk, Rogaska, bevatte zelfs 1070 mg magnesium per liter – terwijl het aanbevolen dagelijkse maximum 300 mg is.
Kies je toch voor mineraalwater, controleer dan goed het etiket. Bevat het meer dan 0,15 g natrium per 100 ml, dan is het gewoon te zout.
Bronwater
Bronwater lijkt erg op mineraalwater, maar de eisen zijn wat minder streng. Zo moet mineraalwater direct bij de bron gebotteld worden, terwijl bronwater ook eerst vervoerd mag worden. Ook mag bronwater nog verder bewerkt worden, wat het risico op extreem hoge concentraties van mineralen vermindert.
Wel een belangrijk puntje om rekening mee te houden: vaak wordt bronwater uit precies dezelfde bronnen gewonnen als ons kraanwater. Bij huishoudens in de buurt van Utrecht stroomt bijvoorbeeld gewoon Bar le Duc uit de kraan. In zo’n geval voegt bronwater uit de fles dus erg weinig meer toe.
Kraanwater
En dat brengt ons bij kraanwater. Veel mensen denken dat dit de minst gezonde optie van de soorten water is – en het tegenovergestelde blijkt het geval. Kraanwater in Nederland is van bijzonder hoge kwaliteit. Sterker nog: de eisen die hier aan kraanwater worden gesteld, zijn hoger dan de Europese eisen aan bron- en mineraalwater!
Er wordt nog wel eens gedacht dat ‘hard’ kraanwater wél slecht voor je is. Ook dat is niet het geval. Dit soort kraanwater bevat wat meer kalk, maar dat kan je lichaam vaak juist goed gebruiken. Hoogstens gaan je apparaten er sneller door kapot als gevolg van kalkaanslag.
Gezuiverd water
Dan hebben we ten slotte nog ‘gezuiverd water’. Dit komt in verschillende soorten en maten. Er zijn vooral flink wat merken die zogenaamde zuiveringskastjes of andere installaties aanbieden. Daarmee zou je ongezonde stoffen uit je kraanwater kunnen halen.
Dat klinkt leuk, tot je je realiseert dat de genoemde ongezonde stoffen helemaal niet in dat kraanwater zitten. ‘Gezuiverd water’ is dan ook meestal geklets van bedrijven die vooral geld proberen te verdienen. In het buitenland, waar het kraanwater vaak minder zuiver is, heb je er heel misschien iets aan. In Nederland is het weggegooid geld.
Dus, wat zijn de gezondste soorten water?
Al met al is er dus maar heel weinig verschil tussen alle soorten water die je in Nederland kunt krijgen. Mineraalwater en bronwater zijn in ieder geval niet gezonder dan kraanwater; hoogstens hebben ze juist wat extra nadelen. Als je een beetje op dat zout let, zit je echter ook met flesjes al snel goed.
Maakt het dan echt niets uit? Nou, toch wel een beetje: misschien wel het grootste voordeel van kraanwater is namelijk de prijs. Je kunt er voor ongeveer 1 euro het hele jaar genoeg van drinken, als je anderhalve liter per dag rekent. Kies je voor water uit een flesje, dan loopt dat zo op tot 500 euro.
Bovendien is al dat plastic ook nog eens een heel stuk slechter voor het milieu! Kraanwater is dus – in ieder geval in Nederland – wel veruit de handigste optie.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Elsje Veldman zegt:
Ik zou wel ééns echt willen weten wat nu de waarheid is.Drink al tijden bar le duc omdat het bronwater is.Nu blijkt het gewoon water te zijn wat uit de kranen in Utrecht komt.Wat is het eerlijke antwoord?
Eric Waterman zegt:
Als kraanwater net zo gezond zou zijn dan mochten zieke mensen en babies het ook wel gebruiken, toch? Maar nee, dat moet je eerst koken, hoef je met Spa niet te doen
Jose Harbers zegt:
En toch proef ik verschil metgefilterd en kraanwater
Oke
Tom van Loman zegt:
En wat als we het over Pfas hebben? Dit zit in kleine zogenaamde toelaatbare hoeveelheden in ons drinkwater. Ik wil water zonder Pfas.
Allegonda Heijselaar zegt:
Er wordt nog wel eens gesuggereerd,dat in ons kraanwater resten van medicijnen aangetroffen worden,die moeilijk te verwijderen zijn.Daardoor drink ik Bar.le.Duc.
Jammer,het is natuurlijk veel duurder
Hartelijke groet,
Gerry zegt:
Zojuist gelezen dat er restanten van bestrijdingsmiddelen, medicijnresten, meststoffen enz nog in het kraanwater zitten.
Dus.........kraanwater het gezondste??
