Heb je een avondje geen zin in de standaard rijst, pasta of aardappelen? Dan zijn er gelukkig nog genoeg andere koolhydraten om uit te kiezen. Een optie die populair is voor salades en mediterrane gerechten is couscous; tegenwoordig kun je dat in iedere supermarkt vinden.
Maar is couscous gezond als vervanging van bijvoorbeeld rijst of quinoa? Wat zijn de voedingswaarden, en hoe zit het met de vitamines en mineralen die het bevat? We bespreken het in de blog van vandaag!
Couscous is tarwe!
Allereerst even een belangrijke opmerking: couscous is geen aparte graansoort, zoals bijvoorbeeld spelt en quinoa. In plaats daarvan is het simpelweg een manier om tarwe te bereiden. Het wordt van water en tarwe gemaakt, door dat te mengen, te stomen en weer te drogen.
Dat betekent ook dat couscous niet glutenvrij is, zoals wel eens gedacht wordt. Tarwe bevat namelijk gluten, en die verdwijnen met dit bereidingsproces niet zomaar. Eet je om welke reden dan ook geen gluten, dan is couscous dus geen goede keuze.
Voedingswaarde couscous
Maar is couscous gezond, zij het dan met gluten? Om die vraag te beantwoorden, kijken we eerst even naar de macronutriënten die je in couscous vindt. Om met andere producten te kunnen vergelijken, geven we de voedingswaarde (bron: ah online) hier per 100 gram onbereide couscous:
Daarmee is couscous qua voedingswaarde heel vergelijkbaar met zilvervliesrijst. De hoeveelheid eiwitten ligt zelfs iets hoger dan bij rijst.
Volkoren couscous
Wel is de hoeveelheid vezels in couscous relatief laag. Ter vergelijking, volkoren pasta bevat ongeveer twee keer zo veel vezels per 100 gram. Een grotere hoeveelheid vezels is beter, omdat je daarmee bloedsuikerpieken tegengaat en je darmen gezonder houdt.
Om die reden kun je ook voor volkoren couscous kiezen. Dat is nog steeds gewoon van tarwe gemaakt, maar dan zijn de vliesjes rondom de graankorrels bij de bereiding niet verwijderd. De smaak verandert er nauwelijks door, maar het is wel een beter voor je bloedsuikerspiegel!
Vitamines en mineralen in couscous
Ook voor de vitamines en mineralen kun je beter voor volkoren couscous kiezen. Tarwe bevat aardig wat van deze micronutriënten, maar veel daarvan zitten juist in de vliesjes. Die loop je dus mis als je voor normale, ‘witte’ couscous kiest.
Over vitamines en mineralen we het dan hebben? Zoals alle granen is tarwe rijk aan B-vitamines, die belangrijk zijn voor je energievoorziening. Ook levert couscous verschillende belangrijke mineralen, waaronder ijzer, magnesium, zink en fosfor.
Is couscous gezond?
Kortom, is couscous gezond? Aangenomen dat je gluten kunt verdragen is het een prima bron van koolhydraten. Je kunt dus prima een lekkere stoofschotel of salade met couscous maken als je eens geen zin hebt in rijst of pasta.
Wel is het natuurlijk, zoals met alle voedingsmiddelen, belangrijk dat je voedingspatroon als geheel op orde is. Eet je al te veel koolhydraten, dan is couscous geen goede aanvulling. En eet je er geen groente bij, dan wordt het ook geen volwaardige maaltijd. Heb je het grote geheel echter op orde, dan is er geen enkele reden om niet af en toe voor (volkoren) couscous te kiezen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!