
Wie veel sport, eet veel eiwitten. En voor veel mensen betekent dat ook automatisch: veel vlees. Vlees is immers een makkelijke en veelzijdige bron van proteïne. Het bestaat in allerlei vormen en maten, je kunt er van alles mee, en het zit barstensvol eiwitten. Dat betekent echter zeker niet dat alleen hardnekkige carnivoren voldoende eiwitten binnen krijgen!
Eiwitten haal je namelijk ook relatief gemakkelijk uit andere voedingscategorieën – en er zijn goede redenen om een beetje te minderen met die enorme porties vlees. Overweeg je wat minder vlees te eten, maar weet je niet hoe je je maaltijden dan toch lekker en bevredigend houdt? We geven je een paar tips waarmee het bijna vanzelf zal gaan.
Waarom minder vlees eten?
Natuurlijk is de eerste vraag altijd waarom je al die moeite nou eigenlijk zou doen. Vlees is toch prima spul – waarom zou je dat willen vervangen? Heel simpel: hoe lekker zo’n biefstukje ook kan zijn, het heeft toch echt zijn nadelen. Eén daarvan is dat vlees bijzonder slecht is voor het milieu. Bij de productie wordt niet alleen waanzinnig veel CO2 uitgestoten; ook het watergebruik is torenhoog.
Een paar vegetarische dagen verkleinen je ecologische voetprint dus enorm. Daarnaast is vlees in te grote hoeveelheden niet zo gezond. Het heeft een verzurend effect op je lichaam, iets dat je met voldoende basische voedingsmiddelen zult moeten compenseren. Minder vlees betekent minder verzuring.
Waar moet je op letten?
Wie wat minder vlees gaat eten, denkt vaak allereerst aan de eiwitten. Dat is niet vreemd, aangezien we dierlijke producten daar vaak vooral voor eten. Dat wil echter niet zeggen dat een eiwittekort het enige gevaar is in een ongebalanceerd voedingspatroon met minder vlees. Ook ijzer is een belangrijk mineraal dat je normaal vooral via vlees binnenkrijgt.
Bijna alle vitamines uit het B-complex kunnen eveneens problemen opleveren. Vooral vitamine B12 komt alleen in dierlijke producten voor. Dit zal niet snel serieuze gevolgen hebben als je af en toe een dagje vegetarisch eet, maar eet je echt weinig vlees? Let er dan op dat je voldoende vervangende voedingsmiddelen binnenkrijgt.
Tips om minder vlees te eten
Goed, hoe doe je dat dan, vlees minderen zonder er last van te hebben? De volgende vier tips helpen je waarschijnlijk al flink!
1. Ga voor kleine stapjes
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat minder vlees eten geen verplichting is. Niemand dwingt je om in één keer al het vlees van je menu te schrappen. Probeer in plaats daarvan bijvoorbeeld eens om twee dagen per week vegetarisch te eten, of om alleen nog maar vlees te eten bij het avondeten.
Op die manier zul je het niet snel gaan missen. En heb je nou echt eens enorm zin in een goed stuk kip op een dag die eigenlijk vegetarisch zou zijn? Maak het jezelf dan niet te moeilijk. Door het leuk te houden, zul je je vleesarme eetpatroon automatisch veel langer volhouden.
2. Geen vleeswaren op brood
Een eenvoudige manier om minder vlees te eten, is door je brood er niet meer mee te beleggen. Veel vleeswaren zijn toch al niet bijster gezond; de meeste worstsoorten in de supermarkt zijn zwaar bewerkt. Bovendien zijn er meer dan genoeg heerlijke alternatieven! Wie toch al moeite heeft om meer peulvruchten te eten, kan bijvoorbeeld voor humus kiezen.
Hüttenkäse is een goede optie voor wat extra calcium en magere eiwitten, bijvoorbeeld met komkommer en flink wat peper. Notenpasta’s zijn lekker voor een zoetere traktatie. En wat dacht je van gewoon een gekookt eitje op brood? Wees een beetje creatief en je zult de boterhamworst geen moment missen.
3. Experimenteer met andere keukens
De Nederlandse keuken draait enorm om vlees. In veel andere delen van de wereld werkt dat echter totaal anders! Sla bijvoorbeeld eens een Indiaas kookboek open. Nauwelijks vlees te zien – en als het er is, dan is het makkelijk te vervangen.
Hetzelfde geldt voor veel Zuidoost-Aziatische keukens en de Japanse keuken (die veel uitgebreider is dan alleen sushi). De Arabische keuken is een andere schat van vegetarische gerechten. Zo eet je niet alleen minder vlees; je breidt er ook je eigen culinaire horizon mee uit.
4. Vervang je favorieten
Minder vlees eten wordt ten slotte veel makkelijker als je een paar goede recepten kent. Met een stuk of tien favorieten voor het avondeten kom je probleemloos rond zonder je te vervelen. Kijk eens kritisch naar je favoriete maaltijden, en probeer ze vegetarisch te maken.
Een Aziatische roerbakschotel? Pasta met gehaktsaus? Kies eens voor champignons in plaats van gehakt. En de spekjes in je favoriete stamppot kunnen vaak net zo goed vervangen worden door kaas. Zet daarnaast af en toe vleesvervangers in, en je zult het vlees zeker niet missen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Alternatieven voor vleeswaren zijn moeilijk te vinden. Als je kijkt naar de ingrediënten zitten er vaak zetmeelproducten en smaakmakers bij.