J. Veldkamp. veldkamp.j@planet.nl Niet publiceren aub. zegt:
Als je in Wageningen woont....haalt de waterzuivering dan ook alle medicijnresten uit het (grond) water ??
Via bio-resonantie is het leidingwater "gemeten" en als niet zuiver genoeg bevonden. Nu twijfel ik....en koop dure pakken
Bar-le-duc.....(en dat is ook niet schoon....wordt er dan gezegd..)
jan2devos@hotmail.com zegt:
Beste,
Hoe is het met het kraanwater in België gesteld?
Is die even goed als het Nederlandse kraanwater beterende de inhoud,....
Dank Jan Devos België
Ben zegt:
Uiteindelijk word het een uitdaging om het water drinkbaar te houden, er zijn ook onderzoeken gedaan en sporen gevonden dat er pesticiden en pfas in het drinkwater zitten hier word ook van gezegd dat het onder de norm zit maar het zit er wel in en dat willen we allemaal niet.
T.v.d.steen zegt:
Er wordt gezegt dat je van kraanwater nierstenen krijgt klopt dit gezegde
Lotte (beheerder) zegt:
Beste T, dat is gelukkig niet het geval! Sterker nog, kraanwater wordt ook bij nierstenen nog steeds aangeraden door de officiële instanties. De hoeveelheid mineralen die erin zit is niet genoeg om echt effect te hebben op de vorming van nierstenen :-)
piet zegt:
Gebruik gewoon kraanwater maar zuiver het eerst met een goede filter.
Marc Verbeke zegt:
Hoi, ik drink al meer dan 20 jaar flessenwater van Aldi en mijn vrouw drinkt gewoon kraantjeswater. Vroeger smaakte het kraantjeswater hier vies, daarom mijn keuze, doch moet ik vaststellen dat het kraanwater tegenwoordig wel goed smaakt als ik bvb medicatie in neem, het lezen van dit artikel stemt me wel tot nadenken, waarvoor erg bedankt! Groetjes.
Lilian Gardien zegt:
Mijn vraag is: hard kraanwater zou ook meer magnesium bevatten. Betekent dat dan dat mensen die dat water drinken minder vaak magnesium als supplement hoeven te nemen( bv om spierkramp tegen te gaan)? Is er al eens in kaart gebracht of er een relatie bestaat tussen de hardheid van het kraanwater en de prevalentie van spierkrampen bij mensen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Lilian, interessante kwestie! Ik ben zelf niet op de hoogte van onderzoeken naar zo'n verband. De hoeveelheid magnesium in kraanwater ligt ook niet erg hoog, dus wanneer je met een serieus tekort zit, lost alleen wat extra water het probleem niet op. Zou desalniettemin leuk zijn als er eens naar het onderwerp gekeken werd :-)
Basstra zegt:
Voor 90 procent klopt dit artikel wel, maar ik mis nog wel een stukje over residuen van medicijnen en bijvoorbeeld de anticonceptiepil, die steeds meer in ons kraanwater komen. Dit omdat er steeds grotere hoeveelheden medicijnen gebruikt worden en dan weer geloosd worden via gootsteen (men heeft na kuur nog medicijn over), of na inname door de gebruiker via diens urine op het toilet dat daarna het riool ingaat en zo weer de waterwinningscyclus ingaat. Dit is afgelopen jaren een aantal keren in de media en in nieuwsprogramma's door de waterbeheerders aan de orde gesteld. En dat hebben mineraal-en bronwater weer niet als nadeel. Maar de in dit artikel genoemde nadelen van mineraal-en bronwater kloppen wel, net als de overige voordelen van kraanwater.
Mano zegt:
Interessant punt! Dit vraag ik me ook af. Zou de schrijver van het artikel hier ook een reactie op kunnen geven?
Ineke zegt:
Goede vraag. Volgens het RIVM is dit voor mensen niet schadelijk. Quote: De concentraties aan medicijnresten in drinkwater zijn veel te laag om effect te hebben op het menselijk lichaam.
David zegt:
Niet overal in Nederland wordt het drinkwater uit het oppervlaktewater gewonnen, dus dit is ook niet overal een risico.
Omdat we strenge eisen aan ons drinkwater stellen, wordt er alles aan gedaan om dit soort resten uit het water te halen/onschadelijk te maken voordat het bij ons uit de kraan komt.
De echte problemen met medicijnresten zijn voor de natuur, omdat gezuiverd rioolwater in het oppervlaktewater terechtkomt. Aan deze zuivering zijn minder strenge eisen verbonden dan aan zuivering voor het drinkwater.
Pieter de Wit zegt:
Bedankt voor je toelichting. :-)